Milyen ütemezéssel, mikor utalják a járások az ápolási díjat? (tudásbázis)
SZIASZTOK
TUDJA VALAKI HOGY VESZPRÉMBEN ELŐBB LESZ E A GYOD VAGY CSAK
SZEPTEMBERBE 4-ÉN LESZ GYOD ÍRJÁTOK MEG KÖSZÖNÖM
Nincs mit :)
Hàt szerintem 2.a, mert az hètfő.
Köszi h megosztottad.
Azt hittem h tudnak már valami ennél konkrétabbat, mint hogy "szeptember eleje"
Sziasztok. Már évek óta csendes megfigyelője vagyok a csoportnak. Baranya megyében sajnos valóban csak augusztus 30 án lesz utalás.
A többi dátum:
09.30
10.29
11.29
12.18
Tisztelt …!
Tájékoztatom, hogy az ellátás utalása szeptember elején fog megtörténni.
Tisztelettel:
Mogyorósi Ágnes
FMKH Dunaújvárosi Járási Hivatal
Hatósági Osztály
hatósági szakügyintéző
Fejèr megye :)
Én sem lennék benne biztos...
Sajnos ahogy az elmúlt hónapban olvasom Jenny5-öt mindig félre tájékoztagja a Gyámügyi dolgozó. 😔
Szerintem meg nem
Facebook ápolási csoport
Ott többen is kérdezték van aki igényelni is próbálta de nem kapta meg mert nem jár!!
Szerintem téved:
"felsorolt, egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyek biztosítása fennáll akkor is, ha táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, örökbefogadói díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban, gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban részesülnek"
1997. évi LXXXIII. törvény 40§ 2:
A csecsemőgondozási díjra jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani
a) * a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj – kivéve a 42/E. § alapján megállapított gyermekgondozási díj – folyósításának az idejét
Meg kérdeztem újra az ügyintézőm és azt írja amit le írtál biztosítási jogviszony kell a gyodon lévőnek ha csedet akar igényelni:
Sajnos önmagában a GYOD nem jelent biztosítási jogviszonyt (noha szolgálati időt ad)
Így írja. Szolgálati idő és be számít pl majd a nyugdíjbaa ad mellette biztosítási ellátást (tb) de nem biztosított jogviszony
Ami kell a csedhez
Valóban nem a munkaviszony a lényeg ha nem ez
De a gyod melett nem jár így se
Gyed pedig végképp nem oda már tényleg kell a munkahely is..
Jesszus akkor se járj
Kérdezd meg nyugodtan az ügyintéződet gondolom van
Vagy mondom ápolási csoport face. Többen is hiteles forrásból le írták hogy nem jár gyodra ha nem volt van előtte munkaviszony...
Pénz kiszámítása, ha nincs más jövedelem
Ha a naptári napi alap nem állapítható meg a "táppénzszabályok 1-2.pontja szerint, a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér (2024-ban 266.800 Ft) kétszeresének harmincad része."
"A csecsemőgondozási díjra való jogosultsághoz szükséges előzetes 365 nap
A csecsemőgondozási díjra jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani:
a csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj, illetve a baleseti táppénz folyósításának az idejét."
"Csecsemőgondozási díj (CSED)
Csecsemőgondozási díjra jogosult az a nő, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt (lásd Biztosítotti jogviszony), és akinek a gyermeke a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül születik. A CSED akkor is jár, ha a gyermek az anya biztosításának megszűnését követően 42 napon túl, a baleseti táppénz folyósításának ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül születik. A csecsemőgondozási díjra való jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie. A szülő nő csecsemőgondozási díjra való jogosultsága legkésőbb a gyermek születésének napjával, koraszülött gyermek esetén a szülési szabadság első napjával nyílik meg."
"Igénybe lehet-e venni mellette más családtámogatási ellátásokat?
A GYOD-ban részesülő szülő a többi gyermeke után jogosult lehet csecsemőgondozási díjra (CSED-re), gyermekgondozási díjra (GYED-re) és gyermekgondozást segítő ellátásra (GYES-re) is.
A GYOD a gyermeknevelési támogatással (GYET-tel) korlátozás nélkül együtt folyósítható."
"kérelmet a volt foglalkoztató székhelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró kormányhivatalnak, illetve a fővárosban és Pest megyében a Budapest Főváros Kormányhivatalához kell benyújtani."
Vagy akár ez [link]
Itt kéri mennyi biztosítási idő volt és mennyi volt a havi bruttó bér
Nem csak a biztosítási idő kell a csedhez gyedhez ha nem munkabér is amiből ki számolják
A gyod nem munkabér
Ad biztosítási időt és szolgálati időt is de nem munkaviszony és nem munkabér
Sajnos
Csak gyes jár ha nincs mellette aktív vagy passzív bejelentett munkahely 😕
Egy sima csed kalukator
"CSED/GYED/GYES kalkulátor
A csed kalkulátorral kiszámolhatja, mennyi csed, gyed, gyes jár Önnek. Figyelem! Az adatok tájékoztató jellegűek!
MENNYI IDEIG DOLGOZOTT A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSNAK BEJELENTVE A GYERMEK SZÜLETÉSE ELŐTTI KÉT ÉVBEN? *
Nem volt egy év (365 nap)
Legalább 562 napot (azaz jó másfélévet)
Tudom pontosan a biztosított napjaim:"
Valóban gyod melett biztosított de nem számít munkának így nem munkabér és nem jár utána
Igen meg a munkabér is amiből ki számolják
Nem jár utána kérdeztem csak ha volt mellette munkabér is. Ezt már egyszer túl tárgyaltuk. Elég ha be írsz egy csed/gyed kalkulátort gugliba és ki adja kéri mennyi volt a napi munka bére. Milyen munkaviszony stb volt. Ha csak gyod volt nem jár rá. De menj fel akár face ápolási csoportban ott is többen utána kérdeztek nem jár!!!
Javítás: :)
Dolgozott, GYOD..biztosítva volt és a CSED nek ez a feltétele:
"Csecsemőgondozási díjra jogosult az a nő, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt"
További ajánlott fórumok:
- Munkanélküli járadékot mikor utalják? (ezt valahol meg lehet nézni?)
- Mikor utalják a rendszeres szociális segélyt? (Aktív korúak ellátása)
- Mandulaműtét - étkezési, ápolási tanácsokat kérek szépen
- Akik utálják az anyjukat!
- Mikor utalják a plusz fizetést a közmunkásoknak?
- Van itt valaki, aki asztmás gyerekkel van ápolásin?