Melyik lisztet használjátok? (tudásbázis kérdés)
Bocsi!
Ez a cukkini tészta = cukkinit felszabni tészta formára, semmi liszt, csak a zöldség nyersen.
Ha durumtészta, akkor nem hizlal, amennyiben maximum 12 dg-ot eszel belőle. Komolyan nem, most jött ki egy erre vonatkozó 28.000 fő részvételével végzett, orvosi kutatás.
Ami hizlal, ha tészta, az a feltétek, a sima lisztes tészta, és a mennyiség. Tehát ha 20-25 dkg-ot eszel egyszerre, vagy finomlisztből készül jó sok tojással, vagy ha jó ártalmas magyar szokás szerint túros-szalonnásan eszed, vagy egyéb sok tejtermékkel, ha cukrozod, ha sima búzából meggrízezed és még le is öntöd cukros lekvárral, stb. Tehát a magyar tészta kövérít. De nem önmagában a tészta miatt, hanem mert rossz alapanyagokból, rossz mennyiségben készítik el az adott ételt.
Ahogyan én sütöm (és soha nem szakad):
15 dkg zabpehely
4.5 dl víz
csipet só
1 tojás
Összeturmixolod és hagyod állni fél órán át. Utána tapadásmentes serpenyőben kell sütni, olaj nélkül, természetesen. Kanállal kell szétkenni,nem terül olyan könnyen, mint a búzalisztes változat. Picit tovább kell sütni és gondolatnyit vastagabb lesz, de nem zavaróan: megjön a rutin, minél többször készíted így! :)
Még senki nem mondta meg, hogy nem lisztes palacsintát eszik (én rakottan szoktam feladni).
Ez a cukkini-tészta valóban nagyon jó. Nyári hónapokra a főtt tészta ch nélkül: kipipálva! :))
Most hamis vadas-mártást készítettem hozzá, majd kipróbálom még hogy krumplis tésztának, vagy sajtos tésztának hogyan viselkedik?
Az ízlés megváltoztatása 3 hónap.
A főzelék (szétfőzve, lisztes habarással ellátva, tejföllel leöntve) nem a legjobb és a legfinomabb elkészítési módja a zöldségeknek, sőt. Igazából minden eltűnik belőle, ami miatt hasznos enni. A habarás meg a rántás a szükségkonyha, a szegénykonyha terméke, csakúgy, mint a panír: nincs elég étel, szaporítsuk fel valami értéktelennel, olcsóval. Nem kellene ennyire ragaszkodni hozzá.
Ha cukorbetegség miatt váltanál egészségesebb életmódra, akkor sajna a gluténmentes lisztek is meggondolandók, mértékkel alkalmazd. Ugyanis hasonló mennyiségben tartalmaznak ch-t, sőt talán még rosszabb, mert gyors felszívódásúak. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor a magas rosttartalmú lisztek legjobbak, teljes kiőrlésű akármilyenek, maglisztek, héjjal együtt őrölve.
Egy cukorbeteg étkezése igen nagy kihívás, ha még ételallergiássá is válik. Sokan vezetnek blogot, receptgyűjteményt, keress rá.
Szokás kérdése. Én meg azt nem szeretem, amikor a liszttel rántott, habart főzelék, leves tetején hártyát képez a liszt, mindenesetre az önmagával sűrítés sok konyhában jelen van, pl az olasz konyhában is, nem használnak rántást, habarást, mégis a levesek sűrűbbek, főzelék állagúak.
Ha ennyi xilited van, tényleg jobb lesz előbb azt elhasználni édesítőként.
Akinél nem orvosilag ajánlott a gluténmentesség, azok általában esztétikai vonatkozás miatt nem esznek gluténes cuccokat mert egy kicsit vízvisszatartó hatása van, pl ha valaki fogyni akar vagy gyorsabban akar fogyni.
De végülis egy csomó ember mondja, hogy gluténérzékeny pedig nem az, az egy komoly betegség.
A laktózmentesség viszont felnőttkorban jó lenne, mert azt tényleg kevésbé tolleráljuk
Ehhez még annyit, hogy zabkorpa palacsintát csak olyankor sütök, amikor valami mellé tészta-köret helyett sütöm, és akkor elegendő az 1 tojásból 2 db. palacsinta.
Normál palacsintaként nagyobb mennyiségben a TK. lisztből sütöm, és ott a normál palacsinta-sűrűségre kavarom.
Köszi, most megnyugtattál. Mert alapjaiban én is így gondolkodom, hogy miért kellene glutén-, ill. laktózmentes kajákat ennie annak, akinek ez orvosilag nem indokolt.
Csak annyira mindenhol azt olvasni, hallani, hogy csak a GM lisztek az igaziak és csak azok a jók.
De akkor maradok a TK. tönkölybúzánál, nekem az bevált!
Egyébként valóban a TK. tönkölybúza liszt szinte mindenre jó ugyanúgy, mint volt a fehér liszt.
Viszont nem glutén mentes.
A durumbúza liszt GM, és állítólag az is használható mindenre.
Még a kukorica liszt is GM. De arról nem hallottam, hogy valaki azt használná.
Valaki ismeri, használja valamelyiket.?? Megérné inkább átállni, vagy jobb maradni a TK. tönkölybúza lisztnél?
A tojást + zabkorpát + sütőport órákkal korábban bekeverem, hagyom, hogy a zabkorpa teljesen megszívja magát, és sütés előtt 10-15 perccel csak annyi tejjel hígítom fel, hogy kicsit sűrűbb masszát kapjak, mint amikor még normál lisztből sütöttem. Kanállal lapítgatom szét a serpenyőben, mint amikor a röszlit is sütjük.
Ha TK. tönkölybúza lisztből készítem, akkor is bekeverés után hagyom állni minimum 30-40 percet, és majd sütés előtt még inkább hígítok rajta.
Ezek a lisztek durvább őrlésűek, mint az eredeti
fehér liszt, több időt kell neki hagyni, hogy megdolgozza magát...
Én steviát vagy mezei édesítőszert használok, ami lehet bármilyen kalóriamentes ch mentes édesítő, aceszulfám-K vagy aszpartám (ami nem méreg, az csak hîresztelés!), vagy ha nem kell melegítened pl limonádéba kell, akkor megteszi a szacharin is, rengeteg ilyen édesítőszer van a piacon, ami a vércukrodra semmilyen hatást nem gyakorol.
A habarást, rántást én is feleslegesnek tartom, sűríthetsz mindent egy kis kivett, turmixolt sűrűjével.
Próbáld ki ezt is, nem biztos, hogy az arányok így jók lesznek neked, de kisérletezz. Klassz kis nyári desszert ;)
- 250g. tisztított cukkini
- 30g. citromlé /3 evőkanál/
- 1 bio citromhéj
- 40g. Szafi Fitt eritrit /pótolható,ha nem elég édes/
- csipet só
- 250g. /2,5dl./kókusztej
Ezeket kémesre turmixolni,majd hozzáadni:
- 200g. /2dl./ kókusztejben feloldott 25g. /2,5ek./zselatint.
Ezután folpackkal kibélelni /ez el is maradhat,mert szépen kijön/ bármilyen formát és beleönteni.
Mikor megszilárdult lekenni:
- 3tk. Szafi Fitt holland kakaópor
- 1,5tk. Szafi Fitt eritrit
- 15tk. kókuszkrém
- 1kk. Szafi Fitt konjac liszt
Igen, valami olyasmit ír, de gondolom, akinek nincs olyan, a cukkinit nagy késsel is fel lehet szelni csíkokra, mint amikor az elnyújtott tésztát szeleteljük.
Majd kiderül holnap!
Graham liszt, fehér tönköly, tk. tönköly.
Vásárlás után jól becsomagolva pár napra beteszem fagyasztóba, így biztosan elkerülik a "hívatlan látogatók".
Zablisztet nem használok, ezzel semmi sem sikerült.
Zabpelyhet csak sütibe, ritkán.
További ajánlott fórumok:
- Kiltix vagy Scalibor? Ti melyiket használjátok?
- Melyik egészségesebb és gusztusosabb, a papírzsepi, vagy az anyag mosható zsebkendő? Ti melyiket használjátok, tarjátok előnyösnek?
- Frosh öblítő és egyéb tisztítószerei mennyire jók, melyiket használjátok?
- Ti melyik internet böngészőt használjatok? IE, Mozilla, Google Chrome?
- Gáztepsi méretű pizzához mennyi lisztet használjak?
- Használja valaki az update lisztet?