Lombik - Alacsony AMH (beszélgetés)
Engem bevettek ebbe az ingyenes gyógyszerekkel támogatott study-ba, 0.1 alatti AMH-val. Korábban egy lombik volt, 1 tüszővel és 0 petesejttel. Eleve úgy indult neki az orvos, hogy nagyon pici az esély, csak pár százalék. (FSH 22.)
Most a study előtt szintén néztek AMH-t, ismét 0.1 alatti, így bekerültem. Mos ott tartok, hogy lett egy csomó tüszőm, 4 petesejttel, amiből egy már tuti megtermékenyült, de esélyes még egy. :)
Nagyon meglepett az eredmény, mert annyira rossz volt eddig minden hormonom, hogy a doki is úgy gondolta, ez a második lombik lesz az utolsó próbálkozás.
Most itt tartunk. Aztán majd kiderül megtapad-e..
Sziasztok.
Már egy ideje olvasgatlak benneteket, eljött az idő, hogy írjak is. 38 éves vagyok, tavaly augusztusban hirtelen elmaradt a ciklusom. Azóta csak három alkalommal jött meg: novemberben, decemberben és márciusban. Időnként apró hőhullámaim voltak/vannak, és híztam egy csomót amit nem is tudtam leadni akkor sem amikor egy hónapig diétáztam és tornáztam szinte minden nap. Márciusban volt egy laparoszkópiás műtétem, ahol megállapították, hogy a petefészkeim szépek, a petevezeték átjárható, tehát fizikai akadálya a teherbeesésnek nincs. Igen ám, csakhogy a hormonvizsgálaton az FSH-m 35 volt. Bejelentkeztünk a Kaáli Intézetbe, ahol újabb labort csináltak és az AMH-t is vizsgálták. Most közölte velem az orvos az eredményt: az FSH-m 37, az AMH-m 0,1 alatti érték. Diagnózis: petefészek kimerülés. Összegzés: nincs mit tenni, keressek petesejt donort, mert nekem már biztosan nem lehet gyerekem természetes úton, illetve nem tudnak stimulálni sem, hiszen nincs petesejtem. :-(. Megkérdeztem tőle, hogy mit gondol arról, hogy az alacsony AMH szintet okozhatja esetleg inzulinrezisztencia, pajzsmirigy probléma, DHEA hiány, stb.... Azt mondta, ez mind hülyeség, ezeknek semmi köze az AMH szinthez. Most már nem tudom mit higyjek és merre induljak tovább :-(
Ha esetleg mást is érdekel/érint stb...:
igaza volt Piroskának, LH-FSH esetén addig jó, mig az utóbbi a magasabb. Az, hogy mennyivel magasabb lényegtelen, csak magasabb legyen.
Kőrösi doktort említve a következő ötlött fel, mi a véleményetek?
Amikor az okokat kerestem magamban,hogy 29 évesen mi válthatta ki a POF-et, (amikor nem örököltem, és nincs autoimmun betegségem sem), megkérdeztem tőle, nem lehet e, hogy a fogamzásgátló tabletta mellékhatása ez.
Azt mondta, hogy a tabi, a sejtek felületét roncsolja, de abbahagyásával ezek regenerálódnak.
De nem lehet, hogy mégis a tabi az átok, és mégsem regenerálódtak ?
Nagyon köszi Piros!
Az ösztradiol pmol/l, hála égnek.
Ezek szerint az a jó, ha az LH az FSH duplája?
Mit jelent az, ha LH/FSH az 1-hez közeli érték?
Sziasztok Lányok!
Segítenétek az alábbi hormonértékek értelmezésében? Kiestem a gyakorlatból és nem tudom, hogy jó vagy sem az LH FSH arányom vmint az ösztradiolom. A többi eredményt tudom értelmezni.
4-ik ciklusnapról van szó:
FSH: 8,1
LH: 7,9
TSH: 1,56 (ezt tudom, hogy jó)
Ösztradiol: 134,2
Köszönöm előre is!
Szia Ezüstmackó!
Írtam neked privit a FB-os zárt csoportba való belépés miatt. Megkaptad? Várhatok rá választ, hogy csatlakozhatok-e?
Szvsz teljesen jók az eredményeid, a TSH is (kissé túl van lihegve ez az "1 körül kell lennie vagy az alatt"; az 1.65-ös TSH nem magas) minden esélyed megvan a sikerre. Ahogy Times2-nek is. Pont ennyit ér az AMH vizsgálat, évek óta ezt mondom én is, hogy kizárt, hogy a teljes petefészektartalékot mutassa, sokkal inkább annak egy csoportját, és ha valamilyen okból gátolt a peteérés, szar lesz az eredmény. (egyébként még nekem is javult, pedig én a skála legalja alatt voltam) Times2, az életmódváltásnál (IR diéta, vitaminok) nem 1, hanem legalább 3-4 hónap kell, mire látszik a hatásuk, szóval elég esélyes, hogy volt szerepük. Az meg milyen már, hogy 0.8-as AMH-val az orvos donorért küld?!
Piroska: pont ugyanezekről az esetekről írtam én is a HRT-s bejegyzésemben, azaz amikor extrém magas FSH-s nőknél is sikerült végül ovulációt, sőt terhességet elérni pusztán az FSH csökkentésével (kívülről adott ösztrogénnal, plusz kaptak némi luteális fázis támogatást). De ez a link, amit betettél, sokkal részletesebben taglalja ezeket az eseteket, szóval nagyon köszi érte, el is viszem majd a dokimnak.
Az ösztradiol lehetne kevesebb is. A többi szerintem összességében nem rossz, én elfogadnám az eredményeidet. A TSH szerintem nem gáz, nekem legalábbis 1-2 között, de mindenképpen 3 alattit fogadtak volna el a Kaáliban.
Nikobeka sajnálom, hogy ilyen magas az FSH-d, de hátha csak rossz hónapot fogtál ki és tudnak majd rajta ácsolni. A múlt hónapban az enyém is rossz lett, az eddigi legrosszabb: 27. Az új leleteimért holnap kell menni. Viszont olvastam valami bíztatót, amit meg is osztanék, már azokkal akik olvasnak angolul.
Times, gratula és teljesen igazad van az AMH-t illetően.
Szia!
Nem tettem semmit, sőt. Az lett volna a "jó" ha marad 0,8-on mivel így bekerültünk volna egy ingyenes studyba de még egyszer levették a vért 1 hónap múlva hogy ellenőrizzék az AMH szintet, hogy biztos 0,8-e és akkor lett az eredmény 1,6. Így kiestünk az ingyenes lombikbók :( Szívás. Másfelől viszont jó, már ha ez így marad.
Annyi, hogy IR-es vagyok és tartom a diétát elég szigorúan amiatt, hogy augusztusban mentünk volna a következő lombikra. Meg szedek egy pár vitamint. De azt hónapok óta szedem, nem csak az elmúlt 1 hónapban. Szóval szerintem semmit nem változtattam az életmódomon.
Szia!
Engem tavaly beijesztettek hogy teljesen kimerült a petefészkem, gondolkodjunk donorban. Magas az FSH-m. Akkor még AMH-t nem néztek. 1 hónappal ezelőtt 0,8 lett az AMH-m majd egy hónap múlva 1,6! Én nem hiszek ebben. Donor mi? Hónapokat sírtam végig mert nincs olyan aki adhatna petesejtet, most meg kiderül hogy ez is csak egy hülye érték ami állandóan változik. Csak azt nem értem hogyan, mikor a petefészek kimerültségét hivatott mutatni.
Sziasztok!
Tavaly az AMH eredményem 0,1 volt, most 0,2. Tudom kevés, de szerintetek ez már haladás? Mit jelent pontosan?
További ajánlott fórumok:
- Szerinted alacsony vagy magas nőnek jobb lenni? Miért?
- Miért kezelik némely emberek a másikat alacsonyabbrendűnek?
- Ha a férfi alacsony
- Amikor a pasi alacsonyabb?
- Ha minden rendben van uh.de az AFP alacsony 5.lombik 2elvesztettél csináltatnál aminocentesist aminek 2% a vetélési kockázata?
- Lombik stimuláció alatt/miatt alacsony vérnyomás (több ájulással), petefészek túlműködés mással is előfordult?