Mi a véleményetek vasárnapi boltzárról? (beszélgetés)
Olyan szempontból egyetértek a vasárnapi boltzárral, hogy az emberek inkább más programokat válasszanak vasárnapra és ne a bevásárlóközpontokban tengessék magukat. DE! Azért van olyan része a dolognak, ami miatt szerintem nem lenne célszerű bevezetni.
Azt mondják, hogy a kiskereskedők érdekében lesz a vasárnapi zárás. Na mármost, a legtöbb kis üzlet, ami nem élelmiszerbolt nincs nyitva, nemhogy vasárnap, de szombaton sem. Hétköznap pedig olyan időpontokban van a nyitva tartás, hogy a dolgozó embernek szinte lehetetlen odaérni zárás előtt. Általában 10-18 óra között tartanak nyitva. Az én hivatalos munkaidőm 9-től 17:30-ig tart, félóra alatt lehetetlen bárhova is eljutni itt, Budapesten. Édesanyám nyugdíjasként jön-megy a városban, sokszor kinéz nekem valamilyen ruhát, cipőt, sokszor olcsóbb is, mint a plázákban, aztán soha nem jutok el odáig, hogy meg is vegyem, mert nincs mikor. Tehát, szeretném én támogatni a kiskereskedelmet, de a kiskereskedő is legyen szíves kicsit igazodni a vásárlókhoz. Csak 1-2 kis üzletnek kellene kitolni a nyitvatartási idejét 1-2 órával, máris csatlakozna a többi is.
Aztán, akárhogy nézzük, de fognak ám munkahelyek is megszűnni emiatt. Csűrhetjük-csavarhatjuk, de a multi cégek nem fognak szívbajt kapni, ha valahol költséget kell lefaragni ahhoz, hogy megmaradjon a bevétele - tudom, multi cégnél dolgozom, igaz, más területen.
Korlátozni a gyenge minőségű szarok behozatalát, támogatni a magyar gazdákat,termelőket,és persze csökkenteni azt az árkülönbséget,ami ma fennáll pl. a magyar tej és a szlovák tej között.
Meg persze mentalitásbeli javulás is szükséges,hogy legyen már bennünk annyi minimális nemzeti érzés,büszkeség,hogy ha van 2 közel azonos árú termék,akkor a magyart vesszük meg.
Ha nem értesz egyet, akkor fejtsd ki miért, és ne a személyem minősítgesd!
Logikus magyarázatot kérek, hogy ha nem tudnak vásárolni az emberek vasárnap, akkor miért követketzik abból egyenesen, hogy több időt töltenek együtt. Én írtam példát arra, hogy a shoppingolással hogyan csinálnak közös programot. Szerintem teljesen mindegy, hogy a mezőn vagy egy mesterséges környezeben kerülnek kontaktusba a családtagok, ill. mindegy, hogy ibolyát szednek vagy WCpapírt a polcról.
Pl. egy 16 éves tini lehet, hogy inkább a barátaival lenne vasárnap, de mivel szeretne vmit megvetetni, elmegy a szülőkkel. Ha együtt megy a család, akkor nem csak mennek, mint a zombik, hanem beszélgetnek. Szóval mi ezzel a baj?
Pontosan!De ehhez meg MI kellünk,hogy kiharcoljuk magunknak,hogy ne lehessen velünk bármit megtenni. És nem csak a dolgozók tekintetében,hanem pl. a protekcionizmus terén is.
Mondok egy példát.
Tavaly Olaszországban laktam. Ott is van multi,de szigorú szabályok között és mellett működik. Ott nincs olyan a boltban, hogy amiből van olasz(sonka,sajt,olívaolaj,zöldségek stb.)abból behoznák az olcsóbb,szarabb külföldit. Be sem engedik!!!De a mentalitás is olyan,hogy hiába van pl. belga csoki a polcokon,ami köztudottan a legjobb,ők az olaszt fogják megvenni...
Sosem felejtem el,egyszer kerestünk philadephia sajtkrémet(hipermarketben!)rákérdeztem egy eladónál,és szabályosan leharapta a fejünket,hogy mit képzelünk,ez Olaszország!!!vehetünk olasz sajtot...
Azt hiszem,sokat tanulhatnánk...
Elég régen,20 éve,és nem közgázt,hanem kereskedelmet.Tehát nagyon is jól tudom hogy a piac diktál.
A személyeskedést meg merülhetjük nyugodtan.
Nem ismerem,viszont 4 hónapja munkanélküli vagyok.Én egyszerűen amire nem telik kp-ből,arról lemondok,vagy várok míg összejön rá a pénz,Ennyi.
Lehet irigyelni.
További ajánlott fórumok:
- Van-e még a vasárnapi ebédnek értelme? Jó ötletnek tartod-e, hogy vasárnap a boltok zárva legyenek?
- A vasárnapi vendég
- Segítsetek! Vasárnapi vendégeim részére egyszerű recepteket keresek!
- Érdekelne, hogy szolgáltató egységekre is vonatkozik-e a vasárnapi zárva tartás?
- Mennyit árt a diétának, egy 'normális" szombati v. vasárnapi ebéd?
- Advent vasárnapi nyitva tartás