Magas prolaktin szint (beszélgetés)
Szia MAdryen!
Ahogy gondolod, de kérlek vedd figyelembe, hogy ezek a problémák tartósak lesznek, még akár műtét is várhat rád majd - ezt az orvosok eldöntik. Sőt az is előfordul, hogy fél év egy év amíg hat a gyógyszer és utána javasolnak operációt. Ám ha csak gyógyszeresen kezelnek akkor is idő. Hónapok vagy évek, azaz tartós probléma. Mindenképp nehéz és hosszú út áll előtted.
Nem értettem én semmit úgy, hogy napi 5 tábla csokit ettél, de Te is leírtad, hogy olyan ételhez fordultál amihez jó ideje nem. Foglalkozol ezzel, ezért is írtad le. És mégiscsak lelkiismeret furit kelt, mivel fogyni szeretnél. Nehéz egy nőnek elfogadni a hízást, mivel az önmagáról alkotott kép változott.
A szabi pedig nem oldja meg a betegséged, attól az még fennáll és lelkileg is tudnod kell majd kezelni. Hosszan nézel szembe a dologgal, több vizsgálatot jelent és azokkal szemben akiknek nem tumor okozza a problémát Téged még az is érint, hogy visszanő majd-e illetve, hogy a környezeted hogy áll majd a daganathoz rövid illetve hosszú távon.
Szívből a legjobbakat kívánom!
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a hsz-t és a hosszú véleményedet, hidd el, minden szavadnál éreztem, hogy jót akarsz, nem éreztem egyszer sem, hogy bántani akarnál.
Az a rosszkedv, amit a napokban érzek, remélem elmúlik, hidd el, vannak, akikkel tudok beszélni róla, szerencsére a munkatársaim is közéjük tartoznak és a főnököm is megértő. Hozzá is teszem gyorsan, hogy múlt hónapban ügyfélszolgálatos voltam, néha nem volt egyszerű a siránkozó emberekkel, miközben én sem voltam sokszor a legjobban, de végigcsináltam és ezzel önmagamnak is bizonyítottam. A párom mindenben támogat, semmilyen terhet nem tesz rám (pedig tudom, hogy a vékony lányok tetszenek neki, ezzel szemben én híztam). Ezt nem élem meg tragikusan és a nassolást sem úgy kell érteni, hogy megeszek 5 tábla csokit. A héten szabin vagyok, lehet, hogy közrejátszik az is, hogy nem foglalom le magam igazán, és "beteg" is vagyok.
Mindenesetre tényleg nagyon köszönöm a biztató szavakat!!!
Szia!
Nálam is magas egy kicsit a testosteron, 3,1 (2,9-ig jó).
időt kell tudnod adnod magadnak
- így értettem és bocs az elírásért, késő van
és kérlek tényleg ne úgy vegyed, hogy rosszat akarok jószándékból írtam, amit írtam
Felmerülő problémák:
1, Betegség
- elfogadni, hogy beteg vagyok
- megtanulni nem magamat hibáztatni érte és a gyógyulásra koncentrálni
- megtapasztalni hogy áll a betegségemhez környezet (család, munkahely, barátok)
2, Meddőség
Ez önmagában minden nőnek nagy szívfájdalom, még ha tudja is a nő, hogy kezelik és lehet majd gyermeke azért persze, hogy fájdalmas, hogy nem könnyen sikerül, mint másoknak
3, Testi elváltozások
Hízás, szőrösödés - ezek aláássák a női önbizalmat
egy nő meg akar felelni magának és környezetének a külső megjelenésével is.
4, Partnernek való megfelelés:
Megfelelek-e a társamnak, hogy beteg vagyok, híztam, nem olyan gyorsan lesz gyerek ahogy terveztük? Bizonyos esetekben a magas PRL a nemiszerv szárazságát is okozza, ami rontja a szexuális élményt, vagy pusztán a feszültség önmagában képes erre.
4, Kezelés: Még ha a gyógyszernek nincsenek nem kívánt mellékhatásai a kezelés időbe kerül és fel kell tudni dolgozni, hogy ez a probléma valameddig eltart és küzdeni kell ellene
5, Újranövés: Van esélye az újranövésnek is, és bizony sok beteget ennek a tudata is megviseli
A sírhatnékon és az édesség kívánásán túl felmerült, hogy rosszabbul teljesítesz a munkahelyeden. Mindezek összefüggenek, de a sírhatnék, nassolás és a rossz munkahelyi teljesítmény plusszban megviseli az embert lelkiismeretfurdalás formájában. "Például fogyni szeretnék, de nem bírok ellenállni az édességnek." "Már megint gyengébb a munkatempóm és hibáztam" "Erősnek kéne lennem, hogy gyógyuljak én meg sírok" stb.
ezen bajok önmagukban is komolyak, nemhogy együtt. Hidd el eredményesebb lesz a kezelésed ha kéred egy pszichiáter segítségét. Beszélgetések során érdekes dolgokat tanulhatsz az életről, önmagadról. Antidepresszánsból azért van olyan ami nem emeli a PRL-t. Nyugodtabban az endokrinológusnál is hatékonyabban tisztázhatod a kérdéseidet és a memóriád is javul ha nem köt le a szorongás. Testileg-lelkileg-szellemileg előbb lehetsz jobban ha ezt megteszed magadért, hiszen a lélek, szellem, test összefügg, együtt dolgozik.
Van hipofízis beteg akinél a baj a munkahelye elvesztését jelenti, ami szintén egy komoly tehertétel tud lenni az ember életében.
Nem tudom ezekből nálad mennyi áll fennt, de biztos érintenek ezekből a bajokból téged dolgok és hidd egy egy lélekgyógyász ezen sokat tud segíteni.
Szia MAdryen!
Az agyalapi mirigy daganat rendkívül lassan nő épp ezért egy olyan nagyobbfajta elváltozás ami a te fejedben van nem egyik napról a másikra alakult ki, hanem jó idő, évek alatt. Ahogy a kialakulásához idő kellett úgy az elmulasztásához is idő kell majd. Lefogyni sem pillanatok alatt fogsz, előbb annak kell örülni ha a hízás megállt. Nem fog 2 hónap alatt csak úgy gyógyszerrel eltűnni egy ekkora elváltozás. Nagyon fontos, hogy a kétségeidet, kérdéseidet tisztázzad a kezelőorvosaiddal és sok információt találsz a www.hipofizis.hu lapon is.
Tudom nehéz neked, mert teljesen másképp tervezted az életed, gyereked azonban majd jó eséllyel lehet még, beszélj erről a kezelőddel!
A sírhatnék meg az édesség kívánása főleg a stressznek lesz köszönhető. Bekerültél egy élethelyzetbe amit nem vártál és nehéz még kezelned. Maga a Bromo tabletta bizonyítottan tud hatni a depresszióra, de egy ilyen betegség nyilvánvalóan több komolyabb problémát hoz a felszínre, mély depressziót idézhet elő, ami ellen kevés és a fő feladata nem a stresszoldás hanem a hormonháztartás javítása, meg a daganat zsugorítása illetve eltüntetése.
Sajnos egyéb hipofízis betegek tapasztalatai nem mérvadóak mert gyökeresen eltérőek a tüneteket, a kezelési módok, az esetleges társbetegségek stb., és sajnos sok tévhit alakult ki a betegek között, amik csak zavart okozhatnak. Viszont van olyan orvos a pszichiáter aki abban tud segíteni, hogy pozitívabban fogadd el ezt az új és kétség kívül nehéz élethelyzetet, segít önmagad jobb megismerésében és abban, hogy edzettebben vegyed az akadályokat. Tud tanácsokat adni arra vonatkozóan hogyan állj betegséghez, mivel ha más betegségben szenvedőket is, de kezelt. Tudja a lélek a "Miért pont én lettem beteg?" "Hogyan kerülök ki ebből?" "Mikor lesz vége fázisokba kerül" és ezekre tapasztalatai révén tud segítő gondolatokat átadni.
Hidd el jóindulatból írtam ezeket, jómagam is agyfüggelék tumorban szenvedtem. Interneten nem tudsz gyógyulást találni, az orvos segíthet a rendelőkben. És időt kell tudnod adnom magadnak, időbe kerül amíg helyrejössz. A legjobbakat kívánom! Legyél kitartó!
Mert láttam hogy 20 éves vagy.
Bár én 21 évesen mentem férjhez és 23 évesen szültem először. Remélem jövőre ismét terhes leszek.
Hát akkor hajrá!!!
Drukkolok hogy ne kelljen sokáig várnotok a babára.
szia!
nálam szőrösödés lett, mert magassabb lett a férfi hormonom is. neked férfihormon rendben van? tesztoszteroként van a papiron rajta. megnéznéd neked mennyi? nekem határon van. nekem lábamn combomon és a hasamon vettem észre szőrösödét. mr-re megyek jövöhónapban. nekem 1100 volt. 2 hét alatt rendberakta a bormocriptin. már rendben vagyok, onnan tudom mert 2 hétre kelett mennem vérvételre mivel nekem átjárhatóságim is volt, igy megnézték a véremben a prolaktint is. napi fél szemet szedek.
Sziasztok!
25 éves vagyok (jövő héten töltöm be a 26-ot) és nekem is igen magas a Prol. szintem.
Nálam talán már akkor kezdődtek az első problémák, amikor 10 évesen jött meg először a menstruációm. Akkor elég rendezetlen volt, de beállt, 14 évesen megint rosszalkodott, akárhányszor orvoshoz mentem, mindig sima vérképet csináltak (nem hormonvizsgálatot) és akkor, 14 évesen fogamzásgátlót írtak fel, hogy rendeződjön a ciklusom. 1 hónapig szedtem a gyógyszert (már nem emlékszem, mi a neve). Utána nem szedtem ilyesfélét, pont azért, hogy ne borzoljom a hormonokat (mivel anyukámnak is vannak hasonlói problémái).
Különösebb tüneteim nem voltak, a ciklusom 28-30. napokra jött meg, de ált-ban 6 napig tartott.
Aztán tavaly ősszel volt egy magánéleti problémám, 7 év után vége lett egy kapcsolatomnak, de nem sokra rá összejöttem egy másik férfival, aki most érzem, életem párja. Ekkoriban 20-24. napokra jött meg a menzeszem és 7-10 napig is eltartott. Először gondoltam, a lelki gondok is közrejátszottak. A párommal távkapcsolatban élünk, a hétvégeket együtt töltjük + hétköznap is találkozunk legalább 1x. Tervezzük a közös életet, de nagyon sok dolognak kell összejönnie ahhoz, hogy együtt tudjunk élni, pl. munkahely, lakás a közelben... gyermeket is szeretnénk majd, neki viszont elég kevés a spermaszáma, erre már előtte felkészített, mint hogy összejöttünk volna. Mivel tudjuk, hogy nem lesz egyszerű a babát összehozni, megbeszéltük, hogy én is kivizsgáltatom magam, hogy mi a probléma, hogy mire tényleg igazán szeretnénk gyermeket, legalább az én egészségem rendben legyen.
A ciklus 3. és 21. napján kellett vérvételre mennem, az én értékeim: 1485,2 és 1784,3 mlU/L. Elküldek MR-vizsgálatra, ami nem volt rossz, leszámítva, hogy az összekötő szétjött, újat kellett keresni és addig lógott a vénámból a tű. A kontrasztanyag beadásánál feszülést éreztem és kicsit kellemetlen, hogy mozdulatlanul kell lenni (elég izgága vagyok:)), de maga a vizsgálat nem volt rossz és az ott dolgozók és kedvesek voltak.
Nálam a vizsgálat egy 6x9 mm-es daganatot mutatott ki, én is Bromocriptint kaptam, 2x1-et kell szednem.
Ez 2 hónapja volt, most voltam újabb vérvizsgálaton, még várom az eredményt.
Én is felfedeztem jó pár tünetet magamon: 10 kilo plusz, szőrösödés az alhason és az arcon, állon, lila foltok a lábszáron, feszülő mellek, nekem 80B-ről 90C-ra nőtt a méretem (amit viszont nem bánok). A gyógyszerszedés kezdeténél 1. nap iszonyú hányingerem volt és szédültem, aztán a 2-4. nap is gyenge voltam és 1-2 órákra elgyengültem, szédültem. Azóta ezek a tünetek enyhültek, de sokkal fáradékonyabb vagyok, sokszor megszédülök és hányingerem van még mindig, sokszor rám tör az étvágytalanság, ennek ellenére 1 dkg-ot sem fogyok, pedig ha az erőm engedi, tornászom (pilates). Sokszor rám tör a kedvetlenség és az utóbbi 2 napban sírhatnékom is volt, de tartom magam, néha a szagok is zavarnak, pl. olaj, hal. Irodában dolgozom, fizikailag nem terhelnek le, de néha érzem, hogy a munka során is rosszabbul teljesítek. Mióta szedem a gyógyszert, 24. és most 31. napra jött meg a menzeszem.
Nem tudom, ilyet érzett-e más is, hogy van, amikor olyan ételt kívánok, amikor korábban nem és fordítva. Citromfagyit pl. évek óta nem ettem, de a múlt hónapban 3x egymás után is megkívántam:)
Várom a vizsgálat eredményét és remélem a gyógyszer tünetei megszűnnek majd és amikor majd eljön az ideje, gyermeket is tudunk vállalni.
ahol 23,7 a maximum, ott nekem 30,5
Neked?
információk a gyógyszerről és egy biztonságosan több évtizede használt készítmény, ami már sok baba megfogantatásában segített a világon.
De talán jobb lenne nem aggodalmaskodni. Ha valakinek ilyen szert ír fel az orvosa akkor a felíráskor és utána kontrollon is lehet tisztázni a kérdéseket.
-------------------------------------------
És igen a pszichiátriában alkalmazott készítmények tényleg emelik a hormonszintjét, nagyon soknál a betegtájékoztatójukban is szerepel azokkal a kifejezésekkel amik a hipofizis.hu prolaktinos oldalán találhatóak.
Igen, ha adnak gyógyszert az hat az agyalapi mirigy daganatra is. Megértem ha nincs időd elolvasni a hipofizis.hu-t, de ezt a videót megnézhetnéd, hogy megnyugodj, mert az orvos is ezt mondja benne. (Csak végső esetben operálnak ha nagy az elváltozás, bevérzett stb.)
És ahogy fagyöngy írta akinek ilyen daganata van annak kórosan emelkedett a hormonszintje. De már annyiszor bemásoltam az ide vonatkozó oldalt, az is a hipofízis lapon van, vagy a Google kereső is kiadja ha a hormon nevére keresel.