Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
"Nagyon megvagyok lepődve ezen a gomba-dolgon"
Vife! Ezt nem egészen értem. Miért vagy meglepődve? Mitől? Semmi extrém dolgot nem írtunk a gombákról.
A boltban láttad?
Megtaláltad amit venni akartál ezután a látvány után?😄😄😄
Hmm, én most azon vagyok nagyon meglepődve, hogy te meg vagy lepődve "ezen a gomba dolgon". Mármint min? Hogy nagyon könnyen romlik?
A gombák sokáig fejtörést okoztak a tudósoknak, mert nem tudták hova sorolni őket.
Hasonlít a működésük a növényhez is, meg az állathoz is, de egyértelműen nem lehet egyikhez sem sorolni.
(Növényhez hasonlóság: nem tud mozogni, spórákkal szaporodik. Állathoz hasonlóság: szerves anyagot fogyasztanak -korhadékokat-, ezért nem képesek a fotoszintézisre, mint a növények)
Ezért külön országot kaptak: nem Növények, nem Állatok, hanem A Gombák.
A gombák sejtfalában kitin van, ilyen kitin alkotja a rovarok és rákok páncélját is 😱 ezért rendkívül nehezen emészthető, vannak olyan emberek, akik meg sem tudják emészteni. Aki megtudja, annak 7-8 órát is eltölt a gyomrában, mielőtt tovább jut az emésztő rendszerben, nagy terhet róva a májra, amíg méregtelenít.
Betegeknek, 3 év alatti gyermekeknek nem is szabad adni.
Harmadik napon már én sem tenném az asztalra, a két nap is határeset.
Persze, ha valaki szeret hányni és hasmarsolni, az nyugodtan ... :)))
Szóval, a rengeteg jó tulajdonsága mellett, csak óvatosan a gombával .. 🍄
Kicsit hosszú lett, bocsi 😀
Hahaha
Nekem is volt ilyen elsöprő élményem.A szomszéd bácsit làttam fecskében,tokostól vonóstól,sarlózta négykézláb a füvet.
Miért is nem lepődtem meg,hogy visszaköszönt az ebédem.🤢
.....mert ugye mi itt főzünk, ma stroganoff lesz, de holnap étteremben kajálok, mit?, pörköltet. Minden szerdán.
Itt nagyon sokféle van, különböző üzletekben lehet venni, mind szakértők által ellenőrizett.
Persze máshol más a helyzet.
Piacon odaszól az ellenőr az egyik árusnak.
Nénikém, az mérges gomba.
Ne törődj vele fiam, nem magamnak szedtem, hanem eladásra.
Legtöbbször pörköltbe is teszek gombát, amit néha napokig eszek, nem mindig azt, hanem változatosan, mert nekem az az egyik legfontosabb.
Sőt, még a pörköltet is főzöm kicsit különbözően, a változatosság kedvéért.
Nyersen ezeket a képen látható fehér, és az én egyik kedvencem a Portobellot ettem.
10 jól ismert. [link]
Sziasztok.
Nagyon megvagyok lepődve ezen a gomba-dolgon, talán mert most hallottam először.
Még álmos vagyok, ezért nem tudom eldönteni h elhiggyem-e vagy nem.
Talán az a legegyszerűbb ha bevallom h én nagyon sok nyers gombát ettem, azért vagyok bolond.
Az én apám kiment az erdőbe télen, félretolta a derékig érő hónak egy részét az akácfa déli oldalánál, és onnan szedett sok gombát.
Valahogy ott, mintha egy sátor alatt nőttek volna.
Na de.......
Nyersen csak Amcsiban ettem, méghozzá nagyon sokat, házibulikban előételnek voltak kitéve, különböző mártásokkal.
Ilyen dolgokba mártogattuk őket, a többi zöldségfélékkel.
na, nekem meg lucernám nincs...
az én gépem is súlyos, de nem kell tolni...
csak sebességbe teszem, azt megy az magától...
a sok fát kerülgetni a macerás..
de fecskében istenien lehet barnulni közben...
Nem bújok, van azért más teendőm is.
A teát édesítés nélkül iszom, de a kávé úgy túl keserű lenne. Sőt, még tejszínt is teszek bele. Nagyon jó cukorhelyettesítőm van. Erythritol és stevia keveréke. Az állaga olyan, mint a cukoré, de négyszeres hatású. Fél kilós csomagban van, nagyon sokáig elég, mert minimális kell belőle egyszerre.
Steviát szoktam venni külön is, szárított, lehet belőle főzni tömény édes lét, és azt adagolni. Így még jobb, mert tiszta növényi alapanyag, minden hozzáadott cifraság nélkül.
Egyébként ha jössz a rétesboltba, azon az oldalon kicsit lejjebb kell sétálni, és ott van egy kicsi, de nagyon jó gyógynövény bolt, ott beszerezheted ezt a jófajta édesítőt.
Na, mire ezt leírtam, megint ragyogóan süt a nap, felhők meg szállnak mindenfele. Nagy szél lehet a magasban, mert száguldanak.
Na, sokat koptattam a billentyűkel, a távozás hímes mezejére lépek.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)