Kertben járva. (beszélgetés)
Rendben.
Ma a királyi rádióba azt mondták lehet főzni belőle.
Evvel azért vitatkoznék .
Én úgy tudom ,hogy a zöld paradicsom savanyúságként eltéve nem mérgező ,mert a sós lé lebontja azt a bizonyos anyagot ,ami egyébként az érési folyamat alatt bontódik le természetes úton.
Nekem anyukám minden évben tett el vegyes zöld paris savanyúságot ,amiben volt még mellette karfiol rózsák ,meg kis dinnye is ,talán egy két alma paprikával megspékelve.Isteni finom ,és gusztusos savanyúság volt.Nagyanyáink tudták ,mit hogyan szabad megenni ,vagy eltenni télire,én inkább nekik hiszek ,nem a tudományos értekezéseknek ,amik évente cáfolják meg önmagukat .De ha igaz is lenne,és a só sem bontja le azt a bizonyos káros anyagokat ,akkor sem lesz semmi baja tőle az embernek ,mert amúgy sem kilószámra fogyasztja az ember.
Az ásással kapcsolatos bekezdésed sem értem igazán ?Évezredek óta így művelik a földeket ,most meg egyszeriben káros lett?
Értem. Köszönöm.
Csak ha ezt sokan tudják / tudták mit is tartalmaz a zöld paradicsom, miért engedik pl a csalamádéba, és simán hagyma, alma paprika mellé??
( nem véletlen a töprengő név ;) )
Amit megeszünk, nyersen is meg kóstolom fasírt, húsgombóc.
A zöld parival is ezt tettem. Nem nagyon ízlett.
Azért is kérdeztem.
Sziasztok!
Szia Töprengő!
Zöld paradicsomot gyorsan felejtsd el. Sok olyan anyag van benne, ami az ember szervezete számára nem előnyös. Nagyon belepiszkál a szervezeted belső harmonikus világába.
Ásást is felejtsd el. Az a durva vas szerszám pedig a talajod belső világát rombolja. Egy-egy ásás hónapokig megborítja a talaj egyensúlyát.
Ilyenkor bátran lehet még vetni rukkolát, áttelelő fejes salátát, jégsalátát, petrezselymet, pasztinákot, mákot, áttelelő vöröshagymát, téli sarjadékhagymát, póréhagymát, és duggatni vörös,- lila,- fehér dughagymát, valamint fokhagymát. Van még áttelelő borsó, és kelkáposzta is.
Zöld paradicsom is. :)
Találtam zöld paradicsomból lekvár receptet.
Csinált már valaki ilyent? Most próbálkozok.
Őszi ásózás után, őszi fokhagymán kívül miket tesztek el?
Saláta, kapor, elszórta a magját. ( hagytam )
Krumpli valahogy maradhatott bent a földbe, kikelt. Paradicsom is kelt ki úgy " magától "
Hacsak nem az, hogy a krumpli héját kiszórtam, ahogy az el nem fogyasztott nagyon beérett paradicsom is " így " végezte. És bizony volt olyan szép, mint amit tejfölös pohárba pátyolgattam... Mármint a paradicsom.
Ahogy néztem a hétvégén ásózás nem nagyon lesz. Tegnap esett, és holnapra is nagy esélyt jósolt neki. Elég sáros volt ma is.
...ha nincs árpád és nincs körtéd sem, akkor sohasem fogod ízlelni az 'árpádban érett körte zamatát'...!
DDD- legfeljebb megveszem és meg is vehettem-e majd azt az ízt...?
Szép napok jönnek és mennek ...
Imádom azt őszt; hiszen mindenféle gyümölcs előbb-utóbb beérik....()
DDDD
A cserepekben ültetett, álló muskátlikat is ki lehet tépni a földjéből, ha nincs helyed hová berakni azt cserepesen; csak világos és hideg, fagymentesen tudjuk ezeket átteleltetni, hetente meglocsolva...minden virágját folyamatosan eltávolítva közben...
DDD
Tudtam ám, hogy értetted...azért írtam később az csomózásáról is...
DDD
/ez a régi parasztasszonyoknak az 'egyik' titkosnak vélt receptjei közül származik/
:))
folytatás...-:)
- max. 3 tövet kötök össze, ez már a gyökerektől függ nálam -.
A cserepeseket nem, csak a kerti földbe ültetett muskátlikra vonatkozik az amit beírtam...a virágkezdeményeket visszacsípem ilyenkor, a majdnem teljesen kinyíltakat is rajtuk hagyom, az elnyíltakat meg pláne...
A jó pincék pont annyi páratartalommal rendelkeznek, hogy a a gyökerük ne száradjon el...
DDD
Az őszi fagyos napok kevesebb kárt okoznak a növényeiknél, mint a tavaszi szentek...
A leander:-itt és most elviseli még a -5 C-fokot is, tavasszal már nem!
Még mindig hagyom a kertemben kiültetett muskátli bokraimat...azokat majd tövestől 'tépem' ki a földjéből, és összecsomózva, felakasztva tárolom a télen a pincébe...sötét, fagymentes helyen...
A téli 'pihenőre' elrakható cserepes növényeknél ilyenkor pedig a hőtermelése az, ami folyik, -a visszahúzódás tápanyagok terén a gyökerekbe-.
Télen is hőt termelnek a kinti fák-cserjék gyökerei...figyeljetek rájuk, ha nem olvad el a hó körülöttük, akkor lehet hogy baj van...
(Épp gyökér, épp test!)
...ám, az igazán extrém helyzetek, profikért kiáltanak...
DDD
De jó, hogy így állsz hozz. Tetszik. Én is hasonlóan reagálok a kezdeti fagyokra. Nálunk azért fagyott. A szobanövényeket már bevittem a garázsba, de a muskátlik, leander, amarílisz, begóniák, kaktuszok még kint vannak.
A kertben a bab, a paradicsom és a paprika végét hozta a fagy. Ezek elfagytak, de már amúgy is ki akartam húzni őket. Viszont a késői káposzták és saláták nagyon elemében vannak.
Egyébként október végéig nem is jósolnak több éjszakai fagyot.
...még nem érzékeltek 'fagykárokat' a növényeim...(errefelé még nem is volt)
DDD
Még mindig kint vannak bizonyos növényeim nálam is... pl. a muskátlik, a hagymások és a gumósok is.
Nem ijesztenek már meg, az un.egy-egy talaj menti fagy sem, úgyis túlélik... :)
A fák még tele vannak levelekkel. Akkor szoktam megijedni, ha már másnap reggelre landol minden lombhullató levél a fákról...akkor már tudom, hogy nincs tovább, s hozd be a növényeidet-mondom, mondom-, és vízteleníteni is kell a csapokat stb...
Várom a novembert!
DDD
Kedves Töprengő!
Nagyon jó megoldás, hogy a kerted környezetét szemléled. Az ugyanis nagyon sok hasznos támponttal szolgálhat az eredményes növényválasztásban. Nem szabad azonban csak erre támaszkodni. Gyümölcsfák esetén nagyon sokat befolyásolnak az alanyok. Ma már olyan alanyok vannak, melyek nagyon sok talajtípuson lehetővé teszik az eredményes gyümölcstermesztést. Pl. őszibaracknak vannak úgynevezett GF alanyai, melyek meszes kötött talajon is beválik. Egyébként a barackok a homokot szeretik. Mészre a körte nagyon érzékeny. Egyik blogomba írtam erről egy cikket. Megkeresem és bemásolom ide.
Hát én behoztam...
Kár volt. De már nem viszem ki vissza őket.
A kaktuszok a leák és a hibiszkuszok vannak kint.
Na meg a muskátlik :)
Egyetértek...DDD
(Nekem a macskám jelezte azt, hogy a szobanövényeimet hozzam be!-leverte őket, és jól tette a dolgát-.)
Sok más növényem még kint van: a gerbera, a kálla, a leander, a muskátlik, na meg a cserepekben ültetett évelők és a bokrok, valamint a közöttük megbúvó fűszernövényeimet... és még a gumósokat is hagyom...
Jól sejtem nem több órán keresztül tartanak az éjszakai fagyok ilyenkor még? ha már van....
Ebből kifolyólag a növény még nem tud károsodni. Viszont a tetveknek annyi?? ez jóóó.
Így kell értelmezni?
Lejjebb kicsivel írtam kb milyen a talajunk. Gyümölcsfákat mit kellene oda hogy ne kelljen 5 év múlva kivágni.
Állitólag a " francia barack " nem bírja tovább ott a talajt, 5 - 6 évnél tönkremegy...
Nekem még az összes. Nem vagyok híve a korai behordásnak, és hogy látom ezt a növényeim is támogatják. Még a szobanövények is kint sütkéreznek. Addig amíg nem mondják az éjszakai fagyokat be sem hozom őket. Mivel kint vannak állandóan, ezért szép lassan ők is hozzászoknak a hideghez, ezért nem károsodnak. A fejlődésük fokozatosan lassul, így télen a benti körülményeket is jobban átvészelik majd.
A hideget jobban tűrőket (mint a leander) az első talaj menti fagyokban is kint hagyom, azért, hogy a rajta élősködő kártevők (főként levéltetű, és pajzstetű) elpusztuljanak a fagytól.