Kenyérsütő géphez BEVÁLT receptek (beszélgetés)
Végül ma mégsem sütöttem, mert még maradt kenyerünk. Majd holnap.
A kedvenc, jólbevált receptem (szerintem már itt is megosztottam - még tavaly?)
1 dl tej
0,5 dl kefír - ill. van, amikor csak kefír
1,2 dl víz
1 főtt krumpli
450 g liszt - általában 2-3 féle (fehér, rozs, graham, kukorica) változó arányban
cukor, só
1 élesztő
+ 10 dkg reszelt sajt
néha reszelt fokhagyma
Gyors program (1,5 óra)
Ebbe kéne valahogy belevarázsolni a medvehagymát. Úgy, hogy ne legyen zöld kenyerem. :D
Szerintem igen, de élesztőből én csak a friss csomag felét teszem, csak rozsoshoz teszek többet, vagy ha sütőben sütöm, akkor 1 egészet.
Ha szereted a félbarnát, hinthetsz a fehér liszt közé pár kanál rozslisztet, nem lesz keserű, és jobb az állaga.
Ha olajat teszek, kb. 3 evőkanálnyit.
Irtok nekem egy fini kenyér receptet ide?Nem tom...valahogy olyan nem igazi kenyér izű lett az enyém..Finom, finom, de még oan furi.Vagy túl megszoktuk a boltit?Olyan savanykásabbnak érzem.
Ez alapján csinálom:
50 dkg liszt,3 dl langyos víz, 5 dkg vaj, 1.ek.só, 1 tk.cukor,és 4 dkg élesztő.
A recept:
Ostoros rétes (ostoros kalács):
Hozzávalók:
Tészta:
4 dl tej
3 tojássárgája
2 ek olaj
60 dkg finomliszt
5 g instant élesztő
8 dkg kristálycukor
1 csipet só
Fahéjas töltelék:
fél csomag őrölt fahéj
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
Kakaós töltelék:
12,5 dkg vaj
2 ek kakaó
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor
Kenéshez:
1 tojás
A tészta hozzávalóit kenyérsütőgépbe helyezzük és dagasztás programot indítunk. (Természetesen kézzel is készíthető, akkor a hagyományos módon dagasztjuk és duplájára kelesztjük a tésztát.) A megkelt tésztát 6 részre osztjuk. Mindegyik részt téglalap alakúra nyújtjuk. 3 téglalapot megkenünk a kakaós keverékkel, 3 téglalapot a fahéjas keverékkel. A téglalapokat egyenként felcsavarjuk. A szálakból két kalácsot fonunk (egy kakaósat és egy fahéjasat). A kalácsokat zsírpapírral bélelt tepsire helyezzük (ha nem akarjuk, hogy az ízek összekeveredjenek, akkor külön tepsin süssük a két kalácsot), tetejüket lekenjük tojással. Kb. 15 percet szobahőmérsékleten pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt készre sütjük őket.
A töltelék elkészítése:
Fahéjas: A vajat megolvasztjuk és belekeverjük a többi hozzávalót, csomómentesre keverjük. Kb. 2 percre betesszük a keveréket a hűtőbe (esetleg a fagyasztóba), hogy kenhető állagú legyen a keverék.
Kakaós: A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a többi hozzávalót, csomómentesre keverjük. Kb. 2 percre betesszük a keveréket a hűtőbe (esetleg a fagyasztóba), hogy kenhető állagú legyen.
Nagyon finom, mutatós kalács. A tölteléknek hála, sokáig puha marad.
Készülhet mindkét kalács csak kakaós, vagy csak fahéjas töltelékkel, vagy készíthetjük diós/mákos töltelékkel is.
Sziasztok!
Még a kalács témáról jutott eszembe: ismeritek az ostoros rétest? Nem tudom, miért ez a neve, mivel ez egy kalács, szerintem a legjobb kalács, amit valaha ettem. Csokis, vagy fahéjas töltelékkel szoktam készíteni. Kicsit pepecs, de megéri.
Én sem futtatom fel a szárított élesztőt. Csak azért írtam, hogy Napsugár letesztelhesse a saját élesztőjét, hogy azzal van-e gond, vagy valami mással. (szerencsére a probléma azóta megoldódott)
Amúgy rendszeres olvasód vagyok! :) És én is itthon sütöm a kenyeret, péksütit, már vagy 5 éve. Nagyon élvezem. :)
Sziasztok!
Medvehagymás kenyeret sütött már valaki?
Ma azt tervezem. Gondolom jó lesz, ha a kefírbe (én azzal sütöm a kyenyeret) turmixolom.
Vagy?
További ajánlott fórumok:
- Premium kenyérsütő használati utasítás, receptek. Tud valaki segíteni?
- Sütireceptek kenyérsütőhöz
- Egylapátos kenyérsütőgéphez milyen recepteket ismertek?
- Van valakinek Orion OBMD-1401 típusú kenyérsütőhöz receptek?
- Kipróbált és bevált recepteket írnál Moulinex Uno OW310131 kenyérsütőgéphez?
- Mulinex kenyérsütőhöz bevált recepteket szeretnék, tudtok segíteni?