Méhlepénybiopszia (beszélgetés)
Nem. De olvass vissza mert mar nem egyszer leirtam!
Most akkor megegyszer: 12+2 voltam amikor genetikai uh ra mentem. Ott mertek az nt 2.6mm nek.
Az aggodalmam ennel osszetettebb.
de mondtsad, hogy mozaikos volt legutobb, igaz?
hol csinaltattad?
hat na ugye, hogy ugye.... :-)
szerintem megvan a protokolljuk, hany sejtete kell vizsgalni, meg a tapasztalat is.
Köszönöm! :-)
Nem egy sejtet persze, de nekem pl. egy hajszálon múlt, hogy kiderült. Már megvolt a negatív visszajelzés. Azaz minden OK volt a megszokott mennyiségű(!) sejttenyésztés után.De utána pár órával, rendhagyó módon még több sejtet vizsgálva derült ki a gubanc. Gondolom nem hagyta nyugodni, hogy mégis van egy pozitív NIFTY eredményünk. A mozaikosság ilyen szemét dolog.
nem egy sejtet vizsgal egy genetikus, de errol mar sokat beszeltunk...
elmeletileg elofrdulhat, hogy az osszes levett sejt a mintabol eppen a jobol valo, de azert ehhez nagyon szerencsetlen egyutallasok szuksegesek.
inkabb eletszerubbnek gondolom azt, hogy a genetikus vagy bıologus keves sejtet vizsgal meg. nem?
de te akkor most hogy tettel?
csınaltattal korıonbıopszıat?
Nagyon ritkán lehet kiszűrni a mozaikosságot. Itt látom inkább a vértesztek előnyét, hiszen invazívnál megeshet, hogy épp nem az érintett sejtek kerülnek a mintába. Bár a vérmintánál is megtörténhet, nekem valahogy mégis nagyobb bennük a bizodalmam az átéltek után. Amúgy igen, nekem a nagyon ritka Patau rendkívül ritka mozaikossága volt. Nagyon profi genetikus szonográfus által vizsgált UH-n semmi eltérés nem volt tapasztalható, amikor már ő is tudta az invazív eredményét. Van ilyen is.
Summa summarum: A jelenleg szűrhető genetikai eltérések feltérképezésére vagy amnio vagy az új generációs vértesztek a legjobbak. Ha korábban szeretnéd, akkor a méhlepény biopszia, de az a mozaikosság miatt kevésbé megbízható.
Profihoz menjél, ne ilyen kóklerekhez, hol fostalicska uh készülékek vannak. Lóvés, de megéri.
A Magzat Diagnosztikai Központot nagyon tudom ajánlani, ott is Skriba Eszterhez menjél, nagyon profi, hetente tanul valami újat.
Koszonom!
Tudom es probalom higgattan viselni. De tortent mar par rossz dolog velem ami miatt mara mar nagyon aggodos esidegeskedos lettem ha az egeszsegemrol van szo. Es itt a babamerol van szo.
Mas aggaszto nincs, orrcsontot lattak. De irtam az elejen..szemcses es elmosodott volt a kep. A combcsontot ugy merte hogy nem a teljes hosszat. Kimerevitette a kepet es mert valami feher vonalat. De az nem a teljes combcsont hossz volt. Higyjetek nekem lattam! Es ezert az ertek szerint csak 10 het par naposnak szamolt a gep. Holott 12+2 volt a baba ekkor. Nagyon feluletes ultrahangozas volt szerintem.
Es igen, lesz meg egy ultrahang vizsgalat ahol mindent ujra atneznek es ujra mernek. Mostmar masik orvossal. Ebben bizom, hogy ott minden meret a koranak megfelelo lesz ahogy az nt is. Akkor fog eldolni szamomra is, hogy indokolt e a biopszia vagy sem.
itt egy táblázat az elérhető vizsgálatokról.
Derya jól összefoglalta a lényeget. :-)
A 2,6-os tarkóredő nem jelent önmagában semmit, 3 fölött lenne gyanús (de az is csak gyanús).
Hétfőn viszont írj, hogy mit beszéltetek, jó?
semmikeppen se golyozzal be szerintem.
van asszem masik 2 ilyen forum, azokat ,s megnezheted, de egy a lenyeg, ahogy a tobbiek is irtak,hogy:
- uh-gal nem lehet megallapitani minden esetben, hogy beteg-e,
- Nifty stb tarsaik nem adnak biztos eredmenyt, habar ugy hırdetık,
- biztos eredmenyt csak invaziv beavatkozas adhat,
- van vetelesi kockazat, de nem szamottevo es ha egyebkent problemamentes a terhesseg es betartod az utasıtasokat a pıhenesre vonatkozoan, akkor igen kicsi z eselye a vetelesnek.
- onmagaban ez a tarkoredo ertek kb semmit sem jelent,
- korod miatt kicsi a kockazatod, de ez se jelent semmit, genetikaı hıba barmely eletkorban adodhat,
stb.
szoval amit javasolni tudok, addig menjel, amig szamodra megnyugtato valaszt nem kapsz.
elsokorben en a Bajcsy genetikai tanacsadaara mennek es ott kıkerdeznem a tajekoztato orvost mınden szamomra aggalyos kerdest ılletoen.
es meg egy fontos dolog: nyugodj meg, a kocka el van vetve ugymond, akarmı ıs lesz a vege, az ıdegeskedes biz-tosan nem hasznal.
További ajánlott fórumok:
- Mit lehet tudni az elől fekvő méhlepény kockázatáról a terhesség folyamán?
- Mélyen tapadó méhlepény
- 32 hetesen II. fokban érett méhlepény
- Nagyobb vesék magzatnál és II.fokban érett méhlepény!
- A bal oldalon tapadó méhlepényem fedi a méhszájat. Milyen következményekkel járhat? Van-e valakinek tapasztalata ezen a téren?
- Mellső fali méhlepény