Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben (beszélgetés)
Nem, város, s nem is túl kicsi. :)
Hozzáállás kérdése.
Azért a megfelelő igazolások birtokában simán anyakönyvezik az otthonszülőket is. Volt egy-két kacifántos eset, amit a média felfújt, ezzel is riogatva a jónépet.
Igen, arra gondoltam.
Ha szükséges, természetesen engedi az ember. De egy-két papírért? :)) Nem, attól vannak sokkal fontosabb dolgok! ;)
"Elismerem, ha szülés után "megturkálják" anyukát, úgy könnyebb igazolni. Aki viszont otthonszülő, az ebből nem kér."
Ez a megturkálás egy nőgyógyászati vizsgálat, nem?
Akkor máskor se engedjük a nőgyógyászati vizsgálatot?
:)) Köszi.
Párom kb. 3 pálinka után ment be a hivatalba...:)))
Lojálisak voltak, de sose találkoztak még ilyesmivel, elég furcsán néztek rá. Szépen el lett nekik magyarázva, mi a dolguk. ;) (3 hét alatt sikerült is teljesíteniük.) Második esetben már előre gratuláltak! :))
Egyéb jogi utakra gondolok.
Pl.a szülő joga az anyakönyvezéshez, bejelentési kötelezettsége, a gyerekorvos véleménye, stb...
Valami jogszabályban le van az szépen írva, miként kell nem kórházban születetteket anyakönyveztetni.
Elismerem, ha szülés után "megturkálják" anyukát, úgy könnyebb igazolni. Aki viszont otthonszülő, az ebből nem kér. ;)
Sokszor nem is maga a hivatal kekeckedik, hanem pl. védőnő, orvos, stb....
Na mindegy. Lényeg, hogy azért azt illene mindenhol belátni, egy otthonszületett babának is joga van magyar állampolgárnak lenni! ;)
"Van hivatalos útja-módja a tervezetten otthonszületettek anyakönyvezésének."
Hogy lehet ennek hivatalos útja (hogyan lehet ez szabályozva), ha maga az otthonszülés nincs szabályozva?
Elfogadom, feltéve, ha létezik olyan doki, aki úgy képviseli állűáspontját, hogy közben nem akarja egyedüli igaznak kikiáltani.
A törvényi szabályozás alapfeltétele szerintem, hogy a választás szabadságát elfogadja az orvostársadalom is. Amíg ez nem működik maradéktalanul jól, nehéz a párbeszéd, akadozik. :( Nyilván könnyebb azokkal konszenzusra jutni, akik alapból nem kérdőjelezik meg az otthonszülés létjogosultságát: Abból pedig még elég kevés van sajnos. :(
Persze.
Szerintem te nem értesz engem. ;)
Van hivatalos útja-módja a tervezetten otthonszületettek anyakönyvezésének. (Bocsi, fejből már nehezen megy, mi minden kell hozzá.) Aztán innentől hivatalfüggő, hogy megelégednek-e ennyivel, vagy juszt is belekötnek az emberbe. Azért csak egy-két hivatallal van nagy gond, a jókora többség nem szívatja az embert. :S
Dodica, azzal is lehet kulturáltan vitatkozni, aki ellentétes véleményen van, nem? Szerintem éppen akkor alakulhat ki vita, ha a vitapartnerek ellentétes állásponton vannak, azaz nem egyet beszélnek.
De persze értem az árnyalatnyi különbséget itt is, az orvos nem ítélte el az otthonszülést, de ő is inkább szervezetten, kórházi keretek között képzelné el (azaz nem teljesen voltak egy állásponton). De szerintem nem ártott volna a vitának, ha valaki a "hagyományos" orvosi álláspontot is képviseli.
:) Vagy odaér, vagy nem.
De tény, ott kihívják a mentőt, s utána vizsgálgatják a babát-mamát. Ez otthonszülésnél nem így működik. ;)
Nyilván nem normális az utolsó mondatod példaesete, egyetértek.
Viszont anykönyvezni a szülőnek is joga van. Van, ahol ezt tudják, s nem kötöszködnek mindenáron, van, ahol "csakazértis" szívatják az otthonszülőket. Utóbbit ugyanúgy nem tartom elfogadhatónak, mint azokat a fanatikusokat, akik tényleg veszélyeztetik gyermekük egészségét.
'szerinte is jogosan választja a kórházat az, akit ez elrémít. '
Igen, mert akkor nincs az otthonszülésben 100% meggyőződése.
'mintha ez nem is lenne igazi probléma. '
Mert annak, aki elkötelezett, s belülről, őszintén választja ezt az utat, annak ez tényleg nem probléma.
Szerintem a kívülállók nincsenek félreinformálva, s alapból először a problémákról hallanak, nem a szépről. Ágiék meg nyilván nem azzal kezdik, hogy ez és ez problémás. Amikor eljön az ideje (tehát már van látható szándék az otthonszülésre, ill. elgondolkodtak rajta), akkor minden veszélyre felhívja a figyelmet.
Baló Göyrgy szándékait nem ismerem, de gondolom olyan orvost keresett a riporthoz, akivel lehet kulturáltan eszmecserét folytatni. Abból mi sült volna ki, ha egy előítéletes orvost választ? Nem lehetne egyről kettőre jutni, mint ahogy eddig is ez volt a törvényi szabályozás legnagyobb gátja. :( Párbeszédre van szükség mindkét részről, nem a másik fikázása.
Az az egy nap, ami a pszichológia felől közelít, szerintem belefér, hiszen az otthonszülőknek nagyon is spirituális a hozzáállásuk a szüléshez.
Dodi, a váratlan otthonszülésnek legalább a végére odaér egy orvos, aki megvizsgálja a nőt, és meg tudja állapítani, hogy nemrég szült.
Viszont korábban azt mondtad, a szabályosan lezajlott otthonszülés után ugyan ne is vizsgálja meg orvos az anyukát, mert minek, a gyereket meg pláne ne.
Igen, van sors, van sorsszerűség, nem vitatom - szerintem csak túl sokszor hivatkozunk a sorsra, a természetre. Olyankor is, amikor meg lehetne találni a felelős személyt, csak valakinek ez nem érdeke.
Különben ilyen szempontból az orvosokat is elítélem; tisztában vagyok vele, hogy ha valami műhiba-gyanús eset adódik, akkor rögtön életbe lép köztük a csordaszellem. Szóval a fentieket nem az otthonszülésre értem.
A gyerekorvos nem látja alapesetben, hogy kiből bújt ki a gyerek. A szülők állítása meg sajnos nem elég. Ezt nem én mondom, ez a szabály, amelyet aztán van, ahol szigorúbban vesznek, van, ahol meg nem.
Aki nem tervezetten szül otthon, az rögtön hívni szokta a mentőket, akik rögtön be is viszik a babával együtt kórházba. Köldökzsinór sins elvágva, stb. Ezzel szemben az otthonszülők utána sem mennek kórházba, napokig nem látja a gyereket orvos, vagy akár hetekig, sőt. A védőnőnek sem sietnek szólni.
Gondolj arra a szerencsétlen esetre, ahol az apa halálra éheztette a családját. Az a kislány is otthon született, és a létezéséről a hatóságok vagyis az állam egyáltalűán nem tudott! Nem is anyakönyveztették. Ez se normális azért...
Dodica, megint elbeszélünk egymás mellett. :-(
Oké, nem szó szerint így mondta, hogy "magára vessen", akit eltántorítanak az adminisztrációs bonyodalmak, csak rövidíteni akartam, nem túlragozni a dolgot; így viszont lehet, tényleg kicsit másabb az árnyalata a mondottaknak, elnézést érte! De a lényegen nem változtat, nem azt akartam mondani, hogy Geréb Ágnes "lesajnálja", aki megijed a bonyodalmaktól, vagy hasonló, csak azt, hogy szerinte is jogosan választja a kórházat az, akit ez elrémít.
Nem mondtam, hogy Geréb Ágnes az oka annak, hogy bonyolult az otthon született gyerekeket anyakönyvezni, csak azt, hogy szerintem próbálta elbagatellizálni ezt a kérdést, mintha ez nem is lenne igazi probléma. Mivel én nem fogom egyébként sem választani az otthonszülést, így nem tudom megítélni, önmagában ez kizáró ok lehetne-e nálam, mindenesetre úgy gondolom, a papírmunka bonyolultsága igenis elrettentő lehet!
Nem értek egyet azzal, hogy az érdeklődőknek (a még kívülállóknak) csak a szépet és a jót mutassuk magunkból, és ha berken belülre kerülnek (azaz a tanfolyamon) már beszélhetünk nekik a nehézségekról, negatívumokról is. Ez szerintem nem korrekt, teljeskörű tájékoztatás.
Például ha megveszel egy porszívót, jobban szeretnél Te is még a boltban szembesülni vele, hogy pl. mennyit fogyaszt, hogy milyen gyakran kell plusz pénzt áldozni rá - szóval nem csak azt szeretnéd megtudni, mielőtt megveszed, belevágsz az üzletbe, hogy milyen hatékony, csendes, meg satöbbi. Kicsit talán sarkított példa, de szerintem érted. Nem mondom, hogy a negatívumokat kell túlragozni, de azokról is kell szót ejteni a súlyuknak megfelelően, egy olyan fórumon, ahol nem csak bennfentesek vannak. Az MTV riportja ilyennek volt szánva, tájékoztatni akart, az érveket megismertetni pro és kontra. Vagy rosszul gondolom, és az otthonszülés mellett akart kampányolni Baló György, azért hívott meg egy olyan orvost, aki bevallottan támogatja az otthonszülést?!
A tanfolyamon elhagzottakról, a tematikáról természetesen nincsenek infóim, mert nem vettem részt egyen sem, igazad van! Csak olvastam korábban a tematikát, és úgy rémlik, abban olyasmi volt, hogy az 5 napból 1 van a gyermekvállalás pszichológiájának témájára szánva. Ezt tartottam soknak, de nem állítottam, hogy végig csak erről esik szó.
Node van gyerekorvos pecsét, szülők igazolása, stb...
Értem én a problémát, nem is vitattam soha, de míg normál anykönyvi hivatalokban szépen megoldódik a helyzet, addig van egy-két bp.-i kerület, ahol megy a boszorkányüldözés. :(( Utóbbi mire jó??
És mi van azokban az esetekben, ahol senki nincs jelen a szülésnél (váratlan otthonszülés, nem tervezett)? Ott ki tudja igazolni, hogy a baba a mamából van?
Belekötni mindenbe lehet...:(
Kacifántos: igen, ennyire egyszerű. :)) Nem ő tehet róla, hogy problémáznak hivatalokban, mindenféle indok és ok nélkül. Attól még, hogy valaki nem a megszokott kórházban születik (onnan indítják ugye az anykönyvezést), már nem az állam egyenjogú tagja?? Akkor miért is probléma az anykönyvezése?? Normális hivatalokban nincs is vele különösebb gond.
Nem azt mondta, hogy akit ez eltántorít az otthonszüléstől, az magára vessen, s szüljön kórházban, hanem azt, hogy akit az adminisztrációs gondok képesek az otthonszülési szándéktól eltántorítani, az valójában nem is való otthonszülésre, hiszen akkor nincs 100%-ig meggyőződve annak helyességéről, s jobb / biztonságosabb neki a kórház. Aki eltökélt, azt a papírok nem fogják visszahúzni a szándékától, mert teljesen másképp gondolkozik!
Minden adminisztrációs gubancról is kaptunk megfelelő tájékoztatást, segítettek mindenben! Az meg minket pl. nem zavart, hogy 3 hét múlva sikerült csak anyakönyveztetni. :))
A dolog kevésbé vonzó oldaláról (ami számomra maximálisan eltörpült az előnyök mellett) bőven hallanak azok, akik elmennek a tanfolyamra. Másoknak is illene reklámozni? :)) Ha nem érdekli, nincs köze hozzá, miért traktálják vele azokat, akik nem akarnak otthon szülni? Aki akar, az meg beszerzi ezen infókat is.
nem tudom, honnan veszed, hogy a tanfolyamon a gyermekvállalás pszichológiája lenne a téma. Van erről is szó (hiszen a tanfolyam a szülésről szól és nem az otthonszülésről!!!!), de csak egy kis szeletben a legelső napon, amolyan ráhangolódásként. A másik 5 nap egész más támákat feszeget (Pl. szülés, rizikók, szoptatás, újszülött, stb...)