Miért nem értékelik a gyerekek egy része a kaját? (beszélgetés)
Így van! A kisfiam ovijában is tök egészségtelen kaják vannak, ha hús, akkor rántva, kisütve, véletlenül sincs pl. grillezve vagy párolva.
Ráadásul töménytelen mennyiségű édesség van a menün napi szinten, édes tejitalok, péksütemények, nutellás kenyér... Az én gyerekem ráadásul nem eszi meg az édese. Ennek örülök, viszont így egy csomószor éhesen jön meg az oviból.
Én azt láttam,itt vidéken,hogy az iskolában jó minőségű ételt kapnak tízóraira,és pluszban heti 1szer almát,túró rudit,és naponta poharas tejet,hetente 1 kisdobozos gyümölcslét.Aki nem eszi meg,az azért nem,mert általában túl édes ételekhez szoktatták őket,pl.a sajtot ezért kerülik sokan.Meg nem szokták meg a rágást,kieszik a kenyér,kalács,kakaós csiga!!! belsejét,a külsejét meg viszik vissza
Sőt vannak 7 éves kislányok,akik fogyóznak!! mert az édenhotelben ezt látták,hogy vékonynak kell lenni.
Az látszik meg a gyerekeken,hogy ki származik többgyerekes családból,ők aztán megesznek mindent..
Mindamellett, hogy igazat adok nektek, az is benn van a pakliban, hogy sok gyerek azért "válogat", és utasít vissza ételeket, mert nem ismeri azokat, és fél az új ízektől.
A másik: sok helyen még mindig úgy eszik otthon a péksüteményt, hogy beleaprítják vagy mártogatják az italba. Ez meglehetősen gusztustalan, ezért a menzán nem engedik, hogy ezt tegye, így inkább meg sem eszi.
A harmadik: ma csilis babot főztem, a családom degeszre tömte magát, és áldják a főzőtudományom, az én ebédem viszont zsíros kenyér lesz, mert a csilis babtól forog a gyomrom :D
Ja, és a szegénységnek ehhez semmi köze. A szegény gyereknek is van ám ízlése.
Nem azért eszi a kruplis tésztát, mert nem enne szívesen grillezett csirkemellet, hanem mert ez jutott neki. Ne igénytelen, csak szegény...
Az undorító, zsírban úszó, filléres alapanyagokból összeállított menzakaját én se tudtam soha megenni, pedig jól nevelt gyerek voltam.
Persze, ne dobjunk ki ételt, na de azért állatok sem vagyunk, hogy mindenféle szart megegyünk...
Igazad van, én kifejezetten a szegény településeket említettem. Az étel minőségével nem szálok vitába, hiszen tudom, hogy rendkívül egészségtelenek.
Számomra a kérdés az, miért nem tanítják meg a szülők, NE készítessék el feleslegesen, NE kerüljön kidobásra az étel.
Egyébként a pasztőrözött termelői tej, egészségesebb a többinél. Amikor a tenyésztő felajánlotta, egyöntetű volt a lelkesedés.
Mi változott azóta? Állítólag még szegényebbek lettek a családok. Akkor meg miért nem fogadják el?
Nem mindegy a kenyér sótartalma, hogy a vaj vajon valóban vaj-e és hogy megsózzák-e pluszban a gyerekeknek, amit egyáltalán nem lenne szabad és az sem mindegy, hogy aznap hanyadszor tömik kenyérfélével a gyerekeket.
Nincs minden intézménnyel baj, ez a vizsgálat viszont a kétharmadukban problémát talált. Ez viszont baj.
Igazad van (neked is) az óvodai étkezéssel kapcsolatosan. De itt szegény településekről is szó van, már legalábbis a topikindító róluk is írt.
Nem gondolnám, hogy a szegény településeken olyan marha egészségesen étkeznének...
De azt sem hiszem, hogy mindenki otthon olyan egészséges étel-italt pakolna a gyereke elé.
Nyilván vannak kivételek és sokan helyesen és tudatosan étkeznek, de én pl. mindig meglepődök mikor Vácon mondjuk szombat-vasárnap olyan 11 óra környékén a városban járok és 2-3éves gyerekek kezében nyalóka és fagyi és cukros lötty lóg ebéd előtt... ez lenne a helyes étkezés???
Én ezt elfogadom, mármint, hogy egészségtelen. Egyébként nem mindeg. Azt nem tudom elfogadni, hogy elkésszítettik, és nem eszik meg.
A másik, termelői nagyon finom tejet kapnak. Vannak akik szívesen hazavinnék, csak az osztálytársak nem adják oda. Régebben egyszerűen kidobták. Ma már nem engedik a tanárok, és aki nem fogyasztja el, azét visszaküldik.
Nem, sajnos nem így van. A közegészségügy a napokban hozta világosságra a felmérését, miszerint változtatásokat és szabályokat követelt az Országos Tisztifőorvos az iskolai és az óvodai étkeztetésben, ugyanis: az esetek legnagyobb részében csak sóból a háromszorosát tartalmazza egy óvodai (!) ebéd, mint kellene.
Nem beszélve a többi hulladékról, amit bele tesznek, hogy csak cukrozott italt adnak nekik inni, még a tejet is cukrozzák stb.
Ennek köszönhető, hogy Mo-an az egészségben leélt évek száma átlagosan 54, míg pl. Izlandon 83.
Cukorbajt, szívbajt, érrendszeri problémákat, magas vérnyomást, autoimmun betegségeket stb. okozó étrenddel etetik a gyerekeket.
Ez horror!
Azért annyira nem lehet egészségtelen, ha jól tudom, valami dietetikus állítja össze, oktatási intézményben meg még ellenőrzik is a menüt! Inkább ott a gond, hogy a szülő nem tanítja meg az étel értékét, és fontosságát, meg egyes szülők (tisztelet a kivételnek) a gyerkőc elé pakol egy étkezés alatt vagy 3 félét, és engedi válogatni.
És még mindig azt mondom, hogy sok gyerek, szülő, család összetenné a két kezét még egy rosszabbul kinéző félbevágott zsíros vagy krémes kenyérért.
További ajánlott fórumok:
- 2005 decemberi gyerekek
- Miért nem értékelik a nők a "jófiúkat"?
- Tényleg ilyennek látják a gyerekek a részeg szülőket?
- Gyerekek részére létezik torna DVD?
- Sziasztok! Debrecenben tudnátok ajánlani gyerekek részére jó szemorvost? Előre is köszönöm!
- Családosok! Előnyben részesítitek azokat az országokat, ahol animációs programok várják a gyerekeket?