Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben fórum

Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben (beszélgetés)

2039. DODICA (válaszként erre: 2037. - 18235c4fc5)
2007. okt. 13. 11:26

Még mindig nem értitek.:(

Az otthonszülés törvényi szabályozását fogják megalkotni, nem a születésházakét.

Kórház, születésház, otthon: mind-mind külön alternatíva!

Ugyan nem a fal színe számít, de, ha már semmi lényegi különbség nincs születésház és otthon között (lakás ez is, az is), akkor nem mindegy???

A születésház azoknak van kitalálva, akiknek otthona valami miatt nem megfelelő. Pl. messze van kórháztól, túl kicsi, stb...

2038. 497f15547f (válaszként erre: 2037. - 18235c4fc5)
2007. okt. 13. 09:53

Helloka!

Henivel értek egyet..egy kicsit nekem úgy tűnik,hogy itt már nem is arról van szó,hogy a kórházi körülmények nem megfelelőek, mert rideg,mert világos, mert nem meghitt, mert nem lehet ott apraja-falva, mert nem lehet ott a bába, vagy akit én akarok,hogy kísérje a szülésemet. Hanem arról,hogy juszt is csak otthon és sehol máshol, csak azért is otthon akarok szülni, vagy van biztonság vagy nincs.

2037. 18235c4fc5 (válaszként erre: 2032. - DODICA)
2007. okt. 13. 09:44
Egy születésház is inkább egy otthonra hasonlít, nem? Ágiéknál is lehet választani, hogy otthon vagy a születésházban szeretnéd-e világra hozni a gyermekedet. Most bocsánat, de megint a fal színéhez kanyarodunk vissza. A köztes megolás mindenkinek kompromisszum, és ha egy kórház illetve az orvosai hajlandóak erre, akkor kedves anyuka is legyen már hajlandó egy kiscit engedni a huszonegyből.
2036. gerna
2007. okt. 13. 08:14
Persze beszámítanak a szülő nők életkörülményei is, nyilván nem 4-5 kg-os babák születnek, hanem jóval kisebbek. A csecsemőhalandóságot pedig a 0-1 éves korig számítják.
2035. gerna (válaszként erre: 2034. - DODICA)
2007. okt. 13. 08:12
Bizony! a magasabb csecsemőhalandóság számít születésszabályozási módszernek... bár így is nagy a relativ túlnépesedés. Több ember születik, mint amennyit meg tudnak etetni :(
2034. DODICA (válaszként erre: 2033. - Gerna)
2007. okt. 13. 08:07

Na igen. :))

Az emberiség mégse halt ki. ;)

2033. gerna (válaszként erre: 2032. - DODICA)
2007. okt. 13. 04:14
Sőt! szerintem Keleten is van otthonszülésre lehetőség. Például Afganisztánban, Bangladesh-ben, és még sok más helyen ;-)
2032. DODICA (válaszként erre: 2031. - 18235c4fc5)
2007. okt. 12. 22:53

Nem. Aki otthonában akar szülni, annak nem kielégítő megoldás.

Nyugaton - bár vannak születésházak is - az otthonszülés működik. Nincs ellehetetlenítve. Egy alternatíva a sok közül.

2031. 18235c4fc5 (válaszként erre: 2030. - Erikpipi)
2007. okt. 12. 18:01
Ez kiváló megoldás lenne szerintem nálunk is, mindeki megnyugodhatna.
2030. erikpipi
2007. okt. 12. 17:52

"Otthonszülés helyett otthonos szülés

Az otthonszülés helyett otthonos szülés, amit ajánlani tudok, mert a terhesség egy veszélyes folyamat - mondta Paulin Ferenc professzor Kecskeméten. A terhesség bármennyire szép, bármennyire élettani, egy nagyon veszélyes folyamat - mondta Paulin Ferenc, a Magyar Nőorvos Társaság Közép-Magyarországi Szekciójának alapító elnöke a nőorvos kongresszus közben tartott sajtótájékoztatón. A professzor hangsúlyozta: az esetek zömében nincs veszély, nincs szövődmény, de kis százalékban előfordul és súlyos, akut szövődményekkel jár. Paulin Ferenc hangsúlyozta, hogy az orvostudománynak nincs olyan módszere, hogy meg tudná mondani, ki az, akinél biztosan nem lehet szövődmény. "Ha volna ilyen, akkor lehetne azt mondani, hogy nyugodtan szüljön otthon (a terhes anyuka)" - fűzte hozzá a professzor, aki - akárcsak a szakmai kollégiumból is sokan -, ellenzi az otthonszülést.

Paulin Ferenc beszámolt arról, hogy a külföldi tapasztalatok alapján, amire az otthonszülést támogatók előszeretettel hivatkoznak, ma már a világon mindenhol az a rendszer alakult ki, hogy lehet úgynevezett születés házat működtetni, ahova az orvos be se teszi a lábát, de ennek az egységnek kórházon belül kell lenni, mert ha bármilyen probléma történik, öt percen belül a műtőbe kerülhet a terhes anyuka."

2029. DODICA (válaszként erre: 2027. - Fe20557d00)
2007. okt. 11. 19:13

Pedig gondoljatok bele, mennyivel olcsóbb lenne élni! :)))

Na jó, természetesen ez morbid vicc. :((

A természetességre törekvő életmódnak szerintem se szabad egyeznie a végletes túlzásokkal. Utóbbiakat én se nézem jó szemmel, pláne, ha gyereket veszélyeztetnek vele!

2028. DODICA (válaszként erre: 2025. - 18235c4fc5)
2007. okt. 11. 19:10

Passz...;)

Sokaknak van orvosa, amolyan biztonsági tartalékként, ha mégis kórházba kellene menni. Nekik így egyszerűbb.

Szerintem a védőnőt nemigen lehet elkerülni...

Én a terhesgondozásra jártam. Ott nálunk orvos nincs, a védőnők csinálják. Volt, mikor adhattak beutalókat is, volt, hogy nem. De mivel orvos családban nőttem fel, így mindig megszereztem a szükséges papírokat a vizsgálatokhoz (UH, vérvétel és társai), igaz, néha még így is nagyon kacifántosan.

Személy szerint nőgyógyásszal semmiféle kapcsolatot nem tartottam (ebből néha gondom is akadt), mert a várandósság nekem nem nőgyógyászati eset. Másrészt a kisvárosban, ahol lakom, minden egyes találkozásnál 'turkálni' szoktak, abból én meg egyszer se kívántam kérni. Elkerülendő a botrányokat, így mellőztem a látogatásukat.

Ágiék kérnek bizonyos vizsgálati eredményeket. A tanfolyamon szokás velük találkozni, ami lehet az egész hét egyben, de lehet szétszedve is járni (havonta egy napot pl.) Emellett a 37. héten kell hozzá menni, mindenféle aktuális lelettel. Elvileg olyankor ő megvizsgál, de ez se törvényszerű.

2027. fe20557d00 (válaszként erre: 2024. - 18235c4fc5)
2007. okt. 11. 17:21

Szia! Igen rá gondoltam.

Jaja ezek a fénnyel táplálkozók sajnos nagyon durva....persze szélsőséges példa,de nem nézik a gyereket ők úgy tartják helyesnek és akkor azt gondolják a gyereknek is így jó!

ez a szegény kis Madeleine...hát meg pont olvastam egy cikket arról,hogy izgága kislány volt azért nyugtatózták....már amit el lehet egy cikkből hinni.Bár az tény,hogy kapott nyugtatót.Nekem nagyon furák a szülők:(

2026. 18235c4fc5 (válaszként erre: 2021. - DODICA)
2007. okt. 11. 16:35
Engem nem vizsgálgatott folyton a dokim, (mondta is, hogy a méhszáj nyílhat, ha sokat macerál) pedig a 25. héttől kórházban feküdtem, de érdekes lett volna a 37. héten megvizsgálni, amikor már 32+3-ra megszülettek a bébik. :)))
2025. 18235c4fc5 (válaszként erre: 2020. - Komolyka)
2007. okt. 11. 16:30

Ennek kapcsán kérdeznék tőled, Dodica.

Ha valaki az otthonszülést választja, a várandósságát (én is kerülöm a terhesség szót ;-) ) ki kíséri végig? Ágiék vagy mondjuk a körzeti orvos illetve védőnő? Vagy Ágiék "csak" a szülésnél közreműködnek?

2024. 18235c4fc5 (válaszként erre: 2018. - Fe20557d00)
2007. okt. 11. 16:27
A Madeleine nevű kislány?
2023. 18235c4fc5 (válaszként erre: 2015. - DODICA)
2007. okt. 11. 16:27
Veled is egyetértek ebben, sokszor felmerül bennem is ez a dilemma, hogy pont a legnehezebb hivatáshoz nem kell semmi. Egy vacak (elnézést) horgászáshoz kell tanfolyam, engedély, de a szülővé váláshoz nem???
2022. 18235c4fc5 (válaszként erre: 2013. - Fe20557d00)
2007. okt. 11. 16:25

Milyen igaz...nekem is a "fénnyel táplálkozók" jutottak eszembe, meg az a szekta, amelynek tagjai anno tömeges öngyilkosságot követtek el, az előre megjósolt időben...egy üstökös eljövetelekor. :)))

Bocsánat a sarkításért, semmi bajom a természethez közelítő gondolkodással, de azt meg lehet közelíteni más téren is, pl. egészséges táplálkozás, mozgás, meditáció, jóga, thai chi, stb. de így...

2021. DODICA (válaszként erre: 2020. - Komolyka)
2007. okt. 11. 10:40

:))

Betegség, rákszűrés, stb esetén semmi gondom vele. (Bár akkor is megválogatom, kinél.;) )

Várandósság (bocsi, utálom a terhesség szót, egész mást jelent) igazolására semmi szükség hozzá, ott az UH. (A vacak kiskönyv miatt muszáj volt nekem is elmenni, de dühös is voltam érte. Ráadásul ilyenkor szoktak rákszűrést csinálni - amiatt, mert ekkor el tudják kapni a nőket ;) - aminek megint semmi értelme, vetélést is kockáztat, ill. vérzést. Csak persze ezt sose teszik hozzá, s nem kérnek engedélyt ennek elvégzésére se.)

A továbbiakban nem vagyok kíváncsi arra, hogy 'turkálás' során mi van a babával, mert van helyette elég sok mód, hogy a babáról tudni lehessen. Amúgy se látom értelmét: minek fenyegetni, hogy nyitva a méhszájam?? A sok fölösleges vizsgálgatás során szépen nyitogatható is. :(

Untig elég egyszer a 37. hét környékén egy ilyen vizsgálat.

Szülés után meg megint semmi értelme 3 hónapig. Felvinni fertőzést, bolygatni amúgy is megbolygatott dolgokat...

Az anya rendben legyen, persze, de ehhez alapból semmi szükség 'turkálni', anélkül is rendben van. Külső egyéb nyomok ezt mutatják. Látható jelei vannak annak, ha nincs rendben.

2020. komolyka (válaszként erre: 2007. - DODICA)
2007. okt. 11. 07:39

A turkálást én sem szeretem, de elviselem, mert szükségesnek tartom.

A nőgyógyászati vizsgálat sosem öncélú, és igen, mindig 1-2 papírért történik. Egyszer az van a papíron, hogy nincs nőgyógyászati betegségem, máskor az, hogy terhes vagyok, esetleg az, hogy rendben fejlődik a magzat.

A szülés ugyan élettani folyamat, de szerintem azután sem árt a vizsgálat. Mi lehet annál fontosabb, mint hogy megállapítsa az orvos, hogy minden rendben az anyával? Persze a gyereket el kell látni, vele kell lenni, satöbbi, de az anya is legyen rendben, az is ugyanolyan fontos.

2019. DODICA (válaszként erre: 2018. - Fe20557d00)
2007. okt. 10. 13:13
Jajj, igen, beugrott. Most épp költözködés alatt állunk, így eléggé kiestem a hírekből. :((
2018. fe20557d00 (válaszként erre: 2017. - DODICA)
2007. okt. 10. 13:07
Tudod melyik az az amerikai orvos házaspár,ahol a kislányuk eltűnt tele volt vele a hírek....és a kislány hajszálában találtak altatót.Még nincs meg a kislány,és a szülőket is gyanúsítják az eltűnése kapcsán...
2017. DODICA (válaszként erre: 2016. - Fe20557d00)
2007. okt. 10. 13:00

Erről még nem is hallottam! Mikori eset?Mostanság történt?

Megdöbbentő...:((

2016. fe20557d00 (válaszként erre: 2015. - DODICA)
2007. okt. 10. 12:21
Ja mint az az orvos házaspár akinek eltűnt a kislánya...rendszeresen kapott a kicsi altatót....döbbenetes! A másik véglet...és ott is tragédia lett a vége:(
2015. DODICA (válaszként erre: 2013. - Fe20557d00)
2007. okt. 10. 12:17

:) :((

Mindenhez kell vizsga, papír, végzettség, kivéve ahhoz, hogy szülőkké váljunk! Nevelési képességeinket, döntéshozatalainkat nem szokták ugye kétségbe vonni. Pedig emberéletekről döntünk!

Hol a határ? Jó kérdés...

2014. DODICA (válaszként erre: 2011. - Virgilius)
2007. okt. 10. 12:15

Tudom, képben vagyok. :))

Sok otthonszülőveltartok egyfajta kapcsolatot.

Azért az nem igaz, hogy majdnem mindenkit meghurcolnak, de tény, a legutóbbi eset óta megint sokkal körülményesebb a dolog. :((

Fontos, bosszantó, de a magam részéről úgy állok hozzá: 'kit érdekel?' Úgy értsd ezt, hogy én se tudtam, nekünk ennyire simán fog menni, a lehető legrosszabbra készültem (akkoriban Áginak még pecséthasználati joga se volt), mégse tántorodtam el emiatt az otthonszüléstől.

Erre célzott Ági is akkor, amikor azt mondta, akit ez eltántorít, annak tényleg jobb, ha kórházban szül. Otthon csak az akarjon szülni, aki meg van erről győződve a nehézségek ellenére is!

2013. fe20557d00 (válaszként erre: 1986. - Virgilius)
2007. okt. 10. 12:14

Nekem is eszembe jutott ez az eset....

Hát igen a fanatizmus ide vezethet...a szülőnek van joga bizonyos dolgokban hinni a természet felé vissza fordulni,de hogy ebbe gyermekét is vigye......????Ez már erősen kérdéses!!

Lehet gyógyszereket nem bevenni,lehet böjtölni...stb,na de könyörgöm ki húzza meg a normális határt??Én lehet nem is a bábákban nem bízom,hanem a szülőkbe.

2012. DODICA (válaszként erre: 2010. - Virgilius)
2007. okt. 10. 12:11

:)))

Na, pont emiatt is nagyon kell az a szabályozás!

2011. virgilius (válaszként erre: 2009. - DODICA)
2007. okt. 10. 12:10
Á nem, sztem Te boldog tudatlanságban élsz ez ügyben. Budapesten szinte mindenkit meghurcolnak, sőt ezóta a bizonyos eset óta az ANTSZ valóságos hadjáratot folytat az otthonszülők ellen. (Első kézből való infók.)
2010. virgilius (válaszként erre: 2008. - DODICA)
2007. okt. 10. 12:08

Teljesen megértelek, de hivatalos szempontból nézve így nem nagyon tudnak közeledni az álláspontok...

Persze mi csak abszolút elvi síkon "vitatkozunk", mert én sem hivatalos közeg, sem döntéshozó nem vagyok. Csak hangosan gondolkodom. ;-)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook