Kedvenc idézetek (beszélgetés)
"Én féltem, hogy későn érek haza: egész életemben az a buta félsz, és mindig tekintettel lenni másra, mindenre... az idő meg csak múlik, és a szemem sarkában már szarkalábak."
Stefan Zweig
"Most már mindörökre veled maradok! Örömödben, magányodban, félelmedben, szomorúságodban. Ha víz fölé hajolsz, ezután én akarok visszanézni rád. Ha kígyó támadna meg, veled akarok lenni. És ha terhedre leszek, a hátad mögé állok, ne láss engem, de én ott akarok lenni, legalább az árnyékodban."
(Illés Endre)
"Én aki, mint mindannyian, szükségét érzem, hogy elismerjenek, benned tisztának érzem magam és feléd indulok. Szükségem van rá, hogy oda menjek, ahol tiszta vagyok. Soha nem a szavaim, a tetteim árulták el neked, ki vagyok. Annak az elfogadása, aki vagyok tett téged elnézővé ezekkel a tettekkel és szavakkal szemben. Hálás vagyok neked, hogy úgy fogadsz, amilyen vagyok. Mit kezdenék egy baráttal, aki elítél?"
Antoine de Saint-Exupéry
"Nagy erőforrásoknak kell rejleniük elménkben és szívünkben ahhoz, hogy méltányoljuk az őszinteséget akkor is, ha megsebez minket, vagy hogy őszinték legyünk anélkül, hogy őszinteségünk sértő volna. Kevés ember elég gerinces ahhoz, hogy elviselje és megmondja az igazat.'
Marquis de Vauvenargues
Téli éjeken
fagyos, fáradt lélekkel
tavaszt álmodom.
/Szabolcsi Erzsébet/
Tandori Dezső
Rajtam ne múljon
Azt mondják, mindig
rajtunk is múlik minden.
Rajtam ne múljon.
"A szeretet képzelőerő, fantázia nélkül megsavanyodik, mint a rosszul kezelt bor. Kis meglepetések adnak ízt, színt, dallamot, szárnyat a szeretetnek. (...) Nincs elszürkítőbb, mint a megszokás, a rutin, amikor mindig minden ismétlődik a barátságban, a házasságban."
Gyökössy Endre
Kormányos Sándor
Nem jó ez így...
Nem jó ez így,
a szívem lesz csak
nélküled egyre kérgesebb.
Nehéz ez így,
a keserűség
lehetne olykor édesebb..
"A mérföldek tényleg
el tudnák választani
a barátokat?
Ha együtt akarsz lenni
azzal, akit szeretsz,
nem vagy máris vele?"
/R. Bach: A Messiás kézikönyve-a távolságról /
Kormányos Sándor
Ablak
Ablak voltam rányitottam
magam a világra
s azt hittem,ki átnéz rajtam
a világot csodálja...
S ahogy a Jóisten ott szomorkodott, egyszerre csak elébe lépett a negyedik kicsi angyalka, akiről bizony meg is feledkezett volt, és ezt mondta:
- Hallgass meg engem, édes jó Istenem! Lám, odaadtad angyaltársaimnak a jóságot, meg a szeretetet, meg a békességet, de ők bizony nem érnek velök semmit, amíg az emberek szíve zárva marad! Add nekem az erdőket, és én majd megnyitom velök az emberek szívét!
A Jóisten rácsodálkozott a kicsi angyalkára, de aztán elmosolyodott, és ez a mosolygás olyan volt, mint amikor a nap fénye átragyog a felhőkön.
- Próbáld meg, lelkecském - mondta kedvesen a Jóisten. - Legyen ahogy kívánod: neked adom az erdőket!
Wass Albert
Csak szavakat írok neked,
és messziről küldök hozzád
életjeleket,
oly távolra nem röpíti a szél
néma gondolataimmal az
érintésemet…
Pedig
jó lenne puhán megsimítani
mindennapoktól törődött
kedves arcodat,
jó lenne, ha hallanád
lelkemből neked kottázott
őszinte dallamaimat.
Elmentél,
és magaddal vittél engem is,
aki itt maradt,
nem hasonlít hozzám. - Babits Ferenc
Azt mondtad, "Nem lesz jó"
Azt mondtam, "És akkor? "
Azt mondtad, "Hazudik"
Azt mondtam, "Jópofa"
Azt mondtad, "Legyen vége"
Azt mondtam, "Hallgass el"
Azt mondtad, "Szeretlek"
Azt mondtam, "Ne most"
Aztán a gyufa megégette a kezem
És ő nem volt ott
Hogy segítsen
Otthagyott
Egyedül a sötétben
De nem voltam egyedül
Azt mondtad, "Szeretlek"
Azt mondtam, "Miért?"
Azt mondtad, "Azért, mert én alkottalak."
- Rachel Joy Scott
A rossz ember, az erős ember senkire sem haragszik, mert vastag páncél védi a szívét, és akinek leginkább ártani akar, arra sem haragszik, mivel a harag drága erőpazarlás. Ezért tartózkodjunk a haragvástól, és ha megdobnak kővel, dobjuk vissza a követ mosolyogva és orcánk elváltoztatása nélkül, de hétszeres erővel, ha tudjuk. Ha pedig nem tudjuk, bele kell nyugodnunk abba, hogy izmaink még gyakorlásra szorulnak. -
Csáth Géza
Még meg kell említenem. A virágnak valami kapcsolata van a halottakkal. Ezért kell, hogy a temető kert legyen.
Minden virág vonatkozásban áll a halállal, de főként a letépett virág, a csokor és a koszorú.
Milyen sajátságos, ugye?
Milyen hangot ad ki a szív, amikor szétrobban a gyönyörűségtől, amikor valakinek a látványa úgy tölt el, ahogyan az étel, a vér és a levegő sosem lenne képes, amikor azt érzed, hogy ha van egy pillanat, amiért meg kell születned, akkor ez az?
Amíg nem találkoztunk, a magány volt az egyetlen társam.
Könyörgöm, ne engedd, hogy visszatérjen!
Voltam már néhányszor úgy, hogy felolvadt és kiáradt a szívem, forró szeretet töltött el és fájdalmas vágy, hogy elmondjak magamról mindent barátnak, szeretőnek: odaadjam magam, maradék nélkül, hogy megszeressenek, megsajnáljanak - látod, ez vagyok. Ilyenkor kutattam magamban, megindultan, alázatosan, tisztán.
/Karinthy Frigyes/
" Megtanultam,
hogy mindenki
a hegy csúcsán
szeretne élni,
nem is sejtvén, hogy
a valódi boldogság
éppen abban rejlik,
ahogyan oda feljutunk "
"A sötétséget elűzi akár egy gyertya is. A szeretet azonban jóval több egy magányos gyertyánál.
Akár a csillagokat is képes lángra lobbantani. "