Lombik - Alacsony AMH (beszélgetés)
Szia Csillybaba!
Nagyon sajnálom, tudom, az ember ebbe végsőkig reménykedik.
Nekem sem rokon lesz a donor, ami tudom, törvényellenes. De úgy vagyok vele, hogy míg más egy aláírással elvetetheti a babáját, nekem azért ne legyen, mert nincs rokonom? Ezt pont letojom :)
Szia Piroska!
Írtam már ide korábban is,a kemoterápia merített ki a petefészkeket,azért szedem a hormonpótlót,h legyen ciklusom (tudom,h mesterségesen),és az orvos így mondta: ha szeretnék gyereket szednem is kell folyamatosan,hogy a méhem ne kezdjen el zsugorodni stb stb...Már 4 éve szedem! Volt egy donoros lombikunk,ami sajnos nem sikerült,most meg nincs donorom :(
Szerintem nem. Az ösztrogén tartalma miatt aligha adna reális eredményt.
Mellesleg, hogy került nálad a képbe a hormon pótló terápia? Ezek azért nem veszélytelen szerek.
Szia!
Mennyi az FSH-d?
Mit szedsz a korai pf kimerülésre? Trisequens az micsoda?
Nekem a dokim semmi alternativát nem ajánlott :(
Elvben ez törvényellenes, ugyanis jogod van a veled kapcsolatos információba betekintést nyerni, de a győri kaáliban is játszottak hasonló játékot. Ott még mellesleg fizetni is kellett a vizsgálatért.
Viszont egy sima spermavizsgálatra legutóbb a férjem a családorvostól kapott beutalót és minden probléma nélkül megcsinálták és meg is kapta az eredményt.
mert nem adják ki ezt az eredményt a bmc-ben, majd csak a konzultáción fogja az orvos közölni az eredményt. még az asszisztensek se mondják meg a recepciónál. mindig azt mondják, hogy majd a Tanárúr megmondja. Novemberre kaptunk időpontot konzultációra.
Azt az immunulógiai vizsgálatot hol kell elkezdeni intézni? Endokrinológushoz kértem időpontot, megnézetem azért az IR-t is. Tudtok még valamit tanácsolni merre menjek még tovább? köszi!
Ez összességében tényleg hosszú idő. Viszont, sajnos, a meddőséget általában egy év után kezdik komolyan vizsgálni, mivel a párok 85%-a sikeres egy év próbálkozással. Mikor összejöttem a férjemmel és már 4-5 hónapja próbálkoztunk eredmény nélkül, én sem értettem, aztán 6 hónap után jött egy veszekedés utáni nagy kibékülés és összejött a baba, pedig már akkor sem lehet valami fényes a petesejt tartalékom.
Ha néhány hón belül nincs eredmény, akkor viszont lehet, hogy nem ártana egy immunológiai kivizsgálás.
Miért kell a párod eredményére ennyit várni? A férjem minden alkalommal azonnal kapott leletet a vizsgálatnál.
Piroska,
amig nem voltam rákattanva a témára (7 évig voltam férjél) addig sem estem soha teherbe, épp ezért tartott ilyen sokáig, mert nem is foglalkoztunk vele, kb a 6 évben metnünk el meddőségibe, ott mondták, hogy nincs semmi bajom, de a férjemnek alacsony kicsit a spermaszáma. úgyhogy én neki tulajdonitottam a 7 év gyermektelenséget. később új barátom lett, akivel fél éve próbálkozunk, és vele se. ekkor ilyedtem meg, hogy mégis lehet velem valami, és visszamentem a meddőségibe. őszintén mondtam, hogy fél éve próbálkozunk komolyabban, és ezért toltak le a bmc-ben, hogy az nem számit meddőségnek, és az értékeim nem annyira rosszak. most sem a babára vagyok igazán rágerjedve pszichésen, hanem arra, hogy mi van ha mégis van valami bajom, és nem lesz elég idő kinyomozni, és a végén lemaradok róla. főleg úgy miután megtudtam az amh eredményemet (a régi vizsgálat eredményével is most szembesültem, ami azóta kettő tizedet romlott a két év alatt, most o,7 ahogy irtam) vissza kellett volna válaszolnom, hogy két férfi után, 8 év gyermektelenség után, o,7-es amh-val is el akar küldeni hogy sopntán próbálkozzunk??? de sajnos csak ültem ott kukán, és nem mondtam semmit se az orvosnak.
Janesugar,
Én nem szedtem roaccutant sem semmilyen gyógyszert soha, fogamzásgátlót sem, depressziós sem voltam soha és mégis 41 éves koromra kiderült hogy korai petefészek kiemerülésem van és évek óta kimarad a ciklusom és ez már a klimax csak a hülye nőgyógyászom nem foglalkozott vele! 170-től nagyobb az FSH-m és sosem volt 24 alatt amióta nézték... azt mondták most a Mensmentis-ben hogy az AMH-t már meg se nézessem, mert fölösleges, tuti rossz már rég óta.
Szóval nem tudok mit tenni csak zokogni..
Hm. Hát az autoimmun PM gyulladáson kivül eddig nem álltak elő okosabbal (mondjuk az is elég nekem :(
De holnap megyek vissza az FSH problémámmal és hátha mondanak valamit.
Ezt az AHM-et vagy mit meg megcsináltatom magamnak.
Hogyan mértek neked méhnyálkahártya vastagságot uh nélkül? Hogy csináltak neked átjárhatóságit? Azt is főleg uhval csinálják manapság.
A menses első napján 6mm nyálkahártya az nem probléma. Nekem a 6. napon volt ennyi és sikerült teherbeesnem abban a ciklusban. Viszont a TSH-d egy kicsit magas, valamint, ha az ösztradiolodat pg/mmolban mérték, akkor az is magas.
* * * * amh: o,7 (o,2-14, 6)
* * * * 3. napi:
* * * * fsh: 7, 1 (3, 5-12, 5)
* * * * lh: 3, 9 (2, 4-12, 6)
* * * * prl: 341 (1o2-496)
* * * * öszt: 153 (46-6o7)
* * * *
* * * * tsh: 2, 13 (o,27-4, 2)
D vitamin: 83, 4 (75-25o)
* * * *
* * * * 21. napi:
* * * * prog: 59, 85 (5, 3-86)
* * * *
* * * * vizelet fajsúly: 1.o2 (1, oo5-1, 3)
* * * * vizelet ph: 6 (4, 5-8)
* * * *
még annyi, hogy átjárható vagyok, méh ultrahangon még nem voltam ahol látták volna, hogy milyenek a tüszőim, de egy idén nyári leletben láttam, hogy menszes első napján 6 mm volt a méhnyálkahártyám. az kicsit vékony nem? lehet ez lenne a baj? és erre utal a barnázásom is? de hogy lehet ez, ha a progim meg 59? mindenképpen kell nézni a 21. napi ösztrodil-t is a progeszteron hiány megállapitásához? nekem azt nem is nézték!
Szóval induljunjk el az asztaltól. Nagyon leegyszerűsített magyarázat az, hogy az Anti-müllerian hormont a petefészekben lévő nagyon korai stádiumban lévő petesejtek termelik. Tehát, ha a hormon érték magas, akkor még sok a petesejt, ami potenciálisan megérhet. Ha ez a szám alacsony, akkor nincs már sok tartalék, tehát egyfajta korai menopausán megy keresztül az illető. Hogy ez kinél mikor megy végbe, az egyéni. Általában, ha valakinek magas az ösztrogén szintje, akkor gyorsabban égeti el a petefészekben lévő tartalékokat, tehát korábban jön el ez az állapot. Mivel, ha kisebb a tartalék, nagyobb az esély rá, hogy rosszabb minőségű a petesejt érik meg, így ilyen szempontból igaz, hogy az alacsony AMH érték mellett valszeg nagyobb a lehetősége annak, hogy a petesejt nem olyan jó minőségű. Pld. azt gondolom te is tudod, hogy a genetikai rendellenességek gyakorisága, ld. Down kór, megnő a kor előrehaladtával. Az még, hogy megérett persze, nem garantálja a minőségét, sőt az sem, hogy a petesejttel létrejött a terhesség, hiszen akkor nem lennének vetélések és torzszülött gyerekek és minden lombik visszaültetés sikeres lenne. Tehát a petesejt minőségét előre megmondani nem lehet.
Azt, hogy nálad ez az állapot mitől jött létre senki meg nem fogja mondani. Lehet, hogy gyógyszer nélkül is igy lennél.
Viszont a helyzetedet teljes hormon panel nélkül nem lehet értelmezni, mert az AMH és az FSH csak része a képnek, legalább annyira fontosak a többi hormonok is és hogy a méhed rendben legyen. Milyen a partnered spermaképe?
Nos, a kétéves eredményeiddel nincs igazán gond, még az AMH-d is tűrhető, mert 1. már akkor is 34 voltál, 2. ennél sokkal rosszabbal is estek teherbe emberek. Tehát érthető, hogy orvosod nem pánikolt emiatt, ha különben a többi eredményed rendben volt, rendesen megvizsgált és utrahangon sem talált semmi rendellenességet. Ha volt más differencia is, akkor az más eset. Viszont neked nem kellett volna két évig várni, csak max 1 évig.
A fentiektől függetlenül: sajnos, a tüszőrepedés megérzése nem az jelenti, hogy van petesejt is a tüszőben, bár a korábbi eredményeid alapján valószínüleg van. Az AMH elvben a petefészek tartalékait mutatja és információt ad a stimulálhatóságról is, de ez az eredmény nem szentírás.
Sajnos, a depresszió antidepresszáns (ami legjobb tudomásom szerint nagyon nem ajánlott, ha valaki terhes akar lenni) nélkül is okozhat meddőséget.
Mellesleg, tesztelték már a partnered? Tudod, ott is lehet hiba...
Jah és az orvosom egy szóvakl sem emlitette hogy van ilyen AMH is. 3 éve panaszkodom hogy nem esek teherbe és szabálytalan a ciklusom és hizom!
hihetetlen!!
Sziasztok!
Nekem idén derült ki h. autoimmun PM alulműködésem van, de a TSH-t beállitották már most 1,6 (korábban 5 volt).
viszont magas az FSH-m. Ciklus 3. napján 44, a 21.napon meg > 170!
van valaki hasonló cipőben?
:(
További ajánlott fórumok:
- Szerinted alacsony vagy magas nőnek jobb lenni? Miért?
- Miért kezelik némely emberek a másikat alacsonyabbrendűnek?
- Ha a férfi alacsony
- Amikor a pasi alacsonyabb?
- Ha minden rendben van uh.de az AFP alacsony 5.lombik 2elvesztettél csináltatnál aminocentesist aminek 2% a vetélési kockázata?
- Lombik stimuláció alatt/miatt alacsony vérnyomás (több ájulással), petefészek túlműködés mással is előfordult?