Logika & számtan (fórumjáték)
Szerintem:
30-x=4x-30 => 60=5x => x=12
azaz Pistike 12 éves most.
30-12=18 a különbség => 30+18=48 ami éppen = 4x12-vel
Van kedvetek egy feladványhoz?
Megkérdezték Pistikétől, hogy hány éves. Ő így válaszolt: ha négyszer annyi idős lennék, mint amennyi most vagyok, akkor éppen annyival lennék idősebb 30-nál, mint amennyivel most fiatalabb vagyok. Hány éves most Pistike?
Ügyesek vagytok! Gratula mindkettőtöknek :)
A feladat "hivatalos" megfejtése a köv.
Tegyük fel, hogy Előd a bűnös, így akkor ő igazat mondott. Ez rendben is van, nem Ond a tettes (hiszen Előd az.) Ond ekkor ártatlan, tehát hazudik, azaz Tas a tettes. Ez viszont ellentmondás, mert csak egyikük a tettes, nem lehet Előd és Tas is. Ez a feltevés tehát nem jó, azaz Előd nem bűnös, így tehát hazudik. Ha pedig hazudik, akkor Ond a tettes, és mivel ekkor Ond igazat mond, valóban nem Tas a tettes, ez így rendben is van.
Szerintem is Ond a tettes.
Tas akármit is motyogott, ő szegény csak hazudhatott, így nem ő a tettes a következők miatt:
Ha Előd és Ond is ártatlan lenne, akkor hazudnának,Így:
-Ond a tettes.
-Tas a tettes.
Ez lehetetlen, hiszen akkor Elődnek kellene a tettesnek lennie, azaz igazat kellene mondania.Egyszerre azonban nem lehet Előd igaz és hamis is, ergo Tas hozzászólása szükségtelen.
Előd vagy Ond a tettes, ki mond igazat?
Ha Előd igazat állít: - Nem Ond a tettes, akkor Ond állítása hazugság lenne, azaz Tas lenne a tettes, amit már az elején kizártunk.
Így Ond marad, aki igazat mondott azzal, hogy Tas ártatlan és fennáll Előd állításának hazugsága is.
Ond, add vissza a Lehel kürtjét!!!
Szerintem:
Előd hazudott, így Ond lehet a tettes. Ond igazat mondott, így is igazolódik, hogy Ő a tettes. Tas szavait pedig nem értettük, tehát valamit hazudnia kellett. Talán ezért mondhatta érthetetlenül amit mondott, mert félt, és tudta, hogy hazudik.
pl.: vagy azt mondhatta, hogy:
Előd a tettes,
vagy azt, hogy:
Ond ártatlan.
Ezt sajnos nem tudjuk, hogy mit mondhatott. :o(((
Szóval, szerintem még mindig Ond lehet a tettes. :o)))
Jöhet egy feladvány?
A hét vezér közül valaki eldugta Lehel kürtjét. Tudták, hogy a tettes csak Előd, Ond vagy Tas lehetett. Ezért gyűlést szerveztek, ahol meghallgatták a gyanúsítottakat. Ők a következőket állították:
-Nem Ond a tettes.- mondta Előd
-Tas biztosan ártatlan.-mondta Ond.
Viszont Tas olyan halkan beszélt, hogy nem értették mit mondott.
Álmos látta, ki a tettes, de csak annyit árult el, hogy a bűnös igazat mondott, a két ártatlan pedig hazudott. Ki dugta el Lehel kürtjét.
Jó szórakozást!
Zsuzsa és Mida eltaláltátok, 210 szem cseresznye volt a kosárban, és a kisebbik 100 szemet, míg a nagyobbik 110 szemet a következők szerint:
Kisebbik fiú: 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 szem
Nagyobbik fiú: 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 szem
ez együtt 210 szem.
Gratulálok :)))
Szerintem,
a fiatalabb 100 szem cseresznyét, az idősebb 110 szem cseresznyét vett ki. Összesen 210 szem cseresznye volt.
Sziasztok kis torkosok, maradt még abból a mézecskéből nekünk is?
Cseresznye-feladvány:
Két gyerkőc osztozkodott egy kosár cseresznyén.
Megegyeztek, hogy úgy osztják el egymás között, hogy felváltva vesznek a kosárból mindig eggyel többet, mint amennyit az előző vett. A fiatalabb kezdte, ő vett ki először 1 szemet, majd az idősebb 2 szemet, a fiatalabb 3 szemet ...amig a kosár ki nem ürült.Mindketten 10-10 alkalommal vettek a kosárból.
Hányat vett ki a fiatalabb, hányat az idősebb és hány szem cseresznye volt a kosárban?
Igen, erre gondoltam. (Bocs, ha nem volt egyértelmű)
Grat. Szép napot mindenkinek!
Közben kilogikáztam, hogy mire gondolhattál. :o)))
Első kóstolgatásra a 7+10 literes csuprokat fogyasztották el a vendégek. Második nekifutásra pedig a 6+9+19 literes csuprokat fogyasztották el.
Megmaradt a 11 literes csupor.
Hogy miért ???
7+10....=.17.liter
6+9+19..=.34.liter azaz 2x-es az első kóstolgatásnak.
Így a 11 literes csupor maradt meg. :o)))
Sajnos nem értem a feladványt. :o(((
Ha valamennyi, azaz 6 csupor mézet felbontott, és el is fogyott, mert nagyon finom volt, és torkosak voltak a vendégek, akkor Mici Mackó, hogy tudott megint mindent csuprot felbontani?
Vagy Róbert Gida közben vitt neki új adagot? :o)))
Feladvány:
Mici Mackónak 6 csupor méze van. 6,7,9,10,11,19 literesek. Megvendégelte barátait, felbontott valamennyi csuprot. De a vendégeknek nagyon ízlett a méz, és hamar elfogyott, ezért Mici Mackó ismét megbontott valamennyi csuprot. Ez kétszer annyi liter volt, mint amit az első alkalommal bontott fel. Így csak 1 csupor méze maradt. Melyik csupor maradt meg? (Mindig egész csuprot bontott meg)
Szerintem 10 versenyző volt.
Nagyon egyszerűen idultam el:
1/3 = 15 => a verseny alatt 45 jéték volt.
1. játékos => 9 játékot játszott
2. játékos => 8 játékot játszott
3. játékos => 7 játékot játszott
4. játékos => 6 játékot játszott
5. játékos => 5 játékot játszott
6. játékos => 4 játékot játszott
7. játékos => 3 játékot játszott
8. játékos => 2 játékot játszott
9. játékos => 1 játékot játszott
azaz a végén pont 45 játék jött ki, tehát 10 játékos volt.
A "játékot játszott" oszlop csak a még nem számolt játékot mutatja.
Most írok én egy feladványt:
Egy sakkversenyen már lejátszották az összes játszma egyharmadát, azaz 15 mérkőzést. Hány versenyző volt, ha tudjuk hogy mindenki játszott mindenkivel?
Szia Nixi!
Eltaláltad, a könyv 961 oldalas, ahogy vesszük kicsit hosszú, attól függ ki írta :)))
A gondolatmeneted is nagyon jó /100-900-ig elírás lehet,100-999-ig siettél/,szépen számbavetted, hogy túllépnéd és visszaszámoltál. Én előre szoktam. Ügyes vagy.
Gratulálok a pontszámaidhoz, és ha szabad kérdeznem mi leszel, ha "nagy leszel" EU diplomata, vagy gazdasági szakember? Gondolom a nyelveket is vágod :DDD A felvételi példákat pedig megnézem.Köszi :)))
Sziasztok!
Szerintem 961 oldalas a könyv. Bár ez azért elég sok..... Így gondolkoztam: 1-9----> 9db számjegy, 9 oldal
10-99: 90 db szám, 180 számjegy (már 99 oldal) 100-900: 900 oldal, 2700 számjegy, odáig már 2889 számjegy lenne. ez túl sok. 2889-x=2775 x=114 114/3 mert ezek a számok 3 jegyűek. 114/3=38 999 oldalból 38 oldal=961 oldal. Hát én ezt számoltam, bár nem hinném hogy túl jó :)
Köszi a kérdéseket, a békscsabai Rózsa Ferenc Gimnáziumba szeretnék menni, eurofakt osztályra. Köszi Éva hogy drukkoltál nekem, sokat segített, hiszen a matek felvételim 43 pontos lett és a magyar 45 pontos lett. Szerintem nem volt annyira nehéz, de a www.okev.hu -n rajta vannak a megoldásokkal együtt ha kíváncsiak vagytok rá. :)
Jaj már a gyertyák is leégtek, de fürgék vagytok áramszünet alatt :)))
NAGY KÖNYV-feladvány:
Hány oldalas az a könyv, melyben a lapok számozásához 2775 számjegy kell?
Vagy nem is olyan nagy?
Hát én nagyon egyszerűen indultam el a feladvány megoldásánál, most megosztom veletek:
A fehér gyertya 42 cm magas volt és 24 óra alatt ég el, tehát: 1 óra alatt 1,75 cm ég el. 7 órától 11 óráig 4 óra telt el, tehát: 4x1,75 cm = 7 cm égett le belőle. A piros gyertya 32 óra alatt ég el, azaz 4 óra alatt : 32/4 = 8-ad része égett el. Így a 7/8-ad része = 42 - 7 cm-el azaz 35 cm-el. Visszaszámolva, ha 7/8-ad rész = 35 cm-el, akkor a piros gyertya, eredetileg 40 cm volt.
A kérdés az volt, hogy 9 órakor, milyen magas volt a piros gyertya?
A megoldás az előzőekből kiindulva:
Ha 4 óra alatt 5 cm volt a piros gyertya fogyása, akkor 2 óra alatt (5/2) = 2,5 cm volt a piros gyertya fogyása.
Tehát, ha a piros gyertya eredetileg 40 cm volt, akkor 9 órakor = 40 – 2,5 => 37,5 cm magas lehetett csak.
Sziasztok. Én vagyok itt a "betolakodó", Ti már régóta játszotok egymással. Kérlek szóljatok, ha valamit nem a "játékszabályok" szerint csinálok.
Nixi meg szabad kérdeznem hová felvételiztél és mennyire volt nehéz? Ilyenkor még a középiskolai felvételik vannak, akkor Te most vagy nyolcadik osztályos!
Pihenés képpen jöhet egy új feladvány?
A vihar miatt áramszünet volt. Gyertyát kellett gyújtani. Meggyújtottunk egy fehér gyertyát, ami 42 cm magas volt, és azt tudjuk róla, hogy 24 óra alatt egyenletesen ég el. Meggyújtottunk egy piros gyertyát is, ami 32 óra alatt ég el. Este 7 órakor gyújtottuk meg mindkét gyertyát, este 11-kor pedig azt vettük észre, hogy egyforma magasak lettek. Milyen magas volt a piros gyertya 9 órakor?
Kellemes estét mindenkinek!