Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü? (beszélgetés)
Pulyka lesz, családi kupaktanács döntése alapján,
mellé az én döntésem szerint többféle saláta, édes és sós is,
a változatosság kedvéért az előételt még nem tudom, csak sejtem :)
Süti valami csokitorta féle :)
A hercegnőburgonya nagyon egyszerű, csak cifra a neve :) Krumplipürét kell készíteni, kis szerecsendióval és belekeverni 1-2- tojást. Utána csillagcsöves nyomózsákba tenni és csinos halmocskákat nyomni belőle a sütőpapiros tepsibe, majd szép, pirosra megsütni. Nem költséges, de mégis szépen mutat :)
A vörösboros gesztenye az összesen annyi, hogy a hámozott gesztenyeszemeket egy kevés vörösborban kell átpárolni, kicsit sózni, megfőzni puhulásig. Nem szabad minden szaftot elfőzni róla. Ez is csak cifrán hangzik, pedig igen egyszerű, de aki szereti a gesztenyét, annak nagyon finom lehet.
Nálunk a leves még kérdéses, de amúgy kacsasült, tört burgonyával és párolt almás lilakáposztával.
Ezen kívül 5-6 féle sütemény, minden évben ilyen sok van. Családi hagyomány, csak mára az én dolgommá vált. :)
Többen említitek a hercegnőburgonyát. Az milyen?
Ha szépen megkérlek, nem adnád meg ennek a különleges köretnek a receptjét? A gesztenyésnek! :)
Halászlé pnty és harcs alapból busa szeletekkel.
Fokhagymás citromos pisztráng hagymás burgonyasalátával és hercegnő burgonyával.
Nálunk fácánleves lesz, kaptunk egy szép fácánt, abból. Mandulás szarvasargu, mert egy darab szarvast is kaptunk, így, ilyen finom húsok birtokában bolondok lennénk mást főzni! A köret hercegnőburgonya vagy krokett lesz. Másnap pedig marad a fácánleves, lesz mellé a szarvas finomabb részeiből szarvassült, almarösztivel és vörösboros gesztenyével, nem régen találtam ezt a köretet egy régi konyhai magazinban.
A desszert gesztenyetorta lesz és egy palack jobb pezsgő is kerül az asztalra, a végén sajttállal.
Most mondta egyik ismerősöm, hogy állítólag holnaptól a pennyben az 1kg-os pangasius halfilé 800ft-ba fog kerülni.
Annyiért újévi vagy karácsonyi hal ételnek egyáltalán nem kerül sokba.
De jó! Nagyon-nagyon köszönöm! Már a fagyasztóban lapul. :)
És ott lapul már a pulykamell, meg az afrikai harcsafilé is. :)
További ajánlott fórumok:
- Van itt valaki aki itt lesz karácsonykor és szilveszterkor és a két ünnep között, akivel a magányosok beszélgethetnek?
- Elmúlt a karácsony...lesz másik..avagy beszélgessünk az ünnepi hangulatról
- Mű, vagy igazi fenyő lesz a karácsonyfád?
- Most lesz az eljegyzésem karácsonykor. És a barátommal megbeszéltük, hogy milyen gyűrűm legyen. Melyiket választanátok?
- Idén karácsonykor lesz Reszkessetek, betörők?
- Mitől lesz varázslatos ma egy gyereknek a karácsony?