Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után fórum

Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)

8639. levia
2021. febr. 10. 22:24

Ha javulni fog a helyzet Európa-szerte, 2021 tavaszán elindítjuk a DiscoverEU következő pályázati fordulóját, hogy a 18 éves európai fiatalok újabb csoportja utazási igazolványt nyerhessen. Addig is kövess bennünket a közösségi felületeken, ahol folyamatosan tájékoztatunk a fejleményekről!

[link]

8638. levia (válaszként erre: 8637. - Levia)
2021. febr. 10. 22:01

Előrehozott érettségi vizsga a tanulói jogviszony fennállása alatt, az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt egyes érettségi vizsgatárgyból első

alkalommal tett vizsga, amely letehető:

a) idegen nyelvekből, informatikából a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző második tanév május-júniusi vizsgaidőszakában,

valamint az azt követő vizsgaidőszakokban, továbbá

b) olyan érettségi vizsgatárgyból, amelyeknél a tanuló számára az adott vizsgatárgy vizsgájára való jelentkezés feltételeinek teljesítéséhez

szükséges tantárgy, tantárgyak tanítása a középiskola helyi tanterve szerint a középiskolai tanulmányok befejezését megelőző tanévek

valamelyikében lezárul, először a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző második tanév május-júniusi vizsgaidőszakában,

valamint az azt követő vizsgaidőszakokban.

8637. levia (válaszként erre: 8636. - Becso26)
2021. febr. 10. 21:54
Igen, így is ajánlják. Előbb az előrehozott közép, aztán az emelt.
8636. becso26
2021. febr. 10. 21:49

Sziasztok! Jártas esetleg a témában valaki, hogy érdemes-e informatikából előrehozott középszintű érettségit tenni, ha a gyerek emeltet is akar később csinálni, mert ebbe az irányba szeretne továbbtanulni? Később lehet emelt előrehozottat is rakni?

Felvételi szempontjából mit érdemes csinálni?

8635. dora68 (válaszként erre: 8614. - Levia)
2021. febr. 10. 09:12
Imádom.
8634. logarithmia (válaszként erre: 8630. - Virgilius)
2021. febr. 9. 20:44

:-))

Vagy csak nem ismerte a megreformálni kívánt rendszert, így nem gondolhatott mindenre.

8633. logarithmia (válaszként erre: 8632. - Levia)
2021. febr. 9. 20:42
Vagy utolsó esély a hírnévre:-)))
8632. levia (válaszként erre: 8629. - Logarithmia)
2021. febr. 9. 20:19
Választási év?
8631. levia (válaszként erre: 8630. - Virgilius)
2021. febr. 9. 20:18
Ezen miért nem csodálkozom?
8630. virgilius (válaszként erre: 8627. - Logarithmia)
2021. febr. 9. 20:09
Azt sztem az sem értette, aki kitalálta. :)
8629. logarithmia (válaszként erre: 8628. - Levia)
2021. febr. 9. 20:00

Ez lenne logikus:-) Nem emlékszem a visszavonás szövegére.

De jövőre még esélyes, hogy valamit villantanak ezen a területen is.

8628. levia (válaszként erre: 8627. - Logarithmia)
2021. febr. 9. 19:42
Sztem ez sose jön vissza.
2021. febr. 9. 19:41

Arról tudtok esetleg, hogy visszajön-e (covid után pl) az a tavaly elvetett pontszámítós rendszer, amelyben 1 bármiből "letudható" emelt érettségi volt, és a nyelvi emelt mellett az azonos nyelvből szerzett nyelvvizsga is ért pontot ( sőt, ugyanabból a nyelvből 2 középfokú is)?

Vagy ezt örökre vették le a műsorról?

8626. levia (válaszként erre: 8625. - Virgilius)
2021. febr. 9. 18:01
A végig kitűnőségtől a leányzó is elbúcsúzott 9.-ben.
8625. virgilius (válaszként erre: 8623. - Virgilius)
2021. febr. 9. 17:38
:))) Ja, tudom. :) Lehet, hogy itt is azokat, akik mást is tettek. Annyira nem figyeltem, minket úgysem érintett.
8624. levia (válaszként erre: 8623. - Virgilius)
2021. febr. 9. 17:35

A végig kitűnőket nem díjazták külön, ill csak azokat közülük, akik mást is tettek.

Az országos 1-3 a mi esetünkben a Kökél német fordítóverseny volt, nem diákolimpiai magasság. Okosan kell versenyt is választani. :-)))

8623. virgilius
2021. febr. 9. 17:26

A Városmajoriban nem tudom, kinek mi jár, mert sosem voltak a gyerekeim semmiféle versenyen országos háromban. :) Leginkább a szánk, az járt. :)

Viszont: a ballagáson kisoztották a mindenféle okleveleket, és tény, hogy a sima kitűnőknek úgy alapból nem járt semmi. Gondoltam is, hogy egy mezei iskolában azért némi buksisimi csak lenne. Na itt nem volt. De a versenyhelyezettek kaptak okleveleket, meg azok is, akik végig kitűnők voltak.

8622. akinomuj (válaszként erre: 8618. - Levia)
2021. febr. 9. 17:15
Igen, igen, csak a végzősöknek jár a Fazékban is.
8621. Somam (válaszként erre: 8619. - Virgilius)
2021. febr. 9. 17:12
igen a pécsiek idén már nem kaptak támogatást...főleg most , gondolom...
8620. Somam (válaszként erre: 8614. - Levia)
2021. febr. 9. 17:10
Köszi, nekünk a suliválasztás már nem esedékes, ez a fórum még épp igen és majd 5 év múlva lesz megint:-) kiöregedtem a HVG középiskolai listából:-)
8619. virgilius (válaszként erre: 8617. - Somam)
2021. febr. 9. 17:09
Több is van. :) Amin ők voltak tavaly, az az estöri. estori.hu
8618. levia (válaszként erre: 8612. - Akinomuj)
2021. febr. 9. 17:01

Most, hogy mondod: E5-ben év végén van egy pár órás fogadás (süti, üdítő, kb ez a jutalom) azoknak, akik országos versenyen 1-3-ban végeztek és erről értesült is a suli.

Kitüntetés csak a végzősöknek jár erősen limitált számban.

8617. Somam (válaszként erre: 8611. - Virgilius)
2021. febr. 9. 17:00

Bocsi, te ugyanarra a Kreatív történelem versenyre gondolsz, mint én ?

Lehet , hogy több is van kishazánkban...ezt a Pécsi Tudományegyetem rendezi.

[link]

8616. Chelsey (válaszként erre: 8610. - Somam)
2021. febr. 9. 17:00
Kb. három hét, napi gyakorlással (tapasztalatból mondom). De azt nem állítom, hogy utána sosem ütsz el egy betűt sem :)
8615. Chelsey (válaszként erre: 8609. - Somam)
2021. febr. 9. 16:57

Amikor indult az általános iskolai része, mi jelentkeztünk az ötödik osztályba és de visszamondtam a szóbeli ismerkedés időpontját, miután a harmadik levelükben még mindig a licitálás volt a fő téma. A havi tandíj nem újdonság számunkra (sajnos) már óvoda óta fizetjük. De hogy több tíz milliós vállalást tegyünk 9 évre előre, azt túlzásnak tartottuk - főleg úgy, hogy még nem is találkoztunk, az intézményt csak a honlapról és ismerős gyerekektől ismerjük.

Azt nem kérdőjelezem meg, hogy jó hangulat és eredményes munka folyik az AKG-ban, ahogy említettem, még a pénz se tartott volna vissza bennünket, hogy őket válasszuk.

8614. levia (válaszként erre: 8609. - Somam)
2021. febr. 9. 16:53

Én csak egy mezei anyuka vagyok, aki itt ragadt a fórumon, amolyan jószándékú amatőr.

Említetted a HVG100-at. Ha olvastad az idei számot, ismerősek lesznek ezek a mondatok. Ha nem, akkor ajánlom szíves figyelmedbe a kiadványt. Az E5 ig.-val készült cikkből idézek pár mondatot a teljesség igénye nélkül:

"Nagyon szomorú lenne, ha valaki itt csak tanulna. Nagyon sok programot ajánlunk a gyerekeknek, és renkívül élénk a közösségi élet. Az Eötvösben a gyerekek bírják egymást, lazák és jó fejek is, amellett hogy a tanulás is fontos. Abban hiszünk, hogy egy gimnáziumnak azon túl, hogy felkészít az egyetemi felvételire alapfeladata az is, hogy általános műveltséget, kultúráltságot adjon, amire egy értelmiséginek szüksége van. A célunk az, hogy itt ne csak tanuljanak a gyerekek, hanem érezzék is jól magukat. Az Eötvösbe járás egyik legfontosabbbb sikere, hogy büszke vagyok arra, hogy itt végeztem. A modern 4K elmélet szerint a tanításnak nem csupán azt a tárgyi tudást kellene elérnie, amit az érettségi követel, hanem azt, hogy a diák képes legyen kommunikálni és kollaborálni, azaz ténylegesen együttműködni. Képes legyen kritikai gondolkodásra és kreativitásra. Ebben is többet ad az Eötvös. Megpróbáljuk az élethez közelíteni az iskolát. Természetesen szinte mindenkit felvesznek egyetemre, bár erre 15 éve még sokkal büszkébbek voltunk...."

8613. akinomuj (válaszként erre: 8612. - Akinomuj)
2021. febr. 9. 16:52
Pontosítok: nem érettségin, hanem érettségi után, a következő tanév évnyitóján.
8612. akinomuj (válaszként erre: 8609. - Somam)
2021. febr. 9. 16:51

Jó, hogy beleláthatunk az AKG-ba általad. Akkor most ugyanezt a Fazekasról:

A Fazekasban sem jár buksisimogatás az OKTV-szereplésért. Meg semmi másért sem. Nagyon sokszor ki sem kerül a honlapra sem. És ugyanúgy vannak csapatversenyek, amiben sikeresek (robotika is :-D).

Tanév végén az ofők kérik a szülőket, hogy akinek van versenyeredménye, írja össze. Amikor van évkönyv, akkor abba bele lehet kerülni. Valamint tanév végén a delikvensek kapnak egy összesítő oklevelet a "gimnáziumunk hírnevének öregbítéséért". A legek érettségin kapnak díjat, és ott viszont simán kiemelhetnek olyant, aki közösségi munkában voltak nagyon jók, nem kell mindenáron akadémiai siker.

Jellemzően olyan iskolákban jár buksisimi és kiemelés, meg rengeteg könnyebbség, ahol egy vagy két gyerek kiemelkedő, és fontos az iskolának PR szempontból. Kémiából és fizikából is tudok olyan, érettségi előtt vidéken tanuló diákot, akiknél nyílt titok volt, hogy az összes többi tárgyat kb. elengedték neki, csak hozza a sikert.

Na EZ biztosan nincs a nevesebb gimnáziumokban.

Van viszont olyan alapelvárás egyes tárgyakból a Fazekasban (szándékosan nem írok oktatást!), hogy aki azt megugorja, az kapásból minimum második fordulós résztvevő a versenyeken készülés nélkül. Nagyfiam nagyon szerette a kémiát, remek tanára volt a Fazekasban, szívesen olvasott utána a dolgoknak. A kisebbik is nagyon jó tanárt kapott, de egész más szemlélettel oktat, kb. az apró betűt is kívülről tudni kell az ötöshöz (föl van adva könyv, munkafüzet, dolgozatban simán minden előjön, olyan is, amiről órán szó sem esett), és őt nem érdekli annyira. Na, ott vagy nekiállsz magad és utánanézel pl. a munkafüzet megoldásainak - Mf is beszedve, leosztályozva -, és hogy mi miért jó, vagy közepes körüli leszel.

Sok topgimisnek presztízskérdés a jó jegy, ezért beleteszik az elvárt pluszt. De ez belső vagy belsővé tett elvárás.

/Mondanom sem kell, enyéimnek hiába próbáltam eddig belsővé tetetni olyant, ami nem érdekelte őket, ennek megfelelően többféle jegy szokott szerepelni a bizonyítványukban/

Érdekes lenne különben minden ilyen intézményről írni egy hasonló összefoglalót, mert top és top közt is hatalmas a különbség szemléletben. Ami összeköti őket, az a presztízs, az okos, motivált diákok, és a viszonylag sok jól felkészült pedagógus.

8611. virgilius (válaszként erre: 8609. - Somam)
2021. febr. 9. 16:41

Nem tudom, szerintem nem szidta itt soha senki az AKG-t. Azt sem mondta senki, hogy oda pénzért vásárolják be magukat a családok. Van ilyen is, meg az ellenkezője is, az ösztöndíjasok. Mi ezt mind jól tudjuk. De az tény, hogy az AKG nem az az iskola, amit bárki megengedhet magának anyagilag.

Nekem egyik gyerekem sem kompetitív, az sem, aki a topba járt, a fent írtakon kívül nem versenyzett, és ezért soha nem kapott szemrehányást. Amennyire egy nagy létszámú osztályban ez egyáltalán elvárható, odafigyeltek a lelkére, nem csak az ofő, de néhány szaktanár is. Volt csapatmunka, közösségben gondolkodás...

Másik gyerekem nem jár topba, mégis eljutott a kreatív töriversenyre és döntősök voltak. Hozzáteszem, azt a versenyt is a Fazekas csapata nyerte meg tavaly :)))

8610. Somam
2021. febr. 9. 16:20
bocsi a sok elgépelésért, én nem tanultam meg vakon gépírni:-)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook