Egy hentes döbbenetes vallomása (beszélgetés)
sziasztok...
az egyik tesóm péknek tanult,dolgozott is benne,de kedvét szegte neki az asok szar,ami a pékségben történt,jelenleg egy húsipari cégnél dolgozik jobb hijján,a másik tejipari dolgozó,és amiket sokszor mesélnek,nem is hinnétek..a kocka sajt pl ugy készül,hogy a megromlott sajtot ujra fefőzik és ujra csomagolják,vagy valami hasonló történik vele....
a császár szalonna,amikor bekerűl egy gépbe kb 2 cm magas,millió tűn keresztűl azonban valami sós lével felpumpálják és mire kikerűl a gépből,már vagy 6 cm magas...ez ám a varázslat...
szoktak mégmesélni érdekes dolgokat,pl a pékségben meg ellett a macska a lisztes zsák tetején és nem szabadott kiönteni egy gramját sem...:P
a másik sztori,amikor az egyik ismerősöm nem tudta felvágni a kenyeret,mert nem vitte a kés,félbetörte és benne volt egy egész túrórudis papir...
a múltikban meg amiket veszel sokszor felháboritó,mert mindnnek ugyan olyan ize van,csak az ár változik,és még szerencséd van,ha nem vágnak át,mert romlott...
én szerencsére abban a helyzetben vagyok,hogy van itt szekszárdon egy pici hentes bolt,ami nem téveszt,a kolbásznak kolbász ize van,a szaláminak szalámi ize,a szalonnának füstőlt és nem füst aroma ize...húst nem szoktam venni,mert azt megtermeljük magunknak,van egy csomó nyúl csirke,kacsa...
és a kisgyerekek? aki először enne virslit??? ő még nem immunis rá. ne is csodálkozzak ha minden nyavalya éri őket.
bár én nagyon odafigyelek, hogy jó minőségű legyen...
fúúúúúj!!!!
Én meg a két szememmel látom hogy ugyanazzal a kesztyűvel szeleteli le a szalámit amivel korábban nyers hús fogdosott!!!
egyé vazze...!!!!
És akkor ott vannak a tejtermékek, a zöldségek, gyümölcsök, stb., amik szintén tele vannak ilyesmikkel. Valamit enni meg mégis csak kell. :-)
Visszatérve a hentesáruhoz: az egy dolog, hogy a felvágott miből van, de hogy a megszáradt szélüt is van pofájuk kitenni!
Egy hentes levele: 2009.04.30. 14:10
"Az egyik szemem sír, a másik nevet.
1984 óta vagyok hentes és sok mindent láttam és sok helyen dolgoztam.
Nem azért dolgoztam sok helyen, mert rossz hentes vagyok, csak az ott tapasztalt dolgokat nem tudtam összeegyeztetni a lelkemmel.
Na, nem azért mert én 45kg-os Barbi baba vagyok., ellenkezőleg! 150kg-os, paraszt gyerek, akinek helyén van a szíve meg mindene.
De ez nem a saját reklámomról akar szólni, inkább arról, amit már régóta el akarok mondani, de fogalmam sincs, kit érdekel és mi a búbánat az értelme.
Még bevezetőként csak annyit, hogy 10 éve nem vagyok a szakmámban. Ja, a lelkiismeretem miatt.
Tettem ugyan még kísérletet 2007-ben az Interspárban és a Darnózseli húsipari cégnél. Erről később!
10 évvel ezelőtt 3 féle adalékanyag létezett. A „soluprat”, tejpor, szójafehérje.
Már ez elég volt nekem, hogy abbahagyjam.
A régi hentesektől azt tanultam, hogy a kolbász (meg minden) húsból van. Ezzel nem érdemes vitázni!
- A „soluprat” egy igen érdekes kémiai anyag.
Az a tulajdonsága, hogy súlyának min. 10x-es víz mennyiséget képes megkötni, sőt főzés, sütés, füstölés hatására sem engedi ki magából.
Miért kell ez az anyag?
Hús helyett.
Biztos tapasztaltál már olyat, hogy egy-egy felvágott után, "megiszod a londoni ködöt is".
Az anyag a beleidben is működik, tehát még ott is veszi fel a folyadékot!
Régebben a parizerbe és olcsóbb hentesárukba tettek, de ma már mindenbe!
- „Tejpor” az egy jó anyag, de mit keres a szakmámba?
Ez az anyag is húst helyettesít, mégpedig ezzel állítják be a fehérjetartalmat, a receptúra szerinti mértékre.
- A „szójafehérje” is húspótló, a magasabb áru termékekbe teszik, szintén a fehérjetartalom miatt.
Tehát ha te veszel egy 2500Ft/kg áron szalámit, akkor igazából egy kb. 500Ft-os anyagot majszolsz jóízűen.
- Van még egy "kedvenc" anyagom az „emulgálószer”. Ó ez nagyon remek!
Egyik fő funkciója a zsír megkötése, oly módon, hogy ne legyen látható!
Tehát minél több zsír van benne, annál több az emulgálószer benne!
Ezt a szájpadlásodon érezheted legelőbb amikor "fent ragad" a falat.
Az elmúlt 10 év alatt az adalékanyagok arzenálja alakult ki.
Nem hiszed? www.adalekanyag.lap.hu
Lassan nincs szükség a szakmámra!
Tovább.
A másik kedvenc, de ide tartózó témakör a: műbelek.
A műbél színe, állaga alkalmas arra, hogy megtévessze a vásárlót.
Pl.: egy jó barna színű virsliről azt gondoljuk, milyen jól meg van füstölve. Ja. Míg le nem húzod a celofánt…
Emberek!
A húsipari termékek húsból, némi zsiradékból, valódi fűszerekből állnak, amit a végén füstölnek és/vagy főznek!
Az összes többi max.20% húst tartalmazó: SZEMÉT!
Mi a megoldás?
Háznál vásárolni vagy kicsi hentesnél falun.
A multikat kerüljük, úgyis hülye biorobotnak és kísérleti nyúlnak néznek, akiken ki lehet próbálni a MEGA PRIMITÍV reklámjaikat. „Megveszem mer ócsó”. Vegyé, vásárolj, egyé, fogyassz, hízá, legyél ökör, használhatatlan fogyasztó, aki elsőre mindent megvesz, mert „ócsó”."