Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
A kimeneti szabályozás önmagában nem alkalmas változás/fejlődés előidézésére.
A folyamatot kellene előbb optimalizálni. Hogy a rendszer a normál működésével garantálja az elvárásokat. Kreatív, kompetenciaalapú oktatás, minőségi nyelvórák ( és nyelvtanárok), stb. Az uncsi frontális órákon bóbiskoló diák nem biztos, hogy élvezettel és sikeresen vesz részt a kreatív vizsgán.
És ez még csak nem is top-nemtop gimi kérdés.
Pl. vegyészmérnök BsCn a végzés egyik feltétele egy csoportos tervezési feladat. Hiába csinálná a négyes sorban harmadik, negyedik tagja a részfeladatát, ha az első kettő nem dolgozik.
Corvinuson csoportos munka kapcsán plágium merült fel. Az egyik csoporttag könnyítette az életét. Nagyon nagy harcok árán sikerült rábizonyítani és elismertetni a vétkessel. A többiek hiába dolgoztak becsülettel, egy miatt majdnem mindet megbuktatták.
Az összehangolás nem csak itt hiányzik. NAT B1 nyelvig visz érettségiig, miközben B2 kötelező egyetemi bemenetet határoztak meg mashol. Az is milyen?
A kreatív csapatverseny biztos jó, érettséginek furcsa lenne. Én úgy gondolom, kell tudáa és spéci szemlélet ahhoz, hogy kreatívak legyünk egy területen. Ez országosan nem tudom mennyire van meg.
A matek érettségi is sztem stabilabban megugorható a jelen begyakorolható formában. A kompetencia alapú dolgok emelt szinten inkább bevethetőek.
A csoportos feladatokat meg baromira igazságtalannak tartom. Már a nyelvvizsgán is gáz, amikor random vizsgázóval kell beszélgetnie az embernek. Egyszer nagy meglepetésemre - annyira nem voltam informálva, hogy nem tudtam, hogy páros vizsga van szóbelin - összeraktak egy kukával. Nem tudtam eldönteni, hogy most akkor nem érti a kérdést vagy nem tud rá válaszolni vagy csak idő kell neki. A kínos csendet egy idő után kitöltöttem. Sejthetitek ez nem gond, sőt inkább az ellenkezőjére kell ügyelnem. De nem tudtam, hogy mi a francot értékelnek. Mert, ha nem hagyom beszélni, az se jó. De ha meg nem beszélgetünk, mert a szerencsés kisorsolt egy kuka, akkor meg rányomja a "produkció"-ra a bélyegét. Tudom, hogy külön-külön értékelnek elvileg, de akkor meg mi a fenének párba állítani?
Szóval nagyon nem vagyok híve a csoportos vizsgának, amit egyénileg értékelnek.
Az a baj, hogy jogos a félelmed :(
Egyébként ez a kompetenciás dolog szuper lenne, mert az életben is sokkal inkább használható így a tudás. De ezt mondjuk nem ártana az oviból tovább vinni - mert ott még ez van - a suliba.
Sztem olyasmi lenne a cél, mint amit gyerek kint megtapasztalt. Matekból szinte csak szöveges feladat, probléma volt a vizsgán, amit a tanult matematikai módszerekkel kellett megoldani. Vicces (nekem, neki nem) volt, mesélte, pl. a mátrix témakörben való jártasságot egy vegyi gyár folyamatoptimalizálási feladatán keresztül mérték le.
De tartok tőle, hogy a jó gyakorlat bevezetése helyett itt csak káosz lesz és kavarás. :-(
Azt már lassan kezdjük megszokni, hogy mozgó célpontra lőnek a gimisek évente, sőt éven belül változó játékszabályokkal.
Milyen lesz a kreatív töriérettségi? Ha nem tudod, találj ki helyette valamit? Történelemhamisítás lesz a tárgy neve?
A kreatív matek is bizarr, az is elég egzakt tudomány.
Ne is mondd.
A tavaly kezdett hatos évfolyamok (meg a még kisebb, nyolcosztályos gimisek) lógnak a levegőben, elvben ők még felmenőben mentek tovább. Más óraháló, más tanterv. Kétféle érettségi?
Idén az Országos Nyílt Próbaérettségi február 13-án és 14-én lesz, méghozzá online formában. Az eseményre gyakorlatilag bárki jelentkezhet, aki szeretné felmérni a tudását matekból, töriből vagy közgazdaságtanból – mondják a Studium Generale próbaérettségi napjának szervezői.
Az említett tantárgyakból emelt, illetve középszinten is vizsgázhattok majd.
Élvezi, hogy nagyon tudja, frusztrálná, ha nem tudná ennyire. És a felejtésről korából adódóan még nincsenek releváns tapasztalatai:-)))
Egyetemen nálunk is terv szaktárgy angolul, de előtte 1 teljes gimis év kimarad (ha a Netflix meg nem szűnik, akkor azért nem teljesen marad ki:-)))
A szakfordító képzés is játszik.
Igen, vágom, Berzsenyiben is így van.
Amúgy milyen szempontból fél, hogy elfelejti az angolt? Mihez kell neki, mármint a mindennapokon túl?
Fiam minden félévben felvett egy-két kurzust angolul az egyetemen eddig, bár nem kimondottan azért, hogy ne felejtse el, inkább a szaknyelv miatt. Szóval ne aggódjon, lesz alkalma használni az életben ezután is, sőt.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!