Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Engem is siman motivalt ilyesmi anno sot meg egyetemen targyvakasztasnal is...
Es voltam fizika faktos is, igaz, csak egy evig. Azzal a reszevel nem ertek egyet, hogy sok haszna lett volna szamomra a kesobbiekben sot :))) de abszolut azerzem ha vki ezek menten dont.
Tudod, 13 evesen volt egy túl tökéletes fiam, mind tanulásban,közösségi életben, versenyekben, és aztán tökéletes felvételivel. Aztán robbant egy év múlva. Tudod, van a tinédzser kor, ami nem kiszámítható. De túléltük, a lázadást, az ajtócsapkodást, a nem beszélek veled, és úgy sem csinálom azt, ami neked csak a gondolatodban is felmerül elég hosszúidőszakot. És egyébként miért ne mehetne a barátaival tanulni 16 évesen!
És túl éltük a lázadást, most építkezik, és azt próbálja csinálni, amit ő akar, én meg segítem.
Olvastam, csak azt gondoltam, hogy félre értem. Barátok miatt menni egy fakultációra, elég érdekes döntés. Ha mondjuk edzésre megy velük még megértem. De fizika fakultációra?
Persze, maga a fizika fakultáció hasznos.
Írtam.
A barátok miatt.
Nincs ezzel gond. Ő választotta, és rájött, hogy ez nem a tantárgya-amit már hetedikben is tudott.
Hátrányára nem váltak ezek az ismeretek, az akkori tinédzseres állapotában pedig nem tudtam volna megingatni. De nem is akartam.
Matek, angol emeltet tud tenni, a töri is kötelező. Bárhová mehet orvosi, fogorvosi, állatorvosin kívül.
Jó voltez így.
Jaj, ez ismerős, fizika helyett biosszal. Bioszfakt csakazertis mindenféle azt követő érettségi nélkül.
A gazdasagi pályahoz remekül passzol az infó a nyelv és a matek mellett persze.
Leginkább sehogy.
Az informatika csak felhasználóként merül fel. Azért most megpróbálja az előrehozottat középszinten, leginkább azért, hogy ne kelljen fizikåból érettségiznie. Bár fizika faktos a matek mellett, most már mindenféle érettségit kizárna fizikából. Szóval a hagyományos mérnöki szakok is kuka, de ezt eddig is tudtuk, de hat a barátság néha mindent visz.
A gazdasagi terület, és a társadalomtudományi terület a befutó.
Bocs, elnéztem.
Kell egy emelt.
Segítenétek?
Jól látom, hogy informatika területen nem elvárás az egy emelt szintű érettségi?
Kötelező a matek es mellé a választhatókból. Nem látom, hogy kellene emelt.
Csak olyan tárgyból tett sikeres (legalább 45%) emeltért jár +50 pont, amit az adott szakon figyelembe vesznek. Ezen tárgyakat az OH előre nyilvánosságra hozza.
Pl. jogra nem számít plusz pontot hozónak egy bármilyen jól sikerült föci emelt.
"A technikumban folytatott tanulmányokhoz kapcsolódóan legkorábban 2021-ben letett
középfokú szakképzettséget tanúsító oklevélben szereplő szakmai vizsga a képzésben részt vevő
személy adott vizsgatárgyból letett emelt szintű érettségi vizsgájának felel meg a felsőoktatási
felvételi eljárás során."- (Szakok és érettségi vizsgatárgyak, többletpontok a 2022. évi
felsőoktatási felvételi eljárások során)
Ezt már sikerült is beemelni az idei felvételi szabályozásba.
Ez akkor így plusz 50 pont.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!