Miért nem értékelik a gyerekek egy része a kaját? (beszélgetős fórum)
Köszönöm, hogy megértesz.
Igen, a barátnőm nagyon gyenge kezű anya, mindent rájuk hagy, így a hozzánk tartó úton a mekizést is, az autóban a chipsezést is.
Ha én voltam náluk, akkor a fiának ebéd előtt 15 perccel ő maga adta a nutellába mártott babapiskótát, utána pedig az asztalnál ő volt meglepve, hogy nem eszi meg a krumplipürét és a sült húst a gyerek. (Persze, Titanilla14 szerint biztotsan az is szar volt, mint az én ebédem).
(Az persze más téma, hogy a barátnőm az barátnőm, elfogadom olyannak, amilyen, de sok dologgal nem értek egyet, főleg a gyerekei étkezésével kapcsolatban.)
Én is utánanéztem, pont 6 hónapos korra érik meg a tápcsatorna a szilárd ételek emésztésére, ezért kapott a gyerekem 6 hónapig csakis anyatejet.
Magas kockázat pont akkor van, ha túl későn ismerkedik meg vele a szervezet.
( [link]
Másrészt én nem vagyok sem orvos, sem kutató, úgy gondolom, ők valamivel okosabbak nálam a témában, és mivel saját kutatásokat nem végeztem, elhiszem, amit mondanak.
Tökéletesen egyetértek. Az ok megérne még egy fórumot. A sajtó az élelmiszer, és a gyógyszer lobbi szócsöve. Miért is? Mert a betegség a belekben lakozik. "A legtöbb ember túl sokat eszik. A negyedéből annak, amit elfogyasztanak, élnek ők, a fennmaradó 3/4 részből pedig élnek az orvosok." Nos ezek azok a dolgok, amiért ily sok álítólagos egészséges étkezés létezik. Amiről egy idő után bebizonyosodik, hogy téves, de addigra megfelelő számú beteg lett.
Tudták az őseink, hogy mi az egészséges étel. Ők nem az étel minősége miatt haltak korán, ha haltak, hanem a járványok miatt.
Elég lett volna a higiéniát bevezetni, és a járványok eltünnek. No meg az öslakosoktól a vitamin, stb. tudást átvenni és alkalmazni. De nem. Az nem érdeke azoknak, akik ezt a fajta fogyasztói társadalmat kialakították, a világ egyes részein, a másikat meg mély szegénységbe taszították.
A legkisebb most kezdte az első osztályt.
Sehová nem írtam, hogy minden vitamin és tápanyag elbomlik, a vitaminok hőkezelésre bomlanak, minél nagyobb fokon és minél tovább tart az, annál jobban ez van :)
Allergia: én nem a kutatásokat vettem alapul, hanem azt, hogy a tápcsatorna hány hónaposan mit képes megemészteni, ezen a kutatások mit sem változtatnak. Így a hat hónapos lisztadagolás magas kockázattal jár.
Nekem is mindhárom gyereknél mást mondtak, én fogtam magam és elolvastam a szakirodalmat az emésztés, tápcsatorna, tápanyagszükséglet stb. dolgokról és ahhoz tartottam magam. Süssék meg a kutatásaikat :))
Most már mennem kell, indulunk a gyerekekért. Mindenkinek egészséges, finom vasárnapi ebéde kívánok :)
Ó, tudtam, hogy ez lesz...:) Nem szőrszálhasogatás, de ha azt mondod, minden vitamin és tápanyag elbomlik megfőzve, erre nem tudok máshogy reagálni.
A lényeget tekintve egyetértünk, én is tudom, hogy sokkal egészségesebb eljárások is léteznek, én csak azt mondtam, még mindig jobb, ha a gyerek legalább főzelék formájában fogyaszt valami zöldséget.
Biztos már nagyobbak a gyerekeid, most új ajánlás van a gluténnal kapcsolatban, most már 6 hónapos korban adni kell rendszeresen kis mennyiségben, mert a legújabb kutatások szerint pont a későn bevezetett glutén okozhat allergiát.
(Ezt csak úgy érdekességképpen írom. A nagyobbiknál még nekem is az ellenkezőjét mondták, a kisebbiknél pedig már az új ajánlás volt.)
A nincs kaja jelenséget társadalmi szinten is az afrikaiak, és egyes ázsiai országok érzik.
Ami meg a nem szeretem az inkább nem ismerem. Itt nem arról van szó, ha valaki valamit nem szeret, hanem arról, hogy azt tudja, és nem kéri, hogy ne kelljen kidobni. Egyébként érdekes, ha valami kedvező a számunkra, akkor azonnal hivatkozunk a nálunk nyugatabbra élőkre. Viszont ha valami kedvezőtlen olyan nagyon tudunk halgatni.
Nézd, kezdhetünk szőrszálat hasogatni nyugodtan :)
Lisztre a szervezetnek nincs szüksége, szénhidrátra van szüksége, ami másból is kinyerhető. Ettől függetlenül lehet használni, bár a gluténérzékenység kialakulása miatt én nem adtam egy év alatt lisztes dolgokat nekik, nehogy bajuk legyen.
Tudom, hogy nem csak finomliszt létezik, azonban a habarással sűrítők megkockáztatom, 99%-a azt tesz bele.
Igen, zsíradékra szükség van a zsírban oldódó vitaminok miatt, azonban, mivel a gyomorban, a belekben órákat tölt az étel, ha aznap ettél már vajas kiflit paradicsommal, akkor meg is vagy vele. Ugyanis, alig van vitamintartalma, ha megmarad valami egyáltalán a főzelékekben.
Amiket persze nem üresen eszik senki, tehát valamiféle zsíradék jut, ha húsfélét, ha tojásfélét fogyaszt mellé, ahogy auzt tipikusan szokás.
Tehát a vitaminokról írtam. A habarás is komoly hőkezelés, ami káros a tejben található hasznos anyagokra. Ráadásul egy minimális részét képezi az ételnek, tehát valóban nem tesz mit hozzá a tápanyagszükséglethez, a benne található finomliszt sem.
A hőkezelés rengeteg ételt tökretesz hasznosság szempontjából,a zöldségeket, gyümölcsöket, a tejtermékeket.
Konkrétan ezt írtad:
"Sajnos nem fő bele az ételbe a vitamintartalom így, hanem elbomlik.
A habarás pedig semmit nem tesz hozzá a szervezet tápanyagszükségletéhez."
ÉN olvasok.
A habarást mi tejföllel készítjük, lehet, hogy ti nem. A tejfölben pedig sok fontos tápanyag van.
Erre a hozzászólásra reagáltam, rántásról pl. szó sem volt.
Értetlenkedsz, nem olvasol.
NEM mondtam, hogy a tejfölben nincs egészséges dolog.
NEM is írtam arról, hogy egészséges-e, arról írtam, hogy a a hosszú hőkezelés TÉNYSZERŰEN elbontja a vitamintartalom nagy részét és VANNAK egészségesebb alternatívák e tekintetben.
Valamint arról, hogy a rántás egy, semmilyen tápértéket nem adó, üres kalória, ami szintén TÉNY.
A baj a legtöbb esetben az, hogy a szülő fantáziátlan, rengeteg esetben látom. Van a nyers meg a főzelék, a párolás az kb. a félig megfőzést jelenti, ízetlenek az ételek, nem ismerik a konyhatechnikai eljárásokat stb.
itt nálunk csak az elsősöknél van ez,hogy nem lehet bevinni enni..egész napos az iskola és valóban azért nem lehet bevinni,mert gyerekek nem voltak hajlandóak ebédelni,mert ilyen-olyan kis nyalánkságokat csomagoltak az anyukák oda étek gyanánt.
a tanár néni azt mondta a szülőknek,hogy milyen dolog az,hogy a gyerek nem hajlandó megenni pl egy vajas kenyeret!?igenis fontos,hogy házon kívűl ,hogy étkeznek a gyerekek.
és most ezt nem értem ,hogy kérded miről is szól ez a topik.?
ha ennyivel el lehet intézni azért nem értékelik,mert van!van helyette más!
Nem igaz, belefő, mint ahogy a leves levébe is. Nem minden vitamin bomlik el.
Nehogy kitaláld, hogy a tejfölben nincs semmi egészséges...
Nem azt mondtam, hogy nem jobb a párolás, de ha egyszer a gyerek nem eszi meg a nyers és párolt zöldséget, akkor még mindig jobb, ha legalább főzelék formájában megeszi.
További ajánlott fórumok:
- 2005 decemberi gyerekek
- Miért nem értékelik a nők a "jófiúkat"?
- Tényleg ilyennek látják a gyerekek a részeg szülőket?
- Gyerekek részére létezik torna DVD?
- Sziasztok! Debrecenben tudnátok ajánlani gyerekek részére jó szemorvost? Előre is köszönöm!
- Családosok! Előnyben részesítitek azokat az országokat, ahol animációs programok várják a gyerekeket?