Kötelező karácsony... (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Kötelező karácsony...
Majd amikor elmennek az oregek, a gyerekek messze, maskepp fogja latni az "unnepeket" :(
Elvegre mikor jon ossze a csalad?
Husvet, karacsony, temetes, eskuvo.
Milyen nyomás!????
Te beteg vagy?
Mindenki azt csinál, amit akar.
Ezek szerint még váítoznod kell.
Értem a"kötelező" alatt a kérdéseidet mint enyhe rábeszélést is. Miért kellene nekem vagy bárkinek kényelmetlenül éreznie magát emiatt?
Még csak érteni sem muszáj, hogy XY miért szereti vagy nem szereti egyik vagy másik ünnepnapot. Ő ilyen, slussz. Lehet elfogadni vagy magunkban furcsállni, de ennyi.
látod ezt nem tudom. Talán a tolerancia hiánya. Ráadásul nem is tudja mindenki ünnepelni mégha szeretné se, mert valaki pl dolgozik ilyenkor.
Ezekszerint egyről beszélünk ;) tényleg kicsit félreértettelek, bocs.
Nálunk annyi kellemetlenség van csak évről évre, hogy unokatesóm férjének az anyja (akihez kábé mi közöm van?) is beállít hozzánk (pontosabban apukámhoz) a többiekkel, mert együtt "turnéznak". Nem akar egyedül ünnepelni az asszony, így mindenhova megy a fiával/menyével. Ez még hagyján is lenne, csak állandóan szellemeskedni próbál a néni, ami nem jön össze neki, inkább idegesítő.
A másik: megbeszéltük nagynénémékkel, hogy senki ne hozzon semmit, ne legyen ajánsékozás. Hát persze hogy ő mégis mindig hoz ajándékot... :) Mert hát kire költse a pénzt, ha nem a szeretteire? Nagyon cuki, de akkor meg mi érezzük magunkat kellemetlenül, ha mi meg nem adunk cserébe semmit...
Egyébként sokáig én is úgy éreztem, mint a cikkíró, de aztán rájöttem, hogy tényleg nem érdemes ezen agyalni...
Félreértettél.
Aki szereti és ünnepli, miért akarja a többieket mindenáron rábeszélni? Éppen ezt mondtam az előbb is.
Kifejezetten írtam a hsz-om utolsó bekezdéseként, hogy nem azt mondom, hogy ne legyen. Csak ne legyen kötelező.
ha amúgyis találkoztok, akkor nem jólesik egy külön lehetőség a találkozásra? ;)
Mi is összejárunk, ilyenkor se azért tesszük mert kötelező. Van akivel pl minden éven húsvétkor találkozunk, mert úgy jön ki a lépés. Van akivel nem is ünnepekkor találkozunk, mert akkor csak macera lenne szervezni.
De komolyan, akik amúgy is összejárnak ha van idejük, ha karácsonykor van idejük miért ne tennék? plusz jó a fenyőillat. Én még a mézest is azért sütöm, mert olyan jó illat van tőle. Simán 24 én, a fa alatt sütöttem pl tavalyelőtt. úgy volt kedvünk :) Idén meg előzőnap tortát, mert azt szeretett volna a többség, és én meg úgyis szeretek sütni. Csak úgy hétvégére is szoktam, minden nélkül.
Szóval én azt se értem, hogy összejárás stb. de ünnepekkor meg, ne már, most kötelező, akkor ne.... Miért kell végletekben lenni?? ha van ideje az embernek meg a szeretteinek (legyen rokon barát) akkor összejönnek, ha nincs nincs. Ennyire egyszerű, nem?
Kedves telihold!
A te fejedben van káosz, és ebből adódóan az életedben is.
Az, hogy te így látod, az a te szegénységi bizonyítványod.
Amúgy soha nem értettem, miért kötik az emberek ünnepekhez a nagytakarítást.
Csodás karácsonyom volt, és ez rajtam is múlt, meg egy új Családon is.
Tapasztalatból mondom, ha szeretetet adsz, szeretetet kapsz.
Mindenki abból dolgozik, amilye van.
Te savanyú vagy, ezért látsz mindent borúsan.
Érdekes, hogy sok hozzászólásból is az szűrődik le, hogy kötelező. És hogy aki nem esik áhítatba, az elfuserált lelki rokkant.
Mintha nem lehetne máskor összejönni. Mondjuk egy nyári, kellemes időben megszervezhető alkalomra.
Volt már, hogy váratlanul bejelentkeztek a gyerekeim: nem menjek sehova, jönnek, mert kedvük támadt a megvásárolt húst nyílt lángon megsütni, csak lehetőleg én fűszerezzem. :D
Nyilván jól esik az a pár hivatalos és állami szabadnap, de egy összetartó család más alkalmakkor is simán összejön, ehhez nem kell külön köröket futni.
Nem azt mondom, hogy ne legyen karácsony, de tényleg ne legyen kötelező, és lehetőleg elvárt sem.
Meg lehet beszélni a családban, hogy abszolút nincs ajándék, egymást megköszöntjük az ünnep alkalmából és pont! Ha valamilyen saját készítésű apróságot csinál valaki, akkor csinál, ha nem, akkor nem. (pl tányér sütemény vagy kóstoló valamiből)Egymást fölül licitálni, költekezni, aztán kibeszélni a háta mögött azért amit adott, hát ez már nem ünnepi, pedig létező. Igazából ilyenkor lenne jó összejönni a régen nem látott családtagoknak is, nem temetéskor.
Szóval nagyon egyetértek a cikkel, mert ez az ünnep nagyon elvesztette az ünnepi jellegét. Elég, ha az ember végignéz egy-egy karácsonyi vagy adventi faluban. Sokan lerészegedési helynek tartják, nagyon sok a lecsúszott és szegény ember, aki ilyen helyeken próbál pár ingyen falathoz jutni. Ilyenkor arra gondolok, hogy annyim nincs, hogy azt a szegényt kihúzza a sárból, pár forinttal meg megalázni nincs szívem.
Van aki pökhendin azt mondja, miért nem dolgozik! De talán sokan nem is tudják, hogy állandó bejelentett lakcím nélkül, legálisan nem is vállalhat munkát senki. Tehát ördögi kör, amiből segélyekkel vagy alkalmi munkából esetleg koldulással nem lehet kitörni.
De amikor gyereket látni éhezni, az a legszörnyűbb. Tehetetlen szülők ezrei és éhező gyerekek állanak sorba ételosztáskor.
Ezt csak azok nem látják, akik nem akarják látni.
Szóval, igen! Elvszett az ünnepi hangulat.
Pfuu, hanynom kell mar az ilyen szovegektol.
Ha valakinek ilyen a karacsonya, az pontosan olyan kepmutato mint ahogy le van irva.
Dehogynem mártírkodsz, szerinted most is mindenki téged bánt.
A te döntésed volt, mit helyezel előtérbe: pár nemszeretem rokont, vagy a gyerekedet. Lehet jópofizni, kerülni a konfliktust, csak épp semmi értelme.
miért, ha nem mentetek volna rádküldik a gyámhivatalt, vagy kitagadnak?
És ha igen? ahol a beteg embereket rángatják onnan nem jobb kitagadva lenni?
bár én egyszerű vagyok mint a százasszög....
igen, az ember naiv, az elején, ez tény. Én is azthittem, míg csak a barátokat, meg a saját családom ismertem, hogy mindenhol ilyen a karácsony, mint most volt idén pl, meg tavaly, meg még férjem előtt. a vicc, hogy első két három éven szó szerint eljátszották ezt náluk. Meséltem gyerekkromról, a barátaimról, és ment a kirakat. aztán lehullott a lepel... És ők is karácsonyoznak külön, mi is. De mi elég hamar bilit borítottunk. Az ember nem adja az ünnepeit. Szülinapból is csak egy volt amikor hagytuk magunk. A fiam/férjem szülinapja. Készültem stb... erre félreülttték a gyereket, a férjem toráját megvágták a férjem nélkül, a fiamra a nagyszülők kiváncsiak se voltak... én ott közöltem, letojom a hagyományokat, ilyet mégegyet nem. Volt ám nyomás, hogy képzelem, hogy elköltöztetem a szülinapot... De megtettem. És azóta is remek szülinapok vannak, a morgósok meg elkoptak. Mondjuk addig se őket ünnepelték, így nem csoda.
Szóval azt értem, hogy egy egy alkalmat benyel az ember, mert reménykedik, meg nem tudja, de hosszútávon? ha látja, hogy nagyon nem kóser, akkor miért nem mond legközelebbre nemet??
Az én családom kicsit egyszerűbb volt. mivel itt nincs kötelezőség. ennek ellenére minden éven eljön tesóm is anyukám is, és a barátokkal is csak összejövünk valahogy ünnepek környékén dec januárban valamikor.
az egész mégis azon múlik, hogy vállalnunk kell a saját dolgainkért a felelősséget. ha tetszik ha nem.
miért nem mondtok nemet?
mi is csináltunk ilyen karácsonyt... magunkból indultunk ki, de figyelembe vettük másnak mások a szokásai. Aztán végül nem kértünk más szokásaiból, mert kiderült csak ránk vonatkozik (pl konkrétan közölék milyen értékben kérnek ajándékot minimum... mondanom se kell rájuk valahogy végül nem vonatkozott a saját értékhatáruk az ünnepekre). pár ünnep alatt befejeztük az egészet.
Ennyi, nemet kell mondani. Persze ez így leírva egyszerűbb, megcsinálva több balhéval jár, mert nagyon nem érti a nyomást gyakorlók a nemet, de akkor is nemet kell mondani. Mert tényleg saját magunkon múlik az egész.
az élet úgyis úgyis eltelik, az időnket nem érdemes bosszankodással, meg kényelmetlen szitukkal eltölteni ha nem muszáj. Márpedig számunkra kellemetlen emberekkel nem kötelező ünnepelni. És számunkra kellemetlen szokásokban se érdemes résztvenni. Az senkinek se jó. Aki megszabná neki hogy kell, annál úgyse tudunk maximálisan megfelelni, mert mások vagyunk, szóval ők is csak szarul járnának. Felesleges nekik eltűrni minket, nekünk meg úgycsinálni mintha jó lenne.
ezt bárki megteheti. csak fel kell vállalni a konfliktust. De megéri a békéért.
Beteg gyerekkel nem mentem volna. Aki ezen megsértődik az nem fog hiányozni. De ezt neked kellett volna meglépned, nem másnak.
Lehet mártírkodni, kényelmesebb.
Mi 4 éve Angliában ünnepeljük a családot, de mindig vendégekkel, ez hagyomány lett. Az is, hogy meg van szabva, mennyi a max összeg ajándékra, és mindenki tartja, mert megmondtam, legyen sértődés, de ennyit költök és kész. Más kérdés, hogy a keresztszülők persze a gyermekekre többet költenek, de egymásnak előre leegyeztetjük, mi kell, mi legyen.
Étel, vacsora : 4 nap alatt főztem, nagytakarítani nem kellett, két gyerek ( 7 év és 15 hónap ) mellett folyamatos.
Megvolt a menü, a sütik, nem tértem el, mert valakinek épp nem tetszett, levesből 2 féle lett, mert a halászlevet csak mi esszük a férjemmel. De egy jó húslevest bármikor bárki, és kb megfő magától.
Szenteste ? Csoda volt ! Még úgy is, hogy idén meglepetésvendég is jött, de fantasztikus hangulatban telt. Egész 24.-én zenét hallgattam és táncoltam a gyerekekkel, mert úgy tudtam beosztani a főzést ( magamtól ), hogy csak sütni kellett a húst, és nem kellett mindenre figyelni :)
Persze ehhez kell szervezés, de minden megoldható.
További ajánlott fórumok:
- Ki tart velem szeptember 5-től, karácsonyig a diétámba? Együtt könnyebb!
- Új év előtti elhatározás avagy Karácsonyig -5kg!
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- 2010 karácsonyig - 15 kiló. Társakat keresek, együtt könnyebb:)
- A karácsony nem kötelező
- Vendéglátós tanulónak kötelező (egyáltalán szabad?) karácsonykor és szilveszter éjszaka a gyakorlati helyen dolgozni?