Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü? (beszélgetés)
Nálunk csak részben lesz szokásos, egy része az amit kívánunk. Tárkonyos raguleves, rántott sertésmáj, sültkrumpli, franciasaláta, töltöttkáposzta.Süti: mézeskalács, beigli, zserbó.
Karácsony másnapján Anyumnál római tálban szokott készíteni valamit.
Szokásos: töltött pipi húsleves, krumlipüré, rizibizi, saláta vagy meggy mártás vagy foghagyma mártás.
Sütemény.. passz baszolút nem vagyok sütemények terén toppon, inkább főzök egy hadseregre mint sütnőm keljen :D
Mivel en ott elek,ahol csak 1 napos a Karacsony,igy megosztjuk a csaladdal.Minden szentesten az ocsemeknel vagyunk,25-en a fiunkhoz megyunk.Ott kubai etel lesz,utana nalunk jovunk ossze,15-en.
Husleves,toltottkaposzta,toltott pulykamell,es rantott hal lesz,rizs,savanyusag,francia salata,makos bejgli.Az a jo,hogy itt mar megtanultuk a spanyoloktol,hogy aki vendegsegbe megy,az visz valamit.Sogornom,nagyon szeret sutni,o kulonbozo sutiket hoz.Majd a tobbiekkel megbeszeljuk,hogy ki mit hozzon.Mar a szomszedaink nagyon varjak a Karacsonyt,hogy kapjanak jo magyaros toltottkaposztat.
Szeretném megtudni ki mit süt-főz karácsonykor....
A mi családunk a tradicionális ételeken túl igényli az újdonságokat is, de néha eléggé nehéz kitalálni, mi is legyen az? Várok ötleteket,a akár recepteket is......
Nálunk mindegyik nap 2-3 féle étel van.(Máskor nem, csak karácsonykor, és nem azért mert 3 gyomrunk nő!)szenteste: cordon bleu a fiamnak,aszalt szilvás-baconos csmell a páromnak,a mamának meg nekem rakott hal.Első nap: a mamánál...
pontypaprikás, töltött karaj tejfölben sütve.
Másnap: csirkemell torta aszalt gyümölcsökkel, kijevi csirkemell, zöldségek festetics módra.
Süti vagy 10 féle...(jut belőle a szomszédoknak, a munkahelyre, a mamáknak..)
Ennek a rengeteg kajának nagy része már a fagyóban 3/4 készen vár. Ha addig valami nagyon tuti receptet találok, akkor még minden változhat, vagy ha valamilyikünk kap meghívást..
Aztán a maradékokon élünk egy ideig. Imádom pl. amikor úgy március körül egy doboz vegyes karácsonyi sütimaradékot csak kikapok a fagyóból.
Vagy júliusban milyen finom a fagyasztott szaloncukor és bejgli!!(decemberben a kutyának nem kell)
Nálam még a menü nem végleges, de valószínüleg a valami ehhez hasonló fog megvalósulni.
Szenteste: rákleves, grillezett pisztráng krumpli vagy francia salátával, gesztenyés beigli és tiramisu
Karácsony első napja: sült kacsa tepsiben sült krumpli/krumpli pürével, párolt vörös káposzta és/vagy áfonya szósz.
Gondolkodom még székely káposztán is, lévén jobbans szeretem, mint a töltött káposztát.
Libamáj terrine, fogasfilé roston vajas zöldségekkel, szarvasgerinc erdei gyümölcsökkel, édesburgonya krokettel, paprikás csokimousse torta.
És a kihagyhatatlan töltött káposzta!!! Anyósom főz halászlét is. Valamelyik nap még egy gesztenye vagy gombakrémleves is várható.
Előétel: borleves
Főétel: sült pulyka mindenféle finom körettel
Desszert: mákos guba
Főétel: aszalt szilvával (füstölt sajttal) töltött pulykamell; sült kacsacomb párolt káposztával krumplipürével; töltött káposzta
Előétel: baconbe tekert csirkemáj, vagy lehet aszalt szilvát is baconbe tekerni és megsütni (volt hogy dugtam egy kis kocka sajtot az aszalt szilva közepébe)
Leves: újházy tyúkhúsleves, tárkonyos borjúragu leves
Desszert: beigli, mézes kalács, zserbó, mézes krémes
Olyan karácsonyi menüt kéne össze állítani ami valóban ünnepies.
De a család nem szereti a halat.(köztük én sem).
Legyen benne elő étel,leves,főétel,desszert.
A javaslatokat előre is köszönöm.
Mindenkinek szép napot!!!
Szentestére megcsináltam aszalt szilvával, mellé rizzsel. Meg kell mondjam nagy sikere lett neki. Gulyés levest csináltam még mellé, de senki nem evett belőle, mert mikor a csirkemellet ettük még túl forró volt, utána meg nagyon belaktak a másodikkal. Torta is ott volt még, annak is negyede ment csak el, így karácsony 1. napján még ebédnél és délután is maradt a tortából.
Ma reggel a tejszínes gyümölcslevest nagy ötömmel vették az eddigi laktatós ételek mellé, meg tört krumpli volt csirkemellcsíkok orly módra, törtkrumpli, savanyú.
Töltött káposzta annyi lett hogy még két ünnep között is fogunk belőle enni.
További ajánlott fórumok:
- Van itt valaki aki itt lesz karácsonykor és szilveszterkor és a két ünnep között, akivel a magányosok beszélgethetnek?
- Elmúlt a karácsony...lesz másik..avagy beszélgessünk az ünnepi hangulatról
- Mű, vagy igazi fenyő lesz a karácsonyfád?
- Most lesz az eljegyzésem karácsonykor. És a barátommal megbeszéltük, hogy milyen gyűrűm legyen. Melyiket választanátok?
- Idén karácsonykor lesz Reszkessetek, betörők?
- Mitől lesz varázslatos ma egy gyereknek a karácsony?