Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Ha kimerül a céges keret, szólok, kösziiii:-)
Bár úgy érzem, csak a következő életemben fog ez nekem igazán menni. Nem az én nyelvem. A latin volt nekem való: logikus, nyelvtanos, fejtörős, kultúrtöris, és semmi kiejtési trükközés meg listening.
Persze!! A B1-es tudású tanár bp-i volt, és unokahugik vidéki gimikben nyelvvizsgáztak rásegítés nélkül. És anno én is.
De videken a minőségi nyelvtanárokból méginkabb érezhető a hiány. Nem az egyetemi városokra és megyeszékhelyekre gondolok.
Még mindig tudok egy tényleg zseniális Business English tanárt! Online is tanít és személyesen is a Deák térhez közel.
Ha kell az elérhetősége, szólj. :-)
Én most vagyok hasonló helyzetben. Ketteske után mondtam a nyelviskola vezetőjének, hogy ha a következő bizniszbeszélgetésre rámszabadított kollégája is elkezd nekem magyarul igeidőket magyarázni (6000+ ÁFA órabérért), átmegyek a konkurrenciához:-) Hármaska már majdnem olyan, mint amilyenre szükségem van.
1.5 éve az általad ajánlott nyelviskolában is volt 2 szuperjó tanár, az egyiket már el is vitte egy versenytárs. Sulikba sajnos alig jut minőségi nyelvtanár. Így sok tanár teljesítményéért még ez a ped.bér is sok.
Kb úgy beszélek, ahogy a posztokat írom... :-)))
Ki lehet a lényeget hámozni, legtöbbször értelme is van de hemzseg a stilisztikai helyesírási és egyéb hibáktól. :-))
Ne is vágyok tanítani...
Ezen a problémán sem a 2 hét anyanyelvi környezet fog segíteni:-)
Eleve tanítóképzőbe már az én időmben is többnyire közepes tanulók mentek...
De sajnos tanárkepzésre is a kelleténél kevesebb valóban odavaló diák jelentkezik.
...szóval a probléma gyökere inkább a pálya presztízsének hiánya, meg az alulfizetettség, meg következésképp a rendkívül alacsony ponthatárok.
Saját fiam ugye pl szívesen lenne tanár és sztem jó is lenne annak, de még ő sem vállalta be az ott kecsegtető lehetőségeket... pedig nem vagyunk egy kimondottan profitorientált család...
Így azért nem egyszerű, egyszerre minőségit várni, közben meg nem tenni bele semmit, mármint az oktatási rendszerbe, felülről, ugye.
Sok orosztanár választotta a németet, de nem ez már a probléma gyökere. Ők már kb nyugdíjas korúak lassan mind.
Van saját barátnőm, aki angolt tanít általánosban, és hát na... Azt hiszem, nemhogy bármelyik gyerekem jobban tud nála angolul, de még én is. Fiam ált isk alsós angoltanára sem tudott effektíve sehogy se. Ezek a tanítónénik, akik a kiegészítő angolos képzést csinálják meg, és feltaníthatnak hatodikig, életveszélyesek tudnak lenni valójában. Tisztelet a kivételnek.
Ez fantasztikus eredmény, gratulálok! Melyik suliba járt egyébként (biztosan mondtad, de időnként szétesik a puzzle a fejemben, olyan sok szülő, gyerek van itt)? :)
Mit választott helyette, hová ment?
Ott is hagyta az egyetemet. Nem vette be a gyomra, hogy át kell engedje a diákot egy kegyelemkettessel, mert kell az egyetemnek a diák után járó fejpénz vagy mi és nem buktathatja meg.
(Két évre rá meg is szűnt a vidéki egyetemen a francia tanszék)
A lányom 2020ban érettségizett, 3 emeltje volt előtte eg yévvel megcsinálta az angol emeltet 95% ra, a normál érettségi iedőben pedig történelem emelt (92 % lett ) és társadalomismeret emelt (93%)
A közép matek, magyar és német szintén mind 90 % fölött lett.
Neki összesen 479 pontja lett, az ELTE állami jogra 472 volt tavaly a ponthatár - simán bejutott. 2. helyre a CORVINUS nemzetközi tanulmányok 3. helyre pedig az ELTE szociológia szakot írta.
A törire karanténban sokat segített a Rubikon online felkészítő csomag , a társismeretre készültek utolsó évben a suliban ( a gimi társadalomismeretben igen erős volt ) , de beirattuk az ELTE szociológia emelt társism felkészítőjére is.
Vannak , akik szerint ezek nélkül is simán fel lehet készülni egy klasszik versenyistállóban...
Az ELTE jog tanulmányi felelőse épp nemrég gratulált , mert azt mondta nem semmi az ország legjobb 80 diákja (gondolom ennyit vettek fel államira tavaly) között lenni. (Más kérdés, hogy halasztott - külföldön kezdte a tanulmányait Londonban).
Hát ez az! És onnantól csak felejtenek.
Sztem ha minden angoltanárt bejelentés nélkül B2-re (!!!) tesztelnének, lenne nagy meglepi az országos eredményben. A topgimis'topokos gyerekeink univerzumából kilépve nagyokat lehet csodálkozni. Vidéki rokinságom képben tart:-)
Franciatanárból is kevés használható van, és C1 felkészítést alig vállal valaki, ez még Bp-n sem könnyű.
A némettel nem tudom hogy állunk.Talán azt kevesebb orosztanár választotta átképzéskor, és nincs olyan mélyen a probléma gyökere.
Én anno tanultam magyar és anyanyelvi tanároktól is egy nyelvet, és nekem B2 előtt a heti 4 anyanyelvi kevesebbet adott, mint a heti 4 magyar tanár, azért, mert a magyar jobb módszerrel tanított. Nála sem lehetett megszólalni magyarul. Szerintem nem az anyanyelvi tanárok hiányan múlik a nyelv(nem)tudás, hanem a módszeren.
Az oszták gyerekeket sem feltétlenül anyanyelvi tanárok tanítják, és 14 éves korban folyamatos az angoljuk.
A gyerekemnek soha nem volt anyanyelvi tanárja, és gyönyörű kiejtéssel C1 tudásig jutott. Mert a Toldyban kapott egy jó tanárt, aki 0-ról így felépítette.
Viszont osztálytars anyuka mesélte, hogy 2tanos áltsuliban B1 körüli tudással is tanítanak. Ez baj.
A tanárképzésen és a tanári pálya presztizsén megy ez el inkább, nem az anyanyelviségen.
Jó lesz ez akkor is:-)
Biztos sokaknak nagy segítség. Ha nem is a nyelvtudásban. De 2 hetet külföldön nem minden gyerek tölthetne családi önerőből.
A nyelvi eredményt sztem nem éri el. A B2 kötelezővé tételéhez sem visz közelebb. Mert pont B2-től hatékony az anyanyelvi közeg, ha instant megoldás kell. A2/B1 szinttel hónapokig kellene kint lenni a fejlődéshez.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!