Melyik lisztet használjátok? (tudásbázis)
Egyébként az egészséges étkezés soha nem jelenti azt, hogy éhezel.
Próbáld meg nem a régi, ártó ízeket keresni,hanem felfedezni újakat! A rántás, habarás, mélysütés helyett tanulj meg új technológiákat, hogy új állagokat, textúrákat és ízeket fedezhess fel! És használd a sok-sok friss zöldfűszert!
Pár hónap, és nem fogod érteni, hogyan bírják mások megenni azt a rengeteg péppé főzött, agyonlisztezett, olajban sütött, eléggé ízetlen ételt. Ez biztos :)
Ez addig tart csak, amíg elengeded a cukorfüggőségedet. Az sajnos, drog, drogként működik, drogként roncsol. Pár hét, és kitisztulsz tőle.
A Süssina bevált, bár nem természetes édesítőszer, de mellékízmentes. Esetleg a Glukonon vagy a Canderel? Cukroként használhatók.
Azt azért hozzá kell tennem,hogy nem találkozunk napi szinten,csak általában hetente,de ilyenkor nagyon figyelek a diétájára.Sütit is sütök,mert nagyon édesszájú,de megfelelő alapanyagokból,és számoljuk a szénhidrátot.
Próbálgassad a xilitet,mert nem olyan rossz az.Vannak annál rosszabbak is,de meg lehet szokni.Mostanában sokat foglalkoztam az édesítőszerekkel,mert a családban valakinek CH csökkentett diétát javasolt az orvosa.Sajnos neki még a xilitet sem ajánlotta,hanem steviát,vagy eritritet,hát szerintem ízre a három közül még a xilit a legjobb.
Ha kicsi a fagyasztód,akkor a répa-gyökér,meg még a karalábét is miért fagyasztod? Arra gondolok,hogy ezek a zöldségek jól tárolhatók,vagy jobban szeretitek a zsenge korait,még ha fagyasztással jár is?
Eleinte még nehéz. Megpróbálhatod azt, hogy sütsz egy rendes adag akármilyen rágcsát diabetikus lisztből, és lefagyasztod, legyen mihez nyúlni, ha rád tör a nasizhatnék. Még mindig jobb, mint lehetőségek híján betolni egy tábla csokit, vagy ami éppen adódik, aztán bánkódni miatta :) Vannak édesítőszeres jégkrémek, mindegyik finom. Én a szorbitost nem bírom, megjegyeztem, E 420-ként jelölik.
Mostanra, nehezen ugyan, de beálltam arra, hogy 6 után már nem,ha forog az agyam a kaja körül, akkor iszok egy pohár vizet, legfeljebb turmixolt, fagyasztott gyümölcspépet kanalazgatok. S várom a reggelt, hogy reggelizhessek.Reform ide, vagy oda, de az agyam még a kaja körül forog:(
Igen, tipikus:) Egész nap szinte semmi, s aztán vacsora, sokszor kétfogásos.Örüljön a család, hogy körbeüli az asztalt:))Aztán a fiatalság kezdte másként gondolni a dolgokat.
Lehet 6 óra után vacsorázni. Lefekvés előtt 3-4 órával már ne, de ha éjfélkor fekszel, akkor nyolc-kilenckor még rendesen ehetsz. Az emberi szervezet és annak működése hamarabb kialakult, mint a greenwich-i időzónák :)
18 órai vacsora nincsen kőbe vésve. Ha későn fekszel le, akkor nyugodtan ehetsz könnyebb ételt akár még 20 órakor is. Nálunk az okozott gondot, hogy alapvetően este volt főétkezés, ilyenkor jól bezabáltunk. Világos, hogy megbosszulja magát. Bevált a többszöri kis étkezés, hogy nem farkaséhesen érünk haza.
Kedves vagy:)Vannak periódusok, mikor az ember azt mondja, csak nem ilyen marhasággal emésztem magam, aztán jön olyan, hogy az is padlóra küld, hogy 6 után vacsoráztam.Nem is volt baj addig, amíg nem jelentkeztek a problémák.De most minden jelzi, térd, hát, epe...,hogy hahó, én is itt vagyok!
Nagyon ritkán, sátoros ünnepekkor belefér :) Nem pusztulj bele a bűntudatba, mert ez is sokat árt. Ilyenkor felállsz, leporolod magad, és tovább mész. Mindenkivel megesik.
Ez az egy, ami szárnyakat ad. Még azt kellene száműzni, hogy fogyok, jobb a közérzetem, akkor most megengedhetek egy kis csokit, egy jégkrémet...hisz íme, fogytam. Aki nem próbálta, nem is tudja, milyen nehéz továbbmenni és nem visszafordulni, vagy csak leállni egy icikepicikét.Pláne, ha a leállás örömet ad!:)
Lehet, sőt biztos. Meg a margarin, meg a művaj, meg a levespor, meg a csészés leves... Csak az embernek meg kell ijednie, hogy ezek befészkeljék magukat a gondolkodásába. A "kis szalicil" a tetejére, meg az évtizedes praktikák, amiket a "mindegy mit, csak módjával" elv alapján használtunk megszokás alapján, aztán egyszer csak a téli szalámitól,a füstölt félétől, a csípős, erős paprikától itt nyom, ott szúr,ott nehéz....s kezded vizsgálni a szokásaidat. Legtöbbször későn.
De az meg annyira jó érzés, hogy beáll normál értékre a vércukrod, egyre kisebb ruhákat veszel, könnyebb a mozgás. Ne arra gondolj, hogy mennyi áldozatot hozol, hanem arra, hogy mennyi szövődményt el tudsz kerülni.
Kevésbé művi, mint mondjuk az az étolaj, amit valószínűleg minden nap használsz. :)
Lehet, hogy nem figyeltem eddig erre, most meg mindent figyelek, amivel elhitethetem magammal, hogy de sz. nekem, micsoda áldozatokat kell hoznom az egészségem érdekében, meg mi minden zökkent ki eddigi komfort érzetemből.
Most már én is tudom/sejtem.Kenyér nélkül semmit nem tudtam megenni. Ha egy falat húst ettem csak úgy, magában, estére jött az epegörcs.De mindig azt hittem, ilyenek, hogy cukor, koleszterin...engem elkerülnek. Hát nem. Megpróbálok ezzel a Xilittel megbarátkozni. Van belőle elég, csak ne tartanám olyan műnek.
Annyi sok zsíros, csömör dolgokat sorolsz itt fel, hogy már ha olvasom, attól is gyomor rontásom van! :)))
Éppen az jutott eszembe, hogy télire is kellene belőle elrakni, csak kérdés, hogy lesz-e hozzá helyem a másfél fiók fagyóban. Mert télire mindig telepakolom zöldségekkel, és ez nélkül is minden évben dugig van! Meglehet, hogy a rózsákra szedett karfiolból (húslevesbe) rakok kevesebbet, az mindig nagy helyet foglal.
A borsó, a karalábé és a zöldbab, petrezselyem már ott van, most következik a karfiol, a tökfélék főzeléknek szelve, és panírozva rántottnak, ezek szerint a cukkini is csíkozva.
Majd még a karikára szelt zöldpaprika, a répa-gyökér kell.
Szerintem a túró fehér cukorral is folyós lesz,ha bekeverjük,és állni hagyjuk.
Köszi,ezt is hamarosan kipróbálom.Azért is gyűjtöm az ehhez hasonló recepteket,mert ebben is van ugyan szénhidrát,de a lassabban felszívódó,és újabban van a családban olyan,akinek nagyon kell ügyelni a kevés,vagy jó szénhidrát fogyasztásra.
Megértelek, hogy nehéz átállni egyik napról a másikra, de hidd el, hogy meg tudsz barátkozni vele. Egyszerre csak egy-kétféle újítást vezess be, és ha már megszoktátok, jöhet a következő. Használj több fűszert. Ha valami jó ízű, kevésbé foglalkoznak az állagával. Először "végülis meg lehet enni, ha nincs más", utána "egész jó!" :)
Ma én is kipróbáltam a cukkini-tésztát,és bátran ajánlom,mert finom.Fagyasztottam a téli hónapokra is,ugyan még nem tudom,hogy milyen lesz,de remélem,jó.
Túl nagy benned az ellenállás: a hibát keresed mindenben, így nehéz.
Nézd, én xillittel főzök/sütök évek óta, de nem reklámozom. A csodájára járnak az ételeimnek. És megmondom őszintén, hogy nem lesz tőle vizesebb vagy másabb állagú semmi. Ezt csak képzeled :)
A két szelet fehérkenyér lisztes főzelékkel okozta a bajaidat. Meg -ahogy írod- a napi kényeztetésnek tartott édességevés. Próbáld meg úgy nézni, hogy az lebetegít. Akkor is kell? Biztos, hogy olyan finom? (Nem az, sokkal finomabb ételek vannak.)
Fehér zsömle? Készítsd tönkölylisztből. Annak van értékes tápanyagtartalma is, nem csak tömít meg feldobja a cukrot, mint a sima.
És nem, nincs sütemény, aminek más az állaga a xilit miatt. :)
Azt hiszem,még meg fogom próbálni,mert nagyon vonz ez a zabkorpás palacsinta.Talán a tejet túl hamar beletettem.Köszönöm a segítséget.A TK. tönkölyliszt nekem is nagy kedvencem.
Sajnos, míg 5-6 volt a cukrom, nem is érdekelt, bagatellizáltam az egész eredményt. Aztán, hogy kúszott felfelé, meg átolvastam a prospektusokat, fordult a figyelmem a felé, hogy van ilyen liszt, meg olyan. Felvásároltam sokfélét - de nem és nem!!!A rizslisztes sűrítéssel olyan szemcsés a leves, meg nem ettem volna ilyet gyerekként, most meg ilyet kell kiadni a kezem közül. Nekem ehhez sikertelenségi érzés társul. Valahogy a nap közbeni kényeztetésről kell radikálisan lemondani: fagyi, csoki, mogyi...Talán elegendő lesz az is.Meg visszavenni a kenyeret. Pedig de jó a hófehér zsemle!!!:((
Lehet, hogy két szelet kenyérrel meg lehetett tölteni a hast egy főzelékkel is a munkásembernek.Nekem is jó volt, meglocsolva egy kis zafttal - 2 Ft volt az étteremben - nem hiányzott hozzá a hús sem. De ilyen szokások miatt kell most szenvednem a reformkonyhával:(
További ajánlott fórumok: