Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Régen, ha kempingezni mentünk, anyukám sütött disznóhúst bő olajban és beöntötte egy 2 literes (aluminium) tejeskannába. Egy hétig is kotorásztunk az aljára a husi után és finom volt, nem romlott meg, pedig nyár volt!
A zsírt pedig felhasználtuk a főzéshez.
Én is szoktam tarját, lapockát sütni (persze kisebb adagban) és zsírjára sütve berakom egy jénaiban, a hűtőbe. Ezt aztán esszük reggelire, vacsorára, fevágott helyett, paprikával, paradicsommal, retekkel - és zsíroskenyérnek sem utolsó!
Persze nem mondom, hogy túl gyakran, mert igazából nem foghatjuk rá, hogy reform konyhás! :(
Hogyne hinnék...! :) - De majd meglátjuk! :)
Szeretem a török és a kínai konyhát, de nem jön be az indiai. Sushit ezelőtt 30 éve ettem előszőr, egy búcsúzó japán diákcsoport fogadásán. Legjobban a káposzta salátájuk ízlett - nekik meg a mi kolbászzsíros kenyerünk lila hagymával! :)
Sziasztok Lányok! Ma a "szelek szárnyán" fogunk közlekedni!
Mindjárt indulok a piacra. Valami nagyon egyszerűt és olcsót gondolok csak, de majd meglátjuk....
Jaj, csak nem leszel rosszul tőle!
Remélem, nem! Amit ennyire megkíván az ember, az nem szokott megártani.
Amúgy elkészült ez a sült husi dolog, hogy ez milyen finom lett!!!
De nem vagyon normális, melegen szedegettem ki a zsírból, és kenyér nélkül faltam belőle, utána az ujjaimról is lenyalogattam a zsírt!!:))
Anyósom nem csak a húst tette bele a zsírba, hanem a sült kolbászt is. Azt mondják nagyon finom volt, én már nem ettem belőle.
De gyerekkoromban, ha hosszabb nyaralásra mentünk, anyu befőttesüvegben tett el így húst, egy hetet akkor is elállt, és az finom volt.
Próbáld ki egyszer így elkészíteni a kacsa, a csirke vagy a liba combját! Nagyon finom, szaftos húst fogsz kapni, ráadásul sokáig eláll, mert a zsír elzárja a levegőtől.
Viszont a bőrét vagy kézi lángszórópisztollyal ( a kis konyhaival) vagy serpenyőben tálalás előtt érdemes megpirítani.
Ó, Lányok, nagyon szépen köszönöm a zsírban sütött husi ötleteket! Rendesek vagytok nagyon!!!
Neki is állok.
Ez szellemes volt :-))
Lynxlynxet nem is vettem észre. Sajnálom.
Igazából a vágáskor sütötték ki az erre szánt húst.
Így háztartásilag szerintem tedd oda a tarját kisebb mennyiségű zsírban, kevés vízzel párolgatva, majd tegyél hozzá zsírt, és "süsd zsírjára".
Így nem tart olyan nagyon soká talán.
Köszönöm.
Én hűtőben tartanám, nem is csinálnék belőle rendszert (nem hiányzik a hízás), csak a férjem úgy rákívánt erre.
Csak a módját még mindig nem tudom. Tehát felolvasztom a megvásárolt mangalicazsírt, beleteszem a tarja darabokat, fokit, és sütöm a zsírban, így jó lesz? Gondolom, alacsonyabb hőfokon és órákig. (Az a baj, hogy anyu sem csinált ilyet, a nagyi már nem él.)
A zsíros bödönben tartottak így húst.
Másik bödönben a sima, üres zsír volt.
Már gondolkoztam, miért van az a formája a bödönnek, hogy felfelé szűkül, és a (ráhajtható) fedelén csak pár szellőzőlyuk van. De nyilván azért, mert így a lehető legkisebb felület érintkezik a levegővel, de egy kanállal még bele tudunk nyúlni.
Kapható még zsírosbödön, kicsi is, nagy is.
Kamrába nem is kell annál jobb.
Ha nincs kamra, akkor én több kisebb edényben hűteném be, és mindig a megkezdettet elől hagynám a konyhában, hogy kéznél is legyen, és kenni is lehessen.
(Mármint, ha rendszeresen ennék zsírt.)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)