Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ha a gyerek nem lakik otthon, és főtt ételt kell neki egy hétre előre készíteni fórum

Ha a gyerek nem lakik otthon, és főtt ételt kell neki egy hétre előre készíteni (beszélgetés)

1 2 3 4
2011. szept. 16. 12:29
Ami az én kedvencem, az a tojássaláta, ami jó reggelinek, néha még ebédnek, vacsinak is, 2-3 napig eláll a hűtőben is, és mivel megmelegíted ezt, és általában pirítósra lehet kenni, szerintem isteni, laktató, könnyű, gyors, de a lényeg, hogy az ember melegen eszi a hideg kaját. :))
63. rinike
2011. szept. 16. 12:06

Beszereztem egy rezsót. :D Majd meglátjuk mire lesz hajlandó a gyermek.

Egyébként hétfőn menüt eszik délben, mert a suliban 20 perc a leghosszabb szünet ezen a napon. A többi nap már nem menüzhet, mert neki tulajdonképpen egy menü csak a fél fogára elég, és mivel naponta kétszer akar főtt ételt enni, így az kész anyagi romlás lenne. Ha hajlandóságot mutat majd a fiam a pénteki főzésre, akkor szerda vacsi és csütörtök mikrózhatna a fagyasztott kajákból és hétfő-kedd és szerda délben meg a sima hűtőben tárolt ételekből. Szóval abszolút megvalósítható azért szerencsére a dolog. Néhány jó ötletet azért sikerült merítenem innen, bizonyos ételekét is, meg a rezsót és a fagyasztást. Önállósodás is jelen van a gyerek életében, hiszen a reggelit teljesen maga oldja meg, és szendvicseket is készít magának tízóraira és uzsonnára, azaz hidegétkezésekből is van bőven. Szerintem tényleg nem tudjátok elképzelni, hogy mennyit eszik, főleg ha még azt is elmondom, hogy június vége óta - mióta felköltözött és a jelenlegi módszer szerint eszik - 4 kg-t fogyott szegény, pedig azelőtt sem volt egyetlen deka feleslege sem. Én ezzekkel a főtt ételekkel és "anya-ízeivel" tudom őt segíteni, amit egyébként nagyon szívesen teszek, csak mivel nem volt túl nagy a repertoárom, így túl sok volt az ismétlés. Szóval mindenkinek köszönöm a segítséget, hasznos volt, de ha valakinek még ezután jut eszébe valami hasznos, nem tartsa magába!

62. martin3 (válaszként erre: 60. - Martin3)
2011. szept. 16. 10:20
még annyit, hogy én biztos lefagyasztanék egy csomó mindent, és úgy egye a gyerek(mármint apránként kiveszi, amit akar enni és így mondhatni frisset eszik, nem 5-6naposat), szóvcal jól fagyasztható a pörkölt, darált hús pörköltösen elkészítve, ami jó bolognainak, chilis bab(nem kell erősre), sült hús, fasírt (előre megcsinálva golyóknak), krumplikrokett, stb. de manapság már annyi fél óra alatt elkészíthető kaja van, hogy ennyi csak beleférne az idejébe, az a fél óra is olyan, hogy közben lehet tanulni is:)(olvastam hogy kevés az ideje), csak kell egy lista, hogy mit akar főzni, és úgy könnyebb, mintha vacilálna, mit is csináljak...
2011. szept. 16. 10:13
Az tényleg igaz szerintem, hogy még a hideg kaja is egészségesebb, mint a hatodik napos meleg kaja.
60. martin3 (válaszként erre: 59. - Rinike)
2011. szept. 16. 10:09
nem egyszerűbb befizetned egy menüre? azt az alapanyagot is meg kell venned, amiből te főzöd...így meg nem akkora meló neked, azért egész hétre megfőzni/sütni, te jó ég...gondolom az ő környékén is van menü, megveszi és megmelegíti magának, így mindig változatosan és friss kajákat ehetne.(én pl a 2-3napos kaját már meg sem eszem:)
59. rinike (válaszként erre: 58. - 410b0a7789)
2011. szept. 16. 10:03
Én szorgalmaznám, hogy kicsit főzögessen, de sajnos 7-kor indul suliba, ahonnan a vége előtt el kell kéretőznie, mert indul edzésre egy 50 km-re lévő városba, aztán mire edzés után hazaér, már fél 9-9 óra van, és még akkor áll neki tanulni másnapra. Nem nagyon van ideje főzögetni. Mondjuk pénteken nincs már iskola, és amúgy is azzal vagyok a legnagyobb bajban, hogy milyen étel állna el péntekig, így jó lenne, ha legalább pénteken délelőtt főzögetne...
2011. szept. 16. 08:34

Nálunk max. másnapig eszik meg a kaját a családom tagjai, utána dobhatom ki. Így csak annyit főzök ami aznap elfogy. Ezt csak azért írtam, hogy érdemes ennyi energiát belerakni, és lehet 2 nap múlva megy a kukába?! Nah jó, más nem az én családom, de 4-5-6 napos kaja...

Ezt amúgy nem bántás és kötözködésképpen írtam, csak szerintem felesleges. Egy 18 éves fiúnak azért már el kell kezdeni az önállósodást. Pl egy tükörtojás, tejbegríz, vagy tészta amire akár bolti szószt rárak, vagy sültkrumpli vmi csibefasírttal...el se hinnéd milyen kreatívak amúgy a fiúk, nem maradna éhen. A bevásárlást is meg kell tanulnia, beosztani a pénzt..stb.

Tudom, hogy most az jön, hogy nekem még kicsik a gyerekeim..stb, viszont attól még nem vagyok olyan messze, amikor a csoporttársaim voltak koleszosok, vagy először kerültek ki az anyukájuk mellől albérletbe. Akkor azért láttam, hogy fele cucc ment a kukába, másik felét meg közösbe ette boldog-boldogtalan. Tudom, hogy anyukáknak jó még a 18 éves fiúról is gondoskodni, de lehet hogy azt az energiát, amit 7 napi kaja főzésre pazarolsz, eltölthetnétek együtt. Soraimat tényleg segítségnek írtam le, nem bántásnak szántam. Természetesen nem tudhatom a valós helyzetet,lehet tényleg minden bekerül a fagyóba, aztán fiad minden nap felmelegíti és megeszi.

57. rinike (válaszként erre: 55. - Bb739fc4ac)
2011. szept. 16. 08:30
És a legjobb (érzés az anyának), mikor a gyerek azt mondja, hogy anya a Te főztöd finomabb, mint az éttermi kaja, vagy XY főztje.
56. jozsi.38 (válaszként erre: 55. - Bb739fc4ac)
2011. szept. 16. 07:16
:)) hogy ez mennyire így van
2011. szept. 15. 20:47
Hát igen, én nem igénylem már hogy küldjön anya ennyi ételt, de látom hogy neki ez öröm:) Meg mama is mindig mondja, hogy úgy várt már anyud, meg készült, hogy mit főzzön süssön:)Ezért hagyom had érvényesüljön:)
54. rinike
2011. szept. 15. 20:30
Bubu a mikrós rizs, és a párolt csirkemell, amire majd ő ráönti a szószt, az nagyon jó. Éppen akciós ott a szósz, ahova vásárolni járok.
53. rinike (válaszként erre: 48. - Bb739fc4ac)
2011. szept. 15. 20:27
Ahha!!! Szóval a barátod eszi meg az anyukád által készített ételt? :D Erre egyébként én is gyanakszom, hogy nem egyedül eszi meg a fiam...
52. 91d4989ab9 (válaszként erre: 1. - Rinike)
2011. szept. 15. 20:23

szia, biztos hogy megeszi? mikor én kolis voltam sokkaja került a kukába igy mert a fene se kivánta már és bentmaradt a hütőben

szoval lehet hogy olcsobb lenne ha valahol menüt enne

51. beatav (válaszként erre: 1. - Rinike)
2011. szept. 15. 20:13
Engem is érdekelne milyen főtt étel áll el 4-6 napig!Ami olyan mint amikor megfőzted.:)
2011. szept. 15. 20:08

Mikroban fozhet maganak virslit,debreceni parost.Vagy ugye suthet sajttal toltott virslit.De pakolhatsz neki fott kaja melle,elallo dolgokat,pl kolbasz,rud felvagott,sajtokat,zoldseget,gyumolcsot.Tudom,ez nem a fozos resze,csak eszembe jutott.En itthonra leszoktam fagyasztani zsemlet,kiflit,szeletelt kenyeret is,igy ha epp nincs ido leszaladni a boltba,csak kikapom a fagyobol,fel percre megmikrozom es finom friss.

De vannak meg egytal etelek,rakott dolgok is.Pl rakott karfiol,rakott kel,rakott krumpli.Vagy epp brassoi,krumplisteszta,kaposztas teszta.Levesben fott husok,pl csirke,marha,csulok,tormaval,mustarral,kenyerrel(ha szereti).

Vagy ha keszitesz elore pl parolt csikozott csirkemellet,o csak raont egy uveg szoszt,pl kinaisat,de ezer felet lehet kapni,berakja a mikroba par rercre,es kesz is az ujabb kaja valtozat.Szoval a jenaiba osszeosznti a hust,(amit te elore elkeszitettel)meg a szoszt,5 perc mikrozas es kesz is.

49. Nyunya44 (válaszként erre: 1. - Rinike)
2011. szept. 15. 20:06

Nem tudom, mennyire válogatós a fiad:)

Nekem anyu úgy csinálta annak idején, hogy kétféle kaját főzött. Az egyik tartalmasabb volt, a másik mindig főzelék. Mivel nálunk is csak mikró volt, sajnos husik közül nem melegítettem meg mindent. A köret mehetett a mikróba, de a husi hideg maradt.

Egyébként a fasírt az egy nagyon tradicionális koleszos kaja, de biztos csináltál már neki több milliószor. :)

2011. szept. 15. 19:58

Mi is így vagyunk, csak én a másik oldalon állok:) Anya pakolja nekünk, ha éppen hazajutok akkor elég sok mindent!

A legmenőbb barátomnál a chilis bab, abból mindig 3 éthordóval hozok neki. Krumplistésztát is pakolt régebben míg kolis életet éltem, és nem volt lehetőségem sok mindent készíteni, illetve kis dobozokba makaróni szószt, ezt lefagyasztottam, és mindig kivettem egy adagravalót, ehhez meg főztem ki tésztát.

Nagy kedvenc az aranygaluska is:)

Meg hát a sült husi:)Illetve pörköltet is szoktam lefagyasztani:)

Én most épp megyek haza egy hónap után, és anya is ezen aggódik hogy mit csomagoljon majd:) Pedig már tudok főzni, de ő mégis mindig pakol:) Drága anyukám<3

2011. szept. 15. 19:56

En mikroban szoktam kesziteni a rizset.Egy kisebb uveg jenai,hoallo edenybe kb 1 csesze rizs,ra kb 2x annyi viz,pici vegeta,vagy ki mivel szereti,fagyasztott borso is mehet bele,vagy 1 bab konzerv.Kozepes fokozaton kb 20 percre szoktam berakni.Ezt a fiad is meg tudna csinalni,2 perc es mindig lenne friss koret.Annyira kell csak figyelni,hogy az edeny magas legyen,nem kell csurig onteni vizzel,mert akkor kifut.

Amugy meg amiket mar lehet elottem is irtak.Az elso napokra lehet kesziteni tartalmas levest,pl gulyas levest,turoscsuszaval,a kesobbiekre, porkoltet,egybe fasirtot,sulteket.Ezekbol amit epp nem eszik meg azt le tudja fagyasztani.Melle a teszta,krumpli elall par napig.A rizset meg ha megcsinalna maganak,akkor friss lenne.

De suthetsz buktat(lekvaros-turos),pogacsat,sutiket,linzert.Ezek sokaig elallnak.

2011. szept. 15. 19:30
Szia! tudsz előre bepanírozni rántott husinak csirkemellet, és fasírtot is előre elkészítheted, le lehet fagyasztani és a fiad kisüti! csak kéne egy rezsó...olcsó, és nagyban megkönnyíti a dolgotokat, mert tésztát is tud főzni akár, vagy virlsit:)
45. b235ac96d5 (válaszként erre: 39. - Rinike)
2011. szept. 15. 19:14
Én szeretem a kuktát. Na nem azt, hanem az edényt:D Szóval: feldarabolom az oldalast, kiáztatom, besózom. A kuktában az olajat vagy a zsírt felforrósítom, egyenként belerakom az oldalas darabokat és "megkapatom" őket úgy, hogy kifehéredjenek. Aztán az egészet belepakolom, fokhagymát szeletelek rá,ízlés szerint, egy kis vizet öntök alá és lezárom. Kb. 30 perc alatt megfő. Azután kiveszem és serpenyőben piros ropogósra sütöm őket.Sütés után leborítom valamivel, hogy ne száradjon ki, de ha a saját zsírjában marad, tutira nem fog kiszáradni:)Hűtőben nagyon sokáig eláll.
44. rinike (válaszként erre: 41. - 5e0c262058)
2011. szept. 15. 17:17
A sólettet is kipróbáljuk! Szerintem a főtt tojás sokáig eláll. Mi húsvétkor több napig esszük.
43. rinike (válaszként erre: 42. - Df2a740c00)
2011. szept. 15. 17:14
Kipróbálom! Tényleg nem tűnik bonyolultnak.
42. df2a740c00 (válaszként erre: 29. - Rinike)
2011. szept. 15. 15:35

Kedvenc csirkemell receptem, mert baromi gyors de nagyon finom:

éjszakára fokhagymás, borsos, sós tejbe áztatod a melleket. Másnap egy tepsibe leraksz egy sort, ráreszelsz 15 dkg füstölt sajtot. A tejben elkeversz egy nagy tejfölt, ezt is ráöntöd és be a sütőbe. kb. 15 perc munka van vele, és később se szárad ki.

41. 5e0c262058 (válaszként erre: 1. - Rinike)
2011. szept. 15. 15:35

Darált húsból gombás Bolognai szószt le lehet fagyasztani, még akár a tésztát is! Sajtot vesz helyben, ez mondjuk két adag lehet, különcsomagolva, és egy héten kétszer ehet belőle.

Azt is kellene nézni, hogy főzeléket, zöldséget is kell ennie, ha ezt nem tudja elvinni, hétvégén legyen zöldbab, vagy egyéb főzelék.

Rizses húst is le lehet fagyasztani, az is komplett kaja, de vegyen helyben fejes salátát, meg egyen paprikát paradicsomot is!

Szerintem ha sonkás vagy kolbászos babfőzeléket csinálsz(sólet, ha jól sejtem), azt is le lehet fagyasztani. Tejfölt kenyeret vesz helyben, és a babban annyi a tápanyag, hogy bírja majd erővel a tanulást!

Csomagolhatsz neki főtt tojást is, azt másnapig jó, ha megeszi, hogy ne romoljon meg.

Egyszóval, ami csak eszedbe jut. Vagy, előveszel egy szakácskönyvet, és onnan meríthetsz ötleteket! ;)

Jó főzőcskézést!

40. rinike
2011. szept. 15. 15:26
Egy picit nem leszek, de ez nem az érdeklődés hiánya! Jövök majd vissza, addig is jöhetnek az ötletek...
39. rinike (válaszként erre: 38. - B235ac96d5)
2011. szept. 15. 15:23
A fokhagymás sült oldalast hogyan készíted?
38. b235ac96d5 (válaszként erre: 29. - Rinike)
2011. szept. 15. 15:17

Nagyon finom és omlós lesz, ha éjszakára bepácolod fokhagymás tejbe, aztán másnap sütöd ki:) Persze előtte felszeleteled:)

Ha csíkokra vágod és bacon szalonnával betekered és kisütöd, még sózni sem kell:)

Sokáig eláll a fokhagymás sült oldalas, vagy a sóval és borssal kisütött alsó vagy felső csirkecomb is.

37. rinike (válaszként erre: 32. - Titati)
2011. szept. 15. 15:15

Igen, egészen apróra, mert ha rájön, hogy gomba van benne, lehet, hogy meg sem enné... :D

Most hétvégén abból volt probléma, hogy rájött, hogy bizonyos ételekben (haha nálunk szinte mindben!) van hagyma. Első gondolata az volt, hogy akkor azokból nem eszik többé, de mikor felsoroltam, hogy mi mindenhez nélkülözhetetlen a hagyma, inkább elállt a szándékától. :D

36. bonia (válaszként erre: 29. - Rinike)
2011. szept. 15. 15:14
Talán,ha hagymán átpirítod,borsozod-mi szoktunk hozzáadni gombát-felöntöd főzőtejszínnel nem lesz rossz.Mi szeretjük és ilyen módon elkészítve nem száraz és fagyasztható is.Szép napot!
35. titati (válaszként erre: 33. - Rinike)
2011. szept. 15. 15:14

Én fél óra-órát szoktam hagyni. (30p minimum kell neki, de a szeletek vastagságától is függ)

Időnként fokhagymát is rakok bele, és letakarva a sűtőben hagyom állni. (ha este beáztatod és másnap sütöd az is jó)

1 2 3 4

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook