Endometriózis! (beszélgetés)
Szia,
üdv a fórumban. Elég egyedi, hogy ki hogyan bírja a szurikúrát, remélem sem lesznek nagyon rossz tapasztalataid. Nekem az első szuri után még nem voltak mellékhatások, de erős vérzésre kell számítani. Akkor se ijedj meg, ha az első egy hónapban többször is vérzel. Ilyenkor kiürül teljesen a méhnyálkahártya, ezért van. A lehetséges mellékhatásokat a szuri vény leírásban olvastad gondolom, a leggyakoribbak a hőhullám, hüvelszárazság, álmatlanság, ingerlékenység. Nekem abszolút nem volt vészes az egész, enyhék voltak a mellékhatások. Sokat számít a hozzáállás is. Amit tudok tanácsolni, hogy szedj kálciumot, mert nekem keletkezett egy kis fogzuvasodás, de ha az elejétől szedem a kálciumot akkor talán megúszhattam volna. Az ingerlékenységben a magnézium tud segíteni. Úgy általában pedig a vitamin és nyomelem pótlás szerintem jót tesz. Hüvelyszárazság esetén pedig mindenféle kúpok tudnak segíteni.
6 hónapig fogod kapni? Remélem tudtam segíteni.
Én is sajnálom, hogy így jártál, de leginkább azt, hogy nem tájékoztattak rendesen. Vérzés mellett tényleg nem csinálnak lapart, és igazából hálás lehetsz, hogy lefújták. Egyrészt azért mert veszélyes, hiszen a műtéttel is veszítesz vért, meg még vérzel is, másrészt pedig mert ha megvan, akkor az endó is vérzik. Szóval a gond ott volt, hogy az orvosod eleve azt mondta, hogy vérzés mellett lapar lesz. Bár olyat már olvastam itt, hogy mondjuk a menzesz első napján, vagy az utolsón, amikor nem nagy a vérzés, még megcsinálják, de ha te 2 hete vérzel, akkor szerintem jobb is hogy nem volt műtéted.
Kitartást, mostmár jöhet a lapar, ha eláll a vérzés.
Sziasztok!
Új vagyok még a fórumon, bár már február óta olvasgatom a hozzászólásaitokat, nagyon sokat segítettetek már eddig is nekem, és most is nagyon hálás lennék egy-két hasznos tanácsért! :)
Egy hónapja műtöttek egy "nagyobb almányi" csokoládécisztával, sajnos nem tudták teljesen eltávolítani, csonkolni is kellett a bal petefészkemet. Tegnap megkaptam az első szurit. Érdekes, hogy ennek a mellékhatásaitól jobban tartok, mint a lapartól.
Meg tudnátok mondani, hogy kinél mikor jelentkeztek először ezek a tüneteket?! Nagyon bízom abban, hogy nem nagyon fog megviselni...
Köszönöm szépen előre is a válaszokat!
Tünet- és fájdalommentes, szép napokat kívánok mindenkinek!!! :)
Tudod,a döbbenettől először szóhoz sem tudtam jutni.Mire az ember "beletörődik " a sorsába,egy magát okosnak gondoló ember lefujja az egészet.
Mindegy.....majd csak a végére jutok egyszer!!
Sziasztok!
Colnoscopia, UH, MR, majd műtét. Ezt mondták. Pedig szeptemberben volt colonoscopiám, és azért derült ki, h endo, mert ott nem találtak semmit. És ráadásul már jópár hete megint tök jól vagyok, egyedül a szex fájdalmas, kizárólag a menstruáció utáni első héten, de az is 3-as a 10-es skálán. Vizsgálat is alig fájt, persze mihez képest, pedig ilyen az elmúlt 1,5 évben nem is volt, hogy nem akartam a palfonig ugrani egy-egy nyomkodás hatására. A CA125-öm meg teljesen rendben van. És futni is futottam úgy, hogy utána nem fájt semmim, eddig mindig utánq 1 hét hidegrázás volt a petefészek fájdalomtól.
Szerintetek van olyan, hogy MR, UH és colonoscopia után úgy döntenek, h még nem műtenek? Vagy csak lehet 5 hónap után tett a hüvelygyűrűm tünetmentessé? Egyébként a gyűrű miatt dicséretet kaptam, és hogy ne hagyjam abba. szóval igazuk volt az eddigi orvosaimnak, hogy használjam ezt az endo miatt. És az jelent valamit, hogy a CA125 teljesen ok?
Köszönöm!!!
Amúgy tudták,hogy vérzek....és ezért is nem akart az orvosom várni,mert ki tudja,meddig megy ez így.És már hetek óta ez van...:S
A lényeg,hogy legalább valamit csináltak.Csak ugye nem erre készültem! :(
Sziasztok!!
Meg is jöttem!!!
Nem fogjátok elhinni,hogy jártam!!!
Tegnap megkaptam a kis hashajtómat,meg minden.Még reggel a 8 órás vizitnél is laparoscopia-ra készültem.Aztán az osztályvezető doki kihívott egy vizsgálatra.Megkérdezte,hogy tudok róla,hogy vérzek???Hát mondom bakker persze.....2 hete,soron kívül.........ez a másik ok ,amiért itt vagyok.A dokimmal meg volt beszélve,hogy nincs mire várni.Erre 5 percen belül jött az orvosom,hogy lapar lefújva,helyette küretet csinál....mert hogy a vérzés okát kéne megszüntetni először....
Gondolhatjátok milyen pipa voltam!Az a nagy okos osztályvezető lefújta az egészet.Most várhatom a szövettant első körben,aztán félidőben hormon vizsgálat,és ha még akkor sincs megoldás,akkor lapar....
Ennyi röviden!!! Dél körül toltak ki a műtőből és már itthon is vagyok.....
Szia!
Simán lehet az összenövésektől!!! Ezért javasolják a sportot! Az megakadályozza, h az összenövések újra összenőjjenek! Nekem is voltak fájdalmaim. Tavaly márciusban műtöttek és májusban már újra a dokinál voltam, és mondta a sportot+gyógyvizet!! De a sport megoldotta teljesen!!!
Szia Edina.
Köszönöm szépen a választ.Akkor minden rendben van.:-D Inkább itt kérdezek,minthogy Szegedre járkáljak feleslegesen.
Szép napot kívánok Neked.Anita
Szia Nitus 1!!
Szerintem normális,hogy vannak fájdalmaid,ugyanis felborult egy rendszer és ilyenkor a szervezet furcsán reagál,de nem kell megijedned szerintem,mert ha a szervezetünkben valamiféle reakció megy végbe a szervezetünk reagál rá.Mivel meg kellett volna jönni a menzinek ezért produkál fájdalmat,kicsit megzavarodott!!!De az is lehet,hogy nem is tudsz róla,de valamikor meg erőtetted magad!nekem is sokszor előfordult már,hogy szúró,mély görcsöt éreztem,de ez lehet még felfázás is!!!De ha a fájdalmak nem enyhülnek néhány napon belül, és ha szeretnél megnyugodni,akkor minden kép keress fel egy nőgyógyászt,ártani nem árt!!!Szép napot:Edina!!!
Szia!
Igen engem is Dr Bokor Attila műtött,2013.ápr.2-án!!Most még itthon lábadozom,de már jól vagyok!!Én sem gondoltam volna,hogy 4 stádiumban vagyok,de élég durva tüneteim voltak az utóbbi időben!Bél és hüvely közötti csomót talált a Doki és csokoládé cisztám is volt!!!nagyon ügyesen csinálta a műtétet,mert ahhoz képest,hogy mindenütt volt összenövés,ahhoz képest 2 óra alatt megcsinálta a műtétet!!!Igaz,hogy nagyon elfoglalt,nagyon sokan hozzá mennek ilyen tipusú betegséggel ,még vidékről is járnak hozzá!!De az a jó,h van magán rendelése BP.2 ker.Horváth utca 28!!Én oda megyek controlra!!Ha mostanában szeretnétek találkozni vele akkor érdemes lenne időpontot kérni,mert a várakozási idő kb 3 hét!!!Időpont egyeztetés:tel.06703118868 !Ha van valami kérdésed,akkor nyugodtan írd meg,ha tudunk,akkor válaszolunk szívesen!!!Itt mindenki nagyon segítőkész!!! :)
Szia Edina!
Köszönöm szépen a válaszod és tanácsodat. Mindenképp fel fogjuk keresni Bokor dr-t! A diétákat nézegettem már, de ő egyébként is gluténmentesen étkezik, hát még elég sok mindent kellene megvonnia magától, de végső esetben egy próbát megér biztosan. Csak valami használna! Te akkor most jól vagy? Téged is Bokor dr műtött? A IV. stádium az nagyon durva!
Szia!!!Igen nekem vannak/voltak, ilyen ehhez hasonló tüneteim!Ezek a tünetek nagyon endo gyanusak,szerintem is a Bokor dokihoz kéne menni,mert ő a legprofibb ebben az ügyben!Nekem is sokszor van hidegrázásom,sápadság,gyengeség,levertség,hideg végtagok..Az endometriózisnak sokféle tünete van mindenkinél más,de a tüneteket lehet enyhíteni csak rendbe kell hozni a progeszteron szintet!!Fogamzás gátlót szedtem én is 3 hónapig,sok mellékhatása van pl:hőhullám,szédülés,fáradékonyság,álmatlanság ezek a leggyakoribbak!!!Én azt tudom tanácsolni a lányodnak,hogy mindenkép beszéljen a Bokor Attilával,mert ezek a tünetek még jobban eldurvulhatnak és nagyobb károkat is okozhat az endometriózis,mint azt gondolnánk!!Nézze meg az interneten,h milyen diéták vannak endosoknak és próbáljon úgy étkezni,enyhíthetik a tüneteket!!!!
Sok sikert,erőt kívánok nektek!!Majd írj,h mivan a lányoddal,remélem segíthettem!!!!Üdv:Edina( volt 4 stádiumban lévő endometriózis-os lány!!)
Szia!
Köszi a választ, valahogy sejtettem, hogy ezért nincs szövettan, csak gondoltam Ti már rutinosabbak vagytok ilyenekben. Bokor dr lesz szerintem a következő(7.), de még be kell adagolnom a lánynak, mert most lsk után eléggé fél már.
Még valami! Amikor igazán elkapja ez a görcsölés, előtte zsibbad a keze, jéghideg a lába szinte mindig, dupla zoknival 26 fokban is, majd megfagy, de nincs láza. Valaki szokott így lenni?
Szia!
A szövettannal kapcsolatban írnám, hogy nem minden esetben van szövettan. Ha nem távolítanak el semmit, akkor nincs.
Keressetek másik orvost, a végére kell járni a dolgoknak!
Szia,
melyik kórházban, kinél volt a lányod műtétje? Ha nem szeretnéd kiírni akkor megírhatod privatban is.
Sziasztok Lányok!
Bocsi, hogy megint bepofátlankodok, de hátha tudtok segíteni nekem. Régebben írtam,hogy a lányom endom. gyanús, kb. egy hónapja megtörtént a lsk, ahol semmit sem talált az orvos, csak a hashártya-összenövést, amit oldott. Műtét után egy héttel már kezdett görcsölgetni,mensese is megjött 28 napra, ami a szokásos fájdalommal járt ( mint műtét előtt). Visszament az orvoshoz közben, aki felírt 3 havi fogigátlót, szednie kell folyamatosan szünet nélkül. Szedi is, most tart 30 napnál. De a 27. napon késő este nagyon rosszul lett, iszonyatosan belenyilalt a petefészkébe (mintha kést szúrnának), görcsölt és fáj a dereka,oldala. Most már 3 napja sajnos. Vagyis ugyanott tartunk, mint műtét előtt :(. Szerintetek lehetséges az, hogy az orvos valamilyen oknál fogva nem látta az endot műtétkor? Nekem nagyon olyan érzésem van, hogy mégis ez a baja, nem vagyok nyugodt, főleg, hogy folyamatosan görcsöl, állandóan fájd. csillapítót szed (amik alig használnak valamit). Még egy kérdésem van, hogy szövettant minden esetben vesznek? Mert nekünk az sincs, a zárón sem. Na, jó hosszú lett, de bennetek bízom, hátha lesz valakinek valamilyen ötlete, tanácsa!Köszönöm, hogy végig olvastatok!
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet gyógyulni az endometriózisból?
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Vékony endometrium (méhnyálkahártya) kezelése - tapasztalatok?
- Most derült ki, hogy endometriozisom van.Jó orvost, aki precíz, jó diagnoszta, tudtok esetleg?
- Lehet ez endometriózis?
- Laparoszkópia - endometriózis gyanúval