Jó dolog-e a bébikomp? Mi a véleményetek? (tudásbázis)
Olvasgattam, mert máshol is felvetődött a téma...
Nagyon ártalmasnak tartom az ehhez hasonló hozzászólásokat. A komp, bizony akár tetszik, akár nem, ártalmas. Megakadályozza a gyereket abban, hogy a korának megfelelő mozgásformákat gyakorolja, túlterhelei a csontrenszerézt, izmait, ízületeit. Ugyanilyen káros egyébként a gyerek lelkes vezetgetése, akko amikor magától még nem tus menni. Nyilván nem véletlen, ha egy gyerek nem mászik - nem az érdeklődés hiányát jelzi, hanem a kényszerpályát.
Akinek egészséges gyereke születik, sokmindent elkövethet ellene látszólag következmények nélkül. Mi nagyon sokat küzdöttünk azért, hogy a lányom egészséges legyen, miközben reális esélye volt, hogy járni sem fog. Nincs az a divat, vagy kényelem vagy bármi aminek engedve kompot vettem volna, és nem is ajánlom senkinek. Amit viszont tiszta szívből tudok ajánlani, az az hogy teremtsük meg a gyerekeink számára a fejlődésükhöz ideális körülményeket, értelemesen végiggondolva, hogy mi az ami valóban a gyerek szükséglete, és mi az ami a szülő vágya. A kettő között tudni kell különbséget tenni.
Én is úgy olvastam, hogy nem jó. Nem a megfelelő pozícióban van a lába a járáshoz és csak kárt csinálhat. Nem jár benne, hanem legtöbbször a lábujjával hajtja magát előre.
Másik járással kapcsolatos dolog amit nemrég olvastam, hogy a cipő is ugyanolyan rossz, mezítláb kell , hogy legyen a baba minnél többet, ugyanis a babák először lábujjukat behajlítva (mindha kapaszkodnának) járnak, ami fontos, mert így alakul ki a talp boltozata. A cipő miatt van a sok lúdtalpas gyerek.
Nekünk nem volt. Teljesen felesleges. Miért kellene egy babának előbb állnia, mint magától képes rá?
Az én lányom 9 hósan kezdett mászni 13 hósan indult el. Tökéletes mozgása van, kézilabdázni, jazz balettra és mazsorettre jár, az egyik legjobb mozgású gyerek az óvodában.
Kisfiam is 9 hósan kezdett mászni és 14 hósan indult el. Semmiről sem maradt le, csak stabilabban állat a lábán.
Na jó én arra értettem, hogy nem kell erőltetni a járatást, ugyanúgy, ahogy az ülést sem.
A fiam 1 éves és 1 napos volt amikor elkezdett járni, a lányom 15 hónaposan tette meg az első önálló lépéseket (azóta meg se állt).
Örülök, hogy egyetértesz velem.:)
én is hallottam ezt, de a 13hósom valószínűleg nem hallotta :p és jár vagy 2 hónapja, pedig tér volt biztosítva neki a mászáshoz :)
És szerintem nem hülyeség amit mondasz :)
Valahol nemrégiben azt olvastam, hogy az se jó a gyereknek ha hamar tanul meg járni. Minél később tanul meg, annál erősebb lesz a gerince.
Gondolom ezt is sokan hülyeségnek fogják tartani...
Ezzel én is egyetértek. Az biztos, hogy ha játékot viszek ajándékba, akkor az nem zenélős.
Egyébként meg a dallam miatt nem csak idegrohamot lehet kapni, hanem meg is lehet tőlük süketülni.
Én mindig azzal kezdem, hogy szétszedem és jól kibélelem a hangszórójánál.
Az én unokaöcsém a saját lábaiban esett el, és úgy törte ki a küszöbön a fogait :-)
Nálunk a házban nincsenek küszöbök, beteg dolognak tartom. De előtte a lakótelepi lakásunkban is kiszedettem a küszöböket :-)
Nyaunak:
Szerintem ha valaki gyereket vállal akkor legyen abban az emberben annyi önérzet, hogy biztositsa a gyereknek ami kell. És egy pici gyerekhez nem kell több mint türelem és idő. Azért vagy otthon vele évekig, hogy foglalkozz vele és nem azért hogy mikor mehetek már végre bulizni vagy kondizni, vagy a haverokhoz mikor tudok már elmenni. Ha gyerek van akkor sokmindenről le kell mondani hisz tudtad mit vállalsz. Foglalkozni kell a gyerekkel és ha kikéred mások véleményét, ha nem is fogadod meg akkor számits a negativ és pozitiv véleményekre is.
Nem tudom miért van a vita a komp körül...annyit tudok, hogy foglalkozni kell a gyerekkel, vezetni kell, lábra kell állitani, nem kell eröltetni hanem játékosan kell vele foglalkozni, olyan helyzetekbe hozni ahol ül vagy áll, persze fogni ha kell. Nem kell sajnálni, ez most hülyén hangzik.. de abban az értelemben nem kell sajnálni, hogy minden sirásra nem rohanással kell reagálni. Ha majd menni fog és elesik és elkezd sirni.... odaszaladsz,sajnálod... ő annál jobban fog bőgni...ha azt mondod...Nah hopp,nincs semmi baj... nem fog annyit bőgni és szivosabb lesz.
De ez ember függő... aki nem foglalkozik a gyerekkel mert fontosabb neki egyébb... hát az ne vállaljon gyereket... még Ne!
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményetek a Szulejmán c. török filmsorozatról
- Mi a véleményed a Hal a Tortán c.műsorról?
- Szerintetek 2 vetélés után és 3 egészséges gyerek mellett normális dolog-e baba után vágyni? Lehet -e segíteni a terhesség megtartását?
- Normális dolog-e az, ha egy anya féltékeny a saját lányára, mert az még fiatal, szórakozik, stb?
- Jó dolog-e a járóka?
- Fillikid bébikompról vélemények, vagy más kompok?