Logika & számtan (fórumjáték)
Az "AGÁR és a szegény NYÚL esete" feladvány:
Egy agár kergeti a nyulat, a tapsifüles 90 nyúlugrás előnyben van.
Amíg a nyúl 10-et ugrik, az agár 7 ugrást tesz, de az agár két ugrásának hossza a nyúl öt ugrásának hosszával ér fel.
Lesz-e a nyúlból nyúlpaprikás, utóléri-e az agár a nyulat,s ha igen hány agárugrással?
áááááááááá jajjjj összetolódott az egész :(
igy kicsit bonyolult kibogarászni...azt hittem megtartja a szóközöket és egymás alatt marad aminek kell :(
F. 15 éves, J. 9 éves
F+J=24
szerintem visszafelé kell gondolkodni...
F háromszor olyan idős volt mint J: 3J J
a korkülönbség köztük 2J:
J 3szor olyan idős lesz mint F: 9J
F fele olyan idős mint J: 9/2J
Ekkor J 9/2J-2J=5/2J idős volt (korkül.)
F kétszer ilyen idős, tehát 5J, ekkor pedig J pedig 5J-2J=3J idős....ennek a kettőnek az összege adja a 24et: 5J+3J=24
8J=24
J=3
5x3=15, ennyi idős F
3x3=9, ennyi idős J
15+9=24 :)
remélem azért érthető lett valamennyire :)
Nem kötelező, de ki lehet számolni, van megoldása.
Ha nincs kedved hozzá majd megoldja más, és feladhatsz Te is feladványt, ez meg talonba kerül, amíg valaki egyszer csak megoldja.:)))
"Ha van türelmed számold ki" feladat:
F. és J. összesen 24 évesek.
F. kétszer olyan idős, amilyen J. volt, amikor F. fele olyan idős volt, mint J. lesz, ha J. háromszor olyan idős lesz, mint F. volt akkor, amikor F. volt háromszor olyan idős, mint J.
Hány éves F. és J.?
Csak ennyi ;)))
Visszafelé gondolkodtam.
48+72=120
120:4=30 (Ennyit vitt a 3. piacra.)
30+54=84
84:3=28 (Ennyit vitt a 2. piacra.)
28+30=58
58:2=29
Régi arab "thiller" feladvány:
Élt Bagdadban egy kereskedő, aki a szolgáját elküldte a piacra, hogy vásároljon számára élelmiszert és valamit adjon el. A szolga három piacot is megjárt.
- Az elsőn megkétszerezte a pénzét és 30 drachmát költött.
- A másodikon a pénzét megháromszorozta és 54 drachmát adott ki.
- A harmadik piacon megnégyszerezte pénzét és 72 drachmát költött.
Mennyi pénze volt kezdetben?Erre a szolga nem tudott visszaemlékezni, mert halálsápadtan ért haza.
"- Uram a Halállal találkoztam a piacon, könyörgöm kölcsönözz nekem 2 drachmát ahhoz, ami megmaradt, hogy legyen 50 drachmám és elmehessek Samarába, ahol a halál nem talál rám!" A kereskedő kölcsönadta a pénzt, a szolga pedig elsietett.
Amikor később a kereskedő felkereste a piacot, meglátta a Halált, aki a kútnál állt. Hozzálépett és megkérdezte:
"- Miért fenyegetted meg a szolgámat?
- Nem fegyegetés volt - felelte a Halál - csupán meglepetés. Csodálkoztam rajta, mit keres Bagdadban, amikor Samarában van vele találkám."
Mennyi pénze volt a szolgának kezdetben?
:))) Akár gyanus, akár nem de pontosan ennyi éves volt az öreg matematikus.
Szeretem az ilyen öreg verses régi feladatokat csak azért írtam be. Grat.:)))
Gyanus, mert nagyon egyszerűen megoldottam:
x/6+x/12+x/7+5 = z (a gyermek megszületik)
z+y+4=x
Y = x/2
tehát összerakva: x/6+x/12+x/7+5+x/2+4 = x
x= 84 azaz 84 évesen halt meg Diophantosz.
Az ellenőrzés: 14+7+12+5 = 38 éves volt amikor a gyermeke megszületett. 38+42+4 = 84 éves volt, amikor meghalt.
Igen, a 9 literesben marad 6 liter.
Köszi a segítséget :)
Ókori sírvers feladvány:
" Itt ez az emlékmű Diophantosz hamva fölött áll,
Számtani művel e kő adja meg élte korát:
Élete egyhatodát gyermekként élte a Földön,
S egy tizenketted után gyenge szakálla kinőtt.
Egy heted élttel utóbb nászfáklyák égtek előtte,
Eltelt öt rövid év, s gyermeke megszületett.
Óh boldogtalan ifjú! Amint épp félig elérték
Évei atyja korát, lett hona szürke Hadész.
Még négy esztendőn a tudás enyhíti gyászát,
S hosszú élet után őt is elérte a vég."
Hány évet is élt Diophantosz ókori matematikus?
Lehet hogy nem jó az elgondolás, de megpróbálom.
1.A 9 literesben hozok vizet. Teleöntöm belőle a 4 literest, most a 9 literesben maradt 5 liter. Ekkor kiöntöm a 4 literesből a vizet, és megint teleöntöm az maradék 5 literből. Most 1 liter maradt a 9 literesben. Ezt félreteszem.
2.Megint hozok a 9 literesben vizet, és teleöntöm a 4 literest. A 9 literesben van 5 liter, és ehhez hozzáöntöm az 1 litert. Így az 6 liter lesz.
MÉRÉSI feladat:
Hogyan tudsz a folyóról pontosan 6 liter vizet felhozni, ha csak két edényed van, egy 4 literes és egy 9 literes?
Hali!
Ha az akváriumod méretei:50 cm hosszú, 32 cm magas, 25 cm széles, és 5 mm a falvastagsága akkor:
Az akvárium mérete bruttósítva: 50*32*25/1000=40 liter (Ekkor a külső méretei alapján számoltam, tehát ez több, mint amennyi víz valójában belefér.)
Ha pontosan akarod tudni, mennyi víz fért bele, ahhoz a belső méreteit kéne hozzá tudni.
50-(2*0,5) hosszú (külső szélesség mínusz a két oldalfal)
32-0,5 magas (külső magasság mínusz az alsó fal)
25-(2*0,5) széles (külső szélesség mínusz a két oladlfal)
Tehát a belső űrtartalma 49*31,5*24/1000 = 37 liter volt. (Mondjuk teljesen teli nem szoktak önteni egy akváriumot.)
Ha megkérdezed, hogy milyen méretekkel akarják az új akváriumot készíteni, akkor ki tudod számítani, hogy tényleg kisebb lesz-e.
nem irtam el,és nem huncutkodom:( eltörött az akvárium,amiben szép halacskák voltak:((.Aki csinál másikat,az azt mondta 27.5 L. De fogalmam sincs hogyan számolyta ki,mert amikor vettük azt mondták 30 literes és hagyományos alaku.a fiam mérte meg a hosszát ,szélét magasságát,és jól irtam.csak azt nem tudom honnan kapta a 27.5 liter ürmértéket az illető?
láttam ezt a bejegyzést,gondoltam ,megkérdem,kiváncsiságból is:((
Üdv Cicumaci
Szerintem:
1. nap -> 0,5 méter
2. nap -> 0,75 méter
3. nap -> 0,875 méter
4. nap végén -> 1,875 méter
azaz a megoldás a 4. nap végén tudja elfogyasztani a 2 finom falevelet. :o)))
Egy másik csiga feladvány:
Egy csiga egy fán naponta 1 métert mászik felfelé, de minden éjszaka az összes addig megtett útjának felével visszacsúszik, Mikor éri el a 187,5 cm magasan levő első kis hajtást, ahol 2 finom falevelet talál?