Egy hentes döbbenetes vallomása (beszélgetés)
ÚÚÚristen!
Csak figyelek...döbbenet!
Ezt nekem is mesélte egy kolleganőm, hogy ő a saját szemével látt a konzervgyárban.
Annyira bennem maradt, hogy azóta inkább vetünk itthon spenótot meg sóskát, pár sort, és azt teszem el fagyasztóba. Boltit soha nem veszek.
Ehhez csatlakozom, semmivel sem lehetsz biztosabb, hogy a vidéki bácsika meg nénike, illetve hentes becsületesebb, hacsak nem azért, mert ők nem férnek hozzá minden olyan "cucchoz", amihez a nagyvállalatok. De pl. béta-karotinos tápot ők is tudnak adni a tyúknak, hogy "falusi színe" legyen a tojásnak, amit a tápos csirkék maguktól nem produkálnának (ők is olyat tartanak, a tápos csirke "megáll a fejlődésben" a természetes kajától). Ez néhány éve terjedt el, azelőtt a bolti tojások tiszta fehérek voltak, most meg már azok is kicsattannak az "egészségtől", olyan pirospozsgásak. Ne gondoljátok, hogy megváltoztak a tartási körülmények, vagy a csirkék.
A vidéki hentesáruban meg ugyanúgy benne van a tartósító, esetleg nincsen annyi emulgeáló, meg állományjavító szerük, ami a 60% vizet benne tudná tartani a húsban, mint pl. a Zimbónál, akiket (felvágottra gondolok) én az egyik legrosszabbnak ismertem meg. Miért árulják a Zimbót csak tasakosan (én még pultban nem nagyon láttam)? Hát mert a tasak tartja bent a vizet a felvágottban. Kinyitod és folyik belőle. A parizerekbe meg többek között jégkását dolgoznak bele, úgy tudom, azért löttyed szét, amint kikerül a hűtőpultból. Javítsatok ki, ha tévedek.
Húsfélét mi is egy kisebb hentestől veszünk, vidéki kisvárosban. Kolbászt, csülköt, és isteni kolozsvári szalonnát, na meg parasztsonkát.
Amúgy, ha utánagondolunk, nem is drágább. Amíg egy gépsonkából egy jobb étvágyú ember magába pakol egy étkezéskor 20 dekát is (ha éhes, és kenyérrel, zöldséggel gondolom), addig pl. abból a húsos szalonnából elég egy kb 1 centis szelet.
Viszont az is igaz, hogy a "nénikék" sem mindig korrektek. Jókat szoktam vihogni, amikor a szembe szomszéd öreglány háza előtt átlag napi 8-10 kocsi megfordul. Jönnek a jó kis "házi" tojásért. Hát ja, házi, mert háznál tojják a tyúkok, de mi is vettünk már, semmivel sem különb a színe, mint amit a Tescoban veszünk. VAgyis, az öregcsaj megnyomatja a pipiket tojó táppal. A sok városi, aki meg jön hozzá, el is hiszi, hogy jót eszik.
A házi nem olyan. Barátnőm hozott nekem, szintén az utcában lakó apjától házi tojást. Ők soha nem adnak el, csak a család igényei szerint vannak a tyúkok, de akkor valahogy több lett a tojás, hát kaptam 10 db-ot. Sütöttem piskótát, hát a férjem meg is gyanúsított, hogy miért kevertem bele ételfestéket:)) Na, azok a tyúkok valszeg kukoricát ettek. Viszont kevesebbet is tojnak, nyilván.
Amióta élek, még nem vettem a boltban krumplit, tojást, sárgarépát, petrezselymet, uborkát, meggyet, epret, lekvárt, mézet, hagymát, disznóhúst, fejes salátát, süteményt, készételt.
Mindent magunk termelünk,amíg friss, azt esszük, konzerváljuk. Télen fagyasztott, vagy tartósított, de bolti NEM! Paprika-paradicsom max. 1-2 db, amit a friss jelleg megkíván, főzéshez paprikakrémet, vagy befőzött parit használunk.
Nagy munka, igaz... és elvileg pénzben nem fial, ha nem eladásra készül, sajna mindenki alacsony jövedelmű ágazatban dolgozik, rá is kényszerülünk.
Nagyjából végig olvastam:(
Pfúúúj!! Inkább kiköltözök a prérire és csak azt eszek, amit én saját magam termelek meg.
Persze ez megvalósíthatatlan, de én nagyon szeretném mégis.
Én még emlékszem a nagymamám paradicsomára (többek között) Képzeljétek, nem fogjátok elhinni, de annak igazi paradicsom íze volt!!!
Hsj, de elkapott hirtelen a nosztalgia.
Manapság már azt se tudjuk pontosan, hogy mitől döglünk meg. Bár igazság szerint ezt felesleges is lenne tudni, mert a lista VÉGTELEN!!!!!
Sajna a piacon is van ám minden amit elgondolni sem lehet... :-(
Anno amikor gazdaboltban dolgoztam, volt, hogy a szombati nagy piacra azt az uborkát vitték eladni, amit a hét közben lepermeteztek. Meg a paprikákat, szőlőt... Nem lehetsz abban sem biztos, hogy a "bácsika meg nénike" lelkiismeretes, a mai világban örül ha el tudja adni. Gondolja magában: "Annyi "mérget megeszünk", az a kevés már úgyis mindegy..."
Az volt a jó, hogy tudtuk, mikor mivel permetezett és mennyire volt megbízható az illető. Sajna a becsületesség már lassan a múltté lesz...
Keri suliban érettségiztem.4 év alatt több boltban is voltunk gyakszin.Elsös voltam ,amikor egy élelmiszer boltbsn a csemegés pultba állítottak.A feledatom: a büdösödött krinolint nagy húsos ládában vízzel le kellett mosni.pontosabban,le kellett áztatni és utána törölni a bűzös nyálkát.Majd szárazra törölni,és újra kitenni a pult elejébe.Akkor jött egy öreg néni,épp krinolint vásárolni.Mi megmondtuk ,hogy ne vegyen mert romlott!Aranyosan megköszönte,hogy szóltunk,és semmit sem vett.Ezt látta a főnökasszony.
azóta az ilyen munkát nem bízzák a tanulóra!
No comment
A páromnak kereskedelmi végzettsége van itt, külföldön. (Tehát itt végezte el, nem pedig M.o-on.) Az az érdekes, hogy egyszer megkérdeztem tőle, hogy élelmiszerboltban is lehet-e eladó (most csempeüzletben dolgozik). Erre ő mondta, hogy nem. Kérdeztem, miért?? Mondta, hogy náluk ez úgy működik, hogy végeznek egy szájból vett kenetvizsgálatot, és az alapján állapítják meg, hogy ki dolgozhat élelmiszerekkel és ki nem!
Szerintetek M.o-on ez hogy működik?? Sehogy!