Kell-e a magánnyugdíjpénztár Gyes-en lévőknek? (tudásbázis)
A magán nyugdíj pénztár 1999. óta kötelező a 30 év alattiaknak.
Gondolom a gyes előtt volt munkaviszonyod, akkor ott beléptél valamelyik nyugdíjpénztárba.
Amíg gyesen vagy az állam fizet utánad a nyugdíjpénztáradba valamennyit. Tehát átléphetsz, de nem hiszem, hogy lenne értelme. Általában egyformák a biztosítók, egyik sem tud jobbat a másiknál. Ez az üzletkötőnek jó, mert pénzt kap érte, ha átléptet, vagy új belépőt visz. Neked nincs jelentősége:)
A biztosított által fizetendő nyugdíjjárulék mértéke
a) kizárólag a társadalombiztosítási nyugdíj hatálya alá tartozó biztosított esetében 9,5 százalék,
b) magánnyugdíjpénztár tagja esetében 1,5 százalék.
Magánnyugdíjpénztár:
Van egy korhatár (amit én fejből nem tudok), akiknek már kötelező a magánnyugdíj pénztár!
Minden jövedelemből (munkabér) 8%-ot vonnak nyugdíjpénztárra. Akinek nincs magánnyugdíj pénztári tagsága, annak az egész 8% az állami nagy kalapba megy. Aki rendelkezik magánnyugdíj pénztári tagsággal, attól is 8%-ot vonnak, csak annak 2% megy az állambácsihoz, 6% pedig a saját gyűjtésbe. Ráadásul a saját gyűjtést kamatoztatják is. És a magánnyugdíj örökölhető is!!!! Tehát szerintem mindenkinek "kötelező" lenne ilyet indítani, hisz azt magadnak/gyermekednek gyűjtöd!!!! GYES-en lévőknek is kötelező fizetni - ha ebbe a bizonyos korhatárba bele esel. Ilyen esetben az a szerv vonja tőled (OEP vagy munkáltató - attól függ, hogy kitől kapod a GYEST, GYEDet), akitől a GYEST/ GYED-et kapod!!! Tgyáson lévőknek maguknak kell fizetni a magánnyugdíj pénztárt, mert a TGYÁS-ból csak az SZJA-t vonják!!!
Ha kérdés van, még keressetek nyugodtan priviben is - ha tudok, segítek!!! :)
Szia!
Valóban igaza van! Néhány év múlva már nem lesz miből kifizetni az állami nyugdíjakat! Ezért mondhatta, hogy nem lesz nyugdíjad, ha nem gyűjtesz magadnak - magánnyugdíjpénztárba!!!
A gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban, munka-rehabilitációs díjban, rehabilitációs járadékban részesülő személy a díj, segély, támogatás, járadék összege után nyugdíjjárulékot (tagdíjat) fizet.
A gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, a munka-rehabilitáció keretében folyósított munka-rehabilitációs díj, rehabilitációs járadék után a foglalkoztatót [4. § a) pont 5. és 10-11. alpont] terhelő nyugdíj-biztosítási járulékot a központi költségvetés, a gyermekgondozási díj utáni nyugdíj-biztosítási járulékot az Egészségbiztosítási Alap terhére az egészségbiztosítási szerv fizeti.
sziasztok
a gyesből vonnak nyugdíjjárulékot, ha magánnyugdíj pénztári tag vagy akkor tagdíjat.
Szerintem nem kötelező.Engem is hívott egy hölgy(igaz nem vagyok Gyesen) hogy lépjek be.Mikor nem -et mondtam kiosztott hogy majd nem lesz nyugdíjam.
Szerintem megszerzik az adatokat,és hívogatnak akit tudnak.Ugyanez a helyzet a biztosítással is..
További ajánlott fórumok:
- Évgyűrűk magánnyugdíjpénztárnál lett olyan akinek 0ft-nál több a reálhozam?
- Mikor kezdik visszafizetni a magánnyugdíjpénztári reálhozamot? Ki mit hallott?
- Nem lehet, hogy jobban jár az aki marad a magánnyugdíjpénztárban?
- Jár-e Gyes-en lévőknek 13.havi fizetés?
- Ingyenes még a felsőoktatás a GYED/GYES-en lévőknek?
- Új helyre költözök, kell-e bejelentést tenni, ha GYES-en vagyok?