Melyik lisztet használjátok? (tudásbázis)
A nádcukor is olyan, mint a sima kristálycukor, így ez nem egészségesebb.
Mindkettőnek növény az alapanyaga és még sem....
Van egy nagyon jó receptem, épp csak picit tömörebb a tészta a fehér liszttel készülteknél, persze a színe más. Ráadásul nagyon gyors elkészíteni.
A víz mennyisége azért nem állandó, mert több fajta lisztből el lehet készíteni, de mind más mennyiségű folyadékot vesz fel, ezért lassan kell hozzá adagolni.
Zsemle (6 db-hoz) kb. 25 g ch/db
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 dkg zabpehelyliszt
8 dkg sikér
1 kk. só
1 cs. porélesztő
1 ek. burgonyapehely (elhagyható, én gyakran kihagyom)
1 ek. tejföl
2-2,5 dl langyos víz
2 ek. olaj
Bedagasztod, zsemléket formázol, tepsin letakarva kb. 20-30 percet pihenteted, sütöd. Én imádom.
Én is sok féle lisztet kipróbáltam már, de vagy mellékíze van, vagy a kelt tészta nem jo vele, vagy a piskóta. A zabliszt egyebkent nagyon finom és jól felhasználható, de ami a legjobban Bejött (panírozáshoz, kelt tésztához, piskótának) az a diawellness -50% ch lisztje. Az aranygaluskám olyan finom volt, hogy párom sem mondta meg hogy nem rendes lisztből lenne. A kelesztésnél is egyből szépen megkelt.
Szoval csak ajánlani tudom. Nem olcsó, de ha váltani akarsz akkor ezt vedd.
A zabliszt is jó, palacsintának, sűríteni. De pl a panir szét esik miatta.
Létezik egy ilyen darálóféle cukkinihez, ami a cukkinit spaghetti formára reszeli le, tök jó, erre gondoltál?:)))
Imádom én is, nagyon praktikus.
Ha hidegen sajtolt növényi olajokat használsz, akkor nem szükséges a kókuszolaj, mert van benne telített zsírsav is.
Lisztkén ajánlom a tönkölylisztet, ami fehér búzalisztként használható, de sokkal egészségesebb, értékesebb és finomabb. Ha pedig valamilyen tk. dologra vágytok, akkor keverd 50%-ban a graham vagy tk lisztet az eredeti lisztedhez, így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. Mindkét variációból kiváló kenyerek, kalácsok, sütemények süthetők.
Ez a link már nem jön elő.
A lényeg: cukkinit felcsíkozni, teflon serpenyőben minimális olajon átforgatni, mint a már kifőzött tésztát, és arra mehet, amit akarunk, mártásokat, vagy túró-tejföl, stb.
Szóval holnap készítek hozzá vadas-mártást, ha ez a cukkiniből tészta módszer beválik, akkor nyáron ezzel ki lehet kerülni a lisztes alapú főtt tésztát.
tp://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/cukkiniteszta_az_uj_sztar/20150709154625?utm_source=startlap.hu&utm_medium=www&utm_campaign=startlapdoboz_20160707
Tegnap találtam, holnap akarom kipróbálni.
Egyébként TK.tönkönybúza lisztet használok, ha kell.
Ma pl. 1 tojásba 2 ek. zabkorpa, kevés tej, pici sütőpor = 2 db. palacsinta, felcsíkozva mint a kifőzött tészta köret
Panírozáshoz most álltam át a kukorica darára, a rizs helyett régóta bulgurt használok. Nagyon megszerettem.
Amúgy mi pl nem eszünk semmi mellé csak úgy kenyeret (pl ha egy rizottó van, akkor amellé minek?), meg nem sütök sütiket, nincs az asztalon egész nap kint a tálca süti meg mindig ennivaló lépten nyomon, az enyémek gyümölcsöt vagy gyümölcsfagyit esznek édesség gyanánt.
De ha egészségesebben akarsz enni, akkor eleve le kell csökkenteni a sütőben sütött tészták és az olajban sült dolgok mennyiségét. Mert nem az a baj, hogy valaki kókuszolajban süti a rántott húst vagy napraforgóolajban vagy olajban, hanem az, hogy nem olajban sütve kellene fogyasztania hanem párolva, mert minden olajban hevítés során keletkeznek káros anyagok de a rántott dologban (hús, zöldség, panír) is. 150 celsius fok felett akrilamid keletkezik mindenben, ami egy rákkeltő anyag, tehát mindenhol, aminek az a lényege, hogy ropogósra sütsz bármit, lesz akrilamid.
Ezért jobb, ha inkább párolt, gőzölt dolgokat esznek a gyerekek, a ropogósság élményét meg jobb ha nyers zöldség, gyümölcs, olajos mag adja, nem péksütemény.
A szokásokon is kell változtatni, nem elég, hogy megváltoztatsz egy alapanyagot de a szokás ugyanaz marad, nem jutsz tőle előbbre.
Olyat ne várj, hogy találsz egy lisztet ami nem búzaliszt és szép kelttésztát tudsz belőle csinálni, ezért valamiről le kell mondanod. Vagy elégedj meg a tömörebb tésztákkal vagy pl a búzalisztek között van low carb liszt.
Az összes többi, rizs, kókusz, zab, stb. nem tartalmaznak elegendő glutént ahhoz, hogy megkeljen. A kókusz egyáltalán nem tartalmaz, mert nem gabona, a másik kettő meg gluténból nagyon nagyon minimális mennyiséget, illetve a rizs talán semmit (vagy hiányzik belőle egy molekula).
Az élesztő márpedig csak a gluténból tud szép kelttésztát varázsolni a szerkezete miatt.
Glutén=sikér, vagyis Békacomb is írta, hogy adhatsz hozzá sikért
A glutén hátránya annyi, hogy aki nem is cöliákiás, vagyis nem hal bele, ha huzamosabb ideig gluténes dolgokat fogyaszt, azért mindenképpen vízvisszatartó hatású.
Ha nem tudtok meglenni kenyér nélkül, próbáld meg legalább ott eltüntetni a lisztet, ahol nem okvetlenül szükséges (főzeléket saját magával is lehet sűríteni), és vagy a teljes kiőrlésű vagy low carb lisztből csináld a kenyeret/kelttésztát. Minden máshova használhatsz rizslisztet(ami amúgy magas GI, szóval egyáltalán nem lassan felszívódó szénhidrát, ilyen szempontból nem egészségesebb!) vagy zabot (palacsintába, sütibe, nem olyan lesz az állaga mint búzaliszttel de egészségesebb egy fokkal)
Illetve ehettek kevesebb kenyeret, reggelihez ehetsz rizses pufit, stb. Vagy próbálkozhatsz ilyen kókuszos meg lenmagos cipókákkal, nem fog megkelni tuti (nem is kell azokba élesztő), őszintén szólva ezeket olyan pótléknak tartom, ha valaki annyira de annyira ragaszkodik a szokásaihoz, hogy képtelen elképzelni az életét szendvics, vajas kenyér nélkül.
A kókuszolajat nem értem, pl az olívaolaj miért nem jó?
További ajánlott fórumok:
- Kiltix vagy Scalibor? Ti melyiket használjátok?
- Melyik egészségesebb és gusztusosabb, a papírzsepi, vagy az anyag mosható zsebkendő? Ti melyiket használjátok, tarjátok előnyösnek?
- Frosh öblítő és egyéb tisztítószerei mennyire jók, melyiket használjátok?
- Ti melyik internet böngészőt használjatok? IE, Mozilla, Google Chrome?
- Gáztepsi méretű pizzához mennyi lisztet használjak?
- Használja valaki az update lisztet?