Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Egyetértek. Csak ha a gyerek kéri.
Különben pedig egy normális gimis tanár tudja, hogy minimum az első félév a beszokásról szól, és az első néhány hónap jegyeinek nincs feltétlenül informatív értéke a gyerek későbbi sikereiről.
Az elszomorító, elgondolkodtató de javítható. Fontos lecke az életben. A gyereknek és a szülőnek is. Előbbi felébred és összekapja magát, utóbbi jobban teszi ha kicsit háttérbe vonul, mert nem ő jár gimibe hanem a gyerek aki önállósodik.
De el szokták mondani a szülőknek hogy középiskolában gyakorta romlanak a gyerekek jegyei az első időszakban amíg fel nem veszik a tempót, nem kell ettől se megrémülni se lehordani a gyereket.Idő kell amíg alkalmazkodnak, ennyi az egész. Ha első félév, év végén még mindig nem megy neki akkor lehet létjogosultsága a korrepetálásnak, magántanárnak. Az első két év jegyei nem számítanak sehol, van idő türelmesnek lenni.
Honnan a bánatból tudható előre hogy kinek lesz rá szüksége amikor még egy napot se járt senki az adott gimnáziumba?
Az idegtépően hosszadalmas felvételi után (főleg ilyen után mint az idei volt) ezzel nyuvasztani a gyereket csak azért hogy jól bevágódjanak az új suli tanárainál szerintem embertelen. Lányommal tegnap beszélgettünk erről és az Ő véleménye szerint ezzel azt üzeni a szülő a gyereknek hogy bejutottál, de szerintem nem vagy elég jó ide.
Az érthető hogy a szülő a legjobbat akarja a gyereknek de önbizalmat is vesz neki valahol? Pedig az legalább olyan fontos mint a matek vagy magyar érdemjegy.
Ha a gyerek szeretné és kezdeményezi akkor persze más, akkor van értelme. De kétlem hogy sok ilyen gyerkőc lenne.
Sziasztok,
Tudna valaki spanyol nyelvet oktató fiatal lányt ajánlani?
Budán keresnénk valakit lányom mellé.
Ez egy érdekes kérdés. Szerintem egy iskolaújság nem titkos dokumentum így a benne lévő tartalmat nem lehet kiszivárogtatni. Akárki hazavihette, tanár, diák, dolgozó elhagyhatta.
Amúgy bármelyik más suli lapja is támadható, kiforgatható. Egyetemi újságok is, azokban is vannak finomságok.
Sziasztok!
Megjött Dóri Soltvadkertről, az István gólyatáborából. Fullon van élménnyel, nagyon tetszett.
Vasárnap indultak, osztályonként bizonyos színű pólóban, rengeteg összerázó feladat volt, kedves tanárok, volt kb. 10 tizenkettedikes mentor, ők vezették végig őket a feladatokon (fürdés, éjszakai túra, táncverseny, indulóírás, zászlórajzolás) még ennyit 12 éve alatt nem beszélt egyfolytában a gyerek mint mióta hazajött. Párnacsata, szellemidézés is volt 😁 telefont nem nagyon nyomták szerencsére 🙏Van már Viber osztálycsoport, minden is mióta hazajöttek persze.
Nem történt kiszivárogtatás. A teljes anyag megjelent a suliújságban, nyomtatott formában, magyarázatokkal, alapfogalmakkat tisztázva. Nagyon alapos munka, sokat tanultam belőle én is.
Ezt nyilván hazavitte valaki majd egy újságíróhoz került. Az amit ebből egy újságíró kiemelt az az Ő munkája. Az eredeti a diákoknak szólt és nem a bulvármédiának, politikának. A diákújságírók célja az érzékenyítés és ismeretbővítés volt (ami nem azonos a propagandával) és ezt el is érték. Az újságírónő is eléri vele a célját mert sajnos az emberek többsége nem olvassa az eredetit és képtelen feltételezni hogy diákok képesek önálló gondolatokra és őszintén, hátsó szándék nélküli érdeklődésre. Pedig igen, akkor is ha ezt törvényileg tiltják nekik. Attól hogy beszélek valakivel a drogokról, alkoholról vagy betegségekről még nem leszek drogos vagy beteg. De megértőbb lehetek azzal aki érintett.
ilyenkor a lehető legrosszabb, ami történhet, az egy ilyen kiszivárogtatás, természetesen nem közölve a kérdőív célját, sem az előzetes ismertetést a témáról.
de amúgy részemről azon is kiakadtam, amikor anno általánosban nyilatkozni kellett, hogy hittan vagy erkölcstan, és ha hittan, milyen hittan.
egyiknél sem gondolnám, hogy a sulinak bármi köze lenne hozzá. de ez csak az én véleményem.
Senki nem tett ilyen kérdőívet a gyerekek elé. Anonim formos felmérés volt még tavasszal az online alatt ami azért készült mert fel akarták mérni hogy az E5-ben és úgy általában létezik-e az a probléma ami a vízcsapból is folyik. Az újságban nagy terjedelemben ismertetik az alapfogalmakat (is).
Lányom szerint azt is felmérték a szerkesztők hogy érdekli-e a diákokat ez a téma, akarnak-e erről tájékozódni, tehát előzetes felmérés után kezdtek bele a cikk(ek) megírásába. Ez amúgy jellemző az E5-re, ha van valamilyen közfigyelemre számot tartó téma akkor a tanárok a napi anyagot félretéve tájékoztatást adnak a diákoknak ha kérik. Ilyen előfordult pl. háborús konfliktus esetén vagy a covid vakcina kapcsán az egyik biosz-kémia tanárnő alaposan utánajárt a témának és a vakcinakutatásnak, gyártásnak még február-március körül majd minden osztályának bemutatta. A gyerek jobban és hamarabb képben volt a vakcinákkal kapcsolatban mint mi.
szerintem viszont mindenfajta sajtóorgánum esetében lényeges lenne a nyelvhelyesség, ugyanis az emberek onnét tanulják ezeket a szavakat, pláne újkeletű idegen szavakat.
arra viszont őszintén nem tudom, mit reagálnék így hirtelen, ha a munkahelyemen kérdőívet töltetnének ki velünk a szexuális irányultságunkról. mi volt ennek a célja valójában?
Szerintem nekik. Az övék volt az első cikk (ott a szerzőt is feltüntetik) többiek csak plagizáltak. Nem a nyelvhelyesség volt a lényeg.
Gáz hogy az iskolaújság sokkal alaposabban tájékoztat ezekről a fogalmakról mint a lapok bár nem szokatlan.
Mivel nem egyformán dolgozzák fel a tinik a kudarcot, van olyan szülő, aki jobbnak látja ennek elébe menni és pár napos ismétlés árán jó eséllyel elkerülni.
Tulajdonképpen mindent (is) át lehetne ismételni persze, de akkor egész nyáron tanulhatnának. Viszont egy pár nap matekozás, magyarozás megmozgatja az agyat és aztán már a többi tárgy is könnyebben előjön. Nem kötelező. Nincs erre mindenkinek szüksége. A hirdetés azoknak szólt, akik inkább tanárra bízzák, még ha fizetni is kell érte, mert otthon nem tudják/akarják megoldani az ismétlést, amiről azt tartják, hogy az ő gyerekük esetében jól jöhet suli kezdés előtt.
Hogy lehet ezt egy kamasznak nem nyomasztásként előadni? :)) Már az is nyomasztó nekik ha tanszervásárlásról esik szó.
Ezen az alapon az összes tárgyat átismételheti, nem? Amúgy egy rossz kezdés után bebetonozó sulikról/tanárokról megvan a véleményem. Nekünk egy ilyen jutott a mostani suliban, sikerült megbeszélni vele hogy félresmerte a gyereket. Ahol korábban több (sok) ilyen tanerő volt és sokadszor leülve se lehetett velük dűlőre jutni azt a gimit otthagytuk. Amelyik iskolában egyszeri hibalehetőség se fér bele azért nem kár.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?