Logika & számtan (fórumjáték)
hát ezt a feladatot nem sikerült leírni. Megpróbálom mégegyszer:
.- .......-
| | | | |_ |
| | | | | | = |
.-. ..... - .......
1.egy tréfás feladvány
- -
| | | | |_ = |
| | | | | | |
- -
(0116=1)
Egy gyufát kell átrakni (törés nélkül) hogy az egyenlet igaz legyen)
2. Egy másik feladvány aminek nem tudom a megoldását (de nagyon szeretném megtudni)
Segítsetek!
"Mi történik, ha a ledönthetetlen falat mindent ledöntő ágyúgolyókkal lövik?"
Igen, igen igen :DDD
Gratulálok, mostmár nagy gratula, teljes megoldásod van. :)))
Egy év 365 napból ill. szőkőévben 366 napból áll, így 52 hét x 7 nap + 1 = 364 nap + 1 nap, vagy
szőkőévben 52x7 + 2= 364nap + 2 nap.
12 hónapban biztosan van 4 vasárnap->12x4=48 vasárnap, a fennmaradó 52-48= 4 vasárnap pedig bizonyosan különböző hónapokra esik, azaz 4 hónap már bizonyosan öt vasárnapos.
De ha a normális évben az az egy plusz nap január 1-e vasárnap akkor már 53 vasárnapunk van, ill. szőkőévben a plusz két nap január 1-e szombat vagy vasárnap-ra esik, akkor is 53 vasárnapunk van
Így ezekben az esetekben is 5 hónapunk 5 vasárnapos.
De jók is a vasárnapok...:)))
Ügyi vagy, mindent végig csinálsz, nem hagyod abba,amig nem tökéletes :)))
valóban...pedig először sima évvel számoltam...csak nem jutottam el a vasárnapig...és félbehagytam :(
korrigálva a megoldást:
5 ilyen hónap van, és csak abban az esetben, ha január 1-je vasárnapra esik, vagy ha szökőévekben január-je szombat vagy vasárnap!
remélem, így már jó :)
mondd, hogy igen!!! :P
A megoldásod jó :))) Kétharmad gratula :)))
Valóban csak öt hónapban lehet 5 vasárnap, de nagyon leszűkítetted, csak a szőkőévre korlátoztad a megoldásodat.
Jó a gondolatmeneted: hogy szőkőévben akkor van 53 vasárnap, ha az év első napja szombat, vagy vasárnap és így a 12 hónap x 4 vasárnap /ennyi legalább van egy hónapban/= 48 vasárnap és az 53 vasárnap közötti különbség, azaz öt vasárnap csakis 5 hónapban helyezkedhet el /hiszen 6 vasárnapos hónap nincs/.
Azonban nem szőkőévben ... nem fordulhat elő hasonló, azaz 53 vasárnap?
Jó továbbgondolkodást, mindjárt megvan a teljeskörű megoldás, és a hiányzó egyharmad gratula: Éva :)))
Balról jobbra a sorrend:
Bölcsesség, Hazugság, Igazság.
A bal oldali Biztos hogy vagy a Bölcsesség vagy a Hazugság, mivel az Igazság nem lehet, mert saját maga mellett nem ülhet. A középső sem lehet az Igazság, mert ő mindig igazat mond, így nem mondhatja magára, hogy ő a Bölcsesség. Tehát az Igazság a jobb oldalon ül. A jobb oldali isten válasza, hogy mellette a Hazugság ül. Mivel ez az isten az Igazság, igy középen ül a Hazugság, és valóban hazudott azzal, hogy azt mondta magára, hogy ő a Bölcsesség. Tehát a bal oldalon ül a Bölcsesség, aki hazudott, mikor azt mondta, hogy az Igazság ül mellette. :)
A számításom nem matematikai :(
De hátha jó...
Legfeljebb 5 olyan hónap lehet egy évben, amelyben 5 vasárnap van.
Csak próbálgatással jutottam erre. A szökőéveken kívül minden évben 4 ilyen hónap van. A szököévekben is csak abban az esetben lehet 5 hónap, ha január 1-je szombatra vagy vasárnapra esik.
A jósdában három isten ül: Az Igazság, a Hazugság és a Bölcsesség. Az Igazság mindig igazat mond. A Hazugság mindig hazudik, a Bölcsesség olykor igazat mond, olykor hazudik. Egy nap ellátogatott hozzájuk egy filozófus. Az istenek egymás mellett ültek, és a filozófus szerette volna megtudni, milyen sorrendben. Ezért a következő kérdéseket tette fel neik:
A baloldalit kérdezte: "Ki ül melletted?" A válasz: "Igazság"
A középsőt kérdezte "Te ki vagy?" A válasz: "Bölcsesség"
A jobb oldalit kérdezte. "ki ül melletted?" A válasz: "Hazugság"
Milyen sorrendben ültek az istenek?
Egyenlőre még tanakodok...
Ha mást nem is, de azt már tudom, hogy ebben az évben négy ilyen hónap van :P
"Vasárnap" feladvány :D
Legfeljebb hány hónap lehet egy évben, melyben öt vasárnap van?
Megpróbálom, majd kijavítassz, ha elrontottam.
1. A kocsis hátramegy:
8 lépés+ az a távolság, amit a lovak megtesznek, míg hátramegy a kocsis (legyen ez x)
2. A kocsis előremegy:
24 lépés - 3 x (Mert most 3-szor annyi idő telt el, mint mikor hátra ment, és a lovak is háromszor akkora távolságot tettek meg
8+x=24-3x
X=4 lépés
A szekér hossza 8+4=12 lépés (vagy 24-3x4=12)
"Ballag a szekér" feladvány:
A megrakott szekér bakján ülő kocsis észrevette,hogy meglazult hátul a lánc és megijedt, hogy leomlik a rakomány. Ezért leszállt a bakról és a kocsi hátsó részéhez indult, miközben azt a lovak egyenletes sebességgel húzták tovább .
A kocsisnak nyolc lépésre volt szüksége, hogy elérje a szekér hátsó részét, és rögzítse a láncot.
Ezután visszatért a bakra, de most 24 lépésre volt szüksége, hogy elérje a bakot.
Hány lépés volt a szekér hossza?
30 oroszlán és 150 tigris él a parkban.
Kétféle megoldás is van:
1)
A180 állatösszesen 1800 éves.
Az oroszlánok x-en vannak, az ő életkoruk 15x, a tigrisek, y-an, életkoruk összesen 9y.
1800=15x+9y
180=x+y → x=180-y
1800=15(180-y)+9y
1800=2700-6y
y=150 (Ennyi tigris van.)
x=30 (oroszlán)
2)Vagy egyszerűbben:
Mivel az oroszlánok átlagéletkora 15 év, a tigriseké 9 év, ezért egy oroszlánra 5 tigrisnek kell jutnia, hogy meglegyen az átlag 10 év.
Ezért az arányuk 1:5 (oroszlán:tigris)
Tehát a 180 1/6-a, vagyis 30 állat oroszlán, 5/6-a, vagyis 150 tigris.
Ismét egy könnyű feladat:
Az oroszlánok és a tigrisek élnek a szafari parkban. Összesen 180-an vannak, így az átlagéletkoruk 10 év. Azonban az oroszlánok átlagéletkora 15 év, a tigriseké viszont 9 év. Hány oroszlán és hány tigris van?
a kádban x liter víz van
az egyik csapon át 4 óra alatt folyik ki az x liter.
1 óra alatt 1/4x liter
a másik csapont át 12 óra alatt x liter
1 óra alatt 1/12x liter
y(1/4x + 1/12x)=x
y( 1/3x)= x /: 1/3x
y=3
így jött ki a 3 óra :)
Gyors voltál és ügyes gratulálok.
Leírod a levezetést is?
Sziasztok,
Egy könnyű feladat:
Egy kádba két csapon át folyik a víz. Az egyik 4 óra alatt töltené meg a kádat, a másik csap 12 óra alatt. Hány óra alatt telik meg a kád, ha együtt folyik a két csap?
Igen, 84 agárugrás, ill. 120+90 nyúlugrás után elkapták ta tapsi fülét. Gratulálok kedves kerha és Mida :)))
Indoklás:
Ha egy időegység alatt az agár 7-et, a nyúl 10-et ugrik és az ugráshossz 2 agár=5 nyúl, azaz 4 agár=10 nyúlugráshossz,
akkor az agár minden 7 ugrásából 3 a nyúl előnyének behozására fordítódik.
A 3 agárugrás = 7,5 nyúlugrás /1 agárugráshossz=2,5 nyúlugráshossz/Így a 90 nyúlelőny behozása: 90:7,5=84 agárugrás.
Én nyúlugrásban számoltam, nekem 120 jött ki.
Én 1 nyúlugráshosszt 1 egység távolságnak vettem,
akkor az agár ugrás hossza = 2,5 egység távolság.
A nyúl 10 ugrással 10 egység távolságot tesz meg.
Ugyanennyi idő alatt az agár 7*2,5=17,5 egység távolságtot tesz meg
Tehát 10 nyúlugrásonkánt 7,5 egység távolsággal csökken a köztük lévő különbség.
90 nyúlugrás előny = 90 egység/7,5=12 (*10 nyúlugrás) vagyis 120 nyúlugráskor éri utol az agár a nyulat.
Lehet, hogy nem túl matematikai, de próbálkozással.
Átváltottam az agár ugrásait nyúlugrásokba. Ha 2 agárugrás 5 nyúlugrás, akkor a 10 nyúluggrás alatti 7 agárugrás=17,5nyúlugrás hossza. Így 120 nyúlugrás alatt az agár 210 nyúlugrásnak megfelelő távot tesz meg, és utóléri a nyuszit, akinek 90 nyúlugrásnyi előnye volt. A 210-et pedig elosztottam 5-tel, és szoroztam 2-vel, így jött ki a 84.