Logika & számtan (fórumjáték)
Akkor egy kis segítség:
Mielőtt elment a barátjához és látta, hogy áll az órája, felhúzta azt és felírta mennyit mutat.
Nincs segítsége, sem harangszó, sem rádió, de a barátjának van pontos órája, és ugyanazon az uton ment a barátjához és vissza, haza. :)
"A PONTOS IDŐ..." feladvány:
Egy férfinek a pontos idő megállapítására csak egy régi, antik faliórája volt, amit néha elfelejtett felhúzni. Ez történt egy olyan alkalommal is, amikor a barátjához ment sakkozni. A barátjánál kellemesen töltötte az estét, majd hazament és beállította az órát.
Honnan tudta a pontos időt anélkül, hogy előzőleg tudta volna az út időtartamát?
Gratulálok, jól méricskéltél :)
Gondolom visszafeleszámolással oldottad meg, azaz az utolsó átöntésnél 160 l, 160 l,
azelőtt 240 l, 80 l,
még előtte 120 l, 200 l és
az első átöntés előtt, kezdetben 220 l, 100 l volt a hordókban.
Méricskélős feladat:
Két hordó bizonyos mennyiségű vizet tartalmaz. Ha átöntünk az elsőből a másodikba éppen annyi vízet, mint amennyi abban már van, majd a másodikból az elsőbe pont annyit, mint amennyi abban már van, s végül az elsőből a másodikba éppen annyi vizet, meint amennyi abban már van, akkor mindegyik hordóban 160 liter víz lesz.
Kezdetben mennyi víz volt bennük?
Jó pancsikolást :)
Ha nem kevertem össze a jobb és bal oldalt (a zöld ház a fehér bal oldalán van) akkor a német tart halat.
1.ház sárga, norvég, víz, Milka, macska
2.ház kék, dán, tea, Sport szelet, ló
3.ház piros, brit, tej, Boci csoki, madár
4.ház zöld, német, kávé, Kinder Bueno, hal
5.ház fehér, svéd, sör, Chocito, kutya
5 különböző színű ház van. Minden házban 1-1 különböző nemzetiségű ember lakik. Az 5 tulajdonos különböző italokat fogyaszt, különféle csokit eszik és más-más állatot tart. Nincs két ugyanolyan tulajdonos, aki ugyanazt csinálna.
A brit piros házban lakik.
A svéd kutyát tart.
A dán teát iszik.
A zöld ház a fehér ház bal oldalán van.
A zöld ház tulajdonosa kávét iszik.
Aki Boci csokit eszik, az madarat tart.
A sárga ház tulajdonosa Milka csokit eszik.
A középen lakó ember tejet iszik.
A norvég az első házban lakik.
Az az ember, aki Sport szeletet eszik, amellett lakik, aki macskát tart.
Az az ember, aki lovat tart, amellett lakik, aki Milkát eszik.
Aki Chokitot eszik, az sört iszik.
A német Kinder buenot eszik.
A norvég a kék ház mellett lakik.
Az az ember, aki Sport szeletet eszik, a vizet ivó szomszédja.
Melyik tart halat?
Igen!
Gratulálok.
(Bár lehet hogy nem a tréfás a legjobb szó a feladatra, meg a feladat leírásába is belebuktam, de nekem tetszik ez a feladat.)
jaaaaaaaaaaaaaaaaa :)
tényleg...én nem erre gondoltam bár szerintem a "tréfás"-ba az is beleférne, bár kicsit bele van magyarázva... de ez a ONE=1 sokkal jobb megoldás,mint amire én jutottam ;)
Sziasztok :DDD
Azt hiszem a megjegyzésre megvilágosodtam:
Én csak néhány szót tudok angolul, de az egyet azt tudom, csak nem ONE akar lenni a megoldás a 6-os egy jobb alsó szárának a II közé beemelésével?
ONE=1
Kedves Mida!
A megoldást nem tudom, de ez egy logikai paradoxon és Raymound Smullyan valamelyik könyvében található, vagy a Tigris és a nő, vagy a Mi a címe ennek a könyvnek, de most nincs nyítva a könyvtárunk ezért nem tudok utánanézni, egyeltalán van-e egy ilyen paradoxonnak megoldása, vagy fel kell adni valamelyik állítás igazságát, vagy filózni a ledönthetetlen tartalmán ...? De ígérem evidenciában tartom, vagy valaki meg nem oldja, vagy a könyvár kinyít.
Tréfás?
Olyan jól vezetted a kezem a kirakásban, a feladatot mostmár gyufákban látom, de a műveleti jelet még nem, bizti csak vicc és nem is az kell, mert ebből egyenlőre maximum egy egydioptriás szemüveget tudok kirakni O ll O = l :))) Bocsi: Éva
Igen, rakd ki légy szi gyufából, vagy rajzold le.
Túl béna voltam, aztán meg türelmetlen, és nem sikerült jól jelekkel leírnom a számítógéppel. (Máskor jobban meggondolom mibe kezdek)
Igen, jól aludtam, köszi :) de csak azért, mert rájöttem valamire ezekkel a gyufákkal kapcsolatban, ami talán hasznos lehet :)
tehát most akkor nekem kell kitennem a műveleti jelet a gyufákból, ugye? bocsi az értetlenkedésért :)
inkább szövegesen leírom
Minden gyufából van.
0116=1
a 0 az függőlegesen 2-2 gyufa jobbról balról, fent és lent vízszintesen 1-1 gyufa. aztán az 1-es függőlegesen két gyufa, megint ugyanez 1-es függőlegesen 2 gyufa, a 6-os fönt, középen, lent vízszintesen 1-1-1 gyufa, balról függőlegesen 2 gyufa, és jobbról lent függőlegesen 1 gyufa az egyenlőség jel vízszintesen 1-1 gyufa egymás felett, utána megint 1-es jön, függőlegesen 2 gyufa.