Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
ma nagyot spóroltam,
még a karácsonyi töltött káposzta és a mákos guba volt az ebéd,
gubatésztát sütöttem még karácsony előtt, ma az utolsó rudakat vágtam fel
Ne is mond! Imád-nám a káposztát!!!
Elkészült a kacsazsíros pogi! Kicsit zsírosabb, mint akartam, de nagyon jó ízű. Viszont a zsír miatt csak kettőt mertem megenni, mert nem szeretném újra meglátogatni az ügyeletet éjszaka.
Jobbulást kívánok!
Én kétfélét is főztem: Szabolcsit (mi csak így hívjuk) ami patadicsomos és édes káposztába van töltve most kelkáposztába töltöttem, ezenkívül székelykáposztát is .
Nálunk nem is volt káposzta... :((
Tudod, az epém.
Olyan kelesztett lángos?
Jó étvágyat hozzá! :)
Nálunk parasztreggeli volt ebédre.
2 kanálnyi kacsazsírban megsütöttem a krumplit, aztán kiszedtem a zsiradékból és a helyére tettem a felszeletelt hagymát megdinsztelni, utána néhány karika kolbász és virsli, 2 szem paprika és paradicsom került még bele. Végül vissza a krumpli és rá a felvert tojás.
Tejfölös csodasüti
• Tésztához
40 dkg liszt
1 tojás
25 dkg Rama
1 kávéskanál szódabikarbóna
10 dkg cukor
2 evőkanál kakaó
1 evőkanál tejföl
• Krémhez
1/2 tej
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
1 nagy és 1 kis doboz tejföl
________________________________________
Elkészítés
1.Először is a tejben megfőzzük a pudingport sűrűre a kétféle cukorral és hűlni hagyjuk, majd ha kihűt, hozzáadjuk a tejfölt, elkeverjük és ezt tesszük rá az első tésztalapra.
2.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két felé vesszük. Az egyiket tepsibe kinyújtjuk, amit előtte kikentünk Ramával és kiliszteztünk.
3.Erre tesszük a krémet, rá a másik kinyújtott tésztalapot és megsütjük kb 40 perc alatt 180 fokon.
4.Ha megsült porcukorral megszórjuk. Nagyon fincsi.
Köszönöm!
Remélem, kapható lesz másutt is. Szerettem, ha van itthon. :D
Az akciósan vett füstölt csülök (még ha gyorspácos is), jókora darab volt.
Sárgaborsó krémlevesfélét csináltam (a sárgaborsó áztatás nélkül is pempővé főtt úgy egy óra alatt, apróra darabolt krumplit főztem még bele és kivételesen berántottam, füstölt szalonnával), apróra kockázott főtt csülköt forraltam még bele.
A gyereket nem kellett kínálgatni, pedig ugye kapásból "kösz, de nem" kategória a sárgaborsó.:D
Mostanában rájött, hogy a sűrű levest szereti. :D
(Nemcsak a sárgaborsó, a lencse is gyorsan megfő, s a bab is gyorsabban kész. Forró sós vízbe teszem főni. Most direkt néztem, mennyi idő... )
Nálunk is sült hurka volt ma:) (Kislánynak párolt brokkoli).
Máskor meg van, hogy a hétköznapi ebéd simán elmegy vasárnapinak:)
Görög sült bab, nyár a télben
Hozzávalók:
2 bögre száraz tarkabab
1 nagy lila hagyma
½ szárzeller
½ üveg aszalt paradicsom
1 hámozott koktélparadicsom konzerv
2 ek paradicsom paszta
2 nagy sárgarépa
3 nagy csokor petrezselyem
babérlevél, só, bors, cukor
olivaolaj
bab főzőlé
A tetejére petrezselyem, kapor, és fetasajt
A babot egy délutáni áztatás után sós vízben puhára főztem3 babérlevéllel. Az öntöttvas kerámia edényemben a hagymát apróra vágtam, és megfonnyasztottam, aztán hozzáadtam a szeletelt zeller szárat, és a karikára vágott répát, végül a csíkokra vágott aszalt paradicsomot. Ráöntöttem a paradicsom konzervet, és a paradicsom pasztát is hozzákevertem, végül szűrőlapáttal rászedtem a babot. Tettem hozzá pár kanálnyit a bab levéből, és ízesítettem sóval borssal egy kávéskanálnyi cukorral, meg az apróra vágott 2 csokor petrezselyemmel. Összeforraltam, majd rátettem az edény tetejét, és 160C-os sütőbe tettem kb 1 órára.
A tálaláskor meg kell szórni fetasajttal, de nem ennyivel mint a képen, hanem sokkal többel, (csak gondoltam a fotó többet mutatna a lényegből így) és friss petrezselyemmel, meg kaporral, vagy opcionálisan valamelyikkel.
Szerintem hasonló kedvencünk lesz mint a lecsó.
A recept erről az oldalról való:
Jól hangzik!
Ha elkészült, várjuk a beszámolót! :)
Amennyire emlékszem, a datolya magját muszáj kiszedni.
Még az is lehet, hogy a gyümölcshúst felaprítom. (szerintem a brie-vel harmonizál.) Úgyhogy az ELMÉLET: jól kiklopfolt karajszeleteken brie szeletek, aprított datolyával,majd mindez göngyöl és paníroz.
Holnapra csont/húsleves lesz a karácsonyi cs.combfilé csontjaiból.
Utána - nem tudom... Hogy illene hozzá egy csusza???
No, ez már nem a nem számít! :(
Tehát datolya!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)