Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Nem normálisak, s még finoman fogalmaztam. Jól sejtem, hogy felvételire nem készítették őket ilyen lelkesen?
Megnéztem, bár nem javasolják, hogy leosztályozza a suli, de nem is tiltja meg sajnos :(
11. Értékelhető-e az Országos kompetenciamérés érdemjeggyel?
Az Országos kompetenciamérés elsődleges célja az iskolák oktatási teljesítményének megismerése, továbbá az iskolának, a fenntartónak adatokkal történő támogatása az eredményesebb iskolai fejlesztések megalapozása céljából. Szakmai véleményünk szerint, a kompetenciamérés tanulói eredménye adott iskolai tantárgy esetében nem váltható érdemjeggyé, még kevésbé osztályzattá. Ennek oka legfőképpen az, hogy a mérés szövegértési képességet és matematikai eszköztudást mér, és ezeket – főleg a szövegértés eredményeit – nem lehet egyetlen tantárgyhoz kötni.
A matematika feladatok sem az adott tanév és különösen nem az adott iskola helyi tantervéhez illeszkednek, hanem elsősorban azt mérik, hogy a tanulók milyen mértékben képesek a megszerzett tudásukat a mindennapi életből vett példák megoldása során mozgósítani. Az eredmények országos kiértékelése előtt nemigen lehet olyan megalapozott helyi, iskolai teljesítményskálát kialakítani, amely a méltányos, fejlesztő célú osztályozás alapját jelenthetné.
A fentiekre való tekintettel az országos kompetenciamérés feladatlapjainak a mérés után közvetlenül történő érdemjeggyel való értékelését, az év végi osztályzat kialakításában való figyelembevételét nem javasoljuk.
Mindemellett, mivel az iskola kiemelt feladata a kompetenciák, és ezen belül is az Országos kompetenciamérés által vizsgált kompetenciák folyamatos fejlesztése, ezen pedagógiai folyamat eredményeinek folyamatos nyomon követése szintén természetes pedagógiai cél. Ha ebben a folyamatban használják a korábbi évek, már ismert és bemért paraméterekkel bíró feladatlapjait, feladatait, és a helyi értékelés skáláit ezen ismert paraméterekre alapozva alakítják ki, szakmailag nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a kompetenciák fejlődésének rendszeres iskolai mérése az egyik eleme legyen a tanulók értékelésének.
Ez borzasztóan szomorú. Az sem, hogy ennyit gyakorolnak, az meg pláne nem, hogy osztályozzák.
Legalább jók a suli eredményei?
Na, az sem rossz megoldás.
Gyerekeim sulijában nincs ilyen. Meg előre gyakorlás, rákészülés sem és belejavítani sem szoktak. Így legalább a tényleges eredményt produkálják.
Az más kérdés egyáltalán miért jó/mire jó/miért kell a kompetenciamérés?!
Köszi azért!
Akkor beszaladok, megkérdezem, utána meg foglalok...
Egyik link sem jön be...
Ide kell időpontot foglalnom?
"Egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszer kártyafelhasználói regisztráció (30 perc)"
Köszi
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy ezt a NEK adatlapot hogy kell intézni? Gyerekkel? Gyerek nélkül?
Sziasztok!
Nagy nehezen megszereztem a levelet :). Bementem a Toldyba, kaptam raklapszámot (tpényleg úgy hívják), elmentem a Batthyány téri postára, ahol kinyomozták, hogy a mi postánkon csücsül, de még nem próbálták meg kézbesíteni (29-én adta fel a suli...). Legalább gratuláltak ;), mármint a postán.
A lényeg, hogy hivatalos!!
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?