Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Veled vagyok!
Nekem is telepítve az app, szeretek képben lenni. Sőt az is érdekel, mit tanulnak a gyerekeim, kifejezetten szeretem pl év elején végigpörgetni a tankönyveket. Nem ellenőrzés miatt, egyszerűen kíváncsi vagyok a tananyagra. 😅
OK-OK :)
Azt hittem, hogy a szóbeli tapasztalatokra kíváncsi, mert a gimiskola-s oldalról az jutott eszembe.
"Ez egy drámánál még csak-csak elmegy, na de 13 éveseknél matekszakkörnél meg vitakultúránál?!"
Szia! Lehet, hogy ez félreérthetően hangzott el. A gyerekem 8 szakkört kezdett ősszel. Mindegyiket pedagógus tartja vagy patronálja.
Ha van kérdésed akkor szívesen válaszolok.
Továbbra is kiváló iskolának gondolom az E5-t.
Csak a szóbelikre behívottak tájékoztatója és pl a Trefort tájékoztatója között (tényadatokban!) ég és föld volt.
Mert ez a tanárhiány, igazgatói pályázatok, átalakuló órák (science, emelt és nem emelt érettségik, továbbtanulási pontszámítások változása stb.) nyilván hot topic mindenhol.
Nem “debezzegnek”, de a Trefortban pl tantárgyi munkacsoportonként is voltak ott tanárok és tartottak bemutatkozást, válaszoltak meg kérdéseket és hangzott el ofők neve (nyilván azzal, hogy a pedagógus is ember, változhat bárki élethelyzete, de most ez az infó, ezt tudják mondani), az is, hogy gond az, hogy ne mondjon fel senki és szóba kerültek a fiatal tanárok is, ki is emelte talán nemcsak az igazgató, hanem egy-egy munkacsoportos vezetőtanár is, hogy hány és milyen szakos fiatal van, hogy az eltés kistanárok is jelen vannak, de nem hagyják őket magukra, hogy esetleg mi lehet ebben egy kezdő tanárnak nehézség (tinik, huszonéves kistanár stb.) vagy azt is, hogy van technikai személyzet is (laborosok vagy ilyesmi jellegű előkészítő, oktatást segítő munkakörben pl).
Ez így szerintem korrekt és világos volt.
Igen, ezt érzem én is, köszi.
A felmondások elhangzottak a szülői tájékoztatón.
Valakik (többen) felszólalt(ak) kérdéssel a jelenlévő szülők közül ezzel és a ki lesz az ofő kérdéssel is és az igazgató nem mondott ennek ellent, sőt.
Igaz, korrekt, pontos, tényszerű válasz sem hangzott el, hogy hány fő, mikortól, milyen szakos vagy bármi… és az ofőkkel is teljesen ködösített meg bohóckodott inkább.
Én ezt a választ is válasznak értékelem. Nyilván az igazgató egy okos, agilis, értelmes ember, tehát oka van annak, ha nem válaszol egy egyértelmű kérdésre normálisan és korrekten :)
Egyszerűen csak más stratégiát választottunk, de köszi.
A lánykámnak pedig szinte terápiás szintű önbizalom helyreállítást eredményezett a csupa 100%-os szóbeli (egy helyen volt “csak” 97%- a rangsorokban elfoglalt helyét tehát nem ez, hanem a hozott pontokon elszenvedett “veszteség” okozza, ami a legkevésbé sem tragikus és 2 helyen is 1 ponttal maradtunk le a szóbeli mentestől, de azt mondom: kellett ez, jó volt ez így.
A srácnál a specmat meg ugye még szűkebb keresztmetszet, a Fazekason kívül nagyjából a Szt. István- Berzsenyi-Árpád tud még ilyen matekos speciális tanrendet és jó minőségű oktatást. Ők tutira akartak menni, a két család és a gyerekek is egymást húzták itt a hajrában (máshová járnak suliba most is, nem voltak együtt előkészítőn sem, de párszor írtak itthon feladatlapokat “versenynek”).
Ők már megtették a részüket, mi is a többi az algoriutmuson és mások preferenciáin múlik.
Mi tömegesen megünnepeljük ezt az egész hajcihőt.
Kontrolláló nagykorúak kizárólag a pezsgőfürdő-étterem-szauna háromszögben tespedve, elnyomott kiskorúak látótávolságon kívül, nem a nyakunkon lógva, de csúszdázva, fánkozva talán az Aquaworldben.
Valahová fel vannak véve és ezzel lekerült a stressz kb.
Mindenkinek sok sikert kívánok
A tájékoztatón elmondták, hogy még nem volt idő ezzel foglalkozni.
A suliban nyugi van, konfliktusról nem tudunk :)
E5 szülőként: a súlyozás meg hány tz meg röpi, felelés téma engem se érdekel, ez a gyerekek lemeccselik a tanárokkal. Krétát néha nézek csak. Nem fontos. Felmondás hullámról nem tudunk, nem tapasztaljuk, izgalmas hogy kívülállók meg tényként kezelik. Az igazgató stílusa ilyen, jó sok Ő vezeti ezt az iskolát, valamit azért tudhat.
Azt gondolom nem ez lesz a Ti helyetek ha nem érezted magad komfortosan. Szerencsére sok jó iskola van, válasszatok olyant ahol érzed a flow-t és nem szabadítanak rátok szülőket.
Igen, tudom, több szülő sok helyre viszi a gyerekét.
Enyéim (4) 1, 0, 1, 2 szóbelivel csinálták végig az élest, szóval le a kalappal a tieitek állóképessége előtt. :-)
Kint van az Óbudai Árpád listája is.
Itt nálunk 2 család 4 izguló szülőjéből 3 múlatja az időt, kávézik, fórumozik (egy tart hazafelé)- és nem vagyunk elnyomók ezért sem, a kölykök mit sem tudnak erről az ideiglenes listás stresszről :D
Akinek az Árpád a szíve vágya: 2 gyerek után felszabadul ebben a suliban is:
- 1 létszámon belüli dobogós specmat hely
- 2 létszámon belüli TT-s hely
- 1 létszámon belüli angol hely
A (kis)fiú Fazekas specmatot választ, de végig standupolták ők is - velünk- az E5, Trefi, Api, VPG, Sz.Istvánt, de ők érintettek voltak a Berzsenyiben (mi nem), lepattanónak beírták a Könyvest és az Adyt is (mi nem).
Az Árpádról itt mindhárman azt gondoljuk, hogy nagyon korrektek, kedvesek voltak, a diákokkal is beszélgettünk, ők ajánlották a tagozatok közötti felvételik között a sétálóutcában a cukrászdát :)
A takarítónővel is beszélgettem és nagyon kultúrált a mosdó, a termek, tisztaság, jó illat, virágok az épületben és előtte is (a takarítónő mondta, hogy befogják a diákokat és a gyerekek is emberszámba veszik a munkáját- nálam ezért egy nagy pluszpont jár a helynek!)
Az E5 tisztasága és a portások kedvessége még ilyen kb.
Az Árpád nagyon rugalmas volt az időpontütközés feloldásában is (mi pl. 4 !!! Helyről kaptunk ugyanaznapra 11-14 közötti sávba behívót, hát sokkot kaptam elsőre és sikerült szétszedni, mindenhol korrektek voltak).
A szóbeli után hozzánk a leendő angolos és TT-s ofő is jött a folyosón gratulálni, a kis baráthoz pedig a specmatosok (egy napon voltunk, könnyebbség volt a gyerekeknek) és nem “nyalást”, hanem őszinte figyelmet és érdeklődést éreztünk ebből is.
Van az Árpádnál erősebb suli is, de összességében a “mellékes körülmények” miatt kicsit mindannyian sajnáljuk itt, hogy nem elsőnek írjuk be, mert tényleg nyugodt, kedve hangulat, szép körülmények, emberséges hozzáállás van és egy jó suli ez is.
laza, mint a riga lánc (a riga meg anno a legolcsóbb kismotor volt
a simson lánc az pl nem volt laza sosem :-D
No és mit választ a srác akkor? :-)
Küldtem egy üzenetet is privát.
off: mi az a rigalánc?
on: ne szabadkozz, én nézem a Krétát, de hát én tudvalevően elnyomó anya vagyok :-)
Igen, nyolcasból hatosba, gimiből gimibe, igen.
Ha nem gond, nem szeretném a jelenlegi intézmény nevét megosztani, ez egy nyilvános fórum és még nincs évvége.
(Érintőlegesen: lányokat - többeket, sajnos az enyémet is- érintő zaklatás, piszkálás, mobbing)
Mások vagyunk, máshogyan gondolkodunk, de nekem ezzel nincs bajom.
Szerencsére sem kontrollmánia nincs jelen a családi életünkben, sem nem kell 3-4-5 sok gyerekre szórnom a véges időmet, türelmemet és korlátozott képességeimet, így egy kréta továbbra sem nehezít meg számomra semmit.
Azt kívánom mindenkinek, hogy ez legyen a legnagyobb dilemmája most az ideiglenes listák hajrájában :D
Én bekapcsolom a krétát, te nem- de van és ha neked mégis kellene infó, nekem meg mégsem fér bele, akkor majd oldalt cserélünk, de legalább a lehetőség adott mindkettőnk számára a választáshoz és számomra ez a lényeg.
Visszakanyarodva a felvételihez (hogy ne menjen el személyeskedésbe :) a barátnőm hívott és remélem, van itt valaki, akinek ez örömet okoz:
Hatosztályosban érdekelt az ő kisfia is, a miattuk felszabaduló helyek:
- Ady Endre Gimnázium (osztálylétszámon belüli hely)
- Könyves K Gimnázium TT osztálylétszámon belüli hely
- Berzsenyi specmat osztálylétszámom belüli hely
- Szt. István TT osztálylétszámon belüli hely
- Szt. István specmat osztálylétszámon belüli hely
- Fazekas általános tagozat huszonvalahanyadik hely
(…még nincs kint, de az óbudai Árpádban is valószínűleg a specmat és TT osztályokban is a kissrác más választása miatt lesz 1-1 előkelő hely)
jól értem 8 osztályosból mentek át 6-osra?
nem vált be a 8-as? (nem Gödöllő véletlenül?)
hogy azért jót is írjak az Eötvösről: a sok nyílt óra után az ottani matek és magyar vitte a pálmát, az egyik legjobb volt
(a másik egy fazekasos magyar)
Azért “kell” tudom..
(nem kell egyébként, csak automatán jön az értesítés, tudomásul veszem. Nekem így átlátható, így korrekt, az információt megkapom és mivel felnőtt, jogképes ember vagyok, eldöntöm, hogy mihez kezdek vele. Akárcsak egy céges levelezésben- tájékoztatás, ha érdekel a téma, van LEHETŐSÉGEM megnézni a TÉNYEKET (sallangoktól mentesen- egyébként se több, se kevesebb).
…ha meg a konkrét példánál maradunk: ha elmarad a tesi, akkor esetleg a gyerek bejön az irodába hozzám ebédelni :), tudok félretetetni sütit- szóval nem kell rögtön keresztre feszíteni, mert eljut hozzám egy infó az iskolából.
(…és nem járok szülőikre, nem pörgök az SZMK-s anyukákkal a celofánon meg az osztálypénzen- nos nekem pl az a 2 óra lenne egy több évre elegendő push üzenet és felesleges, időrabló, magamutogató cunami :D de kinek mi).
Az iskolától annyit várok el, hogy a LEHETŐSÉGE legyen meg a korrekt tájékozódásnak, első körben automatán, a legkevesebb leterheléssel a tanárok felé- erre számomra a kréta fényévekkel alkalmasabb, mint egy ofős körlevél vagy a túlmotivált szülők által pörgetett FB és messenger csoportok.
Megnézem, ha kérdésem lenne megbeszélném a gyerekkel és a tanárral- de nem szokott lenni, mert objektív és korrekt.
Nekem másra nincs szükségem és nincs is rá időm.
De neked miért kell tudni, hogy elmarad a tesi?
Én is képben vagyok a gyerek iskolai dolgaival, mert elmondják a gyerekek. :) Ha segítség kell, akkor segítséget kérnek, de nem kontrollálom minden iskolai dolgukat, mert az egy gimiben már az ő dolguk. Az is, hogy hány tz van egy nap, meg hány százalékosak a jegyek. :)
Nem fekete-fehérségről van szó, hanem a saját életedet nehezíted meg ezzel, szerintem.
Szerintem félreértesz.
Nálunk is tökéletese tiszteletben van tartva egymás magánélete, eredményei. Ha látom előbb a gyerek jegyét (depláne reptéren vagy kiküldetésben) biztosan nem hívogatom és nem “lövöm le a poént”, hogy ha bezzeg 4-t vagy 5-t kaptál.
A push-t tudom ki-bekapcsolni (nyilván koncentrál munka közben nem örömködök az órai munka 5-n).
…az, hogy tudom, mit tanulnak épp- engem érdekel, na nem azért, hogy radarozzak, hanem mert pl most a felvételinél is nálunk eltérő tanrend volt és töriből az Újvilág felfedezése elő sem került, épp belekarcoltak Mátyásba, török hódoltság sehol…
Mások vagyunk, de hidd el, nem rosszabbak nálatok, nekem nem teher látni a jegyeket, képben lenni a gyerekem iskolai (és egyéb) dolgaival sem, nem sérti senki jóérzését (a gyerek is tudja hogy van zöld kréta).
Nincs miért megvédenem magunkat úgy családilag, hogy itt se terror van, ha épp eljut hozzám, hogy ma elmarad a tesi. Nem is értem, miért automatikusan fekete-fehér lehet csak ez is…
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?