Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Na ez nekem biztos nagggyon ízlene!!! :)
Majd előbb-utóbb, ha ehetek kelkáposztát....
Kezdem megszokni a sütőtökből készült krémlevesemet.
Van benne egy sárgarépa és egy krumpli a sűrítés miatt. A végén került bele még egy kanál tejföl is.
ha lenne benne babérlevél, nagyon hasonlítana a vadashoz is.
Na kérem, fő a holnapi far-hát leves! :)
Először azért, mert holnap vidékre megyek és nem érek rá, másodszor pedig, így éjszaka megfagy a felszinén a zsírja és majd le tudom szedni.
Ami a nagy sikértartalmú lisztet illeti:
Van a boltokban "nagyititka" kenyérliszt. Az is jó.
Ha csak sima vagy rétesliszt van (abból is sütöttem már kenyeret, teszek hozzá búzasikért, amit szintén lehet kapni, bár inkább bioboltokban. Szejtán néven is ismert. Fehér por.
Nem kell belőle sok a liszthez, fél kilóhoz talán egy csapott evőkanálnyi bőven elég.
Túladagolni nem lehet, azaz ha több sikér megy a liszthez, attól nem fog túlkelni.
Fontos, hogy minden kelt tésztához minden hozzávaló langyos legyen! A lisztet is kimérve, tálban hagyom egy darabig, kézzel felkevergetem néha, hogy átlangyosodjon, és a tojásokat is előre kiveszem a hűtőből. Tényleg sokat számít!
Hozom, örömmel:
Angol muffin (zsömlécske)
Egy tálba öntünk:
30 deka nagy sikértartalmú liszt
1 kisebb tojás
6 g élesztő és 6 g só, más-más felébe a tálnak (szárított élesztő)
15 g cukor
15 g vaj
2 dl zsíros tej apránként hozzá.
Kézzel, laza ujjakkal morzsásra összeállítjuk, a tejet szükség szerint adagolva.
Deszkán dagasztjuk 10 percig: a tenyér alsó részével összenyomva, az ujjakkal feltekerve.
Tálba téve, lisztezés nélkül, a tálat fóliával takarva kelesztjük. kelesztőben 30 percig, a meleg konyhában másfél órát. A duplájára kel.
A deszkát fele liszt, fele búzadara keverékkel meghintjük.
A tésztát újra dagasztjuk, majd 2 cm vastagra nyújtva, nagy pohárral szaggatunk belőle 4 db-ot.
A maradék tésztát újra gyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk, míg összesen 8 pogácsa nem lesz.
A sütőlapra tesszük, 30 percet még hagyjuk pihenni. A búzadarás alja miatt szépen elemelkedik a lapról.
Forró vaslapon, vagy serpenyőben, szárazon sütjük. Ha félig sült, megfordítjuk.
Világosra sül, a teteje és az alja kissé megpirul. Azt mondják, vágni nm szabad: ketté kell választani kézzel, úgy megvajazni.
Indian torta; Hozzávalók:
40 dkg burgonya
20 dkg liszt
15 dk margarin
5 tojás
50 dkg kelkáposzta
1 db paradicsom
fél csomag kakukkfű
1,5 dl tej
2 dl tejföl
Elkészítése:
A burgonyát sós vízben megfőzzük, ha megfőtt hagyjuk hűlni, majd apró darabokra vágjuk. A lisztet összegyúrjuk 10 dkg margarinnal, 1 tojással, sóval és egy kevés vízzel. Körülbelül fél órát pihentetjük a tésztát, addig elkészítjük a zöldségeket.
A kelkáposztát vékony csíkokra, a paradicsomot apró kockákra vágjuk. 5 dkg margarint felolvasztunk egy edényben, és megpároljuk benne a kelkáposztát.
Hozzáadjuk a paradicsomot, a kakukkfüvet és a burgonyát. Hagyjuk hűlni. A tésztát kivajazott tortaformába nyomkodjuk és rátesszük a kelkáposztás keveréket. 4 tojást elkeverünk 1,5 dl tejjel és a tejföllel, majd ráöntjük a kelkáposztára. 180 fokon 55 percig sütjük.
Hamarosan nekidurálom magam az "angol muffin" elnevezésű zsömlécskének, remélem, finom lesz!
Hozzam a receptjét?
Természetesen, Sajti! Én is azt írtam le, hogy én, mint alig-húsevő, hogyan szoktam. :D
(Ráadásul csak ketten vagyunk a fiammal.)
Egyértelmű!
Nem is azért írtam, hogy így kell csinálni, csak elmeséltem, hogy én hogyan csinálom:):)
Üdv: Sajti
A 80 dekás kicsi cipócska 30 perc alatt sül meg. A tévébeli sütős fiúktól tanultam
Viszont nem sütök már, mert a fiam a boltit jobban szereti, én meg kétfélére nem költök.Úgyis ritkán eszem kenyeret.
Én eleve kevés húst eszem, és nem is lenne kitől vennem. A fiam sem az a "húst hússal" fajta. :D
Akkor meg elég az a bolti csirkecomb is, és hűtse a bolt...
Felvágottat én sem veszek, nem is szeretném tudni, hogy mit darálnak bele.
Háztól veszek szalámit, egy utcabeli család készíti, nagggyon finom. A tisztaságra nagyon finnyás és kényes család, hú az asszonyka meg nem semmi, amilyen precíz, úgyhogy bátran vásárolok onnan.
Csirkét is nagy tételben szoktam venni háztól,lefagyasztom, sertéshúst szintén. Van hely a fagyastóládáknak,be is vannak pakolva rendesen.
Tudom, hogy anyagilag nem éri meg, mert drága az áram. De legalább tudom, hogy mit eszek. Hosszú távon meg majd kiderül, hogy mi éri meg, s mi nem.
Tegnap zsemlét sütöttem, ez sem éri meg persze, mert időigényes a kelesztés, és sokáig ment a gázsütő. De szépek lettek, és finomak, és én úgy örültem, hisz azok a két kezem munkái voltak. Próbálkoztam kenyérsütéssel is, de az nem ment nekem:(:(
De nem adom fel, nem olyan fából faragtak engem!:):)
Most főztem meg életem első töklevesét. (sütni való tökből krémleves.)
Hááát, még szokni kell... Biztosan sokat dobna rajta egy kis füstölt íz, de nekem ezt most nem lehet és tudtam, hogy elsősorban magamnak főztem . - Bár csemete vállalkozott egy kóstolásra! :)
A hentesünknél nem mindig van pulyka, a lidliben elég gyakran. Legalábbis felkockázott formában, vagy darálva.
Felvágottat sehol nem veszek, de amit néztem,a mi "kóp" boltunkban olcsóbb. (Egyedül a füstölt-főtt tarjára költök időnként, és inkább a fiam kedvéért.
Az ízlelésemet eléggé elintézte a 38 évnyi dohányzás, sosem éreztem ízbeli különbséget csirke és csirke között. Amit érzékelek, hogy némelyik szétfő, más fajta meg nem, de mindkettőt a hentesnél vettem. Nem mindig ugyanonnan való a csirke, amit hoznak.
Most a "kópban" akciós éppen a sertéstarja nálunk. Nagyon közel van a hentesüzlethez, rivalizálnak az akciókkal. :D
Érdemes. Bár a felvágottféle, és a hűtőpultos csomagolt húsok meg a sok finom sajt nem olcsó.
Olcsó viszont a péksütik, a zabpehely, az előre kevert kenyérlisztek, a sütőpor, a vaníliás cukor, a szárított élesztő. Kapható többféle olajos mag kimérve, ezeknek az árát nem tudom
összehasonlítani.
Szoktak lenni olcsón olasz tészták. Étolaj is, de figyelni kell, melyiket vesszük, az olcsóbbat más áruk közé rakják.
És ott van, a normál tejtermékektől külön, a Pilos-pult. Zsírszegény tejtermékek, de normál zsírtartalmú is van. Ezek jók, és olcsók is.
Na meg a leárazott dolgok,amiket el tudok csípni néha. Pl. húsfélék is akár.
Ott veszem a filteres teánkat is, nagy dobozos is sokkal olcsóbb, ja és a neszkávé is...
Nem mindig veszek, de a lidliben mindig van sör 100 Ft-ért, üveges is, dobozos is.
Kösz, jól vagyok és is - és az epeköveim is! :)
Most nem tudok elmenni a munkából, valószínűleg húsvét utánig megtartom őket.
Férjem jobban van, gyógyszereket kell ennie naponta.
Úgy engedték haza a kórházból, hogy kérjen időpontot a kerületi tüdő osztályon, mert ők Írhatnak csak fel ilyen gyógyszereket. Nos, kapott időpontot : Márc. közepére :((
Megcsináltam a paradicsomos padlizsánszószt rizzsel és apró fasírtokkal.
Finom! :)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)