Helytelen szavak a beszédben (beszélgetés)
Leszel szíves bemásolni, mert én nyertem helyesírási versenyt, ismerem a szabályzatot, az alapvetően intuitív indíttatáson alapuló helyesírás-ügyekben is jól döntök, és a nagyapám - akitől a helyesírást tanultam (aki 40 évet tanított magyar nyelvet és irodalmat egy gimnáziumban, és például illyés gyula barátja volt, többek között) és aki mindig mondta, hogy a helyesírási készség elsősorban szépirodalmi olvasottság kérdése, és ezzel csak egyetérteni tudok, szóval az ő nevelése alapján szerintem az "ahoz" úgy fals, hogy attól koldul, és nagyon kíváncsi vagyok a tanárodra, a hivatkozott cikkekre és szabályzatra, ahol ez kiderül, hogy ez helyes.
Ha mégis így lenne, örömmel konstatálom, hogy külföldön élek. :)
Nem kell idegeskedni.
Rendben, igazad lehet, hogy elfogadták az "ahoz" írásmódot is. Ez elég új dolog lehet. Most rákerestem, de nem találtam róla semmit (az első 5-6 oldalt néztem a Google-ben "ahhoz" "ahoz" együttes előfordulásokra).
"Nagyon valószínű, hogy jól mondta, mert ő MAGYAR tanár"
Láttam én már karón varjút. Sok tanár téved, garancia nincs. Valóban, általában valószínűbb, hogy a magyartanárnak van igaza. Hogy most mi a helyzet, majd kiderül.
"Van erről cikk is! Bemásoljam?"
Felteszem, nem az ahhoz-ahoz kérdésről van a cikk. Az, hogy a nyelv fejlődik-visszafejlődik, előttem is ismert, "nemrég" (cca. 7 éve) még nyelvésznek készültem. Fölösleges a cikket csak a fejlődés igazolása végett linkelned. Ha vannak benne konkrét esetek, azok miatt már igen.
Adok / kapsz
Szerintem ez is attól függ, hogy a két oldal közül melyiket akarjuk kiemelni...
Még soha nem használtam "adnak nekem fizetést"-ként... :)
Édes Angyalom, nekem a kezembe adott ajándék mellé mondta az a valaki, hogy kapsz Tőlem egy
könyvet:((
De a majd kapsz is (nekem) jobban hangzik, hogy adok majd!
Nem kedvesebben hangik?:)
De azért, ha egyszer találkozunk adok Neked két puszit ♥♥♥
Nagyon valószínű, hogy jól mondta, mert ő MAGYAR tanár és jól tanít, még ha én hülyének is tűnök!
Emellett be kell vallanom, hogy nem igazán értem mit kifogásolsz, merthogy az említett tanár, aki most nem tud aludni a csuklástól, azt mondta, hogy az ahhoz egy és két h-val is elfogadott! Névutókról nem is volt szó!
teljesen hasonul, akkor szerinted: AHHOZ
Namármos' a magyartanárom szerint, mivel az ahhoz szóban rendszerin rövidítve használjuk így írásban is leegyszerűsödött: AHOZ
Van ilyen, mert fejlődik a nyelv
Van erről cikk is! Bemásoljam?
:)
Milyen jól megértenénk egymást! :)
Nincs.
Terjengősség
De viszont…, De viszont azonban…: mindegyik ellentétes kötőszó.
Mi lenne, ha azt mondanánk:
Habár ellenben, ott volt a nővérem is.
Ritkán kevésszer, de elmegyünk.
Tegnap olyan jót aludtam szundítottam.
Igen, Róbert tényleg lefelé tart jön!
De alapból, tényleg nincs de viszont.
Nagyon valószínű, hogy rosszul mondta.
Ha az "az", "ez" mutató névmásokhoz határozóragot kapcsolunk, akkor a z betű "teljesen hasonul" a rag első betűjéhez (kivéve: -val/-vel: avva/azzal, evvel/ezzel). Ha névutót kapcsolunk a mutató névmásokhoz, akkor nincs kettőződés (pl. afelé).
A magyar tanárom mondta, még tavaly, mindig őt zaklatom efféle marhaságokkal és általában válaszol.
ő a hivatalos tanácsadóm, nyelvtani és iskolai kérdésekben.
Dehogy vita!!!! Szerintem nem vita (na jó, a jövök-öt leszámítva, az vita... de az iróniával itt sem szemtelenkedni akarok, csak ilyen a humorom!), szóval szerintem ez nem vita volt, hanem agytréning. Nekem jól esett!
Jó éjt!
Most mér' tetszik ilyennek lenni, már beláttam a hibámat!
Tessék megbocsátani... :P
de az+hoz
de tényleg nincs hasonulás, csak késő van!
Elvagyunk :D
A -hoz, -hez, -höz rag esetében nem létezik a teljes hasonulás, ilyen összefüggés nincs az azzal és az ahhoz között.
Bár nem tagnap tanultan helyesen írni, megdöbbennék, ha az ahoz helyes lenne.
Példa:
csodálatosabbakat
1. szótő: csoda
2. képző: csodálat (főnévképző)
csodálatosabb (melléknévképző)
3. jel: csodálatosabbak (többesszám jele "k")
4. rag: csodálatosabbakat (tárgyrag)
Bocsánat!
Persze! Így akartam írni....
Nana!
Ebből érettségiztem, a sorrend: szótő, képző, jel, rag!
Aztán ott van még az ahhoz, azzoz, meg nincsen....
Akkor az avval még is csak helytelen, bár nem húzta alá a böngésző. :D
Meg az már elfogadott egy h-val is: ahoz.
Jó kis nyelv a magyar!
Föszabály szrint a -val, -vel rag v-je bizonyos esetekben teljesen hasonul (van részleges hasonulás is, de az más) a szó utolsó mássalhangzójával, ebben az esetben viszont két alak is kialakult: az egyik esetben a föszabály szerint a v z-vé alakult, a másik esetben viszont fordítva. Érthetö volt a hozzászólás, csak írtam még egy verziót.
Annyival kiegészíteném rag, illetve toldalék témában, hogy minden rag toldalék, viszont nem minden toldalék rag. (A toldaléknak 3 fajtája van: jel, rag, képzö. A szavak végén ebben a sorrendben követik egymást.)
Ez világos.
mert az-val, ahogy ÖN is írta, tehát avval
de akkor, eszerint a névelőnél csak röviden aval kéne, hogy legyen, nem pedig két vé-vel
pl.: macskáVAL!
További ajánlott fórumok:
- Helyesírásunk. Helyes vagy helytelen?
- A barátod (férjed) az exével barátok maradtak, (napi telefonkapcsolat). Mit teszel? Elfogadod? Tolerálod? Vagy helytelen?
- Te a mindennapi kommunikációd során használsz rövidített szavakat beszédben és írásban? Mi a véleményed erről?
- Zsebpénz! Általános iskolás gyereknek kell -e zsebpénz?Mi a célja?Mire tanít a helytelenül adott zsebpénz?
- Tetanusz oltástól szilva nagyságú tályog alakult ki, orvos szerint a helytelen fertőtlenítés miatt, járt már valaki így?
- A tegnap vásárolt műszaki cikket vissza lehet vinni, ha helytelen információkat kaptunk róla?