Helytelen szavak a beszédben (beszélgetés)
"Így mind két szóhasználat helyes!" - vagyis MÁR nem helyesírásról beszélünk...
Amúgy meg miért ne lenne logikus, a+hoz=ahoz kész( a macska=a macskához, itt nincs hasonulás csak ékezet, de az nem lényeg), kiejtésben meg főleg, én szerintem az az névelős szavakat is egy h-val ejtem.
Egyáltalán nem logikus, lásd: teljes hasonulás.
Helyesírásról beszélünk, nem kiejtésről.
Én elég jól ismerem a szabályokat, ilyen szabályról nem tudok. De ha szerinted van, ami lehetővé teszi, hogy az említett szót egy h-val írjuk, akkor mondd meg a számát, vagy idézd!
Sztem nem téves, mert ugye szóhasználatról beszél, ahol az egy "h" mindenképpen helyes/elfogadott.
Egyébként pedig, te beszéltél a magyar nyelvtan logikájáról; teljesen logikus, amit papa61 ír... :P
Közben megoldódott az "ahhoz vagy ahoz kérdés" egy bloggernek is felvetettem a kérdést, aki nem mellesleg magyartanár és ő is a két h mellett tette le a voksát. Itt bejegyzés URL címe:
Szabolcsi vagyok és néha néznek is rám furcsán mikor azt mondom: lekapcsolnád a villanyt, eloltanád helyett vagy leöltözöm a vetkőzöm helyett...
De én meg az furcsálom pl. Pestiesen,hogy minden keresztnév elé odateszik az 'a' szót.Pl. a Norbi szerint...azt mondta a Kriszti és etc.
Otthon helyett otthol...
tanítol és társai...
Szabolcsban fogalmaznak még értelmesen :)
Nem azt mondják megyünk hozzátok, hanem megyünk nálatok
Ma ezt olvastam egy könyvben, hogy: "Tetszesz."
Ez így értelmes?
Nem úgy van, hogy tetszel?
Egyébként nincs erre valami hivatalos definíció, hogy mikor használsz "ol/el"-t vagy "sz"-t E/2-ben?
pl.: tanulol/tanulsz, járol/jársz, megyel/mész, olvasol/olvassz(?) stb.
Csak hogy nehogy már unatkozzatok/unatkozzanak!
Erre reagáltam:
"mert így pont az ellenkezőjét jelenti"
Szerintem a "nagyon várom" és az "alig bírom kivárni" között nem sok különbség van...
...legalábbis jelentésbeli különbség egyenlő a 0-val.
tehát, mindkét magyarázat tökéletes!
;)
Nem, az "alig várom" jelentése: "nagyon várom".
Ehhez hasonló érdekes eset:
A következő mondat azonos jelentésű:
"Addig voltam rosszkedvű, míg hazajött.", ill. "Addig voltam rosszkedvű, míg haza nem jött."
További ajánlott fórumok:
- Helyesírásunk. Helyes vagy helytelen?
- A barátod (férjed) az exével barátok maradtak, (napi telefonkapcsolat). Mit teszel? Elfogadod? Tolerálod? Vagy helytelen?
- Te a mindennapi kommunikációd során használsz rövidített szavakat beszédben és írásban? Mi a véleményed erről?
- Zsebpénz! Általános iskolás gyereknek kell -e zsebpénz?Mi a célja?Mire tanít a helytelenül adott zsebpénz?
- Tetanusz oltástól szilva nagyságú tályog alakult ki, orvos szerint a helytelen fertőtlenítés miatt, járt már valaki így?
- A tegnap vásárolt műszaki cikket vissza lehet vinni, ha helytelen információkat kaptunk róla?