Mennyire segítenek be a nyugdíjas (vagy nem nyugdíjas), de még aktív szüleitek a gyermeke(i)tek mellett elvégzendő háztartási munkákba? (beszélgetés)
Mert sokan vagytok, biztos azért.
A por nem tudom mitől függ.
Panelban nőttem fel és nem is olyan régen még abba is laktam a 4. emeleten. Na ott aztán nem volt por szinte sosem. Alig kellett törölgetnem. Csak azért csináltam, mert a hétvégi rutinmunkámban benne volt. És elég forgalmas helyen is volt a lakás.
Most egy régi bérű társasházban lakunk 2 éve, egy csendes utcában Újpesten, itt minden nap porolgathatnék, annyi por van és a pókhálókról még nem is beszéltem. Hogy honnan jön ez a rengeteg por fogalmam sincs.
Mi sem úgy tartunk tort, hogy készülünk rá.
Anyukám és apukám fiatalon haltak meg és hirtelen.
Anyukámnál nem is tudom mi volt, mert én akkor szültem, amikor őt temették, így a temetésén se voltam. Apukámnál volt valami tor szerű, de csak azért, mert volt néhány vidéki rokon, akik pihenni és enni bejöttek, mert nem akartak 2 órás vezetés és kb. 1,5 órás temetés után rögtön vezetni újra. A nagymamámnál is megpihentek a vidéki rokonok, de ekkor nem is egy helyen, tehát akkor sem volt tor. A nagynéném vidéki, így ott a pestiek voltak, akik a másik nagynénémnél találkoztak és onnan is indultak haza. Ez valami tor féle volt.
Nem rég meghalt egy kollégám ott sem volt tor, de mi a kollégáimmal a munkahelyen "rendeztünk" valami hasonlót, ahol kibeszéltük magunkból. "emlékszel, amikor a Laci..." és nagyot nevettünk, van elpityeredtünk.
Megértem, ha valaki úgy érzi szükségtelen vagy ha valaki másként dolgozza fel. Én is másként gondolom minden halottnál.
Amit nehezen dolgozok fel az a gyerek halál. Sajnos volt ilyen is a családban. Ekkor sem volt "tor".
Tehát sosem rákészülős tor van, hanem ahogy jön.
pl. apukám temetése után volt az, hogy a vidéki rokonok megpihentek és a toron pl. nagyon vicces volt, amikor az apukám nővére előszedte a táskájából a kajáját, hogy azért együnk egy kicsit:) És sosem részeg tivornya lesz a "tor", hanem egy csendes beszélgetős 1-2 órás beszélgetés.
A lényeg, hogy a tor elvileg nem rossz, nem azért van, mert megünnepeljük az illető halálát, hanem más a funkciója (nálunk mindenképp).
Szegčny mosógépem, akkor már nagyon kilehet, mert én naponta átlag 4-szer mosato vele és akkor is általában gyorsan egymás után. Egyébként ránk rohadna a sok koszos ruha.
Könyvespolc takarítás épp aktuális lenne, le kellene pakolni és lelakkozni, de csak egyenként , mindig egy lapot. Kb. 3500 lakója van. Egyébként én is csak a könyveket szoktam leporszívózni , mármint a tetejüket és a vackokat letörölgetni. Mi kertesben lakunk de borzasztó poros minden. Épp ennek okiról elmélkedtem nem is olyan rég.
Ma reggel is konyhaasztal pakolással kezdtem hogy le tudjak ülni, pedig este már mindent beraktam a mosogatógépbe, mégis találtam vagy 8 poharat és jó pár tányért- nem tudom megértetni a családdal hogy lehet bepakolni, magától meg nem akar bemászni.
Pontosan ezért írtam én is, amit. Idegösszeroppanás szélén állt mindenki, otthon hunyt el a halott vasárnap. Hétfőn ünnep volt, kedden rohangáltunk, szerdán temettünk. Közben azt sem tudtuk, hol áll a fejünk, persze nem segített senki.
Örültem, hogy levegőt kaptam, nevetgéljenek otthon.
Hát, nálunk ha egyszer nekiállok, 4-5 adag is lemegy egymás után... eddig bírja a gép...
A tort szerintem mindenki maga dönti el, hogy érzi-e szükségét vagy sem...
Amikor Nagymamámat temettük 2 éve, nem terveztünk tort. Néhány rokon végülis átjött és jól is esett, hogy ott voltak. Végül enni is volt mit, úgyhogy mégiscsak kialakult valami olyasmi...
Én nem tartottam halotti tort.
Három évig ápoltam a rákos Anyámat, nem volt éjjelem sem nappalom, 50 kg voltam (akkor) és idegösszeomlás közeli állapotban kerültem.
Nem volt lelki és fizikai kapacitásom X embert vendégül látni és hercigeskedni.
Amellett nem is lett volna miből.
Bocs' egy hangyányi off és vége:
Valahol olvastam, hogy a mosógépeknek nem tesz jót, ha közvetlenül egymás után többször vannak használva.
Na jó, kétszer talán lehet, de többször káros, mert a mittudoménmilyük nem tud kihűlni.
Be is fejeztem !
A halotti tor eredetileg abból a hitből származik, miszerint a halott nem hagyja el a csládot, halála után is köztük él. Régen a toron a halottnak is megterítettek ugyanúgy mint az élőknek. Másrészt benne van az áldozat hagyománya is... Nem hinném hogy morbid lenne, csak érteni kell, honnan jön ez a hagyomány.
Praktikusan pedig sok családtag, ismerős megtisztli a családot azzal, hogy osztozik a gyászában, akár messziről is eljön a temetére. Több óra, mindenkit megvisel, sok az idős ember általában, mindenkire ráfér egy kis evés, és közben könnyebben magy a beszélgetés is. És általában ilyenkor lehet a halottainkra úgy emlékezni ahogyan éltek. Szerintem jó szokás.
A halotti tornak ez a lényege.
Levezetni a feszültséget úgy, hogy közben az elhunytra emlékezünk.
Én egy elég morbid humorral is meg vagyok áldva. A nagymamám azt mondta amikor haldoklott, hogy reméli az ő temetésén is ilyen jóízűen fogok nevetgélni, ahogy szoktam, mert ő nem szeretné, ha sokat szomorkodnánk miatta. Megígértem neki és be is tartottam, sőt a halottak napján is mindig a temetőben tör rám a vihoghatnék. Ott jutnak eszembe a legjobb viccek.
A halotti toron sok jó sztori előbukkanhat, ami kicsit rendezi a lelkivilágunkat.
Sokáig én is azt gondoltam, hogy baromság, mert ez nem ünnep, minek összejönni, együtt enni, vihogni, de rájöttem, hogy így sokkal könnyebb feldolgozni a veszteséget.
Már írtam itt a hoxán másik fórumban, hogy nekem van jó pár mániám és a férjemnek is (szépen egymásra találtunk:)), köztük a "tisztaság mánia" Valószínű, hogy csak enyhe formája. A vasalás mániám a legerőteljesebb.
Én hetente 1x takarítom végig a lakást. Ekkor van fürdőszoba sikamika, porszívózás, portörlés, felmosás, mosás. Esténként elmosogatok, a konyhát rendbe teszem, felsöprök, esetleg feltörlök (ez kb. 30 perc), valamint a fürdőben kicsit pakolászok. Ruhák soha nincsenek kint. Vasárnap este szoktam vasalni, ekkor minden frissen mosott ruha bekerül a szekrénybe, majd miután levettük magunkról a szennyesbe. Egyedül a fürdőszoba ajtón van fürdőköpeny felakasztva, valamint a gardrób fogason kabátok. A hétvégi takarításkor szoktam letörölgetni a konyhaszekrényt, de csak azért, hogy ne legyen nagyon koszos (ha ráfolyt a mosogatóvíz, vagy valami étel), az ajtókat akkor törölgetem le, ha látom, hogy maszatos lett. Ablakot évente 4x mosok, ugyanekkor mosom le az ajtókat, illetve a bútorokat, szőnyeget 1x, valamint ugyanekkor a kárpitozott bútorokat is kitisztítom. A téli ablakmosásom nem túl alapos, ez inkább csak azért kell, hogy a portól jobban megszabadítsam.
És van egy perzsacicánk, akinek hosszú világos szürke szőre van:)
Szerintem nem kell naponta végig takarítani a lakást, mert akkora a koszt nehéz csinálni, hogy ezt kelljen tenni.
Amikor a gyerek kicsi volt és én otthon voltam, akkor este összepakoltam a lakásba, reggel ha úgy gondoltam felporszívóztam, felmostam, mire a gyerek felkelt max. főznöm kellett.
Nálunk sosincs rendetlenség, igaz a fiúk is vigyáznak a rendre. Tudják, hogy a mosatlan edényt nem hagyják a konyhapulton, a szennyest nem össze-vissza hagyják. Így könnyebb rendet tartani és nem megterhelő.
A fiamat is mindig arra tanítottam, hogy rögtön pakoljon el maga után és akkor nem kell egyszerre csinálni mindent.
Szerintem a játékoktól nincs rendetlenség, mert az látszik, hogy a szőnyeg tiszta, a szekrény nem poros.
Visszaolvastam most 2-3 oldalt. Én hetente egyszer porszívózok + portörlés, két gyerek van hozzá (6 és 8 éves) + egy felnőtt gyerek (a párom :D). Egy idő után eljutottam arra a szintre, hogyha bejöttek koszosan nem voltam hajlandó utánuk felmászni a koszt (pl. óvodai homok - ez a kedvencem, vagy sár, vagy mittudoménmi). Úgyhogy olyan 3-3,5 éves korukban én bizony megmutattam nekik a seprűt, a felmosót stb.
Ablakok havonta kéthavonta, bár a bejárati ajtó sűrűbben meg, amin látom, hogy koszolódik hamar pl. konyhaajtó üvege azt lemosom.
A játékot én úgy oldottam meg (a sok közös elpakolás után meg kérlelés után, hogy rakjon el mindent), hogy egy idő után elraktam dobozba azt, amit nem pakoltak el. Egyszer csak nagyon megcsappant a játékok száma és sok kedvenc hiányzott. Úgyhogy azóta rend van, 1 hónap alatt normalizálódott a dolog.
Konyhai/fürdőszobai (pl. wc-t minden este átkefézem 2 perc, kádat fürdés után áttörlöm szivaccsal, nagyobb takarítás heti egyszer) dolgok mindennap, gáztűzhely igény szerint (ha kifut lemosom, de amúgy azt is kb. hetente két hetente nyalom át).
Mosni pedig szintén úgy próbálok, hogy heti maxium egy nap. Akkor lehet 2-3-4 mosás lemegy, de ennyi és nem több. Ágyneműt havonta mosok, cserélni sűrűbben szoktam (van egy csomó szerencsére). Ovi, iskola után itthoni ruha van - tehát átöltöznek. Egy időben mindennap másik ruhát adtam a gyerekekre, de ezt ne lehet bírni se ruhával, se mosással. Amit lehet másnap is fel kell venni és kész.
Szóval arra jöttem rá, hogy ez egy rohadt dolog és a franc se akar ebbe belegebedni. Rend van meg minden, nem csilli-villi, de takaros.
Hát, én nagyjából hetentejutok el a porszívózásig, igaz nincs háziállatunk. A kádat most hogy csak ketten használjuk, kb. hetente 2x kimosom, de nem kell nagy dologra gondolni, tisztítóspry és áttörlés. Nyáron gyakrabban mert több a kosz is, főleg a homokozószezonban.
A mosdót akkor törlöm át ha látom hogy kell. De a falicsempe lemosásához 3-4 havonta jutok hozzá, és a fürdőszobai polcokat sem pakolom le hetente.
A nappaliban és a hálóban közel 1000 kötet könyv van, ezeket is kb. fél évente tudom csak lepakolni, de van hogy lepakolás nélkül porszívózom ki. Ajtómosás szintén néhány havonta, de inkább alkoholos törlőkendővel törlöm át. Persze ha maszatos lesz, azt letörlöm. Ablakok ugyanígy 3-4x egy évben. Felmosás meg akkor van amikor már érdemben van mit felmosni, nyilván ha fél óránként kiömlik valami akkor fél óránként, de ha nincs semmi extra, akkor kb. hetente...
Perszepersze.
Ha kisfiam nem aludna már, akkor nekiállnék lemosni az ajtókat, polcokat porszívózni...
Kezdem azt hinni, hogy igen:(
Április elején pucoltam, függönyt mostam, vasaltam, de ha hétvégén nem esik, sztem megint megpucolom:)
:))))
Ezek szerint mi is disznóólban élünk.Ablakot pucolni is szezonálisan(évszakonta) szoktam.Akkor ez gáz???
További ajánlott fórumok:
- Milyen háztartási munkát végeztél legutoljára?
- Vegyi árú, háztartási papír áru, egyéb(pl seprű)
- Háztartási eszközök és tárgyak, háztartásban használatos dolgok ABC-ben!
- Szerintetek jogos, hogy a közeljövőben felülvizsgálják a rokkant nyugdíjasokat?
- Tengerimalac a háztartásban - tapasztalatok, élmények?
- Miért szombaton vásárolnak a bevásárlókocsis nyugdíjasok?