Hány vegyértékelektronja van a nátriumionnak? (tudásbázis)
"A vegyértékhéjon levő elektron. A kémiai reakciókban a kémiai viselkedés szempontjából a vegyértékelektronoknak van döntő szerepük. Azonos szerkezetű vegyértékhéjú, azonos számú vegyértékelektront tartalmazó elemek kémiai tulajdonságai hasonlók."
A nemesgázok elektronjai nem túl reakcióképesek... Bár ennek utána kellene nézni.
Az, hogy a vegyértékelektronokat a külső héjon lévő elektronokra használják, amik a kémiai reakciókban részt vesznek. A nátriumion külső elektronjai semmiféle kémiai reakcióban nem vesznek részt.
Egyébként a föltett kérdésnek kb. zérus a jelentősége. Azt kell érteni, milyen az elektronszerkezet, hogyan épül ki. Nem az elnevezés a lényeg.
Ez így van - szerintem ez egy becsapós kérdés akar lenni. A külső héjon mindenképp 8 elektron van, azonban hogy ezt nevezhetjük-e vegyértékeletronnak? Ha nem, akkor a válasz 0, ha igen, akkor 8.
Az általam linkelt oldal szerint igen, a józan logika szerint nem...
na jó, este majd visszanézek, mire jutottatok :)
érdekel, komolyan :)))
Kedveseim, nátriumIONról van szó, amikor a 11 elektronos nátriumATOM (2-8-1) elhelyezkedéssel LEAD egy azaz 1 db elektront,
és lesz belőle nátriumION 2-8 elhelyezkedésű elektronnal, azaz nemesgázszerkezettel. A külső héján 8 darab elektron van, és kész! Ott van a képen is, nem értem, mit kell ezen vitatkozni?
Csakhogy a nemesgázokra ez atomos állapotban vonatkozik, most viszont nátriumionról van szó. Tehát van egy külső elektronpálya, ami nincs betöltve (de előzőleg be volt). A vegyértékelektronokra az is jellemző, hogy ők vesznek részt a kémiai reakciókban. A nátriumion megmaradt külső 8 elektronja gyakorlatilag semmiféle kémiai reakcióban nem vesz részt.
Ugyanakkor az is igaz, hogy a nemesgázatomok külső elektronjai sem "reaktívak".
Szerintem nem egészen következetes az elnevezés.
nem érvnek szántam. Csak most tudom, hogy igazam van.
És pont a Te általad küldött rajzon is látszik.
De nem akarok vitatkozni, majd a topic indító eldönti, vagy utánanéz.
Sziasztok!
az tiszta, hogy a nátrium alkálifém?
utánanéznél, hogy az alkálifémek hány vegyértékelektronnal rendelkeznek? csak ha szeretnél kicsit okosodni :)
én már megnyugodtam, hogy tök okos vagyok :)))
És? A muszályra is kiad egy csomó találatot, pedig muszájnak kell írni.
Én megindokoltam a 8-at, képpel, szöveggel, te meg a guglival jössz. Hát most erre mit mondjak?
Úristen. Szerintem hagyjuk.
Kriszta, írjál be szépen nyolcat. :)
igen megnéztem!!!!!
És ott pont látod hogy a külső héjon 1 elektron van.
És légy szíves ne beszélj így, amikor én csak tök normálisan akartam leírni.
Nem az a kérdés, hogy MIRE HASONLíT a szerkezete.
Megnézted egyáltalán a képet, amit linkeltem? Hány elektront tudsz megszámolni a külső héjon, hm?
Még egyszer, az olvasási nehézséggel küzdők számára akkor csak a kép: [link]
Ionról van szó. Ezek után 0 vagy 8... Én még kitartok a nulla mellett, és, ha nem jó, akkor ez van.
1 viszont nem lehet.
szerintem guglizz rá :)
(én megtettem, és úgy tűnik, ráhibáztam :))
További ajánlott fórumok:
- Ha jár vissza adóvisszatérítés, hány nap után utalja vissza azt a NAV?
- Hány kiló vagy most és hány centi magas?
- Nálatok hány fok van a lakásban?
- Jelenleg most hány fok van nálad a szobádban?
- Tudtad, hogy minden hányás tartalmaz répát és nokedlit?
- Epeműtét után van valakinek panasza: Hasmenés? Hányás? Görcs? Ha igen mivel előzitek meg?