Jó dolog-e a bébikomp? Mi a véleményetek? (tudásbázis)
tényleg. akartam én is anno kérdezni tőled, hogy orvos vagy?vagy védőnő?mert sokszor olvaslak és feltűnt hogy szakmailag elég felkészültek a hsz-eid.
talán anno még az oltás topcban
ha gondolod megirhatod priviben
Csak 1 kérdés: milyen orvoshoz mentél? mert a gyerekorvosoknál az a szokás (tisztelet a kivételnek): "majd kinövi". Hogy kihagyja a kúszást, mászást, forgolódást, manipulálást, szem-kéz koordinációt fejlesztő dolgokat, az később (írás-olvasás-számolás) is előjöhet.
Higyjél nekem: gyakorló anyuka "voltam", most már huszonéves gyerekekkel és ráadásul szakember is.
Én is anyuka vagyok. Méghozzá 2 gyerek anyukája. Az egyik kicsi a másik pici.
Bár én nem kávézom, de van más, ami kikapcsol. Szerinted megtudom oldani komp nélkül?
Nem is vagy rosszindulatú és cinikus egy cseppet sem ... áááá!
Egy anyukának nem jár talán egy félórás kávészünet?
Ne legyünk már képmutatók!
[link] "A mozgás elsajátításának mérföldkövei".
Itt például ajánlják :-) Igaz csak mértékkel. De nem is arról volt eddig szó, hogy valaki reggel 8-kor beleteszi és este kiszedi a gyereket belőle. Csak 1/2-1 órán vitatkozunk :-)
Nem vagyok szakértő, isten ments :-)
Viszont gyakorló anyuka vagyok, aki azt látja, hogy a gyerekek teljesen másmilyenek, véletlenül sem egyszerre kezdenek el bármit is csinálni. Amikor én elvittem a doktornőhöz a lányomat, mert nem forgolódott és nem mászott, ahogy a NAGYKÖNYV előírta, azt mondta, nyugodjon meg anyuka, a kislány egy nyugodt, kiegyensúlyozott idegrendszerű kisgyerek, nem izgága. Így az én lányom nem kúszott, nem mászott, nem forgolódott, viszont 9 hónaposan felállt 11 hónaposan elindult.
De ez bekövetkezhetett volna 2 hónappal előbb is, de két hónappal későbben is.
Nem kell rögtön minden problémával orvoshoz szaladni, és a másikat paráztatni.
amúgy nem?
csak kérdezem...
persze minden gyerek más. nekem a nagy 13 hósan indult el magától normálsan a kicsi meg 10 hósan már szinte szaladt.
viszont tény hogy mindig oda kell figyelni.és ezt csak akkor tudom meg ha nem teszem kompba
A csecsemő mozgásfejlődése hónapról hónapra (az adatok a csecsemők nagy átlagára vonatkoznak)
1 hónapos: Hason fekve átfordítja a fejét, ha ülésbe húzzuk egy pillanatig meg tudja tartani a fejét.
2 hónapos: Fejét pár másodpercig meg tudja tartani, hason fekve kicsit megemeli.
3 hónapos: Kezével játékok után nyúl, fejét meg tudja tartani, ha állásba emeljük, kirúgja magát.
4 hónapos: Forgáshoz hasonló mozdulatokat végez, 1-1 alkalommal oldalra fordulhat, apró tárgyakat is meg tud fogni, a felé nyújtott tárgyat megfogja
5 hónapos: Talán már tud hasról hátra fordulni, feltámasztva meg tud ülni
6 hónapos: Hasról hátra fordul és esetleg vissza is, a tárgyakat a szájához emeli
7 hónapos: Körbe-körbe vagy hátrafelé kúszik, az ügyesebbek előrefelé is tudnak, kezére támaszkodva ül
8 hónapos: Előrefelé kúszik, néhány másodpercig támaszték nélkül ül
9 hónapos: Mászni kezd, kapaszkodva megáll, de még nem tud felkapaszkodni, magától felül
10 hónapos: Ügyesen mászik, feláll
11 hónapos: Kapaszkodva, oldalazva jár
12 hónapos: Néhány másodpercig egyedül megáll, kapaszkodó nélkül
13 hónapos: Megteszi az első önálló lépéseket
Mikor kell orvoshoz fordulni?
1 hónapos: Ha a fejét egyáltalán nem emeli, ha szemével és fejével nem követi a mozgásokat, hangra nem reagál.
2 hónapos: Ha két kezénél fogva ülő helyzetbe húzzuk és ilyenkor egyáltalán nem tartja meg egy pillanatra sem a fejét
3 hónapos: Ha ismerős hangokra nem fordul oda, nem forgatja a fejét, ha hason fekve nem emeli a fejét
4 hónapos: Ha soha, még egyetlen alkalommal sem fordult oldalra vagy hasról hátra (ha egyszer már megfordult, de utána sokáig, akár hetekig nem fordul meg, akkor képes a forgásra, csak éppen nincs kedve forogni, ez nem baj, a lényeg az, hogy meg tudja csinálni, ha szüksége lesz rá, majd fog forogni), illetve ha hason fektetve nem támaszkodik a könyökére vagy a kezére
5 hónapos: Ha még soha nem fordult meg, megtámasztva nem tud ülni
6 hónapos: Ha nem forog, nem kezd el legalább minimális mértékben (körbe-körbe vagy hátrafelé) kúszni, nem nyúl a tárgyak után
7 hónapos: Ha nem tud pár másodpercig támasz nélkül, vagy a kezére támaszkodva ülni, nem kúszik
8 hónapos: Ha nem tud kapaszkodva megállni
9 hónapos: Ha nem tud felülni
10 hónapos: Ha nem mászik, nem húzza magát fel állásba
11 hónapos: Ha nem áll fel, nem ül stabilan támaszték nélkül is
12 hónapos: Ha nem jár kapaszkodva
18 hónapos: Ha nem képes még önállóan járni, kapaszkodás nélkül állni
én sem a járásra gondolok:))hanem arra hogy előre mászik:))
nekem mondjuk a kicsi 10 hósan ment, de az egy dolog, hisz fiú és van nagytesó :))
de tény hogy hagyni kell és nem kell semmibe betenni
én szépen két hósan kiraktam őket a kemény pdlóra és hagytam kibontakozni, szépen megtanulták hová lehet nyúlni, hová nem. egy idő után jóformán rájuk sem kellett nézni,mert a konnektort tudták megtanulták hogy ne piszkálják...stb
volt ugy hogy főztem és a gyerek ott mászott körbe. mégsem okozott balesetet.mert megtanulta hisz ott nőtt fel a földön:))
Hát azt még nem mindegyik gyerek csinálja, de:
"8-9 hónap: felül, kúszik, gurul, négykézlábra áll, hüvelyk- és mutatóujjal fog
10. hónap: négykézláb és térdelve jó egyensúly, négykézláb mászik, széken biztosan ül, kapaszkodva feláll"
És itt önerejéből való felülésről, felállásról van szó, nem pedig ültetésről és felállításról.
mindegy. bárhogy is van,egy egészséges mozgásfejlődésű gyereket nem szabad semmivel gátolni a mozgásfejlődésben.
a szülő annyit tehet hogy megflelő teret ad arra hogy a gyerek kiélje magát. segiteni lehet, de csak akkor ha ez a mozgásban nem hátráltatja.
meg lehet látni hogy szépen megtanul ő mindent, csak bizni kell benne hogy elég ügyes.
ha pedig valami nem okés, akkor viszont el kell vinni a szakorvoshoz, hisz nem lehet tudni hogy mi állhat a háttérben. elvileg ezért tanultak vagy mi
igen de nem egy 10 hónapos:))
neki már "csukott szemmel" kéne előre menni :)
csak gondoljunk itt a régi idők embereire. nem volt semmilyen eszköz mégis elindutak kusztak másztak.
ha egy 10 hós gyerek nem ugy csinál dolgokat el kell vinni szakorvoshoz ez tény.
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményetek a Szulejmán c. török filmsorozatról
- Mi a véleményed a Hal a Tortán c.műsorról?
- Szerintetek 2 vetélés után és 3 egészséges gyerek mellett normális dolog-e baba után vágyni? Lehet -e segíteni a terhesség megtartását?
- Normális dolog-e az, ha egy anya féltékeny a saját lányára, mert az még fiatal, szórakozik, stb?
- Jó dolog-e a járóka?
- Fillikid bébikompról vélemények, vagy más kompok?