Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Ha mindenképpen el akar menni hatosztályos a akkor írjátok be más sulit is. Levia fenti prognózisa 2018 ismétlődéséről azt vetíti előre hogy nem lehet biztosra menni 90 ponttal se, főként hogy a hozott nem maxos.
Enyémek anno 5 szóbelit vállalták be, hatodikban nincs is tantárgyi mindenhol.
A mi okozhat 80%-nal alacsonyabb pontszamot a Trefortban kerdesre: 6 eve az egyik gyerek epp 1 ponttal maradt le a szobeli mentessegrol a Trefortban. A Trefort szobeli erzese szerint jol ment, majd a vegeredmeny az lett, hogy 8 (!) Pontot kapott a 32-bol.
Utolag kiderult, hogy arra a kerdesre, hogy miert nem szeret edzesere jarni negativ megjegyzest tett az edzore (szadizza a gyerekeket az edzo, vagy valami hasonlo) es ez azonnal bekapcsolta a szobeliztetokben a piros lampat, es olyan pontszamot adtak, hogy meg veletlenul se kerulhessen a Trefortba, hiaba irt nagyon jo irasbelit es vitt kituno bizit.
Nem egyedül ám!
9.-évfolyamra jelentkezőkről gondolkodtam.
6. évfolyamnál úgy látom, hogy megismétlődik 2018.
Köszi! Akkor megvárjuk mi is a Trefort bejárást, hogy össze lehessen hasonlítani a kettőt (az Apiban voltunk nyílt napon, de az nem okozott nagy szerelmet), az Eötvös nagyon tetszett neki is.
Bejárás nálunk eleve vonat + metró lenne a Kálvinig (agglomerációban lakunk), onnan meg mindkettő kb. ugyanannyi még gyalog, úgyhogy ez nem perdöntő.
A menza nála nem számít (a mostani sulijában is vacak, leginkább itthon eszik, ez mondjuk Bp-ről hazajárva már nem lesz megvalósítható), sőt az külön érdekes neki, hogy a Trefortosok az egyetemre járnak át enni :)
Még azt kérdezném, hogy szerinted, szerintetek, ha 90 pontot írt (a vitt pontjaiban 4 db 4-es van, ez iskolától függ, hogy mennyit számít), akkor elég, ha az Eötvöst és a Trefortot adjuk be jelentkezésre, vagy érdemes még több sulit beírni (Veres Pálné játszhat még), biztosítékul? Nem akarnám feltétlenül sok szóbelivel stresszelni, ha nem muszáj, és egyértelműen ez a kettő suli közül szeretne valamelyikbe menni (ha felveszik). Ha értelmes, felnőttekkel is jól kommunikáló gyerek, akkor mi okozhat pl. egy Trefort szóbelin 80%-nál alacsonyabb pontszámot?
Mindkettő óriási szerelem volt. Fazekas, VPnéG, Api nem fogta meg. Pont az általad írt sulibejáráson zúgott beléjük. (Azóta az Api is tart már ilyent, má ha a covid engedi.)
Nálunk az döntött hogy az E5-be egyszerűbb bejárnia, a Trefort plusz egy átszállás lenne.
Nagyon szereti, de ott az első pillanatól éreztük (én is) az összhangot. Az E5vös szellemet. 🙂
De most megkérdeztem és még mindig szép emlékei vannak a Trefortról. Szerinte tipikus iskola feelingje van, szépek a lépcsők (?) és a kémia labor.
Menza ott nincs, az E5-ben meg vacak. Szóval ez nem döntő érv.
Köszi ❣
Én is arra jutottam, hogy mindenhova IS be kell adni, s ha több helyre (vagy mindenhova, bár ennek nálunk kisebb az esélye) is behívják szóbelizni, s még azután is több helyre rangsorolják, akkor a gyereknek a szóbeliken szerzett benyomásai alapján állítjuk be a végső sorrendet.
Ami nekem személy szerint külön fejfájást okoz, hogy mennyire kell esetlegesen olyan gimiket is bevennem a listába, amit amúgy nem tartok jobbnak a jelenlegi általános iskolájánál. Az osztály 79%-a felvételizett. Ha mindenki elmegy, osztályösszevonás meg minden egyéb is jöhet. Szóval ha beveszem ezeket a sulikat, csak feleslegesen terhelem a gyereket rengeteg szóbelivel, ha pedig nem, esetlegesen ott állok májusban, hogy mennyire idióta voltam, mert tényleg mindenki megy az általánosból, az enyémet meg mondjuk nem vették fel a bejelölt helyekre. (Én ezt egyébként már megéltem negyedikben azzal a különbséggel, hogy akkor egyáltalán nem is felvételizett a gyerekem, így ötödik elején általánost is váltottunk.)
Köszönjük, hogy ennyit dolgozol az adatok rendszerezésével!
A becslésed a 6-os felvételire vonatkozik? Látszanak már esetleg tendenciák a 4. és 8. osztályos felvételik esetében?
Megkérdezhetem, hogy az Eötvös és a Trefort közül melyik volt a szerelem, amit kiválasztot a gyereked, illetve bejött-e, szeret(ett)-e oda járni? A fiam most pont e kettő közül kellene, hogy döntsön, lett olyan jó az írásbelije, hogy elvileg választhat, és persze a szóbelik után még lehet sorrendet is módosítani, de azért érdekelne egy odajáró gyerek szemszögéből bármelyik.
Az Eötvösben voltunk nyílt napon kettőn is, a Trefortnál sajnos későn kapcsoltunk, így azt majd csak a szóbelit megelőző Fedezd fel a Trefortot rendezvényen tudja megnézni, "megérezni" a hangulatát.
Köszi!
Én azt gondolom hogy a gyerek megérzései számítanak elsősorban. Be kell menni a suliba és ott rengeteg dolog eldől.
Nekünk egyiknél a szerelem és a távolság döntött, (E5 vagy Trefort) a másiknál az érettségi átlagok és a közlekedés (DNG vagy Jedlik infó) harmadiknál nem tudom mi alapján de Ő ragaszkodott a VPnéG-hez a Jedlik tt ellenében. Pedig az is nahyon tetszett neki. (Neki sajna az első helyes Szent László nem sikerült.)
De az igazsághoz az is hozzátartozik hogy az első gyerekünk járt pár évet nyolcosztályos gimibe ahonnan elhoztuk. Tehát már megtanultuk a saját kárunkon hogy mi az amiben nem lehet megalkudni.
Eddig nem, de már feldolgoztam. :-) Köszönöm a segítséged. Eddig ez az eredmény a 2. legmagasabb összértékű az E5 után. fura, hogy ebben a két suliban milyen kevesen írtak. Itt 25, amott 35 diák.
Minimális (de hála sokatoknak egyre gyarapodó) adaton alapuló amatőr becslésem szerint 2019-2018-2017 környékének eredményei szerint alakulgat a felső régió. Azok az évek megtalálhatók Rékánál.
Így van! Valami alapján viszont biztos választ mindenki - 93 pontnál pedig már nem valószínű, hogy szempont lehet, hogy hova juthat be.
S egyéb szempontokat mérlegelve sem egyszerű a választás, olyan is van, akinek utólag derül ki, hogy valamiért félrecsúszott, s mégsem az lett a gyerek habitusához a legmegfelelőbb választás.
Neked nagyon gratulálok, hogy bejött a választás, én csak remélni tudom még, hogy ennyire okos vagy szerencsés leszek.
8. osztály, MIG volt már?
Magyar: 39,36, matek:34,12, össz:73,48 és 25 gyerek, ha jól számolok
Szerintem ebben a kérdésben az is gond hogy igen kevés olyan szülő van aki össze tudja hasonlítani az iskolákat. Nekem se megy igazán mert a gyerekeim elég különbözőek.
Én beérem annyival hogy annak a gyerekemnek aki az adott iskolába jár megfelel vagy nem.
Sajnos nem arra vonatkozott a kérdés, hogy szabályozott vagy sem.
Mondom ezt úgy, hogy a fiamnak is rossz lett ez. De sajnos, ő is rosszul értette a kérdést.
Bevallom, Trefortról sem sokat tudok, de ezt valóban kihagytam :) Amúgy az itt olvasottak alapján lehet, hogy nekem is alaposabban utána kellene nézni, olvasni.
Toldynál azért igyekeztem hangsúlyozni, hogy játszótéri pletykák, mert mind tudjuk, hogy azok egy-egy (akár egész más miatt) sértődött anyukától is kiindulhatnak, s lehetséges, hogy semmi közük a valósághoz.
Köszi Ági a választ,
nekem ott merült fel a kérdés, hogy valóban a szövegben korábban van már utalás arra, hogy volt feladatmegosztás, ahogy írtad is, és amit minden gyerek szerintem helyesen meg is tudott ítélni, de az a szóösszetétel zavarhatott be később az oldal utolsó mondatában, hogy "lehetővé tette". Ez vajon mit jelent ebben a mondatban??
Szerintem félrevezető, de mondhatném azt is, hogy értelmetlen így önmagában. Mondjuk, ha azt írja, hogy lehetővé tette a SZABÁLYOZOTT feladatmegosztást, akkor jobban van helye, de önmagában kérdéses illetve önellentmondásos a szöveg korábbi részével.
És mindezt a focista fiam rontotta el, aki szintén fejből tudta az Uruguay választ... :))
Tök jókat írsz. A Trefortot direkt hagytad ki?
A Toldy jellemzésével vigyázz. Én egyszer írtam valami hasonlót, majd megettek. Azt írták ott érdekelt szülők hogy nem konzervatív iskola és nem számít az anyagi háttér.
Szia,
A 90 fölötti pont gyönyörűséges, szívből gratulálok!
Te ismered a lányod leginkább, te tudod, hogy ez szép eredmény valójában mit takar. Tudja-e már, hogy "mi akar lenni, ha nagy lesz"? Mi az, amiből esetleg inkább tanulással vagy inkább érzékből jó? Ha minden könnyen megy, tehát "egyszerűen" nagyon jó agya van, de nincs semmilyen irányban elköteleződve, akkor inkább olyan gimit keressetek, ahol legalább az első két évben nincs specializáció, s minden irányban egyformán bontakoztathatja ki még a képességeit. Az E5 és a Toldy kifejezetten ez a kategória. Ha valamerre már billen az érdeklődése, és az inkább humán, akkor is az előző kettő a jobb választás. Az Api ilyen szempontból határeset, picit reálosabb, enyhén emelet óraszámban tanulják a reál tárgyakat, de a humán érdeklődésűek is jól érzik magukat. Aztán ott a 4 kifejezetten spec.mat.-os gimi, a Fazekas, Berzsenyi, Szent István és Árpád, bejutási sorrendben kb, mert a Berzsenyi és Szent István közötti különbségeket még nem sikerült felfedeznem, de biztos van.
Légkör. Mire van szüksége inkább a lányodnak, teljesen liberális iskolára, vagy inkább jól elvan egy tekintélyuralmi rendszerben is (én magam ez utóbbival kapcsolatban kétlem, hogy bárkinek is igazán jó, de hát ki tudja..)?
Mennyire fontos neki a környezet, mennyire szeret inkább az átlaghoz igazodni, vagy mennyire viseli el (esetleg általános iskolában megszokottak alapján várja el), hogy ő legyen a legjobb. Nyilván a legerősebb gimikben nem lesz a legjobb, vagy ha ő lesz a legjobb magyarból, nem ő lesz a legjobb matekból vagy történelemből. Egy valamivel alacsonyabb ponthatáros gimnáziumnál is lehet simán ez, hisz alacsonyabb pont úgy is összejöhet, hogy az egyik tárgy max., a másik tárgy 30 mondjuk, s az egyikből az illető amúgy hiper penge. Ha a lányod pontjaihoz képest nagyon könnyűnek tűnik a bejutás, akkor félő, hogy a gimiben is ő lesz mindenből a legjobb, ami hamis énképhez vezet egyrészt, hisz vagy az egyetemen, vagy versenyeken, vagy csak úgy az életben úgyis kiderül, hogy ilyen nincs, és akkor eléggé padlóra kerülhet; másrészt nem feltétlen tud minden tárgyból a képességeinek megfelelően fejlődni, hisz akármilyen kiváló tanárok is vannak egy adott iskolában, oda kell figyelniük arra, hogy a teljes osztály megfelelőképp tudjon fejlődni. Szóval ennyi ponttal én mindenképpen a "legfelső" gimik közül válogatnék, felkészítve a gyereket arra, hogy már nem biztos, hogy ő lesz a legjobb, mint esetleg általánosban, mert oda 30-100 általános legjobbjai mennek amúgy is. A válogátas szempontjai pedig a gyermek esetlegesen már kialakult érdeklődési köre és az iskola légköre lennének. Előbbire a felvételi tájekoztatókban is találsz iránymutatást, a légkörről pedig fórumokon tudhatsz meg többet. Szóbelizni szerintem mindenhova behívják, s az ott szerzett benyomások alapján is változtathattok a végső sorrenden.
Radnótiról én nem írtam, semmit sem tudok róla, közlekedésileg nekünk nagyon kiesik.
A család anyagi háttere a topgimikben nem annyira számít, hallomások, "játszótéri pletykák" alapján ez alól talán a Toldy kivétel. S egyébként Debrecenből költözve vagy hitelt vállaltok, vagy bérletek lakást - bármelyik is, évente nagyjából egy hawaii nyaralás árát költitek a lakhatásra, s hogy amellett nem futja "csak" Velencei-tavi nyaralásra, ne frusztráljon, ez inkább az ország hibája, nem a tietek. (De bocsi, nem akarok különösebben politizálni 😉)
Szoval hajrá, remélem, segítettem, vagy legalább totál összezavartalak 🙃
De igen, mert az van benne, hogy vmi francia faszi kezdeményezte, hogy legyen vb, utána meg az, hogy a házigazdák nyertek.
Fiúk előnyben, a férjem pl. a szöveg olvasása nélkül rávágta, hogy Urugay, a lányom szintén Franciao-t írt.
Alapos átnézésre tényleg ki lehet bogozni, hogy ki a házigazda, de a főnököm dühösen visszadobta volna, hogy írjuk át az egész cikket, mert értelmetlen. De szövegértés felvételihez direkt jó az ilyen.
Hogy én is hazabeszéljek, mi meg a Radnótit nagyon szeretjük:-) Sok közösségi- és osztályprogram, nyári táborok, nagyon jó osztályfőnök, ha bármi probléma felmerül, iskolapszichológusok, fejlesztő pedagógus, saját iskolaorvos, minden van:-) A diákok kb. 1/3-a külföldön tanul tovább, tehát az is egy abszolút nyitott lehetőség. Csak az a gyerek nem tanul innen tovább, aki nem is jelentkezik sehová:-)
Én a mi osztályunkban nem tapasztaltam olyasmit, hogy számítana, ki milyen gazdag és hová jár nyaralni, a gyerekem új baráti köre nagyon normális, kedves gyerekekből és szülőkből áll, mondjuk az én gyerekem nem is vevő erre, kb. észre sem veszi.
Viszont ez angol NYEK-es évfolyam: 6+1 év. (Az én gyerekem a 8 osztályos gimi konstrukcióba jár.)
Ennyi ponttal már a sulik fognak versengeni a Te gyerekedért, látod, csak győzzetek válogatni:-)
(És mindjárt jön Virgilius is a Városmajorival:-D
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?