Melyik lisztet használjátok? (tudásbázis kérdés)
Mert hogy tegnap én tanácsoltam neked, hogy készíts aszpikos zöldséget, az egy másik dolog, hogy én csak akartam magamnak olyat, csak "nem jött össze":))
Pedig valóban jó lenne, ha nasiként lehetne a hűtőben tartani, másrészt ilyenkor, amikor minden féle-fajta zöldség itt van, kár lenne kihagyni! :)
No akkor most légyszi nekem elárulni, hogy az aszpikos zöldséget hogyan csinálod?
Mert én tavaly nyáron akartam, de nekem nem állt össze, úgyhogy nálam az repült nagy ívben a kukában. :))
El ne dobd a gyűjteményedet, azért mert a fehér lisztet lecseréled másikra, és a cukrot is lecseréled másikra, attól még azok a sütik igenis nagyon finomak lesznek.
Majd kiderül, hogy esetleg a lisztből pár dekával kevesebb is elég, a tojásból 1-2 db-bal több kell, stb. de alapjaiban nagyon jó egy ilyen kincs a háznál.
Nyugi! Mi idősebbek már nehezebben válunk meg a több évtizedes szokásainktól, és nehezebb átállni a megszokottól valami újra.
Ezért csináltam én is, hogy csak fokozatosan lecserélni dolgokat, mert ha egyszerre borítunk mindent, nem lesz más körülöttünk, mint egy rakás rendetlenség.
És mindig előre gondolkodtam, hogy mihez is nyúlok, mit készítsek a hűtőbe, amennyiben elkap a "valamit-valamit". :)))
Most azért ott a rengeteg gyümölcs, vagy pl. készíthetsz vegyes zöldségeket aszpikban, és amikor kell egy-egy szeletet belőle, vagy majonézes tojás-salátát, vegyes gyümölcstálat. Most pl. a kovászos uborka is tökéletes nasi hűsítőként, és még segít a fogyásban is. :))
Kenyér nélkül nekem sem megy! Nem a tudatom, a szervezetem jelez. Ha a vacsorához nem ettem csak egy fél szelet kenyeret sem, akkor éjfél körül olyan rosszullétre ébredtem, hogy fogadkoztam, ha túlélem ezt az éjszakát, akkor minden másképp lesz. Kuszkuszt szoktam még készíteni.
A baj, hogy ezeket a zöldféléket én alapból ki nem állhattam soha. A húslevesből a komposzton landolt minden "zőccség", mivel a gyerekeim sem rajonganak érte. Most már megeszem, de marad bennem egy kielégítetlenség: és a kaja mikor jön?Könnyebb volt az élet, mikor megszokásból ment minden, most meg ott tartok, mint egy ifiasszony, akinek mindent meg kell tanulni:)
Erre csörög, hallod?
Leesett már, hogy a DW = Dia-Wellnes.
Ez jó, a jövő héten akarok menni a bio-ba, egész biztos van a kis csajnak, csak eddig nem figyeltem rá.
Annyira kevés cukros dolgot eszek-iszok, hogy először a lisztet, rizst és hasonlókat igyekeztem lecserélni.
A kávémat megiszom a pöttyintőssel, a teát üresben iszom. Egyébként pedig sütit minden másnap: húsvét másnap és karácsony másnap. Szerencsére nem vagyok édes szájú. De azért most már eljutottam odáig, hogy legyen itthon ebből is valami más, ne a régi, megszokott.
1 kg xilit 1400 Ft
1 kg eritrit 1700 Ft
Az eritrit nagyon gyengén édesít, a xilitben meg bőven van kalória.
A DW Negyedannyi ugyanannyi édesítőből valóban negyedannyi kell, mint a klasszikus kristálycukorból, mert a sztívia miatt nagyon édes.
Így már gazdaságosabb.
Egyébként pedig az életmódváltás igenis ott kezdődik, hogy mindazt, amit eddig evett-ivott, azokat lecserélni egy egészségesebb valamivel.
Hiába változtat a napi étkezési szokásokon, a gyakoriságon, stb., ha ugyanazokat az egészségtelen alapanyagokat használja, amiktől korábban is csak rakodtak a kilók.
Le kell cserélni a gyorsan felszívódó ch-t tartalmazó élelmiszereket egy lassan felszívódó, azt a valamit helyettesíteni képes alapanyaggal.
Ehhez ad segítséget az ételek Glikémiás Index %-os besorolása:
Ezeket nézd át, az alacsony GI % ( 0-55) = lassan felszívódó, = később leszel éhes, a közepes = 55-75 %, míg a magas GI = gyorsan felszívódó ch = 75 % fölött, vagyis gyorsan megéhezel, ha azokat eszed.
Nekem ezek a táblázatok nagyon sokat segítettek abban, hogy a korábbi alapanyagokat a hagyományos konyhámban mire váltsam át, és hogyan tudok egyre inkább egészségesebb étkezést biztosítani magamnak.
És persze valami napi rendszerességgel végzett, végezhető testmozgást is beiktatni, első nekifutásban ne törődj a mennyiséggel, ne törődj az intenzitással, csak azzal, hogy szoktasd hozzá magadat a rendszeres testmozgáshoz.
Nehogy már le legyek bajszintva, amiért próbálok tanácsot adni olyannak, aki még csak most próbálkozik átállni a régiről valami másra, valami újra, és segítek neki elszakadni a régi, megszokottól.
Az én elvem, hogy lépésről lépésre, ha azt tanácsolod valakinek, hogy egyszerre, egy nekifutásból változtasson az ezer év alatt berögzült szokásain... no olyanok esetében jön az, hogy nagyon gyorsan besokall, begörcsöl, és felrúg minden pici változtatást...
Én sem eszek már krumplit minden nap, sőt vannak hetek is, amikor eszembe sem jut, hogy krumpli, sőt éppen tegnap áradoztam a cukkini-tészta-találmányról, és éppen azt magyarázom, hogyan próbálom biztosítani télire is a fagyóba a napi zöldség mennyiséget....
Nem hiszem, hogy kizárólag csak az általad követett út lehet az egyedüli üdvözítő.
Feltettek itt egy kérdést, én is elmondtam mások mellett a saját tapasztalataimat, én is megpróbálok a másiknak segíteni, talán majd abban is lesz egy-egy mondat, amit kipróbál.
Nem értem, miért kell a másikat rögtön leordítani.
A legnagyobb életmódváltás hiba az, hogy nem életmód-váltás.
Hanem mindeni helyettesíti az egészségtelen sütemény, rágcsálnivalót, krumplit, nokedlit, zsírt stb, valami egészségesebbnek gondolttal, ahelyett, hogy valóban megváltoztatná az étkezését, és az igényeit.
Van az az állapot, amikor az embernek nem jut eszébe nassolni, soha. Mert nem cukorfüggő, mert nem építi be az életébe a folyamatos édességevést. Ez legyen a cél, ne a kevésbé káros sütemények/rágicsák előállítása!
Kenyér-pótló:
- gyenge karalábét vékony karikára szelek, arra pakolom a felvágottat, főtt tojást, paradicsomot, zöldpaprikát, stb. és tökéletes hideg vacsi! Az elmúlt nyáron találtam ki, nekem bevált.
- padlizsánt kb. 2 cm-es szeletben tepsibe rakva bedugni a forró sütőbe/mikróba, hogy lehetőleg minél több víztartalom süljön ki belőle: ezek után ez a már készre sütött pizza-tészta. Csak meg kell pakolnod mindenféle finomsággal, egy pillanatra visszadugod sütőbe/mikróba.
Ezt a net-en olvastam pár hete, a napokban ki akarom próbálni, egy vacsorának jó lesz ez is.
Krumpli-pótlóként a sütő-tököt próbáltam az ősszel, csak az a baj, hogy túl édes a tök.
Sütőtök nyalánkság:
- felkockázod, bedugod a mikróba míg átmelegszik, és utána könnyen tudod pépesíteni, akár még egy villával is összetörheted.
Lehet: túróval vagy fahéjjal összekeverni, és golyókat gyúrni belőle, kókusz-reszelékbe
forgatva = esti nasi őszre.
További variációk csak fantázia kérdése. :))
Nagyon jó a biobolt. Én is ott találkoztam (nézd meg te is) a bulgurral, rizs helyett nekem bevált. Kicsit drágább, de nem duplájára, hanem kb. 3x annyi lesz belőle, amikorra készen van, és természetesen egészségesebb, laktatóbb is.
Búza dara helyett a rizs-dara, itt is vigyázni kell, mert jobban szaporít, zsemlemorzsa helyett a kukorica-dara.
Ott szoktam venni a zabkorpát, a himalája sót, a TK. tönkölybúza lisztet.
Az édesítőt még nekem is ki kell választanom, mert ezzel a pöttyintőssel kávé-tea, főtt ételek megoldva, de pl. a palacsinta-töltelékhez már nem tudom használni.
Én is csak fokozatosan kezdtem a gyomromat és a konyhámat átállítani. Ugyanúgy voltam, mint te: el sem tudtam volna képzelni, hogy különösen vacsorára ne egyek kenyeret.
Azért fagyasztok, mert a panelban, kis lakásban, nincs más lehetőségem tárolni. És ha nem spájzolok be most, amikor szinte fillérekért lehet kapni, télen a zöldség-árak már egyáltalán nem nyugdíj-barátok. :)))
Éppen ezért télen húsféleséget nem is vásárolok többet, csak amit akkor főzök-sütök, ugyanis azoknak az ára nem ugrik meg duplájára, vagy éppen 10x-esére, mint a zöldségeké.
A diétát gyakorolni kell és nem feladni. Új recepteket, ételeket kipróbálni. Én itt is nagyon sok jó ötletet kaptam már.
Annyira hozzá lehet szokni, hogy egyáltalán nem hiányoznak a régi rossz szokások.
További ajánlott fórumok:
- Kiltix vagy Scalibor? Ti melyiket használjátok?
- Melyik egészségesebb és gusztusosabb, a papírzsepi, vagy az anyag mosható zsebkendő? Ti melyiket használjátok, tarjátok előnyösnek?
- Frosh öblítő és egyéb tisztítószerei mennyire jók, melyiket használjátok?
- Ti melyik internet böngészőt használjatok? IE, Mozilla, Google Chrome?
- Gáztepsi méretű pizzához mennyi lisztet használjak?
- Használja valaki az update lisztet?