Gyomor bypass lefogyásra (beszélgetés)
az előzőhöz még csatolnám azt hogy nagyon megköszönném ha segítenétek nekem.....elég nagy dilemmában vagyok!! elolvatam nagyon sok oldalt amit itt beszéltetek és sok minden megijeszt!!úgy értelmezem bár lehet rosszul hogy azon kívül hogy az ember lefogy olyan komoly sok mást hoz magával ez a műtét!sok mindent ami nagyon rossz és megnehezíti a mindennapokat és nem is tudom,hogy tudnék e egy életen át azzal együtt élni,hogy nem ehetek önfeledten többet egy ebédet mert azon kell végig stresszelnem hogy uhhhhhh megrágjam jól mert különben begörcsölök,behányok vagy befosok........ha evés közben nem koncentrálok 100%osan akkor dömpingem vagy fulladásom lesz! :(
engem ezek halálra rémisztenek és nem tudom mitévő legyek!!! a rengeteg vitamin és minden féle hiányról nem is beszélve!!! Hősök vagytok a szememben és mindenki elött meghajlok aki tud ezzel élni!!mert nem könnyű!!vajon megér ennyi kínlódást a vékonyság??
még 1 dolog....nem nagyon írta le senki milyen volt az első egy hete...fájdalmak??jaaa meg igen katétereztek titeket a műtétnél???
illetve erről a nyelőpróbárol is írnátok kérlek!
NE HARAGUDJATOK A SOK KÉRDÉSÉRT :)
Sziasztok
Új tag vagyok így először is köszöntök mindenkit!
Én most kacsingatok a gyomor bypass felé!!már az időpont kérés stádiumánál vagyok!
Kicsit azért be vagyok parázva....minden álmom szép vékonynak lenni de ez nem jön össze!128 kg vagyok jelenleg! álomsúly 85 :).....lenne pár kérdésem hozzátok és megköszönném ha válaszolnátok rá páran!
1, mivel 28 vagyok szeretnék kisbabát,mennyire befolyásolja ez az egész a baba fejlődését vajon mert ugye a tápanyag felszívódás más...
2, ki tudja hosszútávon milyen következményei vannak a bypassnak mert én olvastam már arról,hogy amerikai kutatók kimutatták,hogy az aki bypassos az agyában valami hormon kevesebb termelődék és nagyobb az archejmen kór illetve a kognitív emlékezet nagy mértékben romolhat....erről valami ???????
3,nem e rövidíti az élet hosszát ?
4,valaki írja már le konkrétan tabuk nélkűl,hogy a műtét után hogyan is néz ki az emésztés???megeszek valamit és azonnal össze kakálom magam? :) már bocsi de komolyan érdekelne ez a része...
5,a nyitott gyomorral kellemetlen szálszag is társul???
6,van olyan étel amiről le kell mondani??
7,mi az hogy megakad az étel és vissza kell hányni???
BOCSIIII ELŐRE IS BIZTOS TETTEM FEL NEM NORMÁLIS KÉRDÉST IS DE EZEK AZOK AMIK NEGATÍVAT JELENTENEK EBBEN AZ EGÉSZBEN!!
KÉRLEK SEGÍTSETEK,HOGY ÉN IS OLYAN SIKERES LEGYEK MINT TI!!!
Mindig is foglalkoztatott gondolatban nemcsak az elhízás kezelése, hanem az okok, a miértek is.
A sok elolvasott cikkből nekem az jött le, hogy az elhízás oka (a genetika mellett), hogy túl stresszes az életmódunk, valamint túl sok és túl finom étel áll szinte korlátlan mértékben a rendelkezésünkre, ami megborítja a hormonegyensúlyt.
A megoldás (a műtéten túl) nem megtetézni mindezt az önsanyargatással, mint tüneti kezeléssel, hanem először a stresszt kell csökkenteni (stresszoldás, pl. fizikai igénybevétel, kirándulás, testmozgás, jóga, stb.), meg a magas feldolgozottságú, így ízfokozóval és cukorral mértéktelenül teletömött kész-és félkész ételeket elkerülni (zacskós/fagyasztott készételek, vödrös csokiparányok, ilyen-olyan szeletek, pinguí-k, csokik, ropik, kekszek, nasik, cukik), helyette főzés-sütés alapanyagokból.
Tehát minél több ételünket magunk állítsuk elő, és minél egyszerűbben - át ne essünk a ló túloldalára, túlságos örömünket lelve benne! Mindannyian sok sorstársat ismerünk (főleg férfiakat), akik túlsúlyosak is, meg amatőr, de igen lelkes konyhaművészek is egyben, minden családi-baráti ünnepen.
("Kóstoldmegavelőspacalomat! Ilyet még nem ettél, rókagombás kacsamájjal töltött marhanyelv aszpikban! Csak egy falatot a vörösboros, füstöltcsülkös, gombás szarvasragumból! Összecsinálod magad, ha megnyalod a csokoládés málnával csurgatott amarettós trüffelcsíkjaimat!"
Nem beszélve a mára Istenhitté, sőt vallássá magasztosult barbecue-zésről...) Csoda, ha a hétköznapokban aztán nem vagyunk boldogok a sima menütől, hanem feltétlenül kell fölé a büfében az az isler a duplacsokis cappuccínóval is?
Sajnos a mesterséges ízfokozók annyira tönkretették normális ízérzékelésünket, hogy a hagyományos ételek már meg se ütik ingerküszöbünket, úgy érezzük, mintha fűrészport ettünk volna. "Hiányzanak az ízek", mindabból, amikre nagyszüleink még megnyalták volna a tíz ujjukat. Cifráznunk kell hát, és ezeknél az új, erőteljes ízeknél többé már nem tud megálljt parancsolni az a kis érzékelésünk, hogy lassan tele a gyomor... A knédlit még le tudtuk volna tenni, de a mustáros-édes BBQ-szószos sült malac-oldalast, a cukrászdai "év süteményét", a triplakaramellás frappuccino-t vagy akárcsak a pékségek kakaóscsiga- duplakakaóskalács- meg fánkkölteményeit, vagy a tescós agyoncukrozott dióspálmát???
A következmény pedig: hormonális rendszerünk, egyensúlyunk totális megborulása:-( És a fogyás innentől sajnos már semmiképpen nem akaraterő...
Ebből is jól látszik, amit Mohos doktor is sokszor hangsúlyoz: a műtét nem maga a megoldás, csak egy segítség ahhoz!
De ha nem változtatunk életmódunkon, szokásainkon, ha nem főzünk alapanyagokból a magas feldolgozottságú készételek helyett, de nem konyhaművész, csak háziasszony/ember módra, akkor a műtét önmagában csodát tenni nem tud. "Csak" egy nagyon hasznos mankó ahhoz, hogy mi magunk tegyünk csodát - saját magunkkal.
De csak ha hajlandóak vagyunk.
Külön felhívnám a figyelmet a cikk egy érdekes megállapítására:
a hosszútávú stressz elhízást okoz!
Mert felborul a kortizol nevű hormon normális szintje, többi hormonnal való egyensúlya.
"Miért is fokozza akkor a stressz a testsúlyt, miért okoz kövérséget, ha a mellékvesekérget szabályozó hormonok csökkentik az étvágyat?. A válasz a következő: a cortisol ugye úgynevezett kontrainzuláris ( inzulin antagonista ) hormon, hatására a vércukor szint megemelkedik, a magas inzulin szint pedig fokozza a különböző sejtek így a zsírsejtek osztódását. Ezért nő a testsúly. Ugyanakkor a cortisolnak is szerepe van a sejtek osztódásának szabályozásában. Főleg a hasi zsírszövet gazdag un. steroid receptorokban, tehát az osztódást elősegítő hatás itt fog dominálni. Ezáltal jön létre a jellegzetes és nagyon veszélyes hasi elhízás a krónikus stressz hatására."
Akit az elhízás mögött meghúzódó hormonális problémák jobban érdekelnek, ajánlom Dr. Károlyi Zoltán belgyógyász egyik cikkét, igen tanulságos.
Mért, téged szűrtek rá?
Mert engem, bár mindkét helyen voltam műtét előtt, nem. Debrecenben konkrétan a legelső rendelés napján, kb. 1,5 óra alatt meg is csináltak minden kivizsgálást, amire kíváncsiak voltak.
A magyar egészségügy még nem tart ott, hogy mindenre tekintettel lehessen. Tudom, Ausztriában meg Svájcban műtött sorstársaink is vannak, akik beszámoltak egész kivizsgálás-sorozatról, benne még pszichiáterrel is (hiszen az elhízásnak lelki okai is lehetnek), de az nem itt van sajnos, mert minket a TB ellenségként kezel, nem támogat. Egyébként meg mindenhol becsúszik egy-egy súlyosabb hormonzavaros a műtöttek közé, még az USÁ-ban is, pedig ott eléggé kivizsgálják az embert. A hormonzavar ugyanis nem olyan, hogy vagy van vagy nincs, hanem annak ezerféle kombinációja és fokozata létezik. Meg fogsz lepődni, de legtöbbünknél bizony a műtét előtt már elindult valami zavar a hormonháztartásban, nem az akaraterő-hiánytól, az unalomtól meg a levegőtől lettünk kövérek... Magát az étvágyat is hormonok igen összetett egyensúlya (pl. a ghrelin-leptin) szabályozza. Nálunk a ZAVAR MÉRTÉKE, ami a fogyás kimenetele szempontjából fontos, nem az a kérdés, hogy egyáltalán van-e... Oké, a Cushing-kórost, akinek már szemmel látható zsírpúpja van, nem műtik meg, de a többi hormonproblémát szemmel ugyan ki nem szűrik!
Ugyebár szinte minden műtött tisztában van a műtét egyik előnyével, hogy a bolygóideg átvágásával a ghrelin nevű "éhséghormon" túlzott termelődését csökkenti, normalizálja ismét - de közben bociszemekkel csodálkozik, amikor azt mondják neki, hogy bizony ő is hormonproblémák miatt hízott meg:-)
Ne féljünk már az igazsággal szembenézni. Sose. Én is mindig azt mondom, hogy igen, a műtétet 40 BMI felett csinálni KELL, mert megéri! MAJDNEM mindenkinek. De az a pici, akár csak néhány ezrelékes hibahatár, hogy valami nem válik be - ahogy az élet minden területén - itt is benne van. Tökéletes csak a Jóisten lehet.
Nézzük egyszerűbben egy példán keresztül:
Tegyük fel, hogy valakinek nincs hormonzavara, és 140 kilóról indul. A műtét után 3/4-1 évvel lemegy mondjuk 90-re. (Ki hamarabb, ki később áll le a fogyással, ez totál egyénfüggő, van, aki még 2 évesen is fogy). Ezután, másfél-2 éves korában vagy marad 90 körül, vagy ami valószínűbb, hogy felmegy 95-100 köré. És ami a lényeg: még 3-4 évesen is ottvan!
Nézzük ellenben a hormonzavart: 1 évig a helyzet gyakorlatilag ugyanaz, de kb. 1,5-2 évesen jelentősebben elindul visszafele a süly, és 3-4 évesen 120-130 között lesz megint. De az első 1-1,5 évben gyakorlatilag nincs különbség, illetve nem lehet eldönteni, hogy az a kis különbség hormonzavar vagy csak egyéni sajátosság-e. Hibahatáron belül van...
Szóval egyáltalán ne akarj már 3 héttel (!) a műtét után komoly következtetéseket levonni:-)
A pépeseket meg lehetőleg hamarosan hagyd el... Azok a mi ellenségeink:-( Hiszen nekünk nincs záróizom a gyomron alul, így a "normálisakkal" ellentétben nekünk rögtön ki tud alul folyni az, ami felül bement, ha elég pempős, meg a beleket sem rántja össze (tehát kb. a fiziológiás sóoldatnak megfelelő sókoncentráció van benne). A pépessel kb. mintha egy alul lyukas zsákot akarnál megtölteni...
Türelem... nyugalom:-)
Ilyen rövid idő alatt még semmilyen következtetést nem lehet levonni. A kétségeidet meg mindannyian átéltük már, ez természetes, hiszen a fogyás sose folyamatos, hanem szakaszos. Majd elindul újból.
Az is természetes, hogy főzelékből bármennyit meg tudsz enni (térfogatra még több is lemegy, mint akár vízből), hiszen az igen jól csúszik és pont optimális sótartalmú, és mire a beleket mind megtöltenéd, több liter is lemenne. Mérd ki főzelékből előre az adagodat (max. 3 deci), és semmiképp ne egyél többet, inkább ha továbbra is éhes vagy, egyél utána valami szilárdat. És evés után várd meg mindig a fél órát, csak ezután igyál. El fog a fogyás újból indulni. Ha hormonzavara van valakinek, az valóban akadályozza a fogyást, sőt vissza is fordítja, de az nem ilyen hamar jelentkezik, hanem csak egyéves kor felé-után. Addig a műtét hatása erősebb. A hormonzavarosak nem lefogyni nem tudnak, hanem később visszaszedik... Szóval a te fogyásod üteméből még az égvilágon nem lehet következtetni semmire, nyugi.
Türelem!:-)
Három hete műtöttek, az első héten fogytam 10 kilót azóta egy helyben állok, szerintetek lehet olyan, hogy ezzel a műtéttel sem lehet lefogyni?
Ráadásul egy normális adag kaját le tudok küldeni a pépesekből, pl főzelékek.
A plasztika kapcsán érdemes tisztába tenni: a visszahízás és a testsúly néhány kilós emelkedés utáni beállása (stabilizálódása) két külön dolog.
A visszahízás azt jelenti, hogy valaki gyakorlatilag visszaszerzi a műtét előtti súlyát (legalábbis 80-90%-ra megközelíti azt), ennek oka többnyire hormonális lehet (mellékvese vagy agyalapi mirigy problémái), amin a bypassműtét sajnos nem segít: a hormonzavar miatt a szervezet mindenképpen erőlteti a súlygarapodást, még a műtött gyomor erőteljes feszegetése árán is. Az ilyen embereknél az alapprobléma, a hormonzavar kezelése nélkül a műtét sajnos kevésbé lesz sikeres.
A testsúly beállása egy másik dolog: a műtétet közvetlenül követő időpontban eszünk a legkevesebbet, szinte csak kanálnyi adagot, hiszen az új gyomor még ekkor a legkisebb, és rajta a kimeneteli nyílás is a legszűkebb, így fogyásunk ilyenkor lesz a leggyorsabb. Idővel, a használat során elkezd nyúlni az új kis gyomrunk, és nőni rajta a kivezetés is, ez egy termszetes folyamat, ahogy a pulóverünk is nyúlik használat során, és ahogy a testszöveteink is (lásd pl. orr, fül nagyobbodása, ráncok, mell megereszkedése). Idővel tehát a gyomorkapacitás nő, és egyre nagyobb falatok férnek is ki a gyomornyíláson (egyre kevesebbszer akad meg), így lassul a fogyás, és az csak egyéni (lényegtelen) különbség, hogy egyszercsak megáll vagy kicsit vissza is kanyarodik a testsúly, mielőtt végleg stabilizálódna. A visszakanyarodós stabilizálódás azokra jellemző inkább, akik "alászaladtak" a hosszú távon stabilizálható testsúlyuknak, mert pl. erőteljes sportolásba kezdtek, nagyobb életmódváltást valósítottak meg (mozgás+egészségesebb étkezés), vagy kisebb hormonproblémájuk (ami még nem kimondott hormonzavar) kialakult már, így étvágyukkal jó 1 év után újból küzdeniük kell. A többiek súlya meg csakúgy megáll.
Jó, ha a plasztika már a testsúly stabilizálódása után következik, persze lehet, hogy az ember hamar jól ráérez, hogy ő a korán stabilizálók közé tartozik, de végülis nagyonnagy baj akkor sincs, ha a súly csak a plasztika után áll be, csak úgy a végeredmény nem lesz olyan szép (hiszen a bőr újra nyúlni kénytelen).
Az eredmény igen látványos!
Na, erről a témáról a Te véleményedet, mint plasztikát komolyan fontolgatóét, szeretném kikérni, mert én is tervezgetem.
Ugye tudvalevő, hogy a fogyás mértéke koordináta-rendszerben ábrázolva szinte mindenkinél egy egyenlőtlen szárú, de azért U-alakú görbét mutat. Tehát lefogy kb. 1-1,5 év alatt a minimális súlyára, aztán további 1-1,5 év alatt visszajön néhány kiló, és úgy áll be véglegesre. (Ez csak azokra a szerencsésekre nem érvényes, akiknek a rossz életmódon-szokáson felül semmilyen további problémájuk - hormonális, idegrendszeri, függőségi - nem volt. Ők lefogynak a minimumra, és úgy maradnak, sőt küzdeniük kell, hogy ne fogyjanak már többet.) Ahogy olvastam, külföldön a plasztikai sebészek emiatt kimondottan azt javasolják a bypass-osoknak, hogy miután beállni látszik a súlyuk, várjanak még min. 1 évet, mielőtt plsztikáztatnak, és azalatt válik el, hogy tényleg az a súly lesz-e a végleges, tehát tényleg kell-e a műtét, de főleg ha kell is, de pontosan hol és mennyit vegyenek le. Ismerek itthon is olyan műtöttet, aki 50 kiló fogyás után sietve plasztikáztatta magát, aztán visszajött neki 8-10 kiló, és ma már azt mondja, ha tudta volna, hogy 40 kiló lesz a végleges fogyás, talán nem is lett volna szükség a plasztikára, vagy nem mindenhol.
Te hogy látod ezt, mondott-e ilyen téren valamit érdeklődésedre a plasztikai sebész, illetve majd légyszi mondd el, mit mondott a konzultáción.
Még két nap és 14 hónapos műtött leszek. Jelenleg 64 és 64,5 kg közt mozgok. Ez a legkisebb súlyom. Mostmár komoly bőrfelesleg mutatkozik rajtam sajnos. Eddig egész ugy 70 egynehány kilóig nem volt ilyen látványos a lógás de mostanság igen. Ez a 60kg körülü súly már kritikusnak tünik ebből a szempontból.Rraktam fel képet ezt tegnap csináltuk ezen is jól látszik a hasamon maradt meg a legtöbb a lábamon elviselhető a karomonom hátamon is mintha egy számmal nagyobbat hordanék. Dr Lóderer Zoltánt üldöztem konzultációs időpontért s sikerült március legelejére kapnom tőle időpontot s meglátjuk mit tud kezdeni a felesleges bőrömmel szakmai tudását latba vetve.
44 kg fogyás után azt hiszem ezt nem lehet elkerülni sajnos.
Kedves Carpe, én úgy gondolom, hogy a gyomor bypass műtét pm problémámra nem megoldás . Továbbra is szedem a gyogyót , ha nem szedtem a tsh eredmenyem nagyon elszállt, / volt rá példa , hogy heti 3* nem vettem be , mert volt, hogy nem értem volna ki a melléklelységbe elég gyorsan, a gyogyó korábban mindig meghajtott , ma már nincs ilyen problémám. / Az idők folyamán szedtem a gyogyót többféle kombinációban és egyre " erősebbet" , most a 175 mg levotiroxin tartalmú tablettát szedek. 3 havonta járok vérvételre es endo dokihoz is, ezzel kapcsolatos eredményt csak kb. 1 hónap múlva tudok mondani.
Amiben javulást várok az az inzulin rezisztencia természetesen a fogyás mellett a mozgékonyság visszanyerése . 120kg-ról idultam nov 19.-én azóta nem emlékszem hangulat ingadozásokra , nem volt komoly hányingerem sem.
2 éve már paleóztam 5- 6 kg fgyást akkor is elértem és jó közérzetem jó volt de a fogyás nem ment tovább , ezt az életmódot ma is többé kevésbé követem. Jó ötlet az endo kivizsgálás, hisz ez része a műtét elötti vizsgálatoknak is . Kerestem én is hasonló problémákkal rendelkezőket és írtam is levelet a Debrecenben műtött hölgynek , de a várt válasz elmaradt/ a hölgy itt is és a pm alulműködés oldalon is posztolt/. A mostani endo doki szerint a pm elhalt majdnem teljesen , szerinte ezen diéta nem segít , a testsúly csökkenésével sem csökken a jól beállított gyógyszer mennyisége, /emelkedhet is/, de az endo doki sem tudta garantálni , hogy a beállítás után a fogyás beindul , ezért döntöttem a gyomor bp műtét mellett és egyúttal az epehólyagot is kivették a lövekkel együtt.
Tana, visszaolvastam a kérdéseid, látom tavaly pont ugyan az foglalkoztatott téged is mint most engem,:)
minden esetre elmegyek egy vizsgálatra, hogy mi a helyzet, legalább lesz összehasonlítási alapom,a műtét elötti és utáni állapotra.
Tana, köszi a választ, miután elolvastam a Pm alulmükődősök problémáit, ugy érzem mindegy mi a valós oka a bajoknak, a fogyás mindeképpen kell, igy vagy ugy. tehát az eredményeid nem lettek jobbak, de tudtál fogyni,ami a lényeg!! a közérzetedet mennyire befolyásolta a fogyás, és a hormonjaid?nincsnek hangulat inagdozásaid? ha nem sikerült beállítani pmre a gyógyit, akkor nincs is értelme szedned? nem?
gratulálok a 17 kilóhoz:) mennyiről indultál?
köszi, jövőhéten már oksabb leszek
benéztem a pazsmirigyes fórumba is, sokan küszködnek túlsúlyal képtelenek fogyni, szedik a gyógyszert és még úgy sem, gondolom igy csak félig van a problémájuk megoldva. mert a bogyó egy dolog, de attól még keményen diétázni kéne.
Gyakorlatilag mindenki így van ezzel a kívánással műtét előtt:-) Hogy mennyire szűnik meg? Ez rettenetesen egyénfüggő! Attól függ, ki milyen okból hízott meg (hormonális? szervi baj? öröklöttség? vagy csak stresszoldás, unalomevés, rossz életmód, ülőmunka?), mennyi ideje (mekkora károkat okozott benne az elhízás, nyilván régebbóta többet), mennyi idősen (aki csak késő felnőttkorában, pl. klimaxkor, az nagyobb eséllyel tartja meg műtét utáni fogyási eredményeit, mint aki már gyerekkorában), mekkora az akaratereje, van-e édességfüggősége, stb. stb.
Fenti, igen eltérő okok miatt igen eltérő lesz a műtét utáni "kívánósság" szintje is. Van, aki továbbra is megenné a vasszöget is, és van, aki szinte teljesen el tudja felejteni az étkezéseket, és oda sorolja, ahova való: egy szükséges dolog a létfenntartás miatt, alacsony élvezeti értékkel, semmi több.
Hogy Te melyik leszel majd? Ht azt - a fene se tudja... Valószínű, előre még az orvosok sem.
Sajnos ha más a baj, és azt megoldják, az legfeljebb azon segít, hogy ne hízz tovább, de lefogyni még nem fogsz. Az elhízás igensok kárt okoz a szervezetben, ami miatt egy szint felett már nem lehet lefogyni (pl. kitágítja a gyomrot, meg tönkreteszi a jóllakottság visszajelző rendszerét, ezért kívánjuk az ételt még jóllakottan is). Ha rendbehozzák a hormonháztartásod, legfeljebb csak ott tartasz majd, mint egy rossz életmód miatt elhízott másik ember, éppúgy szükség lez a műtétre, hogy lefogyj, mint neki.
Ha nem hozzák rendbe a hormonokat, akkor viszont hosszútávon a műtét se segít(!), hiszen továbbra is rettenetesen kívánnád az ételt, és úgyis előbb-utóbb kitágítanád a gyomrod és a felső vékonybélszakaszt. Van ilyen is, ahogy Mohos doktor mondta - és azt is hozzátette, hogy számukra még egy esély létezik, a duodenal switch, de ezt itthon még nemigen csinálják. Szóval jobb megelőzni a bajt, és a hormonháztartást kivizsgálni, mert ugye a fejünket nem műtik, csak a hasunkat...
További ajánlott fórumok:
- Kb. 1, 5 hónapja tartó szűnni nem nagyon akaró gyomorfájásra milyen nem orvosi alkalmazások léteznek amitől jól de legalábbis jobban leszek?
- Voltál-e már gyomortükrözésen a gastroenterológián?
- Volt már v.kinek gyomor vagy végbél tükrözése?Tapasztalatok?
- Ha már végképp semmi nem segít, végeztetnél gyomorgyűrű műtétet?
- Az én gyomor bypassom
- Bypass és Sleeve gyomorműtét tapasztalatok