Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Nem keményedik meg a rizs, mert a töltelékkel együtt finom puhára fől (akkor is ha kabát nélkül, csak meztelen gombócok). Sőt, én sokáig gerslivel készítettem (lányomnak nem tett jót a rizs), és az is puha maradt, pedig az nagyszemű. Nem "keményedik vissza" az az adag sem, amit csak úgy rászórunk, hogy ne legyen túl tocsogós, felszívja a felesleges levet. (Nem szoktam berántani egyik típusú káposztát sem.) Még anyócámtól tanultam, hogy minden ilyen rizses-húsos töltelékbe (a töltött paprikába is) bele kell gyúrni egy kis vizet - amennyit felvesz, ezt érezni lehet - és lazább lesz a töltelék, anélkül, hogy előre külön meg kellene párolni a rizst vagy a gerslit.
Egyébként tényleg, a maradék párolt rizsre nálunk is mindig több szaftot, vagy valami ízben passzoló leveskét kell locsolgatni, mert valahogy nagyon száraz lesz.
Hááááát, tyúkot még sohasem töltöttem, csak csirkét. A tyúk nemcsak hosszabban sül/fő, de erőteljesebb az íze is és jóval vastagabb a bőre is.
Én a csibét a bőre alá töltöm és a kimaradt tölteléket mellé rakom a sütéskor.
A pataki tál kifejezetten jó ötlet, ha belefér a madár.
Nálam a töltelék alapja a dinsztelt, apróra vágott hagymára rádobok jó sok petrezselymet és ha kihűlt összekeverem áztatott, kifacsart zsemlével, nyers tojással. Só, sok bors és innentől ami van otthon: csirkemáj elkaparva, dinsztelt gomba, kolbászdarabkák, pirosarany/gulyáskrém, zöldborsó, felszeletelt keménytojás, szalámi vagy felvágott maradék....
Lehet beletenni zöldfűszereket is, de én azt nem szeretem.
Ez így igaz, és őket teljes mellszélességgel támogatjuk és megértjük!!!!
A hozzászólás viszont (szerintem) arról szól, hogy mennyi bugyutaságot próbálnak beadni az embernek, a korszakonként éppen aktuális és egyedül megváltó diétákkal/egészségesnek mondott ételekkel kapcsolatban.
Csinált már valaki ilyet?
Nem keményedik meg a lefagyasztott gombócokban a rizs?
Nálunk, ha van maradék rizs a hűtőben, akkor azt át kell gőzölni, mert valahogy olyan kemény lesz.
Még sosem vettem rizslisztet, de egy kolléganőm abból csinálja a piskótát és esküszik rá!
Én meg nem csinálok egyáltalán piskótát...
Nálunk a kelt és a kevert tészta a nyerő.
Drukkolunk, hogy minél előbb meggyógyulj!!!!!!!!
Ilyenkor persze teljesen természetes a diéta.
Sziasztok!
A lányom most jött haza a barátnőjétől, és kaptam onnan 2 db egész tyúkot. most jött a szikra, hogy holnap csinálok az egyikből töltött csirkét. csakhogy még életemben nem csináltam, volna pár kérdésem.
Először is, ezek már nem olyan kis gyenge husú rántani való pipik, kicsit már nagyobbak, felnőttebbek. Ez jó tölteni?
Valakinek bevált recept? Biztosan van, légyszi ossza meg velem.
Tölteléket csak az üregbe lehet tölteni, vagy bőr alá is szoktatok?
Miben sütitek? Nem biztos, hogy a 8 l-es kacsasütőm befér itt a kis gázsütőbe. Van Pataki tálam is. A sütőmön nincsen légkeverés, csak alsó sütés, cserép van benen, hogy ne süssön gyorsan. Gondolom, ebben is lehet, mert a légkeverés előtt is csináltak töltött csirkét, de hogyan kell ilyenben, hogy egyenletes legyen?
Köszönöm a sok jótanácsot!
Köszi!:)
Nagyon jó, hogy leírtad, én is így fogom csinálni, a napokban elkészítem, egy adagot elöl hagyok "tesztelés" céljából, és karácsonyi adag a fagyóba.
Nem akarom fényezni magam, :-))), de ez nagyon jó ötlet! (Nálam már hosszú évek óta bevált!) Ha ilyenkor, novemberi időszakban volt disznóvágás, akkor a toroskáposztából tettem el, de volt már, hogy direkt karácsonyi töltöttkáposztának főztem meg, amikor elkészült, lemeóztuk :-), és lefagyasztottam a karácsonyi adagot.
Továbbfejlesztés: a fedeles, ovális műanyag tálba rakosgattam szépen, és karácsonykor - miután kicsit kiengedett - csak átfordítottam a jénaiba, abban teljesen kiengedett és a sütőben forrósítottam át. Ne legyen már annyi mosogatnivaló az ünnepen :-)))
Előfordult, hogy vizsgaidőpontok kerültek karácsony előttre (munka mellett, felnőttképzés), így kész bejglit is fagyasztottam le, kiengedett szépen, és gyönyörűen lehetett szeletelni, senki nem mondta volna meg, hogy a fagyosból jött elő.
Eszembe jutott egy ötlet:
Mi lenne, ha a karácsonyra szánt töltött káposztát megfőzném a napokban, és lefagyasztanám hármunknak méretezett adagokban? Nekem annyira besűrűsödik minden teendő karácsony előtt (tudom, másnak is persze). De még a munkám is sok lesz akkor, mármint a szakmai.
Úgyis 25-26-ra szánok töltött káposztát.
Szerintem nem olyan elvetemült ötlet, ha mérlegelem, hogy mennyire túl leszek hajtva pont az ünnep előtt.
Nálam rosszindulatú daganatot állapítottak meg, ezért kell kerülnöm a felsorolt élelmiszereket. Állítólag azok táplálják a daganatos sejteket.
A rizstejet már megszoktam, és sok tönkölytésztát eszem a sima tészta helyett. A cukrot pedig mézzel és gyümölcscukorral helyettesítem.
Meg rosszak is! :(
Milyen problémáidra ajánlotta a természetgyógyász ezt a sokfajta diétát?
Őszintén szólva, ma az a divat, hogy bárkinek erőltetik a tejmentes és finomított termék mentes diétát, akár szüksége van rá, akár nincs.
Ha nem bírod valamiért a sima tejet érdemes kipróbálni a savanyított termékeket (joghurt, kefir), sajtot.
A finomliszt tényleg nem a legegészségesebb, de hallottam már olyan véleményt is, hogy a teljes kiőrlésűben meg egy csomó szemét, permetezőszer maradvány, és bogárlárva stb. van, mivel ezt egyszerűen, mosás, tisztítás nélkül őrlik.
Persze mindég kitalálnak valami újat: Hallottátok, hogy mostanában a barna rizs az egészségtelen?
Őszintén szólva magam is a januárra gondoltam, talán egy-két héttel korábbra, de azt mondták, hogy az ultrahang szerint gyulladásban van az epehólyagom és kell két hónap, mire megnyugszik.
Mindegy, húsvétkor már sonkát is ehetek! :)
Érdemes figyelni a fagyasztott választékot. Én me a kedvenc zöldségkeverékeim egyikét vettem 499 Ft-ért, kilósat.
Már csak azért is megéri, mert a tisztán felhasználható zöldséget fizetjük, azaz nicns tisztítási veszteség sem.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)