Helytelen szavak a beszédben (beszélgetés)
a kellesz így helyes:
én kellek (neked, vagy én kellek valamihez)
te kellesz (nekünk, vagy te kellesz valamihez)
ő kell, mi kellünk, ti kelletek, ők kellenek.
önmagában a ragozás helyes, a kérdés a használat.
te kellesz majd hozzá, hogy be tudjuk fejezni a házi feladatot - HELYES
csak te kellesz nekem, senki más - HELYES
te kellesz majd elvinni a gyereket az oviba - HELYTELEN! Ehelyett "neked kell elvinni ...".
Szóval van azért ilyen szó.
Én Szabolcsi vagyok és tényleg szörnyű, hogy ennyien mondják így, hogy -otthol-.
Nem, ilyen szó, hogy kellesz, nincs! De ezt tényleg regetegen használják, sajnos helytelenül. Ilyen magyarázatot hallottam már rá, hogy ez a kell jövő idejű alakja.:)Sajnos még a középiskolai magyartanárom is így mondta, mikor gimis voltam, bár ő Ukrajnából telepedett be ide.
Pedig ott Szabolcsban majdnem mindenkitől így hallom,hogy itthol,otthol..Én sem szeretem!
Borsodban meg valahol azt mondják..ittholn,ottholn..
jajjjjj!!!
Egyébként a kellesz az helyes..
Te gondolom arra érted,hogy pl,"majd kenyeret kellesz vennem.." :)
Ez tényleg jó!
:-))))))))))))))
Szia!
Tegnap óta olvaslak titeket és már annyira idegesít ez az "ahhoz-ehhez" (bár én mindig két h-val írom), hogy utánanéztem. Azt nem tudom mennyire hiteles az internetes online Helyesírási Szabályzat, de ott is két h-val írják, mint "helyes" és a "helytelen" verzió az egy h-s.
A lányom most megy másodikba, így be kell szereznem a legújabb kiadványt és esküszöm ez lesz az első szó, amit megnézek benne :) Gondolom a nyomtatott legújabb kiadás az elfogadott helyes írás nem? :)
Semmi szükség kiakadnod, csak szóltam, hogy ne essünk túlzásokba.
Nem kell, hogy igazam legyen, majd elválik, megtörtént-e az említett újítás a helyesírásban.
Örülök, hogy ennyire hozzáértő vagy.
Arra is rájöttem, hogy a betű meg a névelő nem egyenértékű, de ha már ennyire belementünk muszáj volt ezt is számításba venni.
az én legjobb tudomásom szerint pedig kell a kötőjel is.
és azért nem emlékszem biztosan, mert két éve volt és már meghülyülök ettől a h betűtől. Úgy hogy legyen igazad: csak kettővel lehet.
Majd ha lesz rá valami értelmes bizonyítékom, hogy eggyel is helyes, akkor jelentem. Mindaddig a te verziód érvényes...
Semmi gond, bárkivel előfordul:-)
Viszont szerintem nyugodtan tegezz itt mindenkit, ez a fórumon így szokás:-)
"Amúgy nekem úgy rémlik, hogy ő mondta..."
Akkor viszont nem szerencsés tényként kezelni. 1. nem is emlékszel biztosan, hogy ő mondta; 2. tévedhet.
"hát nem tudom, ha az a betűt önálló betűnek tekinted..."
Akkor is hosszabbodik legjobb tudomásom szerint, és kötőjel sem kell (a + -val/-vel = ával; á + -val-/vel = ával; a megkülönböztetés eszköze: "a betűvel").
Hangsúlyozom: az a betű és az a határozott névelő nem ugyanaz.
További ajánlott fórumok:
- Helyesírásunk. Helyes vagy helytelen?
- A barátod (férjed) az exével barátok maradtak, (napi telefonkapcsolat). Mit teszel? Elfogadod? Tolerálod? Vagy helytelen?
- Te a mindennapi kommunikációd során használsz rövidített szavakat beszédben és írásban? Mi a véleményed erről?
- Zsebpénz! Általános iskolás gyereknek kell -e zsebpénz?Mi a célja?Mire tanít a helytelenül adott zsebpénz?
- Tetanusz oltástól szilva nagyságú tályog alakult ki, orvos szerint a helytelen fertőtlenítés miatt, járt már valaki így?
- A tegnap vásárolt műszaki cikket vissza lehet vinni, ha helytelen információkat kaptunk róla?