Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


56511. Anyagi (válaszként erre: 56502. - 4c3a5e5783)
2015. febr. 13. 20:40

Na ez nekem biztos nagggyon ízlene!!! :)

Majd előbb-utóbb, ha ehetek kelkáposztát....

56510. Anyagi (válaszként erre: 56492. - Anyagi)
2015. febr. 13. 20:35

Kezdem megszokni a sütőtökből készült krémlevesemet.

Van benne egy sárgarépa és egy krumpli a sűrítés miatt. A végén került bele még egy kanál tejföl is.

ha lenne benne babérlevél, nagyon hasonlítana a vadashoz is.

56509. Anyagi
2015. febr. 13. 20:31

Na kérem, fő a holnapi far-hát leves! :)

Először azért, mert holnap vidékre megyek és nem érek rá, másodszor pedig, így éjszaka megfagy a felszinén a zsírja és majd le tudom szedni.

56508. lúdanyó
2015. febr. 13. 18:15
:)
56507. Guruljka
2015. febr. 13. 12:37

Ami a nagy sikértartalmú lisztet illeti:


Van a boltokban "nagyititka" kenyérliszt. Az is jó.

Ha csak sima vagy rétesliszt van (abból is sütöttem már kenyeret, teszek hozzá búzasikért, amit szintén lehet kapni, bár inkább bioboltokban. Szejtán néven is ismert. Fehér por.

Nem kell belőle sok a liszthez, fél kilóhoz talán egy csapott evőkanálnyi bőven elég.

Túladagolni nem lehet, azaz ha több sikér megy a liszthez, attól nem fog túlkelni.


Fontos, hogy minden kelt tésztához minden hozzávaló langyos legyen! A lisztet is kimérve, tálban hagyom egy darabig, kézzel felkevergetem néha, hogy átlangyosodjon, és a tojásokat is előre kiveszem a hűtőből. Tényleg sokat számít!

56506. Guruljka
2015. febr. 13. 12:31

Hozom, örömmel:


Angol muffin (zsömlécske)


Egy tálba öntünk:


30 deka nagy sikértartalmú liszt

1 kisebb tojás

6 g élesztő és 6 g só, más-más felébe a tálnak (szárított élesztő)

15 g cukor

15 g vaj

2 dl zsíros tej apránként hozzá.

Kézzel, laza ujjakkal morzsásra összeállítjuk, a tejet szükség szerint adagolva.


Deszkán dagasztjuk 10 percig: a tenyér alsó részével összenyomva, az ujjakkal feltekerve.

Tálba téve, lisztezés nélkül, a tálat fóliával takarva kelesztjük. kelesztőben 30 percig, a meleg konyhában másfél órát. A duplájára kel.

A deszkát fele liszt, fele búzadara keverékkel meghintjük.

A tésztát újra dagasztjuk, majd 2 cm vastagra nyújtva, nagy pohárral szaggatunk belőle 4 db-ot.

A maradék tésztát újra gyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk, míg összesen 8 pogácsa nem lesz.

A sütőlapra tesszük, 30 percet még hagyjuk pihenni. A búzadarás alja miatt szépen elemelkedik a lapról.

Forró vaslapon, vagy serpenyőben, szárazon sütjük. Ha félig sült, megfordítjuk.

Világosra sül, a teteje és az alja kissé megpirul. Azt mondják, vágni nm szabad: ketté kell választani kézzel, úgy megvajazni.

56505. sajtostallér (válaszként erre: 56499. - Guruljka)
2015. febr. 12. 20:34
Persze, hogy hozzad! Szeretettel fogadom.
56504. forrest2010 (válaszként erre: 56503. - Lúdanyó)
2015. febr. 12. 17:52
.....úgy van vele , mint én a csirkével , csak a bótit szeretem , tyukot csak a tojás miatt tartunk , mert azt + nem szeretem a boltit .
56503. lúdanyó (válaszként erre: 56496. - Guruljka)
2015. febr. 12. 17:49
probáltam már kenyeret sütni én is de a férjem csak a bótit szereti..:( hár akkor azt kapja..:)
56502. 4c3a5e5783
2015. febr. 12. 11:35

Indian torta; Hozzávalók:


40 dkg burgonya

20 dkg liszt

15 dk margarin

5 tojás

50 dkg kelkáposzta

1 db paradicsom

fél csomag kakukkfű

1,5 dl tej

2 dl tejföl



Elkészítése:


A burgonyát sós vízben megfőzzük, ha megfőtt hagyjuk hűlni, majd apró darabokra vágjuk. A lisztet összegyúrjuk 10 dkg margarinnal, 1 tojással, sóval és egy kevés vízzel. Körülbelül fél órát pihentetjük a tésztát, addig elkészítjük a zöldségeket.


A kelkáposztát vékony csíkokra, a paradicsomot apró kockákra vágjuk. 5 dkg margarint felolvasztunk egy edényben, és megpároljuk benne a kelkáposztát.


Hozzáadjuk a paradicsomot, a kakukkfüvet és a burgonyát. Hagyjuk hűlni. A tésztát kivajazott tortaformába nyomkodjuk és rátesszük a kelkáposztás keveréket. 4 tojást elkeverünk 1,5 dl tejjel és a tejföllel, majd ráöntjük a kelkáposztára. 180 fokon 55 percig sütjük.

56501. Icuska538 (válaszként erre: 56499. - Guruljka)
2015. febr. 12. 07:31
Igen!!!!!!!
56500. Lisy50 (válaszként erre: 56499. - Guruljka)
2015. febr. 12. 07:31
Hozzad!!!!!!!:DD
56499. Guruljka (válaszként erre: 56495. - Sajtostallér)
2015. febr. 11. 21:14

Hamarosan nekidurálom magam az "angol muffin" elnevezésű zsömlécskének, remélem, finom lesz!

Hozzam a receptjét?

56498. Guruljka (válaszként erre: 56497. - Sajtostallér)
2015. febr. 11. 21:08

Természetesen, Sajti! Én is azt írtam le, hogy én, mint alig-húsevő, hogyan szoktam. :D


(Ráadásul csak ketten vagyunk a fiammal.)

56497. sajtostallér (válaszként erre: 56496. - Guruljka)
2015. febr. 11. 21:01

Egyértelmű!

Nem is azért írtam, hogy így kell csinálni, csak elmeséltem, hogy én hogyan csinálom:):)

Üdv: Sajti

56496. Guruljka (válaszként erre: 56495. - Sajtostallér)
2015. febr. 11. 20:53

A 80 dekás kicsi cipócska 30 perc alatt sül meg. A tévébeli sütős fiúktól tanultam

Viszont nem sütök már, mert a fiam a boltit jobban szereti, én meg kétfélére nem költök.Úgyis ritkán eszem kenyeret.


Én eleve kevés húst eszem, és nem is lenne kitől vennem. A fiam sem az a "húst hússal" fajta. :D

Akkor meg elég az a bolti csirkecomb is, és hűtse a bolt...

56495. sajtostallér (válaszként erre: 56491. - Guruljka)
2015. febr. 11. 20:45

Felvágottat én sem veszek, nem is szeretném tudni, hogy mit darálnak bele.

Háztól veszek szalámit, egy utcabeli család készíti, nagggyon finom. A tisztaságra nagyon finnyás és kényes család, hú az asszonyka meg nem semmi, amilyen precíz, úgyhogy bátran vásárolok onnan.

Csirkét is nagy tételben szoktam venni háztól,lefagyasztom, sertéshúst szintén. Van hely a fagyastóládáknak,be is vannak pakolva rendesen.

Tudom, hogy anyagilag nem éri meg, mert drága az áram. De legalább tudom, hogy mit eszek. Hosszú távon meg majd kiderül, hogy mi éri meg, s mi nem.

Tegnap zsemlét sütöttem, ez sem éri meg persze, mert időigényes a kelesztés, és sokáig ment a gázsütő. De szépek lettek, és finomak, és én úgy örültem, hisz azok a két kezem munkái voltak. Próbálkoztam kenyérsütéssel is, de az nem ment nekem:(:(

De nem adom fel, nem olyan fából faragtak engem!:):)

56494. mmacus
2015. febr. 11. 20:16
56493. mmacus (válaszként erre: 56492. - Anyagi)
2015. febr. 11. 20:14
Szóval sütőtökkrémlevest főztél:) A töklevesből egészen másra gondoltam első olvasatra.
56492. Anyagi
2015. febr. 11. 19:49

Most főztem meg életem első töklevesét. (sütni való tökből krémleves.)

Hááát, még szokni kell... Biztosan sokat dobna rajta egy kis füstölt íz, de nekem ezt most nem lehet és tudtam, hogy elsősorban magamnak főztem . - Bár csemete vállalkozott egy kóstolásra! :)

56491. Guruljka (válaszként erre: 56488. - Lisy50)
2015. febr. 11. 18:49

A hentesünknél nem mindig van pulyka, a lidliben elég gyakran. Legalábbis felkockázott formában, vagy darálva.


Felvágottat sehol nem veszek, de amit néztem,a mi "kóp" boltunkban olcsóbb. (Egyedül a füstölt-főtt tarjára költök időnként, és inkább a fiam kedvéért.


Az ízlelésemet eléggé elintézte a 38 évnyi dohányzás, sosem éreztem ízbeli különbséget csirke és csirke között. Amit érzékelek, hogy némelyik szétfő, más fajta meg nem, de mindkettőt a hentesnél vettem. Nem mindig ugyanonnan való a csirke, amit hoznak.


Most a "kópban" akciós éppen a sertéstarja nálunk. Nagyon közel van a hentesüzlethez, rivalizálnak az akciókkal. :D

56490. lúdanyó (válaszként erre: 56486. - Anyagi)
2015. febr. 11. 13:13
örülök, h nem piszkálnak a köveid..:) sajnos mindenre annyit kel várni.::(
56489. Briell14 (válaszként erre: 56487. - Guruljka)
2015. febr. 11. 07:57
Pontosan így van, ahogy írod! :)
56488. Lisy50 (válaszként erre: 56487. - Guruljka)
2015. febr. 11. 07:48
Én pont azért szeretem ,mert én viszont sok felvágottat ott veszek, mert sokkal olcsóbb,a tejtermékekről nem is beszélve,a hús meg szerintem drágább mint a hentesnél,viszont a csirke sokkal jobb ízű!:))
56487. Guruljka (válaszként erre: 56483. - Briell14)
2015. febr. 11. 00:21

Érdemes. Bár a felvágottféle, és a hűtőpultos csomagolt húsok meg a sok finom sajt nem olcsó.

Olcsó viszont a péksütik, a zabpehely, az előre kevert kenyérlisztek, a sütőpor, a vaníliás cukor, a szárított élesztő. Kapható többféle olajos mag kimérve, ezeknek az árát nem tudom

összehasonlítani.

Szoktak lenni olcsón olasz tészták. Étolaj is, de figyelni kell, melyiket vesszük, az olcsóbbat más áruk közé rakják.

És ott van, a normál tejtermékektől külön, a Pilos-pult. Zsírszegény tejtermékek, de normál zsírtartalmú is van. Ezek jók, és olcsók is.

Na meg a leárazott dolgok,amiket el tudok csípni néha. Pl. húsfélék is akár.

Ott veszem a filteres teánkat is, nagy dobozos is sokkal olcsóbb, ja és a neszkávé is...

Nem mindig veszek, de a lidliben mindig van sör 100 Ft-ért, üveges is, dobozos is.

56486. Anyagi (válaszként erre: 56480. - Lúdanyó)
2015. febr. 10. 19:22

Kösz, jól vagyok és is - és az epeköveim is! :)

Most nem tudok elmenni a munkából, valószínűleg húsvét utánig megtartom őket.

Férjem jobban van, gyógyszereket kell ennie naponta.

Úgy engedték haza a kórházból, hogy kérjen időpontot a kerületi tüdő osztályon, mert ők Írhatnak csak fel ilyen gyógyszereket. Nos, kapott időpontot : Márc. közepére :((

56485. Anyagi (válaszként erre: 56461. - Anyagi)
2015. febr. 10. 19:18

Megcsináltam a paradicsomos padlizsánszószt rizzsel és apró fasírtokkal.

Finom! :)

56484. lúdanyó
2015. febr. 10. 16:44
:)
56483. Briell14 (válaszként erre: 56482. - Forrest2010)
2015. febr. 10. 16:29
Messze van? Érdemes benézni! :)
56482. forrest2010 (válaszként erre: 56481. - Guruljka)
2015. febr. 10. 08:32
...ott még sose jártam / ott se ! /

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook